Отговори
Здравейте, през 2016 година предстои да имаме първокласник. Тъй като живеем в кв. Витоша, районът по местоживеене, в който евентуално бихме имали някакво предимство е Лозенец, тъй като кв. Витоша е в административен район Лозенец.
Моля да споделите своето мнение при избора на основно училище, имайки предвид отношение на учители, материална база, условия за практикуване на спорт.
В анкетата съм изброила училищата в район Лозенец, на които сме се спрели, както и НУКК, като възможна алтернатива.
Също, бихме разширили обхвата си и към училищата в центъра, както и 11 ОУ Пимен Зографски, 119 СОУ Академик Михаил Арнаудов в Изток и 31 СУЧЕМ Бастилията, които, пък, са ни сравнително близко до местоработата.
Ще се радваме да споделите мнения, изборът не е лесен, а дали ще ни приемат там, където сме избрали, съвсем не е гарантирано...
Благодаря!

# 1
И пред мен стои същия проблем и то точно за тези училища. Дано се включат повече мами с обективни препоръки и мнения. Особено ме интересува 107 - мо  у-ще и най-вече учителките, които ще поемат първи клас 2016/2017 година. Те би трябвало тази година 2015/2016  да водят всъщност четвърти клас.

# 2
Доколкото ми е известно....за кв. Витоша райони училища са: 55, 105, 11

# 3
Местожителство в административния район може да не дава никакво предимство, тъй като много училища приемат за свой район периметър от улици и пресечки в непосредствена близост. Примерно 107-мо дава до 10т. за местожителство, но за Лозенец, като 10т. получават само децата от съседните преки. Малко по-встрани точките намаляват.

# 4
  • На черешата
 И ние живеем в района, и двете ми деца учат в 107ОУ. На думи доста "сапунисано" и прехвалено училище, но само на думи. Ако все пак детето Ви има афинитет към математиката, може би е добър вариант. До 4 клас е ОК, после си е трагедия. Предимство там нямате никакво.  Peace

# 5
И ние живеем в района, и двете ми деца учат в 107ОУ. На думи доста "сапунисано" и прехвалено училище, но само на думи. Ако все пак детето Ви има афинитет към математиката, може би е добър вариант. До 4 клас е ОК, после си е трагедия. Предимство там нямате никакво.  Peace

Въпросът е дали учителите до 4-ти клас са качествени и биха дали добра подготовка по математика евентуално за СМГ от 5-ти клас или за НПМГ. И най-важното е да не са изкуфели пенсионерки, които могат да накарат детето да намрази училището още в началните класове.

# 6
  • На черешата
 С голямата случихме на учител, с малката не. След първи клас има допълнителна школа по математика, която дава добра подготовка, но само с нея пак няма да е достатъчно за СМГ. Всички деца, които я посещават и имат амбиции за там ходят на допълнителни курсове. Късмет!

# 7
Районни училища не са ли училищата по административен район? Тоест децата от район Лозенец кандидатстват за училища в район Лозенец.
55-то е в Дървеница (предполагам район Студентски), 105- район Изгрев, 11-то е в Дианабад (незнам какъв район??).
Разбира се, нормално е близките до училището адреса да са с предимство, но в случая с кв. Витоша, никой адрес от кв. Витоша не е в непосредствена близост до училище. Тогава къде кандидатстваме?

# 8
Детето ми обича математиката, събира и изважда, сега се учи да умножава, но защото му е интересно. Естествено, на дете на 5 години и половина, всичко ново му е интересно. Това в никакъв случай не означава, че математиката ще му се "отдава". Предполагам, че това ще стане ясно на един по-късен етап.
Дотогава наистина по-важното е да случи на учител и на добра среда. И все пак, мисля, макар и да не е от водещо значение, че постиженията на училището като цяло, резултати от матури и т.н. говорят в някаква степен за общото ниво на подготвеност на децата.
Надявам се в дискусията да се включат още родители, които са били изправени пред този проблем и   вече имат първокласници или по-големи деца, как те са избирали училище, как са кандидатствали, имали ли са предимство някъде и т.н.
Ще се радвам да съберем повече информация, която да е полезна на всички, които се вълнуват от темата.
Благодаря!

# 9
Районни училища не са ли училищата по административен район?

Не, не са по административен район. Или поне тези, за които съм проверявала. Влез в сайтовете на училищата, от които се интересуваш и разгледай критериите за прием от тази година. Не знам какво става с квартали, в които няма училища, може би ги прехвърлят към съседни. В някои училища ако не сте от района на училището нямате шанс, в други дори да не сте в района, е достатъчно посещение на предучилищна там, в трети - дори да не сте в района на училището могат да ви приемат. Говоря за прием без връзки. Peace

# 10
Аз влязох в сайтовете, дори съм си разпечатала нещата. В повечето дават точки за район, като в 107-мо, примерно, дават 7 точки за частта, в която ние живеем, както wild poppy е написала. Искаше ми се да разбера просто на какъв принцип се прехвърлят децата, в чийто квартал няма училище. Дали към по-близките квартали или към квартала по район. Защото реално ние сме по-близо до 11-то, което е в Дианабад, но то пък не ни е по район, защото сме район Лозенец.
В сайта на район Лозенец са изброени училищата:
http://lozenets-sofia.org/%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b0-2/

Общи условия

Активация на акаунт