Какво правят жените в менопаузата, когато... 4

• 156 929
  • 779
  •   1
Отговори
# 390
lemy -Благодаря ще чета в нета и ще взема да попия малко  bouquet

# 391
Попии и не малко, поне 2 месеца.  Simple Smile Peace

# 392
  • Варна
Здравейте. Чета ви отдавна. На 45г. съм. Цикъла ми е нередовен от няколко години. Миналата година реших да си проверя костната плътност и се установи , че съм с остеопороза. Хормоналните изследвания - менопауза.  Двама ендокринолози, две различни лечения . Пих цяла зима вит Д .Остеопорозата на гръбнака се задълбочава. Не знаят защо. Не съм подходяща за ХЗТ. Иначе никога не съм боледувала. Не пия и не пуша, 53кг. съм . Пиех кола- единствения ми порок. Вече много рядко. Всеки ден карам колело по 1 ч. Ходих доста на плаж това лято. Остепорозата много ме притеснява. Да има някой с този проблем?

# 393
  • Пловдив
Здравейте. Чета ви отдавна. На 45г. съм. Цикъла ми е нередовен от няколко години. Миналата година реших да си проверя костната плътност и се установи , че съм с остеопороза. Хормоналните изследвания - менопауза.  Двама ендокринолози, две различни лечения . Пих цяла зима вит Д .Остеопорозата на гръбнака се задълбочава. Не знаят защо. Не съм подходяща за ХЗТ. Иначе никога не съм боледувала. Не пия и не пуша, 53кг. съм . Пиех кола- единствения ми порок. Вече много рядко. Всеки ден карам колело по 1 ч. Ходих доста на плаж това лято. Остепорозата много ме притеснява. Да има някой с този проблем?
Аз ще ходя  м Септември да се изследвам,имах началнат фаза.Не съм пила нищо,а съм предразположена -наследствено.Като си направя изследванията ,ще пиша.Не се поема от здравна каса и се заплаща в Пловдив цената е 40 лв .

# 394
Къде в Пловдив се изследвате за остеопороза?

# 395
  • Варна
Във Варна Изследването е 45лв. При мен Z е 3,61( казаха ми ,че при жени с менструация се гледа z , а на Т). Ходих при професор Коев и при Сарджева. Всички прегледи и изследвания аз си ги плащам.

# 396
Фани, за да има ефект вит.Д, трябва да приемаш и магнезий и вит.К2.
Колко единици пиеш и изследвала ли си нивото му?

# 397
  • Варна
Пиех по 6 капки от отомври до май. Вит д беше 37,3 според мен в норма. Те не знаеха какво да ми изпишат.

# 398
Вигантол ли?

Последна редакция: чт, 27 авг 2015, 19:58 от Lemy

# 399
  • Варна
Да, всеки ден по 6 капки. Макар че ми казаха ( ендокринолога ) сутрин на гладно, а после четох , че трябва с храна , нещо с мазнина.

# 400
Да, с мазнина, той е мастноразтворим.
Не зная какви са референтните граници, но не съм сигурна, че е в норма. Не съм се интересувала с подробности, но съм чела, че нормите са стари, и че трбва нивото да е повече от досега приетото. Също и, че заради замърсеността на въздуха в големите градове и слънцезащитните мазила почти не усвояваме витамин Д от слънцето, така, че е добре да се пие целогодишно, особено ако е под нормата.
Виж тази тема, виж какво е писала Шоки, ако искаш може да я питаш нея:

Скрит текст:
2 седмици са много малко. Има смисъл не по-рано от 3 месеца след началото на приема, и то ако приемате дози от минимум 4000 - 5000 единици, защото само тогава реално може да се получи повишение на нивото на витамина в кръвта. При такива дози реално рискът за предозиране е много малък при повечето хора. За справка четете и гледайте публикациите и лекциите на Университета на Сан Диего и другите учени, които сътрудничат на организацията Grassroots Health (
http://www.grassrootshealth.net/
) д-р Робърт Хийни, д-р Седрик Гарланд, д-р Брус Холис. Тези лекари плюс д-р Майкъл Холик са най-големите специалисти в областта на витамин Д. Също е полезен сайтът на д-р Джон Канел:
https://www.vitamindcouncil.org/

Много важно е също приемът на вит. Д да се съчетава с прием на магнезий, защото много често се получава или пък се задълбочава вече съществуващ дефицит на магнезий, когато се приема вит. Д. А в днешно време храната и водата не са достатъчни източници на магнезий.

