?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 564
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 190
Ако имаш жилище, реално не ти трябва кой знае каква работа, но да - законодателството не защитава много жената.

Какво общо има законодателството с манталитета, че жената трябва от дома на родителите си да отиде в дома на мъжа си, най-често дом на неговите родители, и че пари, дадени за наем или ипотека са хвърлени на вятъра?
А, и че родителите на мъжа са длъжни да осигурят дом на младото семейство, дори това да е детската му стая, но родителите на жената нямат никакви задължения в това отношение, освен да я приберат след време, ако бракът ѝ не потръгне, и то само ако искат. В повечето случаи я съветват да си трае, какво толкова ще ѝ стане, ако мъжът ѝ я бие или тормози. Важното е какво ще кажат хората, ако вземе, че го напусне.
О, да не забравя и другото – домът на родителите остава за сина, дъщерята да си търси богат мъж и да се спасява. Ако са двама сина – любимият на мама остава при нея, другият – пак да се спасява.
Та, къде е тук ролята на държавата?

# 11 191
Моите наблюдения не са такива, та не бих обобщавала.

# 11 192
Ако имаш жилище, реално не ти трябва кой знае каква работа, но да - законодателството не защитава много жената.

Какво общо има законодателството с манталитета, че жената трябва от дома на родителите си да отиде в дома на мъжа си, най-често дом на неговите родители, и че пари, дадени за наем или ипотека са хвърлени на вятъра?
Според мен тя има предвид, че закона не я пази по отношение на това, че ако мъжа я натири, тя няма да му вземе апартамента, ако жилището е негово, а не придобито по време на брака.

# 11 193
  • София
Според мен тя има предвид, че закона не я пази по отношение на това, че ако мъжа я натири, тя няма да му вземе апартамента, ако жилището е негово, а не придобито по време на брака.
Напротив. Ако й дадат правото на детето и е собственост на мъжа - може да го осъди да ползва жилището до пълнолетие на детето, но ще трябва да плаща наем.
Но ако жилището е собственост на близки на мъжа - ползването е макс. 1 година.
Същото е и за жените, де, ако мъжът спечели родителските права.

# 11 194
Този пост ме провокира:
http://old.bg-mamma.com/?topic=1015389.msg36200271#msg36200271

Сега, дали се е навряла в детската стая на мъжа или в негово наследствено/приписано жилище, е отделен въпрос. Става дума, че се е навила да роди хипотетичната жена и да живее при съответните условия, каквито и да са те и би трябвало те да са ѝ гарантирани при чужди грешки и при малко дете. Законът действително предлага известна защита на сключилите брак, но и от морална гледна точка ми се струва отвратително някой да изгони майката на детето си с детето в комплект и да се оправят, както могат, ако не ѝ харесва да ѝ изневеряват или нещо друго, за което тя не носи фактическата вина. Това жена го е писала и го смята за нормално, най-важното е чие е жилището, смятайте колко повече са мъжете, които го смятат за нормално.

# 11 195
Изправена съм пред дилема и не знам какво да предприема. От около една година съм без работа. За този период получавах обезщетение за безработица, защото бях съкратена от предишната работа. Сега се замислям дали да не започна да търся работа, обаче мислим да започваме с опити за бебе и ако забременея почти веднага или скоро, ще е много неприятно за новия работодател. Тъкмо ще са ме обучили и след някой друг месец ще трябва да изляза в майчинство. Разбира се, няма гаранция, че ще забременея веднага. Може да стане след година, може да стане след две години, може да не стане изобщо. Но все пак ще ми е неловко да си търся работа и да започна някъде, докато траят опитите. Винаги съм била осигурявана на пълна работна заплата, но заради безработицата последната една година, плюс времето, в което ще бременея, ако съм без работа, то най-вероятно ще получавам ниско обезщетение за майчинство.

Ако забременея скоро след опитите, няма да е честно спрямо новия ми работодател. Ако поради тази причина избера да не работя, то тогава пък обезщетението ще е ниско. От друга страна, не се знае дали и кога ще забременея и да стоя без работа до... незнайно кога, също не е опция. Утре е най-голяма вероятността от зачеване и се чудя дали да не пробваме...

