?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 154
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 655
qrye, той ми каза, защото мисли, че е време да си признае. По-скоро се посъветва, защото искаше да разбере, как мисля, че ще го приеме баща му. Казах си мнението по въпроса. Има ли какво още да направя?

Ами май не. Трябва те като семейство да си го отработят някак. Освен да стискаш палци да мине добре... Пак казвам - стига да не става дума за много традиционно семейство. Защото съм чувала за изгонени деца при такова инфо и непоправими разриви. При такава конфигурация бих го посъветвала да крие.

# 11 656
Опасявам се и аз от непоправими разриви. Баща му го гледа сам от 4 клас. С помощ от мен и баба му. Сигурна съм, че няма да го приеме. Моя съвет беше да крие,  докато може да си позволи да излезе на квартира. Но не знам дали покрай първите трепети няма да се издаде и тогава ще стане много лошо. Притеснена съм много, защото не съм убедена, че баща му ще го понесе.

# 11 657
Опасявам се и аз от непоправими разриви. Баща му го гледа сам от 4 клас. С помощ от мен и баба му. Сигурна съм, че няма да го приеме. Моя съвет беше да крие,  докато може да си позволи да излезе на квартира. Но не знам дали покрай първите трепети няма да се издаде и тогава ще стане много лошо. Притеснена съм много, защото не съм убедена, че баща му ще го понесе.
Със сигурност баща му подозира.
Съвет не мога да дам. Мога само да се надявам, че децата ми, ако са гей или въобще ако имат проблем или терзания някакви, не биха се страхували да ми/ни кажат. Добре е, че си там и момчето не се чувства само и без подкрепа.

# 11 658
  • София
Не е тук мястото за такъв въпрос. Почетете и се свържете със: www.singlestep.bg.

# 11 659
Благодаря, Шарки! Flowers Hibiscus

# 11 660
  • София
Само помнете, че той има огромна нужда от вашата подкрепа и любов, за него в България всичко е много страшно и подкрепата в семейството е от огромно значение.

Ако имате време, прочете книгата "Boy erased".

Моя познат си смени изцяло мнението за гейовете, след като гледа "Dannish Girl", не гарантирам, че филмът ще повлияе на бащата, само споделям, че всичко, което разбива невежеството по темата, е от някаква помощ.

# 11 661
И филмът "Призови ме с твоето име" /Call me by your name/ е на такава тематика. Има любовни гей сцени, обаче, така че не е за хора със свръх непоносимост. 😂😂😂

# 11 662
Благодаря отново, Шарки!
Ще прочета книгата и ще изгледам и двата филма. Аз самата имам нужда да го проумея и да го приема. За да мога, като дойде момента да му бъда подкрепата, от която ще се нуждае. Сигурна съм, че ще има много яд, болка, обвинения. А дори и ще бъде приемано като болест, която трябва да се излекува. Ще се постарая да се ограмотя по темата, за да бъда до него, когато се наложи.

# 11 663
  • при късмета
Щом ти се доверява, най-важното ти остава да го подкрепяш. Иначе, няма как да знаем каква ще е реакцията на баща му, ти го познаваш по-добре. Можеш само да му помагаш морално с каквото можеш. Момчето явно е сигурно, щом е решил вече да не крие.

# 11 664
  • София
Аз мисля, че в 21 век е странно това криене. Бащата сигурно досега е забелязал признаците. И защо да крие от човека, който го е отгледал?

# 11 665
  • София
Благодаря отново, Шарки!
Ще прочета книгата и ще изгледам и двата филма. Аз самата имам нужда да го проумея и да го приема. За да мога, като дойде момента да му бъда подкрепата, от която ще се нуждае. Сигурна съм, че ще има много яд, болка, обвинения. А дори и ще бъде приемано като болест, която трябва да се излекува. Ще се постарая да се ограмотя по темата, за да бъда до него, когато се наложи.

Не е болест, не се лекува ("Boy erased" е разказ точно за "терапии" за лечение, писана е от Джерард Конли, коъто няколко години е живял в София). Ето тук има обяснения кое какво е: https://sofiapride.org/lgbt-ne-sa-nlo/:

Цитат
Каква е причината за различните сексуални ориентации, полови идентичности и телесни състояния?
Повечето неща в поведението и същността на човека не са устроени просто, затова причините, които водят до тях, рядко са едностранни и елементарни. Това, което съвременната наука знае, е че всички тези различни състояния (включително хетеросексуалността!) са свързани с процеси, формиращи половите различия в мозъка още по време на ембрионалното ни развитие. За съжаление, науката все още работи по откриването на причините, които довеждат до различното протичане на тези процеси, както и точната им роля. Така че засега отговорът спира дотук.

