Частни училища - информативна тема 8

• 64 402
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Това са си твои трактовки на закона, нямащи нищо общо с текстовете му. 
Бас ловя, че няма да има и едно частно училище, което да поиска да ползва държавната субсидия.

Хъх??? Естествено, че са мои, чии да са.
Не прибързвай с басовете...

Е и ти си прав.  Mr. Green До 2018 г. има време да префасонират 10-тина пъти това недоносче.

# 601
  • София - Рим и обратно
Йо-йо, имали са и "час по компютри" (ИТ), според моята девойка Wink. Но толкова били заети да си говорят с господина, че не останало време да включат компютрите Simple Smile.
Аз съм много приятно изненадана от транспорта. Засега са изключително точни, човекът - внимателен и усмихнат, бусчето - ново.

# 602
Хъх??? Естествено, че са мои, чии да са.
Не прибързвай с басовете...
Факт естествено не е - това е твоето мнение за него, което може да е всичко друго, но не и факт. Трудно ти е да участваш в равнопоставен диалог, нали Simple Smile Твоето мнение е факт, на опонента е негова интерпретация. Това е форум - той е за споделяне на лични мнения, а не факти.
Било то за закон, за СС или за ПБ.

Не Код, закона го казва. А ти просто разсъждаваш ей така върху закона и го допълваш с разсъжденията си. Никъде не е казано или написано, че държавната субсидия е за безплатното образование на 5-тото дете. Абсолютно никъде. Мотивите за закона са да бъдат равнопоставени всички деца и на всяко българско дете да бъде давана полагащата му се субсидия. В обсъжданията по настояване на една конкретна партия (защото иначе закона е нямало да бъде гласуван) са вмъкнати 20-те процента. Т.е. ГЕРБ си приписват заслугата, че са приели този закон, едни други юнаци се пишат много мислещи за социално слабите, а закона не влиза в действие поради безсмислието си. И накрая като равносметка резултата е в изходно положение. ЧУ не искат субсидиите тъй като не са им изгодни, държавата си спестява тези няколко милиона и т.н. Никаква промяна.

# 603
  • София
Блис благодаря ти за изчерпателния отговор   bouquet А имат ли разделение по английски език? Дъщеря ти като е по-напреднала примерно слагат ли я в група за напреднали?

Кафе с мед пропуснала съм, къде записа детенцето?

kodbg без да се заяждам, но постовете ти винаги са изключително груби и обиждащи другите потребители, не знам какво ти дава право да държиш такъв тон на останалите потребители в групата и честно казано се учудвам че досега не са те баннали администраторите, то не бяха обиди не беше чудо. Ясно че си велик, всички разбрахме че сме ти под нивото, няма нужда да го повтаряш във всеки пост.

И да споделя една интересна новина за Азбуки, която научих тези дни - поради големия интерес тази учебна година са решили да открият втора паралелка ПУК, която да попълнят с външни деца, които не са посещавали градината, тъй като листата на чакащите била много дълга. Пак не са успели да приемат всички желаещи, но е напредък някакъв.

# 604
ЧУ не искат субсидиите тъй като не са им изгодни
ЧУ имат 3 години за да започнат да мислят не праволинейно в линия с два края  - приходи / разходи, а да включат и малко маркетинг и странични ползи в уравнението.

# 605
Блис благодаря ти за изчерпателния отговор   bouquet А имат ли разделение по английски език? Дъщеря ти като е по-напреднала примерно слагат ли я в група за напреднали?

Именно това ми е проблема. Дъщеря ми е по-напред с говоренето, но с познаване на буквички не. А учителката твърди, че миналата година са се запознавали с тях. Половината деца в класа са заедно от миналата година. Т.е. в едното направление е напред, а в другото не е. Нямат разделение на нива. И мисля, че не е полезно към настоящия момент да ги делят. В същото време не ми се иска да изостава или да тъпче на едно място. Ще наблюдавам отблизо този процес и как ще се справи учителката с разликите.

ЧУ не искат субсидиите тъй като не са им изгодни
ЧУ имат 3 години за да започнат да мислят не праволинейно в линия с два края  - приходи / разходи, а да включат и малко маркетинг и странични ползи в уравнението.

Код какъв маркетинг?!?!?!? И в момента наплива за ЧУ е огромен. Ако някой се прежали, ще е такъв на опашката или току започващ дейност. Както вече ти изясниха навсякъде стипендиите са на база частни дарения, а не за сметка на другите ученици, какъвто е случая.

# 606
kodbg без да се заяждам, но постовете ти винаги са изключително груби и обиждащи другите потребители

adelina, без да се заяждам застъпвам позиция, че това по никакъв начин не е вярно и обидите идват от опоненти, които не могат по друг начин да защитят мнението си. Пример е твоето мнение, в което почваш с без да се заяждам и свършваш с куп помия. Ако визираш диалога ми в последните постове с Bliss, интересно, макар и невъзможно би било да конкретизираш какво възприемаш като изключителна грубост и обида?

# 607
Ами единственото ми обяснение е, че тъй като темата се е следила в някакъв момент от училището, родителите на деца от СС не пишат негативни неща, а думите на неприетите се приемат като пристрастни едва ли не. Но вече достатъчно се познаваме в темата и мисля, че на редовните потребителки им е ясно на чий пост могат да вярват. Да не говорим, че при приемането на децата, от това, което чуваме и виждаме става все по-очевидно разделено на равни и по-равни.  
По принцип нямам нищо против училището. Всеки родител преценява къде детето му ще се чувства най-добре. Дразни ме цялото това информационно затъмнение около него.

Аз пък си мисля, че няма друго училище, което толкова да се дъвче и предъвква, колкото "Света София". Ако искаш информация - пускаш търсачката на форума и излизат купища теми и мнения, повечето негативни, повечето на родители на неприети деца. Не виждам къде е информационното затъмнение.

Мога да разкажа пак за моя опит - дъщеря ми сега е второкласничка там. Преди 3 години, като дойде време да подадем документи и да отиде за пробен ден, седнахме заедно и обясних, че ще отиде да разгледа едно училище и да прецени дали й харесва там, а те също ще преценят дали ще имат място за нея. Не съм я подготвяла с тестове, не съм я надъхвала, не съм създавала свръх очаквания. Никакъв стрес не изпита нито на деня, нито след него, дори не сме коментирали докато не ми се обадиха, че е приета и можем да я запишем. Не виждам откъде ще дойде стрес при децата ако ние не им го създадем.

И другото - непрекъснато се внушава как там се приемат "по-равни" деца и че едва ли не гледат професиите и статуса на родителите преди да вземат решение. Нямам никакъв спомен да са ни разпитвали на тази тема, ние сме от "равните". Като гледам, така е и с повечето семейства от класа на дъщеря ми - съвсем нормални дечица, съвсем нормални родители.

Безспорен факт е, че се учи здраво там и темпото не е за всяко дете. Филтърът в началото е насочен точно към това да подберат деца, които ще могат да насмогват на това темпо и за всички е очевидно, че това не може да бъде направено по безспорен начин. Със сигурност са отпаднали деца, които биха се справили блестящо по-нататък и са приети такива, които сериозно се затрудняват. Но като цяло подходът им е успешен и събират силни випуски, които постигат високи резултати. Не е арт училище, не е училище с по-либерални възгледи за образованието. Просто класическо училище, в което много здраво се набляга на математика, български и английски и се търсят резултати след 7 клас. Би трябвало да е ясно на всички, не знам защо родителите се изненадват като мине време.

И друго - имах план "Б" ако не приемат дъщеря ми и не бих се фрустрирала особено. Признавам, че ще е проблем ако не приемат по-малката ми дъщеря след време и като нищо може да сменим училището, защото предпочитам да са на едно място. Извън това, не бих се фиксирала толкова и ми е загадка защо така много родители го правят и при неуспех са в състояние години наред да изсипват негативни коментари на килограм.
Dandelion, училището се предъвква, защото когато родител сподели неприятни факти от личния си опит, се намират веднага потребители да му намекнат, че явно, гроздето е кисело, снизходително - че детето му не е за там (разбирай, сигурно е мноого умно и добро, ама не чак толкова), ами, представете си, че е точно за там, ама е отпаднало заради очите и ръста на някое друго (надявам се, иронията ми е ясна в контекста на дискусията и въобще не говоря за моето) и тн.

Откъде дойде нашата фрустрация и стрес мога да кажа - не от амбиции, ние също отидохме "да видим едно училище" (сериозно, някой надъхва ли си децата предварително? Казва ли му, че "отива на един важен изпит"?  Wink ....и има ли някой без достатъчно добър и желан план Б?) ....Не сме си побърквали детето със зубрене на типови задачки, тази практика ми е абсолютно непонятна за толкова малки деца.
Дандилиън, вероятно не си обърнала внимание, че в нашия случай ПЪРВО ни казаха, че сме приети, силно изненадани от уточненията ми в стил "това окончателно ли е, сигурно ли е"- "ама разбира се!". Последвано от това, че съобщихме на детето и казахме "Браво! Честито!". Добре поне, че не я отписах от другото училище, където очакваха отговора ни!!! А на следния ден - станала е ГРЕШКА. Е, допустима ли е подобна "грешка" и как обясняваш такава "грешка" на детето си?

#2gunfire И да, играят си със съдбата на децата, надуто и без им мигне окото.

П.П. При нас всъщност, имаше големи колебания дали точно СС да не е вариантът Б.

# 608
  • София
и всичко това е за ПУК, нали така? С буквите имам предвид.

# 609
и всичко това е за ПУК, нали така? С буквите имам предвид.

С букви са се запознавали миналата година, когато са били напрактика в 3-та група.
В ПБ се води нулев клас. В момента има 4 нулеви класове, като в 3 от тях децата са на 6 години, а един е от 5-годишни. Този клас и догодина пак ще е нулев.

Под запознаване с буквите не разбирай да ги пишат и да четат. Гледах им учебниците. Елементарно въвеждане на звуковете и образите им чрез игра и свързването им с вече научени думички.

# 610
  • София
Значи става въпрос за предучилищна. Те може да са ги учили буквите, но не са длъжни да ги знаят на 4-годишна възраст (това е трета група, ако не се лъжа, а предучилищната преди първи клас е четвърта, нали така?). Това, което "трябва" да знаят е да си познават своята буква, буквата на мама, тати и т.н. и евентуално да се опитват да си пишат името с печатни букви, но и това е по-скоро бонус, ако някой специално е научил детето. на децата в предучилищна възраст, особено на тази, малката, не се дават диагностични задачи, свързани с ограмотяването. Задачи, свързани с букви и цифри се дават на деца в първи клас, защото процесът на ограмотяване вече е започнал. Все едно да изпитваш гимназист по математика на висша математика, само защото знае какво е линия и равнина, да му бумнеш цялата теория на уравнение на права и равнина, и да решава задачи от първи курс в университета. На практика щом има подбор по букви и т.н., значи това е изпит, за който трябва да са се подготвили.

# 611
Значи става въпрос за предучилищна. Те може да са ги учили буквите, но не са длъжни да ги знаят на 4-годишна възраст (това е трета група, ако не се лъжа, а предучилищната преди първи клас е четвърта, нали така?). Това, което "трябва" да знаят е да си познават своята буква, буквата на мама, тати и т.н. и евентуално да се опитват да си пишат името с печатни букви, но и това е по-скоро бонус, ако някой специално е научил детето. на децата в предучилищна възраст, особено на тази, малката, не се дават диагностични задачи, свързани с ограмотяването. Задачи, свързани с букви и цифри се дават на деца в първи клас, защото процесът на ограмотяване вече е започнал.

Ти за български ли говориш. Ние коментирахме часовете по английски.  Grinning

# 612
  • София
за български говоря, нали сте били на изпит. Не разбрах, че говорите за английския. А за английския пък, съвсем става мътна работата, особено ако е критерий за прием в ПУК.

# 613
Йо-йо, имали са и "час по компютри" (ИТ), според моята девойка Wink. Но толкова били заети да си говорят с господина, че не останало време да включат компютрите Simple Smile.
Аз съм много приятно изненадана от транспорта. Засега са изключително точни, човекът - внимателен и усмихнат, бусчето - ново.

Явно,въобще не е разбрал  Laughing
Аз също съм много доволна от транспорта и шофьора. Прави ми впечатление, че явно,за да са по-бързи,са по-малки и с по-малко деца-по нашия маршрут са 8.

# 614
за български говоря, нали сте били на изпит. Не разбрах, че говорите за английския. А за английския пък, съвсем става мътна работата, особено ако е критерий за прием в ПУК.

Неее, попитаха ме дали са разделили в ПБ децата на нива по английски. И аз това обяснявах.

Хм, от това което казваш до края на ПУК децата не се очакава да пишат и четат гладко. А в СС ми изтъкнаха, че техните деца излизат от ПУК с такива знания и съответно децата явяващи се на изпит за 1-клас при тях трябва да го могат. И това при условие, че изпита е януари-февруари на ПУК.  Mr. Green На една позната детето го бяха питали знае ли как се пише щъркел.

Общи условия

Активация на акаунт