# 11 196
Отложи опитите с 6 мес. и първо си намери работа. Има ли причина да бързаш с бебето? Таткото какво мисли? В момента сте емоционални и бебеправенето е като да си купиш нов телефон, но децата са си скъпо удоволствие.

Зависи и каква ще е работата де...

# 11 197
Защо да сме емоционални? Не разбрах и това за телефона Simple Smile Ако е прозвучало като много да искам бебе, като да искаш много да си купиш нов телефон, не е това. Ако имаше как, бих отлагала още, но вече съм доста закъсняла и всеки ден забавяне ми се струва скъпоструващо. На 35 съм...

# 11 198
Защо да сме емоционални? Не разбрах и това за телефона Simple Smile Ако е прозвучало като много да искам бебе, като да искаш много да си купиш нов телефон, не е това. Ако имаше как, бих отлагала още, но вече съм доста закъсняла и всеки ден забавяне ми се струва скъпоструващо. На 35 съм...

Започвай си работа и си работи за бебе. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Винаги може да напуснеш. Колко са те обучавали, не е твой проблем. Ако работата е подходяща и бременността лека, може и до 8ми месец да си работиш. 

# 11 199
Ти и да забременееш веднагически, след като си намериш работа, или пък скоро преди това, няма да те задържат на позицията, защото най-вероятно ще си на 6-месечен изпитателен срок и ще ти проличи през това време. Реално няма да си прецакала работодателя, ако това се случи, защото ще те освободят и просто пак ще си без работа, но бременна. Пък, ако решат да те задържат, значи са преценили, че ги устройва и пак не си ги прецакала.

# 11 200
Гузно ми е, защото естеството на работа е такова, че където и да започна, има обучения и запознаване с работата. Това значи минимум 3-4 месеца загуба за работодателя. А новата работа значи стрес, опитваш се да навлезеш, да научиш нови неща, да се докажеш и не знам дали няма да се отрази по някакъв начин на "бебеправенето". Ако стане до месец-два, ще прежаля обезщетението в името на това да си бременея без стрес и напрежение на работа. То и за този период няма как да започна работа, защото интервютата са тежки и със сигурност ще отнеме месец-два. Но там е работата, че не се знае КОГА ще се случи незивестното и поради тази причина ще е доста несериозно от моя страна да си седя и да го чакам. Може да се проточи доста във времето. Имам прителка, на 40, опитват от 7-8 месеца и нищо.

# 11 201
Именно, не може да се планира. Каквото ти е писано да стане, ще стане. Действай си и по двете направления Simple Smile

А и според мен работния стрес, не пречи на опитите, дори напротив - разсейва от фиксирането върху самото бебеправене.

# 11 202
Гузно ми е, защото естеството на работа е такова, че където и да започна, има обучения и запознаване с работата. Това значи минимум 3-4 месеца загуба за работодателя. А новата работа значи стрес, опитваш се да навлезеш, да научиш нови неща, да се докажеш и не знам дали няма да се отрази по някакъв начин на "бебеправенето". Ако стане до месец-два, ще прежаля обезщетението в името на това да си бременея без стрес и напрежение на работа. То и за този период няма как да започна работа, защото интервютата са тежки и със сигурност ще отнеме месец-два. Но там е работата, че не се знае КОГА ще се случи незивестното и поради тази причина ще е доста несериозно от моя страна да си седя и да го чакам. Може да се проточи доста във времето. Имам прителка, на 40, опитват от 7-8 месеца и нищо.

Ами ти може и в периода на интервютата да забременееш. Колкото и да са тежки, едва ли е чак такъв стрес в дните между етапите. Пък може и седмица, месец, година... след започването на работа. Всъщност вариантът да забременееш точно в края на обучението сигурно е най-малък. Вариантите загубата на работодателя да е минимална са повече.

# 11 203
Имах подобна дилема /бях по средата на опит ин витро/ и една приятелка ми каза"Гледай си твоя интерес." В крайна сметка ми се наложиха още два опита, така че добре че се преместих и не мислех за бъдещия работодател. След майчинството си продължих на същата работа.

# 11 204
Давай с бебето, аз съм ЗА бебетата! Всичко друго e между другото. А пък ако те изгонят от работа, защото си бременна, ще им напиша 3 листа писмо, А4 с обиди и обвинения на тия работодатели! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт