НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 043
  • 734
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Силвето, аз лично имам проблеми с бъбреците. Наскоро даже претърпях операция. Консултирала съм се с поне 5-6 уролога, включително такива с научни титли и международно признати изследвания в тази област, и което е най-важното, с доста клиничен опит. Никой, никога, по никакъв повод не ме е предупреждавал да ям по-малко месо. Смятам, че специалисти по отделителната система трябва да разбират повече от ендокринолог от бъбреци.  Wink
Освен това, освен ако човек не яде само месо, и то наистина немазно, не мисля, че може да изяде кой знае какви количества месо. Аз обожавам месо, ама повече от 200-300 грама на едно хранене не мога да изям, и това при положение че не съм яла нищо преди това за деня.
Жабот, Шоки, благодаря!  bouquet
Търсела съм и аз научни изследвания, които убедително доказват вредата от многото протеин върху бъбреците, но такива не съм открила. Интересно ще ми е да прочета и посочените тук.
Но периодично си размишлявам по въпроса, както и общо по разни съждения от типа на "ще се убиеш с толкова месо и яйца". Хората имат изключително погрешна представа за този начин на хранене. Даже и такива, на които съм обяснявала подробно много пъти, продължават да вярват, че на закуска, обяд и вечеря ям по 1 кг месо и по 5 яйца.  ooooh! И така и не разбраха, че не съм на диетата на Дюкан. Мисля, че и повечето лекари си мислят така. И това, че са лекари, съвсем не значи, че са чели и чули за всичко, особено пък ако то не касае лекуваните от тях органи и заболявания.  Peace
А "този начин на хранене" дава доста голяма свобода, така че не може всичко да се сложи под общ знаменател. Един може да яде по 100 грама месо на хранене, 1 път на ден, а вечер да кара на салата със зехтин.
P.S. Сега видях, че има нови публикации, връщам се да чета.
P.S.2. Прочетох. Кам, благодаря за разяснението!Значи принципно организмът си има механизъм, чрез който да сигнализира, ако има прекомерен прием на протеин. И ако човек не е на диетата на Дюкан, би следвало да няма прием на твърде голямо количество протеин.
Силвето, Стефансон е живял отдавна.  Wink Но резултатите от неговия експеримент са достоверни, тъй като почиват на убедителни емпирични данни. Нищо, че са от преди бая години.
Наистина има и доста хора, които, за изненада, особено по здравословни причини, години наред живеят само на месо. Например: http://zerocarbzen.com/interviews/ Ако ти е интересно, можеш да прочетеш! Не казвам, че трябва всички да живеем така. Но щом някой може да изкара по този начин 15 години, значи не е чак толкова смъртоносно.  Mr. Green Уф, махнали са интервюто на семейство Андерсън по тяхно искане...Sad

Последна редакция: пн, 18 май 2015, 12:32 от yulinga

# 286
Силве, така е, публикацията е доста стара. Но има и по-нови, които показват същото - че ако човек няма напреднала бъбречна недостатъчност, белтъчините не могат да му я създадат. Но много лекари може би се презастраховат и предупреждават за всеки случай.

Между другото, ако човек прочете изводите в края на текста, там се казва, че когато белтъчините надвишили 40% от дневните калории, участниците в експеримента развили диария. Това е първият тревожен признак, че човек е прекалил с протеина. Но Камелот е права, че най-правилно се определят грамовете протеин спрямо теглото, а не като проценти от дневните калории. Обаче все пак е добре да се внимава да не се залитне към прекалено висок процентен дял на протеина, както е станало в някакъв момент при Стефансон и другия участник (40%). Пак казвам, според мен такова залитане е възможно, ако несъзнателно се получи хранене от типа на Дюкан, което вече не е НВ-ВМХ.

