?Въпроси всякакви за СО?

• 1 846 872
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 12 495
Добрата околна среда и доброто възпитание могат да оправят някои неща. Не много неща.

Няма нужда от опит с деца. Малко здрав разум, малко наблюдателност и добро образование са достатъчни, за да разбере, че теорията за "бялата дъска" издиша отвсякъде.

# 12 496
Ако имаше деца и поне малко опит с тях, нямаше да пишеш такива глупости.
Даже съветската педагогика през миналия век откри топлата вода, че не всичко е само възпитание. Може да е основното, но не е всичко. Ако помислиш малко, сам ще се сетиш за достатъчно примери, които го доказват.
Ти като изобщо не четеш - аз съм съгласен че не е всичко, обаче настоявам, че е основно.

Да казваш "мойто син е тъп, точно като баща му" - е тъпо обяснение на безпомощност и неспособност да го образоваш. Настоявам, че теория за лошо поведение заради генетични отклонения/вроден характер в повече случая се ползва от родителите, койта не могат/знаят/искат как да оправя нещата.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 17:08 от horseride

# 12 497
  • София

Празен. Това значи че можеш да образоваш и слагаш всеки правила, знания какви искаш. И ако правиш това редовно дете няма да порасне диво.

Казват "мойто е див" - не е така. Ти си направила го див.
Детето има характер. Още от памперса. И каквото и колкото и да правиш, "нещото" си е там заложено в него. Да, с възпитанието ще постигнеш нещо /или нищо/, но не пишеш на бял лист. Може да инсталираш Уиндоус, но биоса си му е по рождение. Simple Smile

Дъщеря ми е дива, да. Не е палава, дива е. И не, не съм я "направил" аз такава. Едно на ръка, че предпочитам така, независимо, че е по-трудно, отколкото да е мунчо. Оперирана е от страх и срам. И не е глупава. "Включва" светкавично, но се прави на луда. Нетърпелива е и независимо, че вдява бързо, няма постоянство и търпение да направи нещо както трябва. А, ако се вземе в ръце, може. Но се случва рядко. Докато майка й, до бакалията да иде, квадратно уравнение съставя. Simple Smile

# 12 498

Ти като изобщо не четеш - аз съм съгласен че не е всичко, обаче настоявам, че е основно.

Да казваш "мойто син е тъп, точно като баща му" - е тъпо обяснение на безпомощност и неспособност да го образова. Настоявам, че теория за лошо поведение заради генетични отклонения в повече случая се ползва от родителите, койта не могат/знаят/искат как да оправя нещата.

SmileSmile

Безмилостно, но вярно.

# 12 499
  • София

Да казваш "мойто син е тъп, точно като баща му" - е тъпо обяснение на безпомощност и неспособност да го образова.

Когато имаш 2 деца и ги възпитаваш по един и същ начин, защо не постигаш еднакви резултати, имаш ли отговор?
Когато единият родител е силно музикален, а детето не може нота да изпее вярно, можеш ли да го образоваш така, че да стане Шаляпин?
А, когато родителят е факир в математиката, едното отроче- също, а другото не откъсва, дори и да му посвещаваш 5 пъти 5 повече време за обучение, дали някога би го образовал до степен да настигне другото?

# 12 500

Да казваш "мойто син е тъп, точно като баща му" - е тъпо обяснение на безпомощност и неспособност да го образова.

Когато имаш 2 деца и ги възпитаваш по един и същ начин, защо не постигаш еднакви резултати, имаш ли отговор?
Когато единият родител е силно музикален, а детето не може нота да изпее вярно, можеш ли да го образоваш така, че да стане Шаляпин?
А, когато родителят е факир в математиката, едното отроче- също, а другото не откъсва, дори и да му посвещаваш 5 пъти 5 повече време за обучение, дали някога би го образовал до степен да настигне другото?

Аз имам, но други може би не. Просто да махнат с ръка, че е тъп, като баща си и е за боклука и готово. Няма да си развалят рахата сега и към всяко дете да подхождат индивидуално. Да си го гледа тъпия му баща, на него се е метнал, нали?

А това, че на едното му се отдава математика, а на другото рисуване, не прави нито едно от двете, тъпо като баща си, да вметна и това ...

В ситуацията, когато родител обвинява детето си, че е тъпо, за мен единствения тъп е родителя.

# 12 501
Всеки човек може да се науча всичко на много високо ниво. Не казвам, че всеки може да тича като Усеин Болт, или да пише музика като Бетховен. Обаче много високо ниво всеки може да стигна във всичко. Стига да има желанието (а и то не се вродено), възможност и добри учителя.

# 12 502
Когато казваш "всеки" имаш предвид "посредствено" ниво, нали? Високото ниво е за единици. За средната маса-посредствено.

# 12 503
Да не си анонимната от преди една две седмици, на която синът й все се инатеше и й правеше напук? А спрямо баща си се държеше добре.
Не, не помня поста на тази анонимна, но не съм аз.

# 12 504
Когато казваш "всеки" имаш предвид "посредствено" ниво, нали? Високото ниво е за единици. За средната маса-посредствено.
Когато казвам "всеки човек" и "високо ниво" имам предвид точно "всеки" и "високо ниво" Grinning Средната маса е на посредствено ниво само заради това, че липсват време и възможности, а и нямат учителя със световно ниво.

Ако на човек му се рисува и го отдаш на най-добрите учителя - той ще стане втори Пикасо.

Например сигурен съм, че всеко здраво българско дете може да представя България на Олимпийски игри (да спечели българския шампионат), ако него кара във тая посока и му дава най-добрите треньори във света от раждането. Ще кажеш че е българския чемпионат е посредствено ниво - да, според световно ниво може би е така. Обаче най-добрия във държавата си - не е "посредствено" ниво за тая страна.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 17:39 от horseride

# 12 505
Оптимист.

# 12 506
  • София

Аз имам, но други може би не. Просто да махнат с ръка, че е тъп, като баща си и е за боклука и готово. Няма да си развалят рахата сега и към всяко дете да подхождат индивидуално. Да си го гледа тъпия му баща, на него се е метнал, нали?

А това, че на едното му се отдава математика, а на другото рисуване, не прави нито едно от двете, тъпо като баща си, да вметна и това ...

В ситуацията, когато родител обвинява детето си, че е тъпо, за мен единствения тъп е родителя.
Хайде да се придържаме към фактите, вместо да сипем обвинения, става ли?
Обсъжда се черта от характера на бащата, наследена и проявяваща се упорито при сина, независимо от коригиращото възпитание на майката.
Тази черта не се проявява в дъщерята, поради което не се налага И при нея коригиращи обяснения.
Ако и това не ти показва, че към всяко от децата се подхожда индивидуално, то просто не искаш да го видиш умишлено.

# 12 507
Smiling Imp Ехаааа, значи аз съм потенциален ядрен и астро физик, неврохирург, оперна певица и "преродения Микеланджело"! Ама пусто, само математически заложби съм развила, малко и инженерните... ама никога не е късно де!

horseride, твърденията са ти меко казано смехотворни! Имам достатъчно лични примери, но не смятам за нужно да ги прилагам, бяха дадено достатъчно,  а и науката вече е оборила теорията, която упорито преповтаряш!

# 12 508
Значи децата на много богатите хора не са гениални, само защото родителите им не са поискали. А тези на бедните, защото техните не са могли да плащат на добри учители. Това е доста удобно оправдание. Laughing
peneva_a, сърди се на вашите - ако те бяха побутнали и плащали на най-добрия учители, сега щеше да си всичко изброено. Mr. Green

# 12 509

Хайде да се придържаме към фактите, вместо да сипем обвинения, става ли?
Обсъжда се черта от характера на бащата, наследена и проявяваща се упорито при сина, независимо от коригиращото възпитание на майката.
Тази черта не се проявява в дъщерята, поради което не се налага И при нея коригиращи обяснения.
Ако и това не ти показва, че към всяко от децата се подхожда индивидуално, то просто не искаш да го видиш умишлено.

Че какви факти?! Написаното от мен е относно някакъв твой измислен пост, измислените ти ситуации, как едното се справяло по математика, пък другото било тъпо заради баща си, защото сте му отделяли 5 пъти повече внимание. Кои факти точно не са взети предвид, те дори не съществуват, защото вечно с разни измислени постановки и герои даваш примери.

Общи условия

Активация на акаунт