Частни училища - информативна тема 8

• 64 399
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Кое точно не ти хареса в Академията? Време и пари са експериментите.

# 31
На детето не му хареса, тръгна с желание и на второто-трето занимание желанието спадна до тотално нежелание да стъпи там- твърдеше, че не било интересно, че питало нещо, не му обяснявали. Яви се на състезание, второ за него, провали се, и това ме отказа и от Академията, и от състезанията. Нямам конкретика, която да назова- да речем кофти преподавател. Цялостно това не се оказа нашето място.

# 32
На детето не му хареса, тръгна с желание и на второто-трето занимание желанието спадна до тотално нежелание да стъпи там- твърдеше, че не било интересно, че питало нещо, не му обяснявали. Яви се на състезание, второ за него, провали се, и това ме отказа и от Академията, и от състезанията. Нямам конкретика, която да назова- да речем кофти преподавател. Цялостно това не се оказа нашето място.

Точно тази ситуация (не било интересно, че питало нещо, не му обяснявали. Яви се на състезание, второ за него, провали се) може да има две причини:
- детето ти няма математически заложби
- детето ти просто не е узряло

Никой обаче не може да каже кое от двете е вярното за всеки отделен случай. Може при вас да е втората възможност, но заради ранния неприятен опит със състезанията детето ти вече си е създало негативно мнение за математиката и състезанията и това може да остане трайно. И така може би му се обърква бъдещето и се губи един талант. Това обаче няма да стане, ако децата отиват да се състезават чак от трети клас нагоре. Там вече си личи дали провалите са от липса на качества, защото децата общо взето вече са узрели. Именно затова не бива да има състезания за толкова ранна възраст, ама нали има родителски амбиции предлагането не закъснява. И после идва масовата психоза - хайде всички юруш на маслините Twisted Evil

# 33
Понеже не е първото, имам го записано на видео как решава ЕК за пръви клас, родено е в средата на 2009-та, съм убедена, че е втората причина, поради което ще го щадя до втория срок на трети клас, когато вече ще му е времето за бойното кръщение преди четвъртокласната офанзива.
Математиката определено му харесва, доказва го постоянно. Та, ако прочетеш предния ми пост, не цитирания, то ще видиш, че се повтарям относно третия клас втория срок.  Simple Smile

# 34
Четох го. И не се заяждам, само се закачих за твоя пост, защото ми беше удобен повод да си кажа рецитацията за ранното участие в състезания Peace

# 35

Аз имам същия опит с там, може и в моето дете да е проблема, очевидно харесва по-млади преподаватели / учители.

Точно тази ситуация (не било интересно, че питало нещо, не му обяснявали. Яви се на състезание, второ за него, провали се) може да има две причини:
- детето ти няма математически заложби
- детето ти просто не е узряло
добавям и:
- това не е преподавателя  за него / нея

Детето ми продължи да се занимава с нас и да има желание да се явява на състезания и се представя повече от добре, така че кофти опита му в първи клас с тази преподавателка от детската академия не му оказа влияние, дано и при вас да е така Simple Smile

# 36
  • Sofia
Още малко информация за Азбуки :

Таксата е 4 100 EUR (от 1ви клас) и включва храната. Транспорта е отделно, но не съм питала колко е тъй като няма да ползваме. Може да се плаща на месец без оскъпяване.
Имат доста допълнителни занимания които се плащат отделно и са в края на деня.

За ПУК таксата е 700 лева на месец и освен храната включва йога и танци. През деня имат опция да ходят на тенис или плуване. Ако не се лъжа беше веднъж в седмицата.

В ПУК (5 годишните) не ги карат да спят, но ако родителя и/или учителя прецени има възможност (пращат се в група с по-малки деца където да спят). Имат 2 учителки като едната е по Английски език а другата е по предметите които трябва да се преподават на Български. Английски имат всеки ден по 2 учебни часа (освен говоренето през деня).

Стаите им са много светли. В кабинета по Английски имат интерактивна дъска. Имат и кабинет по информационни системи (тоест с PC-та).  В детската и в училището имат библиотечка с английски книжки за различни нива. В 5ти клас ще имат и 2ри чужд език (не съм сигурна какви ще са опциите, но предполагам ще са тези които имат като избор и в гимназията). Телефони не се разрешават и за сега нямат униформи.

Май това е.

# 37
  • София
И още нещо. Аделина ти спомена Детската Академия на Науките. Загледах я преди месец и ми звучи много интригуващо. Имате ли отзиви и някакви впечатления от близки и познати? Изобщо за всичко - качество на занимания, организация...
Bliss нямам отзиви от никого, но заниманията ми изглеждат много интересни, а не намерих алтернатива в София освен забавната математика, на която вече ходи, но не мен ми харесва и друго - че имат курс за ранно научаване да децата да четат, миналата година с една прителка искахме да запишем мъниците но не събрахме група. Иначе на мен ми е супер удобно, защото до МОл Парадайс и може да ходим пеша до там.

анирам, извинявам се ако си се почувствала засегната с това което казах за състезателните коне, мисля че всички разбраха че не съм вложила лош смисъл в това, нито пък подигравателен или нещо такова. Просто често се замислям дали това ходене от съвсем малки на състезания по математика, не са по-скоро амбиции на родителите отколкото на самите деца, но не искам да навлизам във философски спорове с никого, всеки сам си преценя неговото дете на какво е способно и какво би му се отразило добре или не толкова, някои деца са по-плахи и такива състезания ги плашат, особено неуспеха и ги кара да се свиват още повече, затова аз лично няма да настоявам да ходи по състезания. 

# 38
И още нещо. Аделина ти спомена Детската Академия на Науките. Загледах я преди месец и ми звучи много интригуващо. Имате ли отзиви и някакви впечатления от близки и познати? Изобщо за всичко - качество на занимания, организация...
Bliss нямам отзиви от никого, но заниманията ми изглеждат много интересни, а не намерих алтернатива в София освен забавната математика, на която вече ходи, но не мен ми харесва и друго - че имат курс за ранно научаване да децата да четат, миналата година с една прителка искахме да запишем мъниците но не събрахме група. Иначе на мен ми е супер удобно, защото до МОл Парадайс и може да ходим пеша до там.

Благодаря! Ще чакам да разкажеш подробно.   bouquet

# 39
  • София
 В детската и в училището имат библиотечка с английски книжки за различни нива. В 5ти клас ще имат и 2ри чужд език (не съм сигурна какви ще са опциите, но предполагам ще са тези които имат като избор и в гимназията). Телефони не се разрешават и за сега нямат униформи.
Ако немския се преподава от учителката в гимназията ще е страхотно - тя е невероятен професионалист и подготвя супер по немски език, но е малко строга с големите и често им пише двойки, но наскоро едно дете се беше преместило от НГ там в  десети клас и майката твърдеше че е супер впечатлена от нивото на немския макар да им е втори език (това го подочухме не една родителска среща, на която ходиме с майка ми преди месец).
Иначе библиотечката на малките я видяхме - има много книжки на английски, но още не завършена, т.е не е изцяло подредена.
За плащането - тези 700лв на месец за колко месеца се броят? Иначе ми казаха че няма ограничения в схемите за плащане - на кой както му е удобно, повечето родители предпочитали месец за месец.

# 40
  • София
Някой питаше по-напред за занимания за децата през лятото - ако обичат науката или техниката препоръчвам лято в музея - 4 столични музея организират летни занимални на интересна тематика, но моя мъник е ище малък за там (мисля че пишеше 6+) http://www.peika.bg/Lyato_v_muzeya_uchilishte_za_detsa_v_chetiri … _l.e_i.95278.html

Ето и програмата на отделните музеи http://www.easyartbg.com/images/liatop.pdf

# 41
Скрит текст:
Ходих да разгледам комплекс Азбуки.

Много ми хареса. За съжаление не успях да говоря с директорката по образователната част, а говорих с една учителка от ДГ, но пък и тя успя да ми разясни доста от нещата, които ме интересуват. Ще се опитам да листна това което запомних(подчертавам, че говоря за началното чуилище от ПУК нагоре до 4кл):
-от детската градина на горе на децата се говори само на английски език, затова и при кандидатстване в ПУК и 1кл на децата може да им е малко по-трудно но в началото на гадината се прави анализ на нивото и децата се разделят по групи в часовете по английски; отделно тъй като освен в часовете по БЕЛ се говори само на английски децата успявали за около 6м да наваксат нивото на съучениците си
-макс 14 деца в клас
-разботи се изцяло по Jump Math
-занятията по МАТ и БЕЛ са завишени с 2-4ч над програмата в зависимост от класа
-учебният процес е разпределен през целия ден, а не на принципа сутрин занятия следовеб занималня. Видях им програмата - имат занятия, после спорт, после пак занятия, свободни игри, занятия, обяд и в този ред до 16.40ч когато приключват задължителните занимания (тенис и плуване са вкл но в момента се провеждат във външен басейн и на корта на Малееви, изоват се с автобусчетата). Септември се открива новото крило, където ще има огромен салон, басейн и тенис корт, големината на салона ще позволява дори да се правят баскетболни и волейболни мачове.
-След 16.40 който желае има допълнителни занимания - карате, таекуондо, футбол, театрална работилница. До 17.30 когато децата трябва да се вземат
-3 пъти седмично имат занятия по 2ч с нейтив спийкър - в училището са май общо 5 (англичани и американци).
-стаите са сравнително малки, но много уютни и светли, прекрасно аранжирани с цветни картини и какво ли не, всички чинчета са във форма на кръг, а не както помним ние от едно време
-всяко дете си има шкафче, учебници и чанти се носят в понеделник и се вземат в петък
-домашни не се пишат през седмицата, само събота и неделя, но натоварването е съобразено с възрастта
-средата е доста приятна, уютна, семейна
-имат хубав двор с детски площадки за градината и ПУК, с малко футболно игрище и с голям двор за баскетбол и футбол
-храната е кетъринг но подбрана от техен диетолог, плодове има през целия ден
-началното у-ще приключват на 03.06 но е подсигурено лятно училище за децата, които няма кой да гледа - имали са гребане на Панчаревското езеро, импровизиран планетариум и подобни интересни занимания. Лятното у-ще е до 15.07 след това са във ваканция
-имат бели, зелени училища
-от есента ще имат нов стол, който ще е в най-новото крило
Мен лично ме накефи това че никой не се тупаше в гърдите "Ние подготвяме за такива и такива сертификати" или "Ние ходим по такива и такива олимпиади" (то техните деца са малки още де), но казаха че наблягат на спокойната среда, задълбочено учене по МАТ, БЕЛ и АЕ, като по наглийски особено много се държи на говоренето а не само на заученото в час по АЕ (граматика + думи), затова и постоянно дори на двора искат да се говори с децата на АЕ за да свикнат да се отпускат и да говорят.
Достъпът до училище то е с чип карти.

Ами май не се сещам за друго, някой ако се сети да пита. Като цяло много позитивно впечатление. Лошото е че още от сега няма места за нашия випуск, но пък казаха че ще се опитат да измислят нещо. Пък и не се знае дали няма да има втори ПУК.
Аделина, благодаря за споделеното!
Колко пъти седмично имат спорт? Под спорт само  физическо ли имаш предвид, което се включва в часовете до 16.40 и в цената или има и друг?
Бусчетата кога тръгват-след 16. 40 или след 17.30?
В часовете по математика на английски ли им обясняват задачите? Това не е ли объркващо при подготовката за НВО в 7ми клас?

# 42
  • София
 Пролетен дъждец по БЕЛ и МАТ часовете са на български език, незнам за другите като роден край примерно, казаха че в междучасията, по време на игрите на двора и в часовете гледат да се говори само на английски, но признавам си не се сетих да попитам конкретно за предметите.

За спортовете - доколкото разбрах плуването и тениса влизат в цената, а извънкласните са по таекуондо, народни танци и театър, но не твърдя на 100%, че съм разбрала правилно. Със сигурност от наесен, когато ще бъде отворен третия корпус ще имат плуване включено в часовете по физическо, а може би и тенис, но това щяло да се уговаря допълнително, тъй като нямат техен учител по тенис.

За бусчетата не мога да кажа, не сме коментирали изобщо транспорта, защото на мен ми е на 5мин пеш от офиса и не съм се интересувала. Мисля че Роси по-напред писа, че бусчетата тръгват в 17.30, ама може и да не съм разбрала.

# 43
  • В офиса
Може би това са им плановете за в бъдеще, но мисля, че сега само часовете по език са им на английски. Съседчето ни е 3-ти клас там и като сме си говорили, не са споделяли нищо такова. Само че от догодина часовете при психоложката ще са на английски. Иначе от тях знам, че обстановката е изключително спокойна и учителите са супер добронамерени. Т.е. по-скоро не е училище за тези, които търсят академични постижения, а за тези, които искат децата да си изживеят детството.

Силно се надявам докато нашите първокласници станат 7-ми клас, системата за кандидатстване да е променена и те да не се подлагат на тези безумия наречени НВО, или поне не в този формат и с тази тежест (като ми разказваха за какви неща се махат точки от седмокласните матури, се хванах за главата)

# 44
Аделина, хората и децата са различни, работещ модел при едни не е гаранция за успех при други. Изказването ти беше нетактично и това е. Моето дете, по-точно баткото е притеснителен, но определено ходенето по състезания с времето му смъква напрежението, т.е. всяко следващо състезание става рутина, по- малко се притеснява, от там може да покаже най-доброто, което може.Вече придоби самочувствие.

Общи условия

Активация на акаунт