# 287
А, как се изчисляваше колко протеин ти е нужен спрямо теглото?

# 288
  • Пловдив
Джия, ето насоки по темата за нужното количество протеин: http://www.marksdailyapple.com/how-much-protein-should-you-be-ea … ng/#axzz3aTuBfrCQ

# 289
Аз да допълня за протеина към написаното от Юлето: на базата на проучвания за остеопорозата д-р Хийни препоръчва минимум 1,2 грама протеин на килограм телесно тегло - това е необходимото количество за поддържане на костната плътност, защото костта е преобладаващо протеин все пак, а не е само калций. Оказва се, че ако приемът на протеин при жените е по-нисък, което е често срещано в днешните провегетариански времена, не може да се избегне остеопорозата, без значение какъв е приемът на калций или витамин Д.

# 290
  • SA
Юле, според мен на нашия режим, ако човек се придържа към цели, натурални храни с достатъчно мазнина в тях, едва ли може да приеме такива големи количества от протеин, че да си навреди. Ако обаче започне да ползва прахообразни протеини в по-големи дози, особено ако ги влага в разни напитки, десерти, които вървят лесно, то може да залитне. Но както и ти казваш, аз колкото и да ми е вкусна някоя тлъста агнешка пържола, просто няма как да изям големи количества такова месо, дори и да се напъвам. Даже и да изям повече, то вероятно няма да огладнея десетина часа след това.
Спомням си статията за онова семейство на зиро-карб, които ядяли само телешко. Пишеше, че жената изяждала около 500 гр. месо на ден. Това са 100-ина грама протеин, напълно нормално количество за жена.
А експеримента на Стефансон, макар и проведен преди 100 години, няма друг подобен аналог, защото храненето му се е следяло особено стриктно. Той е бил само в болница първите месеци от експеримента, а след това си е ходел в къщи , но винаги с него е имало здравен работник, който да следи за това да не яде други храни. Не е като днешните проучвания, в които събират една група хора и ги карат да попълнят въпросници какво и в какви количества са яли през последната година  hahaha.

# 291
Юле, аз знам , че проблем при завишаването на приема на протеин би създал непиенето на вода. Колкото повече протеин се приема толкова повече вода трябва да се пие, за да се изведат от организма отровните отпадъци, които се получават от разграждането му. Основната препоръка , която съм срещала е 0,8-1 гр. протеин на килограм тегло за неспортуващи. А при активни спортисти би могло да стигне до 2-2,5 гр на килограм тегло. Основната препоръка за избягване натоварването на бъбреците от протеина е приема на минимум 20 гр вода на грам протеин. И все пак да не забравяме, че 1 гр протеин не е равен на 1 гр месо  Wink.

Ако на някой му е интересно  може да погледне списъка със садържание на въглехидрати в храните, който съм си направила за собствена ориентация. Почти на 100% се препокрива с този , който Шоки е постнала, но моя е по-богат  Laughing

http://dox.bg/files/dw?a=d9fdfb36ef

# 292
Появи се нещо интересно - отново за здравословността на храненето само с месо: http://zerocarbzen.com/2015/05/18/what-must-i-do-to-get-well-by-elma-stuart/ Става въпрос за лечебния ефект на това хранене.

Дани, благодаря!   bouquet  Дори ще кача файла в нашата "библиотека", но с една поправчица - "съдържание". Wink

# 293
  • София
Момичета, изключително интересна дискусия, благодаря за нея  Hug
На мен лично ми е доста полезна, особено защото пия и протеин на прах веднъж дневно (който е 20 гр чист протеин), но понякога вечер изпивам още половин или една доза (т.е още 10 -20 гр протеин). Винаги се съобразявам и с това, какво съм яла де  Blush
 Безценни сте, благодаря ви!   bouquet

# 294
  • SA
Шоки, много интересно. Свалих си я тази книга и задължително ще я разгледам. Много са ми интересни подобни стари книги.  Heart Eyes

# 295
Вив, не вярвам дори в твоя случай да може да възникне проблем, ако цялостното ти хранене е НВ-ВМХ без прекалени ограничения в мазнините и въглехидратите.

