?Въпроси всякакви за СО?

• 1 846 837
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 12 525
Щом си "търси виновни" и се "оправдава", значи чувства необходимост да го прави пред въпросния човек. При това доста силна, бих казала - за да изрови случки от преди години. Ако изобщо е вярно де, защото не и хващам много дикиш на писанията.

Когато детето е обвинявано, то самото като рефлекс ще прехвърля вина. Когато се търси решение, то също ще търси такова. Децата не модерират, а родителите.

Дори и тези деца, които са се "метнали" на баща си ... който е безотговорен ... но тя никога не говори лоши неща за него, защото ще я изкара черна ... което не е лошо, но детето е лошо, като него ... омагьосвам се!

# 12 526
Ето пак за вина се заговори, не знам защо хората много обичат да си намират виновник. А не може ли никой да не е виновен? Въобще това търсене и намиране на виновен е много вредно за живота и аз не го одобрявам. И по съседните теми се вихрят дискусии в търсене на виновник, само че от пластелина са еволюирали до изневярата.
На мен пък ми се ще децата ми да не виждат вина във всичко и се надявам да не ги карам да чувстват виновни. Двойката например не е нещо, за което да се чувстваш виновен, както и забравеният пластелин, нещата могат да се обясняват и без непременно да търсим виновни за всички ежедневни ситуации.

Оценявам спокойната ти натура, но пък представи си, че не всеки е темерут, на който не му пука от нищо.
Как човек ще се развива, ако не проявява и капка самокритичност и отговорност.
Аз лично благодаря на моите родители, че са ме карали да се чувствам 'виновна' когато е трябвало, иначе не ми се мисли къде щеше да му излезе краят...

# 12 527
И какво толкова ти пука, че си е забравило пластелина? Само темерутите ли не им пука за един тъп пластелин? Или само на истериците им пука до степен да побъркат лапето да тропа по книжарници? Кое от двете?

# 12 528
Голяма е разликата между отговорност и самообвинение, всички сме я виждали. И точно майките най-често насират зверски картинката, търсейки виновник още от пясъчника. Не знам дали си давате сметка, че който си търси виновен, има нужда да се чувства жертва, а който пък се самообвинява непрекъснато, най-добре да иде на психиатър. Абсурдно е да се говори за вина в ситуации като забравен пластелин, това не е убийство в крайна сметка. Можеш да обясниш на детето за доброто и лошото и без да си играеш на съдия в ежедневието.

# 12 529
Анабел е добре да поработи първо върху собствените си реактивни механизми.

Куку, смяташ ли за правилно да тушираш мрънкането на детето със слагане на слушалки на главата? Както пишеш, май не е особено ефективно?

# 12 530
И какво толкова ти пука, че си е забравило пластелина? Само темерутите ли не им пука за един тъп пластелин? Или само на истериците им пука до степен да побъркат лапето да тропа по книжарници? Кое от двете?

Няма да ми пука, ако се случва рядко. Обаче ако постоянно се проявява небрежност, че и агресия съпроводена от обвинения към други хора и 'тропане по книжарниците' , тогава вече ми пука.
Да не говорим, че и самите деца после се чувсват доста кофти, защото всеки си е имал пластелин, а той ще трябва да разчита на 'подаяния' - някой да му даде от неговия. Може и да му 'надумват' после при всяка дребна свада и това да го кара да се чувства задължен и нескопосан загубеняк...
Изобщо не става въпрос за тъпия пластелин. Става въпрос за добри навици, които да се възпитат у децата, докато са все още достатъчно малки. И не говорим за педантично-истерични майки, чиито деца свирят сонати и танцуват балет 'за удоволствие'.

# 12 531
И ако се стигне до там, че да е обичайно неглижирането на задълженията и се появи агресия - какво? Ще работиш с детето или ще го плюеш зад гърба му във форуми и седянки, как се е метнало на баща си и няма оправия?

# 12 532
Няма да се чувства зле, че другите са му услужили с пластелин, защото предния ден той пък си е споделил моливите с другарче, което не си носи несесера. Децата са така - всеки ден някой нещо е забравил, но винаги се намира кой да му даде.
И на един пластелин ли ще разчитаме децата да не истерясват от нерви? Ми то проблемът не е в пластелина, а в реакцията.
Не знам за вас, но за мен най-важно е децата да станат хора, които се харесват, а не познавам човек, който е вечна жертва от малък - на обстоятелствата, на учителите, на другите деца, който да се харесва, нито пък човек, който все се самообвинява може да се харесва, защото не е за харесване. Голям страх от училищните власти, някои още не са свалили червената връзка, като гледам и много ги е страх да не ги привикат да се обясняват на килимчето.

# 12 533
Salsisha
О, плюене по детето би било най-грешният подход. Но сега да не се правим на кой е по-по-най. Аз поне не се смятам за съвършената майка  и да ти кажа честно не виждам нищо лошо в това жената да потърси спасение и различна гледка точка от други майки (било то и непознати) във форум.

Янечек, повярвай ми, ако вечно не си носи моливите или тетрадката или нещо друго, тогава нещата няма да са такива, каквито ги описваш. Щото веднъж, два пъти, три пъти ще му услужат, ама накрая ще започнат да го подиграват. И това не е за да се хареса на някой, а за да му бъде добре и комфортно на него в живота.
Не бих правила драми, ако това са по-скоро изключения. Но когато стане ежедневие става тежко и за детето и за околните.

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 00:02 от Консерва

# 12 534
  • София
Не видях авторката да е написала някъде, че обвинява детето и че му казва как прилича на баща си.

Нормално е, когато си бил близък с някого като въпросния баща и виждаш детето ти да се превръща в него, да те побият тръпки и да се опиташ да го предотвратиш.

# 12 535
Salsisha
О, плюене по детето би било най-грешният подход. Но сега да не се правим на кой е по-по-най. Аз поне не се смятам за съвършената майка  и да ти кажа честно не виждам нищо лошо в това жената да потърси спасение и различна гледка точка от други майки (било то и непознати) във форум.

Янечек, повярвай ми, ако вечно не си носи моливите или тетрадката или нещо друго, тогава нещата няма да са такива, каквито ги описваш. Щото веднъж, два пъти, три пъти ще му услужат, ама накрая ще започнат да го подиграват. И това не е за да се хареса на някой, а за да му бъде добре и комфортно на него в живота.
Не бих правила драми, ако това са по-скоро изключения. Но когато стане ежедневие става тежко и за детето и за околните.

Да не се смяташ за съвършената майка/човек е много добре, защото ако започнеш да се смяташ ... ще започнеш да обвиняваш за всичко гените на таткото, което си е точно прехвърляне на вина за собствени грешки.

А за родителите, които се смятат за перфектни и заклеймяват собствените си отрочета, като генетични безотговорници и безхаберници, какво да кажа ... Бог да пази децата им, на когото и да са се "метнали".

# 12 536
  • Варна
Още ли дъвчете едно и също...

# 12 537
Не знам защо сте се хванали САМО за пластелина...майката написа, че това е само ЕДИН от примерите...едва ли ще дойде да изпише какво се случва всеки ден, за да опише цялостната картина.Щом й е направило такова впечатление, значи не е инцидентен случай, който става 1 път на 2-3 месеца, а често.Може би дори ежедневие...
Сега няма пластелин-виновен е кмета, че не е накарал книжарите да работят денонощно.
Утре ще е забравил спортния екип, ще е виновна майка му, че не му го е бутнала в ръцете.
После ще му е студена манджата/ще е твърде облачно за игра/ще е идиот съседчето, защото има по.хубав телефон....примери подобни безброй.И вес той света вода ненапита, а другите са лоши/некадърници, щото не се грижат всичко при него да върви по вода.
Тенденцията в поведението е тревожна, а не пластелина.
"Утре" ще е тъпанар поредния учител, защото му е писал 5 вместо 6 и му "спира" исканото кандидатстване.
После шефа му ще е "мърда", щото го кара да ходи на работа в 5 сутринта....Съседа ще е идиот, щото слуша чалга/опера/рок.....Поведение тип "На кривата ракета и космоса й пречи!".
Е, коя майка иска да отгледа вечния недоволник?

# 12 538
Да ви кажа, имала съм такава колежка - едвам се издържаше. По цял ден само мърмори колко е зле, как всички останали са по-тъпи от нея, обаче са се уредили с връзки или с*кс и това са малко примери...вечно мрънкане и плюене по хората.  Crazy

Като си купихме жилище, черпя с бонбони и всички ми честитят, а тя - Хъм, голяма работа пък, купила си някаква скапана панелка. Откъде взе пари, я кажи, то да не е 5 лева?!?  Shocked Shocked Mr. Green

# 12 539
Мисля, че прекалихте с мрачните прогнози за едно едва 8-годишно дете. Понякога се питам какъв е реалния живот на някои съфорумки, щом в една вероятна ситуация първо им хрумва най-черния вариант.

Общи условия

Активация на акаунт