Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още...2

• 96 407
  • 657
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Здравейте! През Юни ще ходим на мкоренце из йонийските острови и смятаме на връщане от Закинтос да минем през Метеора. Въпросут ми е ако пристигнем следобяд ( към 15-16 ч.) там дали ще можем да разгледаме? Има ли работно време и ако да - какво е то и може ли с колата да влезем да разгледаме. Не държим всичко да видим, тъй като за малките ни деца едва ли ще е кой знае колко интеесно, но все пак да придобием някаква представа. Надявам се на отговори!

# 331
Здравейте! През Юни ще ходим на мкоренце из йонийските острови и смятаме на връщане от Закинтос да минем през Метеора. Въпросут ми е ако пристигнем следобяд ( към 15-16 ч.) там дали ще можем да разгледаме? Има ли работно време и ако да - какво е то и може ли с колата да влезем да разгледаме. Не държим всичко да видим, тъй като за малките ни деца едва ли ще е кой знае колко интеесно, но все пак да придобием някаква представа. Надявам се на отговори!

Всеки манастир има различно работно време. С този час на пристигане един манастир ще видите.

# 332
Има работно време и то е от 9 до 5 за Големия метеор, Св. Троица и Св. Стефан, другите са до 15:30 и един дори до 14 ч. Всеки ден един от манастирите почива.

Можеш да намериш работното време и почивните дни, както и повече информация за манастирите тук

Въпросът "можем ли да влезем с колата да разгледаме" ще го подмина с недоумение.

# 333
  • София
Здравейте.Все пропускаме посещение в Едеса.При тазгодишното ни юнско гръцко море на Халкидики  се замислям дали да не минем, прибирайки се за БГ оттам с една нощувка.Къде бихте препоръчали да нощуваме? В букинг ми излизат 5 места за настаняване Shocked ОСвен  нощувките, бих приела и всякакви съвети за престоя там, макар и  само за ден- два

Преди обяд минахме отново покрай Едеса. Но не бяхме там, а малко по-далеч.
Ето тук http://kleio-resort.gr/main/  Aminteo
Не става за минаване и нощувка в Едеса. Защото е малко далеч, на час път. Пък защо ли не ? На такова спокойствие отдавна не бях попадала.
В селището ли ти трябва хотел, нощували сме в няколко ?

А ще нощувате ли там ? Варианти има...
Така казано с колата, може да видите набързо само манастира Св. Стефан. Спираш и влизаш на метри.

До 17:30 часа без понеделник...

Ако имате време на децата бъди сигурна ще им е много интересно...

Ако само това е времето ви, другите манастири ще ги видите само отвън. Което не е никак малко. А има и места с невероятни панорами и гледки, струва си без да влизаш дори.

Последна редакция: вт, 09 май 2017, 17:26 от Bled

# 334
  • Варна
Здравейте.Все пропускаме посещение в Едеса.При тазгодишното ни юнско гръцко море на Халкидики  се замислям дали да не минем, прибирайки се за БГ оттам с една нощувка.Къде бихте препоръчали да нощуваме? В букинг ми излизат 5 места за настаняване Shocked ОСвен  нощувките, бих приела и всякакви съвети за престоя там, макар и  само за ден- два
Нощувахме в Едеса септември, но не си спомням името на хотела. Останахме доволни от него. Ако искаш, ще вляза в букинг да видя името му.
Едеса е хубаво и спокойно градче и аз бих останала за нощувка.
Водопадът е красота  Blush
Също така посетихме музея на сусама, който е наблизо, случайно го видяхме. Малък е, с кратка беседа и подарък сусамка и черешов ликьор. Жената разказваше на български, беше научила беседата.
Вечерта, на площада е много приятно, с фонтан и страшно много деца. Отдавна не бях виждала такова струпване на толкова много играещи свободно деца навсякъде.

# 335
  • Пловдив
Разбира се, имаме една предвидена нощувка за там. А когато питах дали може с кола да пообиколим, имах предвид Метеора като забележителност и местност дали има такса вход или единствено манастирите са с вход и дали може с колата да пообиколим около големите скали за хубави панорами или и за това ще ни искат вход?  Wink

# 336
  • София
Местността може да обикаляте свободно. Плаща се само за влизане в манастирите.

# 337
  • София
Разбира се, имаме една предвидена нощувка за там. А когато питах дали може с кола да пообиколим, имах предвид Метеора като забележителност и местност дали има такса вход или единствено манастирите са с вход и дали може с колата да пообиколим около големите скали за хубави панорами или и за това ще ни искат вход?  Wink

Аз те разбрах идеално и затова казах, че спокойно може да разгледате манастирите отвън по всяко време. А единственият лесно достъпен и бърз за посещения е споменатия от мен.
От него всъщност е и една от най-красивите гледки към равнината и Каламбака.
Тесалийската равнина и планинския масив Пинд където се намират манастирите са свободно достъпни. Самите манастири се достигат от двата края на пътя тръгващи от различни посоки. Няма вход или каквито и да е ограничения за достъп до паркингите на манастирите.
Спокойно можете да достигнете най-хубавите места за снимки и панорами без да плащате нищо. Mога да ти кажа и къде са...

При положение, че ще нощувате при по-стройна програма и навременно пристигане можете в единия ден да видите два манастира. И ако тръгнете на другия ден около обяд още два.
Като това зависи и от дните на седмицата в които ще пристигнете. Също и от това колко са големи децата с оглед на по-трудния достъп до някои манастири. Стълби, стръмно и т.н.
Ако искаш можем да изчислим сравнително точно кое е възможно като знаете дните и приблизително часовете на пристигане и тръгване.
Посещавам манастирите многократно, както пеша, така и с кола. Обикалям равнината и планината с преходи без да се щадя. Познавам и пътеките и т.н.
Така, че можеш да разчиташ. Успех...

# 338
  • Пловдив
Благодаря, Блед! Значи смятаме сутринта към 8 ч. да хванем фериботе от Закинтос до Калини и от там вече смятам, че за около 5-6 часа ще стигнем до Метеора, така че незнам точно към колко часа, но да кажем, че ктъм 16 ч. ще сме готови за обиколки. На следващия ден най-късно на обяд трябва да сме тръгнали да се прибираме в БГ.

Честно казано, ако може да минем 1 или 2 манастира ще са ни достатъчно, по-скоро ще се радваме на красиви гледки и панорами.

# 339
  • София
Благодаря, Блед! Значи смятаме сутринта към 8 ч. да хванем фериботе от Закинтос до Калини и от там вече смятам, че за около 5-6 часа ще стигнем до Метеора, така че незнам точно към колко часа, но да кажем, че ктъм 16 ч. ще сме готови за обиколки. На следващия ден най-късно на обяд трябва да сме тръгнали да се прибираме в БГ.

Честно казано, ако може да минем 1 или 2 манастира ще са ни достатъчно, по-скоро ще се радваме на красиви гледки и панорами.

Още по-добре...По един манастир в двата дена е съвсем нормално.
А знаеш ли деня от седмицата в който ще пристигнете ? Заради манастирите, другото е лесно...

Аз не ходя там уикенд и празници. Дано и на вас не съвпаднат.
Сега пак се върнахме от Гърция, бяха празници. Но винаги тръгваме и се връщаме 1-2 дена по-рано..по-късно... Напълно спокойно ...
Не е възможно за всички работещи хора, но е съвет от мен ако може...

# 340
  • Sofia
Е моя си е друг.7 дни са малко и много.моята версия е Метеора 2 Делфи 1 Атина и Сунио 3 и пътя.Пелопонес е друга бира.не залъгвайте момичето за седмица да види половин Гърция.а кефа кога

Дали ще е Метеора или Нафплио е все тая всъщност. Атина - Нафплио е 137 км. До Епидавъра е също толкова. Напълно е възможно в един ден да се тръгне от Атина, да се отиде на Коринт и Акрокоринт, после Епидавъра и да нощуват в Нафплио. Един или два дни в Нафплио, един ден за Делфи и останалото за Атина. Всъщност ние пътувахме наведнъж София-Делфи. Напълно постижимо. На следващия ден разгледахме Делфи и тръгнахме към Нафплио, като пътьом разгледахме Коринт и Акрокоринт. Нощувахме две нощувки в Нафплио, като единия ден бяхме на Епидавъра, а другия ден беше отреден за самия град.
Микена е също в района и не е за изпускане.