Също е важно да се приема К2 - той е свързан с метаболизма на калция, най-общо може да се каже, че "насочва" калция към костите, след като е усвоен с помощта на вит. Д. Без К2 има реален риск калцият да се насочи и отложи в меки тъкани като артериите и бъбреците.

Ориентировъчно дават да се приемат по 1000 единици вит. Д на всеки 25 фунта телесно тегло, т.е. горе-долу на всеки 11-12 кг тегло. Но това е само ориентировъчно. Ако сте с наднормено тегло, трябва да увеличите тази доза, защото една част от приетия вит. Д остава неизползвана в мастната тъкан. Това не означава, че ще предозирате, а просто че няма да имате полза от нея.

Кога може да се получи предозиране:
- когато дълго време приемате над 30 000 единици на ден
- когато имате дефицит на магнезий - симптомите от предозиране са всъщност симптоми на дефицит на магнезий
- когато не приемате достатъчно К2
- когато не приемате достатъчно вит. А (животинската форма - ретинол) с храната или под формата на добавки, защото вит. Д и вит. А действат в сътрудничество и единият предотвратява възникването на токсичност от другия. В храната най-добрият източник на животински вит. А е черният дроб, така че не трябва да се пропуска поне веднъж седмично да се хапва дроб. За вегетарианците изходът е да приемат вит. А на капсули/капки - както им е възможно. Но да се разчита на морковите няма смисъл - към 50% от всички хора не могат да конвертират бетакаротина във вит. А. Също не трябва да се разчита да се набави вит. А от яйцата и млечните - количеството му в тях е прекалено скромно.

Ако разчитате на слънцето:
- трябва да сте навън във времето, когато сянката ви е не по-дълга от реалния ръст - тогава има условия за синтез на вит. Д
- трябва да излагате максимална част от тялото си на слънцето без защитна козметика, и то за достатъчно време, че да се получи синтезът на витамина - това означава 10-20 или дори 30 минути, това зависи от цвета на кожата - не трябва да се стига до изгаряне
- за съжаление в големите градове условията за синтез на вит. Д са влошени заради замърсяването на въздуха.
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.690+%3F%3E

# 401
Ето нещо което може да ти е полезно:
на базата на проучвания за остеопорозата д-р Хийни препоръчва минимум 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло - това е необходимото количество за поддържане на костната плътност, защото костта е преобладаващо протеин все пак, а не е само калций. Оказва се, че ако приемът на протеин при жените е по-нисък, което е често срещано в днешните провегетариански времена, не може да се избегне остеопорозата, без значение какъв е приемът на калций или витамин Д.

На нещо интересно попаднах тези дни. Става въпрос за лекции на една възрастна испанка - Ана Мария Лахустисия, която е химичка по образование. Преди години страдала от артроза на много стави, за която й предписали кортизон. Отделно храненето й било ужасно (по собствените й думи) - никога не е обичала да яде месо, а най-много ядяла хляб и сладки неща. И развила диабет. Това била последната капка - тогава си казала: "Ана Мария, при толкова лекари беше и не ти помогнаха, а дори влошиха положението. Ти си химичка. Захващай се да учиш биохимия и хранене, за да си помогнеш сама." И започнала да чете по американски учебници по биохимия. В крайна сметка е стигнала до доста интересни прозрения и е издала няколко книги, а и е разработила собствена марка хранителни добавки. Основни акценти са магнезият и колагенът. Жената казва много смислени неща в лекциите си, а и обяснява много добре - и увлекателно, и доста понятно, макар че все пак казва и някои не съвсем актуални неща, примерно че наситените мазнини са много вредни, а полиненаситените са полезни, без значение какви са. Но като цяло лекциите й ми харесаха. Какво обаче ми направи впечатление: тя твърди, че колагенът е от значение не само за подобряване на симптомите при артроза, но е и най-същественият елемент при лечение на остеопорозата. На мнение е, че в днешно време се консумира прекалено много калций и затова костите стават чупливи. А най-важното за здравината на костите, т.е. за да не се чупят, според нея бил колагенът, който им придава еластичност. Калцият е необходим, но в далеч по-малки количества и в никакъв случай не трябва да се приема като хранителна добавка, ако човек консумира млечни.

И също много набляга на значението на белтъчините. Препоръката й е да се консумират белтъчини на всяко хранене - в достатъчно количество, без да се прекалява, но на всяко хранене да има. Казва, че по принцип, ако човек не страда от някакви заболявания, може да се спазва вегетарианско хранене с много млечни и яйца, но за човек със заболявания, примерно артроза или остеопороза, или нещо друго, месото според нея е задължително, а и рибата. Самата тя до 43-ата си година ядяла много тестено и сладко, но когато разбрала, че е развила диабет, до 84-ата си година сменила тестената закуска с пържено яйце, бекон, малко пълнозърнест хляб и портокалов сок - общо взето в традицията на средиземноморската диета. Сега, след 84-ата си година, била заменила яйцето с колаген + магнезий (добавки), но бекона продължава да си го хапва.

Също така се възпитала да започне да консумира повече месо, като споделя някои трикове, примерно че прави кюфтета с много подправки или пък пълнени патладжани с кайма - така по-малко усеща вкуса на месото. Wink

Лекциите й са на испански, така че това ограничава аудиторията, но ако ви интересуват, ето тук могат да се намерят: https://www.youtube.com/channel/UCPlKx2mq7Qxy6mTCv8YUYBA Жената казва, че благодарение на високите дози магнезий и колаген, които приема, се е отървала от ставните си проблеми, а и от куп други неприятни симптоми, които са били причинени от липса на магнезий.

Тук ще напомня отново какво казва д-р Хийни: жените трябва да приемат не по-малко от 1,2 грама протеин на килограм тегло, за да поддържат костната си плътност, защото костната матрица е протеинова. А от лекциите на Анамария Лахустисия пък научих, че в тази протеинова матрица, която е преобладаващо колаген, калцият всъщност е по-малък процент, т.е. калцият се вгражда в тази предимно колагенова структура. И нейните думи, т.е. тълкуването й на базата на учебниците по биохимия, е, че колагенът е органичната, т.е. живата част от костта, а калцият е минералната, т.е. мъртвата част. И прекаленият прием на калций (това е най-вече при прием на добавки с калций), още повече ако не се придружава от достатъчен прием и на протеин като цяло, и конкретно на колаген под някаква форма, нарушава баланса и това довежда до остеопороза и чупливост. Така че протеинът е важно нещо, но според мен от протеини на прах има смисъл или за болни хора (ако ще им бъде по-лесно да го приемат така, вместо да ядат месо), или за интензивно спортуващи и целящи увеличение на мускулната маса. Но тази последната цел мисля, че може да се постигне и с протеин просто от храната, не на прах.

Ако е нисък вит. Д (добре е стойността да не е по-ниска от 40-50 нг/мл, което е равно на 100 - 125 нмол/л),

# 402
  • Варна
Благодаря. Наистина аз месо ям много малко. Бях започнала да пия едни добавки на аква аорс за остеопороза, но ги спряха и нищо друго не съм вземала. Трябва да направя нещо , но не знам какво.

# 403
Еми прочети какво съм ти постнала и помисли.

# 404
  • Пловдив
Къде в Пловдив се изследвате за остеопороза?
Вчера питах във ВМИ на В Априлов /там където е ДКЦ/,казаха че е без направление ,работят всеки ден ,правело се снимка на гръбначният стълб ,  цена 40 лв.Като се "опарича" другият месец ,ще го направя и ще пиша.Чух ,че имало такъв апарат и в Транспортна болница,но   ми е далече.

Общи условия

Активация на акаунт