?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 539
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 205
А защо стоя една година на помощи без да си търсиш работа? Все пак работата и бебеправенето не са непланирани действия!

Последна редакция: пн, 12 фев 2018, 22:20 от Poni69

# 11 206
  • Варна
Кое е незаконно? Да не одобриш служител на интервю?

# 11 207
Ай стига, бе, незаконно било. Имат си право работодателите да назначават когото искат, пък и при условие, че по време на изпитателния срок имат право да решат дали да задържат служителя, без да трябва да дават обяснения, по-коректно е даже изобщо да не назначават в някои случаи.

# 11 208

Да не го одобриш, защото възнамерява да има деца в бъдеще.

# 11 209
  • София
Някои от фирмите си гледат интереса и няма да наемат бременна служителка нито такава, на която предстои майчинство. И аз да бях работодател, и аз нямаше да наема такава служителка, нито такава, която хитрее и крие, че е бременна, поради простата причина, че си гледам интересите на фирмата. По-скоро бих взела такава, която идва при мен открито и ми каже, че има планове за семейство, бебе и така нататък, а после ще си направя сметка да я взема или не.

Ако работата позволява, защо да не се наеме разбира се, работодателят си преценява. И тук не става въпрос за дискриминация, ами просто за някой, който да върши работа, а не да прекарва седмици в болнични и работата да изостава.

Така или иначе всеки служител е заменим, така че не е чак такъв проблем ако се започне работа и изведнъж се прекъсне заради майчинство. Ще я заменят с друга на нейното място и толкова.

# 11 210
  • Варна

Да не го одобриш, защото възнамерява да има деца в бъдеще.

И как ще го докажеш?

Била съм работодател, имах и служителка, която забременя. По случайност ми беше и приятелка, която не злоупотреби. Изкара си майчинството, взе си всичко полагаеми отпуски, платени и неплатени. После прекратихме договора по взаимно желание, така се стекоха нещата. Но истината е, че наистина може да се създаде много кофти ситуация понякога. Законът пази майките, до навършване на някакви години на детето и така трябва да бъде. Но има хора, които откровено злоупотребяват с това.

НОИ плаща майчинството, но доколкото помня за тези две години майчинство жената има право на платена отпуска, която св ползва след двете години и се заплаща изцяло от работодателя, като през това време пак нямаш работник, но плащаш отпуската И осигуровките. После има право и на 6 месеца неплатен, в който ти имаш назначен служител ама той пак не работи. Може и да са се променили сроковете последните години, но общо взето нещо такова беше.

Абе, има си минуси. Може да е дискриминация, но аз лично донякъде ги разбирам работодателите. Донякъде.

# 11 211
То няма нужда да го доказваш - те сами си го казват в случая.

Но какво тогава - да се назначават само жени в менопауза или с хистеректомия? Забременяла служителка, не е най-лошия възможен избор, има къде по-опасни варианти.

Работодателя е достатъчно защитен с дългите изпитателни срокове. Платил някаква отпуска - бълха го ухапала. То може и да я плати, ако някой излезе в дълъг болничен по друга причина, което е по-често от раждането.

# 11 212
  • Варна
Наистина говориш наизуст. Била ли си от някоя от двете страни - на работодател или на бременна служителка?

# 11 213
Много обичам да чета мнения за работодатели от хора, които никога не са имали собствен бизнес и не са чели КТ. За протокола, работодател съм и прекрасно знам за какво става дума.

# 11 214
Аз ли - да естествено, била съм бременна служителка. И си продължих след майчинството. И сега съм бременна. И изобщо ... възмутена съм. Не ми се коментира повече по тази тема. Sad

# 11 215
  • София
При бременност работодателят плаща само здравните осигуровки - около 20лв на месец. После обезщтението за майчинство го поема НОИ - 90% първата година и 340лв втората. След полагаемата отпуска (около 40 дни за 2-те години) жената трябва да се върне на работа и може да бъде освободена щом е встъпила в длъжност (ако по някаква причина не удовлетворява работодателя). А дали ще вземат нейн заместник, докато тя е в отпуска по майчинство зависи от работата и шефа.

