Суровоядство - трета тема

• 55 739
  • 369
  •   1
Отговори
# 270
  • на острова на мечтите
Вери, както винаги много силни постове. Чудесна философия, но колко от нас нямат нужда от одобрение,  от нуждата да следват даден пример, утъпкани пътеки ,лесно и сигурно достигане на дадена цел. А и по принцип сме стадни животни и имаме нужда да следваме водач. Много по трудно е да поемем отговорност,без да можем после да посочим виновен за евентуални последствия. Благодаря ти за искрената позиция! Чета те винаги са удоволствие и респект.
Някакви идеи за зимни смутита. Нещо съм изпаднала в творческа дупка  Crossing Arms chef

# 271
  • Варна
Аз напоследък и аз съм си харесала един вкус и не разнообразявам много - зелена ябълка, лимон и магданоз. Само магданоза сменям с целина, листно цвекло (продават в СБА вече даже зелено и червено), спанак и коприва. Не знам...нещо съм го харесала този кисел вкус и не ща друго Grinning

# 272
Моля ви да ми разясните има ли разлика между бирена и хранителна мая?
Купих една мая на флейкове от Балев, на единия език пише хранителна, на другия бирена.

# 273
  • Варна
Купих една мая на флейкове от Балев, на единия език пише хранителна, на другия бирена.
Хранителната мая е екстракт от дезактивирана мая, захранена в меласа, а бирената се използва като набухватели е чисти екстракт от бактерии, когато се влагат в храна. Т.е хранителната се прави от бирена, но се дезактивират дрождите.

# 274
  • на острова на мечтите
според мен преводачът на текста не е бил много наясно.
Аз напоследък и аз съм си харесала един вкус и не разнообразявам много - зелена ябълка, лимон и магданоз. Само магданоза сменям с целина, листно цвекло (продават в СБА вече даже зелено и червено), спанак и коприва. Не знам...нещо съм го харесала този кисел вкус и не ща друго Grinning
Hug

# 275
Вери, сигурно си писала някъде, но не мога да изчета всичко да търся отговора.  Твоите деца все още ли не проявяват любопитство към храната, която ядат другите покрай тях? Това за мен е най-големият проблем, защото моите си искат конкретни вредни неща, ама така силно ги искат, че почват да ме врънкат много яко и не спират докато не получат точно това което искат. Отказват да ядат друго и край. Често се случва да реват (въпреки че са големи) ама толкова много че им потича кръв от носа. Изобщо принуждават ме по всякакви начини да правя каквото искат. Дори елементарен опит да сменя любимия им салам с друг без нитрит завършва с отказ от храна. Влияят се много от другите деца, които се хранят изключително нездравословно и се чувстват зле ако не им разрешавам поне от време на време да си купуват храна от училищната лафка. До там че ми се струва, че този психически дискомфорт им вреди повече от боклучивата храна, кяото иначе биха изяли. Мисля, че ако твоите деца не проявяват интерес значи си голяма късметлийка. Но аз за сега съм с вързани ръце. Едното ми дете само що годе ме слуша, но понякога тайничко от мен си хапва бонбонки и шоколад, но иначе не настоява много. Но другите 2 докато не стане тяхното не се откават. Освен това ти до кога си кърми второто дете?

# 276
  • на острова на мечтите
Skrekkelig,Вери има повече постове в предишните теми веган. Там има и много интересни здравословни идеи за малки и малко по големи деца,с които можеш да съблазняваш твоите "зверчета" chef
Темата е в раздела алтернативна медицина.
Десет дни правих житни я режим. После полека преминах на "нормално "хранене. Ям веган, така че не е драстична разликата, но сутрин започнах да усещам малко тежък дъх. Вчера изкарах на сурова храна и днес усещането е приятен лек вкус.  bowuu

# 277
Чудя се къде да питам, защото не съм суровоядец,нито веган. Май имам някаква липса. Първо ми се цепна зверски ъгълчето на устата и още си стои. После ми излязоха два огромни херпеса. Направо ужас! Яде ми се много бирена/хранителна мая. Пих и едно ново хомеопатично и може да има връзка. Не се чувствам уморена, но доста съм отслабнала.
Данилу, ти беше в Италия нали?
На опаковката ми пише lievito alimentare in scaglie privo di potere lievitante.

# 278
  • Варна
Чудя се къде да питам, защото не съм суровоядец,нито веган. Май имам някаква липса. Първо ми се цепна зверски ъгълчето на устата и още си стои. После ми излязоха два огромни херпеса. Направо ужас! Яде ми се много бирена/хранителна мая. Пих и едно ново хомеопатично и може да има връзка. Не се чувствам уморена, но доста съм отслабнала.
Данилу, ти беше в Италия нали?
На опаковката ми пише lievito alimentare in scaglie privo di potere lievitante.
Еми В групата. Препоръчвам ти едно сиропче Билкова кръв се казва. Освен това хранителна мая,още повече пък щом ти се и хапва.А щом не си суровоядец или веган (не разбрах вегетарианец дали си де) хапвай яйца (или жълтък) и черен дроб от треска.

# 279
  • Sofia
Този черен дроб от треска как се яде,къде се продава и вкусен ли е?

# 280
Дъждец, приемаш ли допълнително вит. D?

Освен вече препоръчаната група В, преразгледай менюто си за източници на витамините А, С и Е. Те биха помогнали за по-бързо заздравяване на раничките.

# 281
  • Варна
Този черен дроб от треска как се яде,къде се продава и вкусен ли е?
Не знам дали не нарушавам правилата на групата, извинете ме ако е така.
Скрит текст:
Аз го взимам от Берьозка и си го мажа на филийка с доматче и рукола. Има го и на хапчета, но го предпочитам така.

# 282
Няма как да ти дам точен и ясен отговор: направи еди как си. Просто защото не ми е минавало през главата.
С една позната си говорихме, че има различни деца (много ясно): едни са инатливи и бунтари; други
ще постигат своето като се крият; трети ще се доверят тихо, кротко и напълно на родителите и ще ги следват. Но гаранция няма докога ще е така. Има много деца, които в пубертета коренно се променят. Моите все още не са стъпили в него с двата крака. Simple Smile

На въпроса ти мога да отговоря кратко: проявяват, но всичко е в разумни граници.

Това писах наскоро:
Относно храната, която ние като големи/родители смятаме, че не е необходима и няма нищо полезно и че по принцип децата не трябва да ядат:
просто отдавна спрях да се фиксирам и притеснявам върху подобен проблем. И мога кажа много по-добре и спокойно така се живее. Много повече съм в мир и в хармония със себе си.
Т.е. важно ми е вкъщи какво влиза от нас самите, какво се говори и обяснява. Но не така хм, може би и фанатично понякога от наша страна.
Та когато сме на гости, събиране, някой донесе нещо у нас, което по принцип считаме за безполезност, почерпят ги, у нас имаме гостенчета, не налагам никакви забрани, не изтръгвам от ръцете и да хвърлям.
Ако се струпат наведнъж много вредности, казвам да си изберат няколко. Обикновено остатъка го раздават на приятелчета. Последно дъщеря ми (на 11.5 е) даде цяла торба с бонбони на учителката и тя да прецени кога и дали да ги раздаде на класа. Но пак не съм се налагала. Тя сама така реши.
Понякога ги оставям да прекалят и после сами виждат, че не им е добре. И след това говорим. Дъщеря ми като по-голяма чете какво са погълнали.

Другото, което си е важен фактор засега е, че не се хранят навън; в училище и около няма стол, бутки, лафки, вендинг машини; има кетъринг, но не го ползваме. Не ходят сами да пазаруват и все още не излизат сами по заведения с приятелчета да се черпят.
Малко или много някои неща се превръщат в навик и не живея в страх: утре като пораснат, ще правят каквото си наумят и аз как ще го преодолея; всичко е било безполезно. Simple Smile

Колкото по-малко се фиксираш в "проблема", толкова по-леко се нагласят нещата. Не казвам да неглижираш.
Мисля, че трябва и е хубаво да намерите компромисен вариант. Нито те да получават в резулат на истерия това, което са си наумили. Нито ти да държиш на супер здравословност и изчистеност. На сегашния етап си изберете продукти, които да са максимално изчистени и да виждат, че излизат от магазина. Ако и двамата родители са единодушни и се заемат с тази задача, ще бъде по-лесно, леко и убедително.
И да, може би децата в момента приемат твоите желания продиктувани, че е за тяхно добро, като забрана и налагане. Добре е да промениш твоя подход и нагласа.
Ако са крайно негативно настроени в момента към това, което ги съветваш, няма да приемат дори и твоите здравословни алтернативи приготвени от теб. Това може да стане на по-късен етап. Ако имат желание да участват в готвенето, също би могло да допринесе за положителни промени.

С двамата по-големи мога да кажа, че се разбираме; нямаме драми и паники. Но третото ни дете е много инатливо. Хубавото е, че също така е склонен да копира батко си и кака си. Така че в една и съща ситуация понякога се налага да реагираме по три различни начина и винаги готови за лавиране. Simple Smile

Кърмих големия си син 4 год и 1 мес. Малкия все още кърмя - в момента е на 3 год и 5мес. Разбира се търсенето му не е като на новородено. Wink

# 283
  • Варна
Момичета, дайте съвети за лактогонни храни и също храни, които трябва да се избягват или такива, които на вас евентуално ви се е наложило да избягвате по време на кърмене Simple Smile

# 284
ДД, всичко с кърменето е индивидуално. Много мляко правят ядките всякакви - орехи, лешници, семки/ Също зърнени - овес, киноа, просо и всякакви други. Бозата направо кара кърмата да тече. Лука е много лактогонен, ама прави и газове ако бебето е малко.

Жито с много орехи беше любимото за мен.

Понеже с третото дете се наложи да цедя по вече от година и половина и ми трябваше постоянен стимул - пиех чай от семена. Правеха ми го в аптеката, (копър, анасон,и още 2 съставки)  не помня точно какъв - чукни в гугъл и ще ти излезе.

Общи условия

Активация на акаунт