Кам, да, и аз се радвам, че са запазени и се предоставят книги и от преди възхода на Ансел Кийс и неговите изфабрикувани теории. Rolling Eyes

# 296
  • In transit
Понякога си помагам за съня с мелатонин, но той има действие около 4ч. и съответно не мога да го пия в 4, защото пък няма да се събудя нормално за работния ден…..Както и да е, но някой с подобни "ефекти" от режима има ли?
ето този мелатонин е с отложено действие, и дори да ставаш през нощта, после пак заспиваш бързо.
http://www.gnc.bg/en/melatonin-retard-3-mg
аз пък обратно все ми се спи и все съм недоспала. При това си лягам към 22.30 и ставам в 7  Outta Joint

# 297
  • SA
Да, Вив, аз също не мисля, че в твоя случай би имало проблем с добавения протеин.
По-скоро имах предвид хора, които нещо като е разрешено на даден режим и си мислят, че могат безконтролно да го ядат и това е напълно о.к. Докато това схващане е правилно в повечето случаи за естествените, цели храни, то не стои точно така въпроса с различни извлеци от тези храни, каквито са и протеините на прах, а и различните мазнини, за които говорихме преди няколко дни. Захарта изобщо да не я споменавам.
Прекаляване най-често може да настъпи когато се консумират неща под такава форма, според мен.

# 298
  • София
Понякога си помагам за съня с мелатонин, но той има действие около 4ч. и съответно не мога да го пия в 4, защото пък няма да се събудя нормално за работния ден…..Както и да е, но някой с подобни "ефекти" от режима има ли?
ето този мелатонин е с отложено действие, и дори да ставаш през нощта, после пак заспиваш бързо.
http://www.gnc.bg/en/melatonin-retard-3-mg
аз пък обратно все ми се спи и все съм недоспала. При това си лягам към 22.30 и ставам в 7  Outta Joint
Купих и аз един два пъти по-скъп, с отложено действие и е 5мг., а този е 3мг…пак се будя в 3:30 - 4ч. #2gunfire После заспивам де, но изобщо нямам свестен и дълбок сън. Ще добавя В и магнезий вечер пък да видим. Точно сега нямам и някакви такива стресове, дето да ме мъчат. Иначе не спя от тях, защото явно съм такава емоционалност…..Мисля, че малко прекалявам да държа В твърде ниско последната седмица.

# 299
Момичета, може ли да си постна менюто и да ме ориентирате в каква посока се движа? Висока съм 160, 47кг, слабичка съм, но имам леко за чистене в долната част на корема, пък и се чувствам добре на режима. Simple Smile

Примерен ден 1:
Закуска: 200г кисело мляко над 2% с една лъжица овесени ядки
Обяд: две варени яйца, 1/4 авокадо, салата с маслини, айсберг, краставици.
Междинно: 30-40г бадеми/орехи
Вечеря: 200г. пилешко филе, 40г. бяло сирене, салата айсберг, домати, краставици, маслини.

Примерен ден 2:
Закуска: същата, винаги е такава.
Обяд: същото Laughing понякога яйцето е 1.
Междинно: половин кофичка кисело мляко над 2%.
Вечеря: 2-3 бъркани яйца с извара, салата с нещо зелено, домати, краставици, маслини и 40г. сирене.

Количествата, естествено, варират. Има дни, в които изяждам 4 яйца на вечеря, има дни, в които изяждам по 300-350г. пилешко филе, риба понякога. Има и дни, в които си позволявам една ябълка или малко ягоди, няколко фурми, чаша вино, но като цяло са рядкост,до 1 седмично, понякога и по-рядко. Бяла захар(и кафява, де) не консумирам никаква. Прясното мляко ми е не повече от веднъж в седмично, при това в най-лошия случай, шоколад ям по-рядко от веднъж месечно. Общо-взето това е за мен. При готвене мазнина не ползвам, както и не слагам зехтин на салатите. Ще съм безкрайно благодарна на насоките ви. Simple Smile

И един въпрос: какво ви е мнението за соевите продукти, или по-конкретно соевото мляко? Аз лично обожавам лекия му вкус на ядки, но дали не е вредно?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт