Частни училища - информативна тема 8

• 64 403
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • София - Рим и обратно

Аз също съм много доволна от транспорта и шофьора. Прави ми впечатление, че явно,за да са по-бързи,са по-малки и с по-малко деца-по нашия маршрут са 8.
Аз доколкото разбрах, направили са 6 маршрута, което много ли е, малко ли е, не знам. Но е добре, не се обикаля много. Интересно ми е по другите училища как е.

# 616
  • София
изобщо не се очаква, особено гладко да четат, а за писането дори не ми се коментира - как да пишат, ръкописно или печатно, и отделни букви и думи, или свързан текст? Ако моето дете отиде при тях готово, научено да чете и пише, то защо изобщо ще започва ПУк,  първи клас, направо да го запиша поне втори, хем няма да си давам парите за излишните две години!
Можеш да научиш едно дете да научи правописа, но печатния, на една дума, дори да я прочете, но това е много различно от ограмотяването, което се случва в първи клас. И с четенето не е въпросът само да го прочете, а и да го разбере.

# 617
  • София
СС са увеличили децата на 20 в клас. Чудя се има ли частно училище освен ФЛ, където са толкова много. Не им прави чест.

Казаха ми, че тази година има и 5 ПУК, разрастват се и те явно...

Това, за 5-те ПУК в СС, съм го пропуснала на откриването. Когато ги изпращаха, чух ПУК А, Б, В и Г.

Пролетен дъждец, класовете винаги са били между 18-20 деца /поне от 2006г/. Дъщеря ми завърши през 2013г. Не помня колко деца бяха в 1-ви клас /мисля, че 17/, но завършиха с по 19 деца в клас. Според мен, 18-20 деца в клас, е оптималния брой, който осигурява достатъчно разнообразна и конкурентна среда и същевременно, възможност за провеждане на успешен учебен процес.

# 618
  • София
kodbg без да се заяждам, но постовете ти винаги са изключително груби и обиждащи другите потребители

adelina, без да се заяждам застъпвам позиция, че това по никакъв начин не е вярно и обидите идват от опоненти, които не могат по друг начин да защитят мнението си. Пример е твоето мнение, в което почваш с без да се заяждам и свършваш с куп помия. Ако визираш диалога ми в последните постове с Bliss, интересно, макар и невъзможно би било да конкретизираш какво възприемаш като изключителна грубост и обида?
Един средноинтелигентен и уважаващ себе си човек не би използвал думи като "помия" за да опонира по какъвто и да е начин на съфорумците си. Поведението ти е крайно обидно, неадекватно и просташко.
Искаш да цитирам? Няколко поста по-напред обвини всички потребители на групата, че не си използват "кръглата топка на главата по предназначение". Да продължавам ли? Това ли е начина да се справяш с имащите ралично мнение от твоето?

# 619

Аз също съм много доволна от транспорта и шофьора. Прави ми впечатление, че явно,за да са по-бързи,са по-малки и с по-малко деца-по нашия маршрут са 8.
Аз доколкото разбрах, направили са 6 маршрута, което много ли е, малко ли е, не знам. Но е добре, не се обикаля много. Интересно ми е по другите училища как е.

Имах предвид,че в бусчето са 8 деца.

# 620
А не е ли по-умно да си запишете децата в ДУ и да си доплатите за екстрите, които мислите, че липсват там. Така ще имате по естествен начин държавна субсидия и ще доплащате само за това, което мислите, че липсва. Защото иначе какво се оказва: В ЧУ нито децата са по-малко в клас (в ДУ до седми клас са/бяха по 24), нито са подбрани, нито учителите са по-мотивирани (преди месеци стана ясно, че заплатите им са смешни), нито базата е по-добра, а в някои е дори плачевна. В таксата ви не влизат помагала, транспорт, извънкласни занимания. Разбира се, в едно или друго ЧУ има изключения за едно или за друго. Мотивацията за ЧУ все повече ме озадачава. Да не говорим, че масово се пренебрегват общообразователни предмети в името на НВО и сертификати по език. 

# 621
Е, това обобщение на Химикал вече ми се вижда твърде крайно.
При нас (БШ) децата са подбрани и подбирани, горе-долу почти 7 към 1 според желаещите спрямо местата, по 16 в клас - ПУК, точно както ни беше казано в самото начало, засега нещата изглеждат много добре, достъп - с карти, забрана за телефони и темподобни устройства, базата е повече от мечтана (чисто нова, тя е добре известна, няма да я коментирам), учителката е мила и сериозна и всички, с които имахме досег засега, изглеждат съвсем на място, детето е супер въодушевено, дори ми каза, че е харесала храната, което малко ме изненада, защото тя си е доста капризна/избирателна. Не искам да звучи розово, но наистина към момента сме много доволни. Нататък - ще видим Simple Smile

# 622
  • София
Да, и на мен това обобщение ми се вижда пресилено.
Децата в нашия 2 кл. в ПБ са 15, повече няма и къде да сложат, базата е хубава, класната ни е прекрасна, отношението и атмосферата е хубава. Децата са постоянно с учител и има контрол. Не съм сигурна, че в ДУ бих получила това . Освен това аз съм заета до 18 ч., кога ще водя детето по извънкласни платени занимания, струва ми се, че вечер и уикендите не са подходящи за това.

# 623
Освен това аз съм заета до 18 ч., кога ще водя детето по извънкласни платени занимания, струва ми се, че вечер и уикендите не са подходящи за това.
Точно това може да се доплати някак си - наемане на помещение в училището, персонал, нещо такова. Чудя се дали за родителите не е по-добре да мислят в тази посока. За детската градина няма избор понякога, за 1-ви - 2-ри клас може би ЧУ не е лоша алтернатива точно заради заетостта на родителите. Но за по-нагоре...

# 624
А не е ли по-умно да си запишете децата в ДУ и да си доплатите за екстрите, които мислите, че липсват там... 

Умно е и вече се практикува. Точно на такава база са училища като Шилер, Луис Карол, Дикенс...
Към държавно училище се прави фондация. Ползват парите на държавата и си има допълнителна такса, която е доста по ниска от тази в ЧУ. Не е случайно че тази година в Шилер имаше над 800 кандидатстващи...
Хем по-евтино, хем си носи предимствата на ЧУ: по малко деца в клас, хубава храна, транспорт, подбор на децата...

# 625
А не е ли по-умно да си запишете децата в ДУ и да си доплатите за екстрите, които мислите, че липсват там...  

Умно е и вече се практикува. Точно на такава база са училища като Шилер, Луис Карол, Дикенс...
Към държавно училище се прави фондация. Ползват парите на държавата и си има допълнителна такса, която е доста по ниска от тази в ЧУ. Не е случайно че тази година в Шилер имаше над 800 кандидатстващи...
Хем по-евтино, хем си носи предимствата на ЧУ: по малко деца в клас, хубава храна, транспорт, подбор на децата...

Еее има съществена разлика. Децата си ходят в държавното училище на повечето предмети. Което не е особен плюс. Защото родителите имат все пак претенции към частните училища и за знанията на децата по всички предмети, а не само по български, математика и език.
По тази логика по добре да го пусна в британски съвет или Гьоте. Все става въпрос само за изучаване на език.

# 626
В ДУ често занималнята следобед, ако я има, и организацията на времето е голям проблем, за съжаление. За сравнение, при нас няма такова нещо като занималня, учебният процес тече целодневно, като редуват сериозни часове със занимателни и отдих.
Да не говорим, че имам доста шокиращ пример от ДУ за "ограмотяване" на детето на позната с клипчета от интернет в първи клас... благодарение на мобилни телефони.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 14:13 от summmertime

# 627
Извинявам се, но какво означават съкращенията: ФЛ, ПУК, СС, ПБ и МИТ?

сега стигнах до тук и не знам дали някой не е отговорил после в темата, ако е, ще се изтрия.
ФЛ - Френски лицей
ПУК - предучилищен клас
СС - "Света София" - име на училище
ПБ - "Петър Берон" -също име на училище

МИТ не знам какво е, мислех си да не е Масачузетсия Технологичен Университет, ама защо е това И тогава - то е университет, а не институт.

Ти откога четеш тези теми, та не ги знаеш тези съкращения:)

# 628
  • София
Не съм срещала наскоро информация какво се случва със "Свети Георги"? Успяха ли да завършат сградата си и там ли започна учебната им година?

# 629
За тези приемни изпити в СС, като чета, много ми напомнят нещо четено преди години. Конкурс за някакъв висок пост в научен институт, избран е съвсем посредствен кандидат и двама от най-добрите учени се явявят да искат обяснение на комисията как така. Председателят казва - да видим условията. Първото условие беше да се владее чужд език. Вашият колега знае руски.
Ама как, казва първият учен, аз знам английски и немски. Ами да, скача възмутен вторият, аз знам френски и английски! Не един, а по два езика.
Да, но - казва председателят - отговаря ли колегата ви на първото условие? Отговаря.
Второто условие - да има научна титла. Той е старши асистент.
Да, ама аз съм професор! - казва първият кандидат. Аз пък съм доцент! - казва вторият. Да, казва председателя, ама колегата ви отговаря на условието, нали? Има титла.
Третото условие е да има публикации, той има две статии в еди-кое списание. Ами аз имам 10 учебника издадени - казва професорът. Аз имам 8 сборника - казва доцентът.
Да, ама колегата ви отговаря на условието, има публикации, казва председателя.

А четвъртото условие, казва Председателят - беше кандидатът да се казва Иван Петров Иванов.
Някой от вас двамата да отговаря на това условие?!

Общи условия

Активация на акаунт