?Въпроси всякакви за СО?

• 1 854 347
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 12 945
Абе не знам, аз съм екстроверт, но вътрешния ми кръг е супер тесен и няма как чужд човек да влезе в него.

# 12 946
Просто внимавай, Анабел. Има причина тази жена да ловува по този начин, има причини да е избрала теб, има и причини да е самотна. Повишено внимание, разумна дистанция, здрави граници и най-вече - време, много време за опознаване. Не поемай обещания и роли. Познавам подобни хора, сменят жертва след жертва.

# 12 947
Лично аз ти давам съвет от собствен опит с подобен индивид, първоначално не можеш да повярваш как в възможно такъв добър човек да стъпва по земята, след като очевидно мястото му е сред ангелите, но малко по малко наяве излизат и другите наща, а те не са за разправяне. Прекалено добър човек = голяма червена лампа.

# 12 948
Пък и откъде сили и нерви да бориш и чуждите проблеми? Аз всичко влагам в собствения си живот и  в моето семейство и деца.

# 12 949
Цитат
Пък и откъде сили и нерви да бориш и чуждите проблеми? Аз всичко влагам в собствения си живот и  в моето семейство и деца.

Тактика за отлагане на решаване на своите собствени проблеми. Чувство, че си добър и помагащ човек... Поне при мен това са причините. Знам, че ангажирам ли се някак твърде много с чужд проблем, бягам от нещо свое.

# 12 950
Като цяло има нещо сбъркано в прекалено бързото сближаване на непознати хора. Забелязала съм има един вид хора, които си стават дупе и гащи за нула време – уа, колко сме приповдигнати, колко ни е забавно заедно, колко сме си приятни. И след този мигновен взрив от емоции, следва рязко "сърдене".

По принцип не приемам за нормално да ми се навлиза в личното пространство, особено пък от непознати. Добри, болни, интересни, забавни, няма значение. Прави ли го някой, значи търси обсебващо внимание, маскирано под определено поведение.

# 12 951
Малко състрадание и помощ не мисля, че са излишни. Не говоря за случая на Анабел.

Скоро един човек си купи апартамент със  цялото "обзавеждане" и покъщнина. Викнаха цигани да изнесат всичко и да си вземат, каквото им хареса. Сред тези неща имаше и русенско легло. Повечето от вас сигурно не знат какво е това, но легло персон и половина има невероятно тежка пружина, на която се слага дюшека. Нарами я човекът с 300 зора и със ситни крачки тръгна да я изнася. Помолих някой от двамата нови собственици да му помогне, защото очевидно му тежи. В отговор получих: в този живот няма да ти е жал за никого... Напуснах стаята и отидох да помогна на човека. Аз с моите няма и 60 кг, а той...по-слаб човек скоро не бях виждала. Помогнах му да го свали от третия етаж и се върнах обратно. Ако не му бях помогнала, нямаше да мога да го изтрия от съзнанието си.

# 12 952
Това е различна ситуация, Мишелин. Едно е да помогнеш на някого, който не търси нарочно вниманието ти, друго е да ти се вре някой за близост.

# 12 953
Абсолютно. И аз помагам инцидентно винаги, когато мога. Но не се ангажирам дълготрайно с на някой друг проблемите.

# 12 954
От помощ до помощ - океан разлика. Не мисля, че някой отрича нуждата от човещина и състрадание към непознати. Но човек трябва да може да си преценява силите и възможностите. В този смисъл и в този твой пример не бих помогнала, защото имам проблеми с гърба след подобни геройства и сега като ме засвятка се чудя - имаше ли смисъл? Кога съчувствието се превръща в слабост и недостатък?

# 12 955
  • Варна
Оооо, точно миналата година гледах една близка аверка как се ангажира времево, емоционално и финансово с кампания за събиране на пари за уж близък приятел. Какво да ви кажа, така й плюха в лицето след като парите бяха събрани вече, че не ми се говори. И тя такава жалостива, доверчива, набързо се сближи с още една жена покрай кампанията, дупе и гащи бяха месеци наред. Колко й говорихме и аз и мъжа й и кой ли не. Накрая толкова грозно се обърнаха срещу нея, така си показаха истинските лица... Аз съм крайно мнителна в такива ситуации и още на пръв поглед не ми хареса цялата кампания, както се оказа имало е и защо, защото впоследствие се установиха и злоупотреби с парите, които хората отделяха от джоба си за да помогнат. Гадна, смрадлива история, но много показателна точно за такива случаи, каквито описвате.

# 12 956
Да, знам, че са различни ситуациите, просто предишните мнения ми прозвучаха като "всеки да се оправя, както може, за каквото и да става въпрос". Явно съм ги възприела неправилно. Иначе съм съгласна с вас относно ситуацията с Анабел.

А при болки в кръста не бих покрепила влачене на пружини по етажи Grin Но в този случай, този човек грам не го пожалиха, защото е циганин и защото те са "класи" над него, и защото видите ли, ще "облажи" с някакви мебели на 30-40 години. Грозно беше отношението и съм ужасно възмутена.

# 12 957
От една страна е добре, че все пак жената осъзнава, че има нужда от помощ. От друга, ако наистина иска да се лекува, вместо да занимава  познатите си, ще отиде направо при психолог.
Може пък точно за това да е поискала помощ от Анабел- да й препоръча специалист. Макар, че Анабел, ако е нямала такива проблеми, откъде ще знае кой да й препоръча.
Според мен жената има нужда да си споделя с някого и Анабел й се е сторила най-подходяща за целта. Неприятното е, че хора с такива проблеми, в даден момент могат да станат доста обсебващи и досадни и да ти е трудно да се откопчиш от тях. А освен хипохондрията, не се знае и какви още отклонения може да има, с които човек, който няма познания по психиатрия, трудно би се справил.

# 12 958
  • Варна
Е, нали Анабел каза, че въпросната жена работи в болница... Не е като да не знае къде да попита за да я насочат към специалист. Баш желание за внимание си е.

# 12 959
В живота ми влезе наскоро една жена, която не ми е роднина, не ми е свекърва, нямам кръвна връзка с нея, но се очертава да стане част от вътрешния ми кръг, което за мен значи част от семейството, затова и реших тук да питам. Снощи тази жена ме помоли за помощ в борбата си срещу осъзнатата и от нея самата хипохондрия. Тя е здравен работник, работи в болница, непрекъснато си измисля някакви заболявания, ходи по изследвания и по прегледи при специалисти, които гълтат много от дохода й. Вдовица е, самотата я смазва.
Та ако можете да ми дадете някакви насоки, ще бъда благодарна, нямам опит с такива състояния, а жената е много добра и искам да ѝ помогна, ако е възможно.
Какво конкретно смяташ да правиш, за да й помагаш?
И тя каква точно помощ, освен да ти се жалва, очаква от теб?
Т.е., така "...една близка иска помощ, смятам да й помогна!" е доста общо.НЯкакви конкретни искания има ли тя?

Общи условия

Активация на акаунт