Какво правят жените в менопаузата, когато... 4

• 159 428
  • 779
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ами той е, меко казано, с особен нрав. Аз съм на 43, последният път доста закъснях с прегледа /вместо на 6-тия месец, отидох на 12-тия, защото от трудовата медицина ни осигуряват преглад при мамолог/ и той само дето не ме наби, заяви ми, че "В тази страшна възраст, ако още веднъж закъснеете, повече няма да Ви приемам". Но не му се сърдя, той е мега натоварен, а и го прави за наше добро.

За ехографа - прави го, казвам го от горчив опит, за съжаление. Майка ми направи рецидив, който е тръгнал от основата на гърдата и няма как да се напипа с ръка, дори с ехограф е трудно да се хване, само мамография или скенер би могла да го улови в начален стадий.

# 181
  • Другата България
 Laughing Е, представи си аз на 45 и за първи път....и без мамография..... Crazy
Но пък разпитвам за хормони.... Sunglasses hahaha

# 182
  • София
Laughing Е, представи си аз на 45 и за първи път....и без мамография..... Crazy
Но пък разпитвам за хормони.... Sunglasses hahaha

Laughing Laughing Laughing  Малко ти е било, да знаеш. Сдържал се е човекът.

# 183
  • София
Сега се сещам и още нещо, което той препоръчва - да пазя гърдите от травми, дори леки удари, и да се пазя от гинекологични възпаления.

# 184
Все повече информация има, че мамографията е причина за рак на гърдата.И на нея трябва да се подлагат жени над 50-55 години, ако не се налага.
Скрит текст:
Цитат
От известно време насам се появиха съобщения за това, че мамографията може да бъде и вредна, дори да провокира рак на гърдата. Има ли научни доказателства за това и ако е така, защо я препоръчват като превенция на тази коварна болест, която отнема животи?

Този въпрос се задава не за първи път, и не само в нашата редакция. Започват да се прокрадват все повече съмнения относно безвредността на така популярното изследване мамография. Веднага бързаме да заявим, че редакцията на в. “Доктор” в случая само информира и по никакъв начин не призовава жените да се влияят единствено и само от едно мнение. Превенцията на рака на гърдата е важна част от ранното откриване и последващо лечение на тази коварна болест. В отговор на нашата читателка ви предоставяме информация, като се позоваваме на източници от световната практика и теории на световноизвестни учени и медици.
70% от туморите, открити чрез мамограми, се оказват лъжливи

“Съществуват огромни кампании не само в САЩ и Западна Европа, но вече и в България, всяка година жените да си правят мамограма, за да “предотвратят” рака на гърдата чрез “ранна диагностика, - се твърди в книгата на американския автор Тай Болинджър. - Но как бихте реагирали, ако разберете, че вместо да диагностицират, мамограмите всъщност причиняват рак?! Д-р Чарлс Симоне, бивш сътрудник на Националния институт за онкологични заболявания, твърди следното: “Мамограмите увеличават риска от развиване на рак на гърдата и повишават риска от разпространяване или метастази на вече съществуващ тумор”.

Разбирате ли, мамограмата не е нищо друго освен рентгенова снимка на гърдата. На нея могат да се забележат туморни образувания, които иначе не биха се открили при обикновен преглед. Както всички рентгенови лъчи, мамограмите използват дози от йонизираща радиация, за да създадат образ. След това рентгенолозите анализират образа и търсят анормални израстъци. По този начин при профилактичния преглед всяка година по-голяма част от гръдната тъкан се излага на причиняваща рак радиация.

Дали мамографията е успешно средство за откриване на тумори? Много лекари казват “не”. В шведско изследване на 60 000 жени 70% от туморите, открити чрез направени мамограми, се оказват лъжливи негативи. Тези “лъжливи негативи” са не само емоционално и финансово натоварване на жертвите, но и водят до излишни инвазивни биопсии. Според д-р Ръсел Л. Блейлок ежегодните рентгенови прегледи повишават риска от рак на гърдата с 2% на година.

“Редовната мамография на по-млади жени увеличава риска от рак на гърдата, - уверява друг специалист - д-р Самюъл Епстайн. - През последното десетилетие анализът на контролирани тестове показва устойчиво повишаване на смъртността от рак на гърдата в рамките на няколко години след началото на поредица ежегодни профилактични прегледи. Това потвърждава доказателствата за високата чувствителност на гърдата преди периода на менопаузата и за кумулативното канцерогенно влияние на радиацията”.

# 185
  • Другата България
Същото като изкуствените хормони.

# 186
  • София
Love, възможно е, но лично аз съм склонна да се доверя на проф. Гаврилов, а и на приетите към момента медицински стандарти за скринингова мамография в България, а и в по-голямата част от Западния свят.
Други анализи /не мога да търся в момента/ сочат точно обратното - че тя намалява смъртонстта от рак на гърдата.

Извадка от сайта на онкологията:

Профилактика при жени със "стандартен" риск, т.е. когато жената е без фамилна обремененост - в семейството й няма кръвни родственици заболели от рак на гърдата, става чрез мамография.  При тези жени рискът е "стандартен" и те трябва да следват стандартните периоди за профилактика, които са: 

Първоначален преглед, т.нар. базисна мамография - прави се еднократно във възрастта 35-40г.
освен диагностична цел, тази снимка служи за съпоставка с всички останали, които ще се правят по-късно;
Мамография във възрастта от 41-51г., - през година
От 52-63 г. - всяка година, т.е. на 12 месеца
След 63 г. - само по показания
При жените над 50 годишна възраст ехографията НЕ Е първи метод на избор за профилактика. 
ВАЖНО: Ехографията при жени над 50 г.в. се използва само след проведеждане на мамография, в случай че на снимката се вижда подозрителна находка и тя би могла допълнително да се характеризира чрез ехография.

Фамилна обремененост (т.е. повишен риск) може да се предполага тогава, когато майката, сестрата или други жени по пряка родствена линия на жената заболяват от рак на млечната жлеза на по-ранна възраст (преди 50г.). Тези жени би трябвало за започнат профилактика чрез мамография на по-млада възраст (т.е. около 30г.). В идеалния случай, жените с фамилна обремененост трябва да се свържат със специалист мамолог (хирург), който те да посещават редовно и който да определи кога да дойдат при нас за мамография. 

# 187
Аз пък не мамография, ами и ехо нямам. Blush

# 188
  • София
За да се избегне облъчването на мамографията, може да се прави ЯМР на гърди...който има финансовата възможност, разбира се.

# 189
Това за хормоните Гаврилов ми го каза, като почнах да ходя при него, преди има няма петнайсетина години,  и аз ходя на 6 месеца. Също и за пазенето от травми и аборт. Когато не е установявал проблем,  не ме е пращал на ехограф.
А това с позитивизма си е бошлаф работа за мен, опитах се да се залъжа с това, само дето не ми се получи, реших ,че няма да съм позитивна и дебела.Справих се,  като си седнах на задника и започнах да чета. Четох, четох, питах, намерих си хранителният режим който ми пасна, свалих всичко излишно, че даже и повече, и сега поне в това отношение нямам проблеми.

# 190
Срам не срам, да си призная - никога не съм си правила мамография, нито съм била на преглед, а съм на 50.  Embarassed
Мери_Ан, прошепни ми на ушенце как да стигна до този доктор, кога и къде преглежда?
И, да се оплача - в цикъл съм, този път съвсем истински, не зацапване като до сега. Дано само не се превърне в потоп, както миналата година юни... М@мк@ му!!! Бясна съм, надявах се да съм се отървала от кървищата, но уви...

# 191
Под позитивизъм аз нямам предвид някакъв вятърничав, с разните му мантри.
Имам предвид човек да е реалист, да знае какво предстои и да се приспособи към промените.

Имам позната, която стана майка на 40+.
Предполага се, че на тези години трябва да е наясно, че появата на бебе променя тотално ритъма на живот.
Да, но тя е в депресия, иска си предишния живот, бебето много плачело, тя не можела нищо да върши...
Е, тези драми не си ли ги създава тя самата? Thinking
Ако е очаквала да има кукла, проблемът си е неин. Бебето не е виновно.

# 192
  • Другата България
Срам не срам, да си призная - никога не съм си правила мамография, нито съм била на преглед, а съм на 50.  Embarassed
Мери_Ан, прошепни ми на ушенце как да стигна до този доктор, кога и къде преглежда?
И, да се оплача - в цикъл съм, този път съвсем истински, не зацапване като до сега. Дано само не се превърне в потоп, както миналата година юни... М@мк@ му!!! Бясна съм, надявах се да съм се отървала от кървищата, но уви...
LaughingТеб направо ще те запиша за следващия преглед, ако искаш. Щото днес е 01, значи най - рано на 01.09., но ще проверя. Peace
Точно, това за травмите също го спомена, за аборти не е питал, и по-добре, аз съм с два...преди много години, но пък...това всъщност какво значение има? Никога не съм се замисляла.

# 193
Получава се рязка промяна на хормоналното състояние при аборт.

# 194
  • Другата България
Е то беше преди 15 години.....

Общи условия

Активация на акаунт