Работа, CV-та, HR-и, съвети - 45-та тема

• 78 483
  • 769
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Питам сериозно, без да се заяждам.
Не е ли притеснявате, ако излъжете и по някакъв начин бъдете разкрити. Ясно е, че след като желаете да напуснете, то надали се притеснявате, че някой ще си помисли нещо лошо за вас. Обаче се движите в някаква професионална сфера и хората много често в една сфера се познават. Не се знае къде и кога може да изскочи някакъв негативен коментар. Според мен люжата в случая е много по-лошото нещо, отколкото желанието за смяна на работата.

# 61
  • Другата България
Никога не ходя на интервюта в работно време.
Тоест, вземаш си отпуск, за да отидеш? Thinking

# 62
Аз обикновено моля интервютата да бъдат рано сутринта или в обедната почивка. Фирми, които ми отказват елементарна гъвкавост, при положение, че обяснявам защо не мога да отсъствам от работа, когато на тях им е удобно, директно ги "уволнявам". В крайна сметка те също са търсеща страна и не става въпрос за капризи. Но да ги интересува само те в колко почват, а при мен какво е положението - не, ами, благодаря на такива.

Случвало се е ако взаимно не стигнем до компромис, но получа нормално отношение, да проявя и аз такова и да си взема отпуска, за да отида на интервюто в удобно за работодателя време.

# 63
Никога не ходя на интервюта в работно време.
Тоест, вземаш си отпуск, за да отидеш? Thinking

Да, когато интервюто е в друг град. Когато не е, просто си го уговарям да е в извън работното ми време или в обедната ми почивка.

# 64
  • Другата България
Е, в друг град да. Но не знам доколко един работодател е склонен да насрочи някакво събеседване или интервю в удобен за теб или мен момент, а не за него самия.

# 65
Никога не съм срещала неразбиране. Дори за предните ми две професионални интервюта (единствените откакто си търся работа сега) искаха аз да предложа часа, въпреки, че знаеха, че съм безработна.

# 66
Никога не съм срещала неразбиране. Дори за предните ми две професионални интервюта (единствените откакто си търся работа сега) искаха аз да предложа часа, въпреки, че знаеха, че съм безработна.

Офффф! Колко от интервютата протичат така: Добър ден! Обаждаме се от фирма Х да ви поканим на интервю в еди кой си ден в еди кой си час. И колко протичат така: Ама моля ви се госпожо Селика! Толкова искаме да се срещнем с вас, че сме склонни да Ви чакаме 12 вечерта само и само на Вас да Ви е удобно!

# 67
  • Другата България
 Laughing Е именно де, аз затова написах това
доколко един работодател е склонен да насрочи някакво събеседване или интервю в удобен за теб или мен момент, а не за него самия.
, защото си признавам, че не съм се сблъсквала скоро, май ще ми се наложи и затова с интерес чета. Ама чак такава толерантност...то ако един работодател комуникира по този начин с всички, поканени за интервю, тоест, когато на тях им е удобно, много интересно ще стане.

# 68
Ама аз говоря за себе си и все пък съм някакъв специалист. А и въпросът на Merri_An беше насочен към мен. Случвало ми се е 3 пъти да отлагам интервю в компания, за която после работих 3 години.

Последна редакция: чт, 25 юни 2015, 14:25 от celika

# 69
Добре, че дойде специалистката в темата на неспециалистките да раздава акъл.

# 70
И какъв акъл съм дала?

# 71
Съжалявам ако звучи грубо, но аз лично ако съм решила да напускам то има причина за това ми желание и най-често съм обсъдила проблема с настоящия ми работодател. Ако той не желае да промени условията, които мен ме притесняват, то е ясно какво следва.
Напускала съм 4 работни места до момента. Първото си беше срочен договор, така че всички бяхме наясно кога е последният ми работен ден. Второ напускане - предупредих два месеца по-рано и си дадох едномесечното предизвестие. Третото отново - предупредих ги, че планирам да напусна няколко месеца преди да си дам предизвестието. А последното ми напускане беше леко принудително, така че изобщо не изпитвах никакво притеснение да си ходя по интервюта.
Съгласна съм, че не е удачно да се лъже и бих казала, че съм била долу-горе коректна при всичките си напускания...

# 72
Винаги, когато съм канила кандидат на интервю, питам - удобно ли ще в еди-кой си ден, еди-кой си час. Ако ми кажат "да" - ок. Ако не им е удобно - се разбираме за подходящ ден и час за среща. Разбира се, че се съобразявам с кандидата. Все пак аз имам интерес той да дойде и да е спокоен и да има време да говорим или пък да прави тест и т.н.
Ако няма гъвкавост и от двете страни, не прави добро впечатление.  Peace
Но явно всичко си зависи от организационната култура и как са свикнали да правят нещата  Wink

# 73
  • София
Добре, но когато тече предизвестие имам спомен, че служителят има право да излиза от работа, за да ходи на интервюта. Не съм сигурна за точната формулировка. Защо в такива случаи се налага да лъже човек? След като е обсъдено с работодателя защо се налага да лъже?

Провокирана съм от доста съвети в този форум, но и разговори с приятели, които лъжат работодателите си по най-различни въпроси. Най-смешното е, че повечето от тези лъжи лъсват, а служитялат си мисли, че работодателя е тъп.

# 74
Мисля, че въпроса беше за когато не тече предизвестие. Аз винаги първо съм си намирала работа и после съм си пускала предизвестие.

Общи условия

Активация на акаунт