Отбиването от магистралата при Лариса до Метеора е 97 км. Разликата е в едни 40 км., които се минават за 30 мин.

Никого не заблуждавам, а говоря от личен опит. Нито пък това е половин Гърция. При условие, че пътувам с кола до Атина, не бих отишла в Метеора. Защото в Метеора мога да отида и друг път, съчетавайки го с някое море и без да е нужно да слизам толкова на юг, както сега те ще направят.

Опитвам се да направя програма и ще се радваме, ако мога да я консултирам с Вас - дали е балансирана, как я намирате:

20 Май – Сандански 
21 Май - Делфи – 1 нощувка
22 и 23 Май – Аргос или Нафплио – 2 нощувки
24 и 25 и 26 – Атина
27 Май  Сандански – 1 нощувка
28 Сандански - София

# 341
  • Sofia
Така изглежда в по-подробен вариант:
20 Май – Сандански
21 Май -  Сандански – Делфи – 6 часа – вечерта нощуваме в Делфи
22 Май – Делфи разглеждаме и отиваме до  Термопилите- 1 час път, от там тръгваме към Коринтски канал 3 часа .Акрокоринт, и после спим в Нафплио или Аргос
23 Май - Нафплио, Епидавъра
24 – от Нафплио до Атина – 1-2 часа
25 – Атина – Sounio – Храмът на Посейдон
26 - Атина
27 Май Атина – Сандански
28 Сандански - София

# 342
  • София
20 Май – Сандански
21 Май -  Сандански – Делфи – 6 часа – вечерта нощуваме в Делфи
22 Май – Делфи разглеждаме и отиваме до  Термопилите- 1 час път, от там тръгваме към Коринтски канал 3 часа .Акрокоринт, и после спим в Нафплио или Аргос
26 - Атина
27 Май Атина – Сандански
28 Сандански - София

Програмата е добра и реална.
Вижте и Arachova ако има време щом сте с нощувка.
Другата нощувка задължително в Нафплио, не Аргос.
Рано е за плаж, но Толо е наблизо...Били сме и през май.

# 343
  • Пловдив
Bled, съжалявам за пропуска - ще пристигнем на 20.06 ( вторник) и напускаме в сряда. Веднага след това се ориентираме за две ношувки в Огняново, така че връщането ни от море в Гърция ще се проточи цели 3 дни!! Ами така де - омръзна ми след почивката обратния път така да ме измори, като че ли не съм била на почивка!

# 344
20 Май – Сандански
21 Май -  Сандански – Делфи – 6 часа – вечерта нощуваме в Делфи
22 Май – Делфи разглеждаме и отиваме до  Термопилите- 1 час път, от там тръгваме към Коринтски канал 3 часа .Акрокоринт, и после спим в Нафплио или Аргос
26 - Атина
27 Май Атина – Сандански
28 Сандански - София
Аз от Делфи не бих се връщала до Термопили. Излишно. От Делфи направо към Коринт.
https://www.google.bg/maps/dir/Delphi,+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86% … 4800516!1m0?hl=bg
Ако искате да видите канала трябва да слезете от магистралата преди него и да отидете до потопяемия мост в другия край. https://www.google.bg/maps/dir/37.9256481,23.0676635/37.9508807, … .890983!3e0?hl=bgОт там също можете да отидете до разкопките на Коринт и до Акрокоринт. Нафплио е по-добрия избор за спане. Ще пропуснете Микена. Аз бих минала през Сунио в деня в който идвате от Нафплио. Друг вариянт е от Нафплио минавате през Микена, после Сунио и акостирате в Атина. При тази разстановка ще имате много малко време за Нафплио, ако го комбинирате с Епидавъра.

Общи условия

Активация на акаунт