Няма никакви научно валидни данни, че социални фактори след раждането, като отношенията с родителите или социалната и културна среда, могат да имат решаващо влияние върху формирането на тези различни видове сексуална ориентация и полова идентичност.

След като за създаване на поколение са нужни мъж и жена, хомосексуалността не е ли ненормална? Ами другите описани състояния?
От обективна научна гледна точка не може да се говори за „нормални“ и „ненормални“ видове поведение. Може да се говори, например, за „обичайни“ и „необичайни“ или пък „полезни“ и „вредни“. Няма правилна и неправилна (или „обратна“) сексуална ориентация, както няма правилен и неправилен цвят на очите, например.

Повечето хора правят секс през по-голямата част от живота си почти единствено и само с цел удоволствие, удовлетворяване на потребности и взаимност с партньора си. Въпрос на гледна точка и влагане на културен смисъл в секса е да кажем дали размножаването е негова „цел“ или не.

Хомосексуалното поведение е широко разпространено в животинското царство. Съществуват над 70 възможни еволюционни обяснения за съществуването и съхраняването на еднополовата сексуалност като неделима част от разнообразието в природата.

Колкото до трансджендъризма и междуполовите състояния, те действително са редки, но са естествени. Човешката култура е тази, която приписва на феномените качествата на добро и лошо, желано или нежелано, нормално или ненормално. Единствената причина трансджендър и интерсекс хората да не могат да бъдат пълноценни личности в обществото, са отхвърлянето и дискриминацията от самото общество. Те са точно толкова способни да бъдат приятели, творци, учени, работници и родители, колкото всеки друг човек.

Не противоречат ли хомосексуалността и бисексуалността на морала?
Не, защото те не са въпрос на моралност или неморалност. Сексуалната ориентация е естествена психологическа характеристика на личността, а не морален избор. Тя няма пряка връзка с нравствените ценности, защото сама по себе си не те прави нито по-добър, нито по-лош човек.

Ако всички станем хомо- или бисексуални няма ли да изчезне човечеството?
Всъщност, това няма как да се случи. Нито пък някой твърди, че трябва да се случва подобно нещо. Публичните дебати относно ЛГБТИ хората се отнасят до равното им третиране и равното им участие в обществения живот, до тяхното приемане и пълноценно интегриране в обществото такива, каквито са, а не до това дали другите хора да „станат“ като тях или пък коя е „по-правилната“ сексуална ориентация или полова идентичност.

Сексуалната ориентация и половата идентичност са естествено формирани компонент от психиката на човек и те не могат да се „избират“ или „научават“, нито да бъдат „правилни” или „сбъркани”. ЛГБТИ хора са се раждали и се раждат във всяка епоха, култура, раса и географска област. В този смисъл опасенията, че в близко или далечно бъдеще прирастът на населението ще падне драстично до степен на изчезване по тъкмо тази причина, са наивни и фантастични.

Не са ли ЛГБТИ хората просто психично болни?
Така се е смятало дълго време. За съжаление науката не винаги е имала стандартите и методите, които има днес. С напредъка си обаче тя е преразглеждала позицията си по много въпроси, включително за неща като формата и мястото на Земята във вселената! Това понякога е така, защото са откривани нови данни. Друг път – защото са откривани нови методи, за разбиране на старите данни. Световната здравна организация (СЗО) – официален орган на ООН – премахна хомосексуалността от Международната класификация на болестите още на 17 май 1990 г. Днес на тази дата честваме световния ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията.

# 11 666
  • Sofia
Това трябва да се лепне на банер в Клюкарника.

# 11 667
  • при късмета
Аз мисля, че в 21 век е странно това криене. Бащата сигурно досега е забелязал признаците. И защо да крие от човека, който го е отгледал?
Причината обикновенно е страх от реакцията на родителя.
И да е забелязал е много вероятно да е подмятал, че ако се окаже истина няма да му хареса или направо няма да го одобри. Както някой назад каза има случаи на родители, които дори са изгонили децата си по тази причина.
Т.е. всичко зависи от нагласата на родителя към тази група хора. Ако е негативна и детето му влезе в тази група, реакцията често е доста по-бурна от отношението му към друг в нея, но непознат

# 11 668
  • Варна
Не е странно като си познаваш родителя и знаеш как ще реагира.

# 11 669
Определено реакцията няма да е никак позитивна. Даже се притеснявам от изгонване, може би шамар, бой за племенника, а нищо чудно и някое животозастрашаващо състояние(инфаркт, инсулт), това при брат ми. Наистина съм силно разтревожена.

Общи условия

Активация на акаунт