Ооо, аз като бях напълняла бях като бременна в 6-ти, 7-ми месец. Сериозно. Коремът ми стърчеше, нямаше път, в който пътувам в метрото ид а не ми отстъпят място. В началото казвах, ама след това установих, че и ставащият се чувства неудобно и сядах. Та, за поне 2-3 интервюта съм 100% сигурна, че това са си помислили и не са ме взели, поради тази причина. Че да бяха питали Simple Smile Уж възхитени от мотивационните ми писма, умения, квалификации... дрън-дрън, само като ми видеха корема Simple Smile
Даже на едно интервю отидох (след като бях осъзнала проблема с корема, преди не ми беше хрумвало) и започнах  с "Само да Ви предупредя, че съм пълна, а не бременна". Всъщност после си дадох сметка, че е изглеждало странно и може би са си помислили точно това Simple Smile

Аз пък не съжалявам. Те изпуснаха. После гледах нови обяви за същите места. Е, сега не съжалявам де, тогава ми беше болно.

# 11 216
Всички разбираме за какво иде реч, освен пенещата се госпо'ица.

По казуса. Наистина е малко странно, че жена на 34 години си е седяла у дома цяла година на помощи и нито е правила опити за забременяване, нито да си намери работа. Но да кажем, че тя си знае. Аз не бих отлагала бременността, та в този смисъл съм на преобладаващото мнение, че може да си търсиш работа и да си правиш опитите. Каквото - такова. Ако не ти подновят договора ще те гледа мъжа ти.

# 11 217
При бременност работодателят плаща само здравните осигуровки - около 20лв на месец. После обезщтението за майчинство го поема НОИ - 90% първата година и 340лв втората. След полагаемата отпуска (около 40 дни за 2-те години) жената трябва да се върне на работа и може да бъде освободена щом е встъпила в длъжност (ако по някаква причина не удовлетворява работодателя). А дали ще вземат нейн заместник, докато тя е в отпуска по майчинство зависи от работата и шефа.

По 20 лева няколко месеца и 40 дни отпуска, това ли събаря една компания ... трагедия Sad

# 11 218
  • Варна
Ти нали беше възмутена и не ти се коментираше темата повече?

Не е само това. Стани работодател, пробвай как е от другата страна и пак може да говорим.

Ето ти пазарна ниша. Основи компания и наемай само бременни. Ще има голям наплив, гаранция.

# 11 219
  • София

Има жени родили и отгледали по 2-3 деца, без да сменят работата си. Така се задържат обучени и лоялни кадри. За няколкото месеца осигуровки, печелиш служител за години. Това е правилно бизнес мислене. Не всичко е сметка на стотинките, трябва и хора да сме преди всичко.

Мдааа.
Моята кума я назначили (по това време още не се познавахме) бременна в 9-тия месец. Впоследствие тя работи там още 14-15 години и щеше да продължи, ако не беше дошла в София от провинцията, защото семейството ѝ дойде тук. Даде им десетки отличия, награди, допринесе за името им.

Оставете дискриминацията.

Колко ли трябва да ти е умственият багаж, че да да не одобриш човек на интервю, защото е пиел какао, вместо кафе.

Ъ-ъ-ъ?

Цял живот преди близо 2 години пиех кафе 2-3 пъти на месец-два. Честна дума. Не обичах. Нямах навик. Ако ми падне кръвното и ме заболи глава. И то, ако е рано, после минавах с кОла, или вече тежката артилерия и аналгетиците. Та на 14-ти юни 2016г започнах диета без сладко (трябваше да смъкна корема си) и реших да балансирам липсата на шоколад (ядях по 1-2 на ден) с кафе със сметана. И свикнах. До днес съм си така, но максимум до 09:00-10:00ч. Случвало се е да пропусна или забравя, след това не пия. Обикновено е сутрин до 08:30ч със закуската, защото не бива да прегладнявам. Та, мисълта ми е, че преди  нямаше да ида на интервю и да си поръчам кафе, защото не обичах, а сега, защото едва ли ще е в 08:00ч и няма да съм закусила и съответно вече пила кафе Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт