БИО / органична и натурална козметика - 5

• 121 095
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
От няколко дни ходене по аптеките ме човърка един въпрос, който признавам не ми е съвсем ясен и ще си позволя да го задам тук, заради компетентните лица, които ни отговарят. Blush А именно - знам че парафина е желателно да се избягва като "лоша" съставка, но защо тогава присъства в почти всички бебешки кремове и лосиони, както и в някои от т.нар. "медицински" козметики като юсерин например (днес го видях)?

# 271
  • Варна
Аз пък след доста експерименти относно измиващото средство за лице, отново се върнах на сапуна с розова масло на Алтея. Между другото, доста се изненадах от цените на Алтея в един от любимите ми сайтове за чиста козметика:
https://www.lovelula.com/t/brands/exquisite-essentials

# 272
Да, и аз забелязах, че са ужасно завишени цените в lovelula, но това вероятно се прави, за да няма голяма разлика с другите предлагани от сайта натурални марки. Ако предложат Алтея на цените, на които ние ги купуваме, ще сринат конкуренцията Grinning

Сега като споменахте маслото от ему се сещам да задам един необичаен въпрос, който даже не знам дали е за тук. Купих си чисто щраусово масло (или да си го кажем директно - щраусова мас) от една ферма за щрауси тук в България. Идеята ми беше да третирам с него хем един белег по лицето (било много ефективно за заличаването на белези), хем да мажа тялото като превенция от нови стрии и за омекотяване, хем за втриване в скалпа, тъй като помагало и при косопад. Четох, че свойствата му били подобни на тези на ему-то, като дори съдържанието на Омега 3, 6 и 9 било доста по-високо от това при ему-то, т.е. приличали си много, но като цяло щраусовото е по-ефективно.
Всичко чудесно докато не отворих кутийката и целият ми ентусиазъм направо се изпари Mr. Green Е, няма такава смрад ooooh! Пробвах да мацна съвсем мъничко на лицето колкото да проверя дали ще мога да го изтърпя...Еми не можах, ужасно ми смърдеше на животинска мас Sick Моля ви, дайте идея как да туширам тая гадна миризма поне да го изхабя за втриване в скалпа преди измиване Praynig

# 273
Бел, защо не пробваш с капки от някое любимо на аромат етерично масло?
А още по-добре питай в темата за маслата, Дивиана не може да не знае. Wink

# 274
И аз мисля, че е най-добре да питаш в темата за маслата - момичетата там ще ги помогнат  Hug

# 275
Прави сте, там ще попитам. Благодаря Hug

# 276
Прави сте, там ще попитам. Благодаря Hug
Щом мирише на зла гад, общо взето нищо не може да се направи, още повече, че най-вероятно е започнало гранясване. Ще го поскриеш като връхна нота някак си, обаче след час ще смърдиш зловонно. 

# 277
От няколко дни ходене по аптеките ме човърка един въпрос, който признавам не ми е съвсем ясен и ще си позволя да го задам тук, заради компетентните лица, които ни отговарят. Blush А именно - знам че парафина е желателно да се избягва като "лоша" съставка, но защо тогава присъства в почти всички бебешки кремове и лосиони, както и в някои от т.нар. "медицински" козметики като юсерин например (днес го видях)?
Парафинът е кофти съставка за хора с мазна кожа, и почти незаменим за такива със суха. Пречи на водата да се изпари и това се нарича оклузивен ефект.
Бебешките кожи не синтезират достатъчно кожен себум и поради тази причина са сухи - педиатри злоупотребяват като казват "атопична" кожа. За това присъства често и почти задължително в бебешки кремчета.

# 278
Благодаря, CI!

# 279
  • най-шареното място
Случвало ми се е да купя скъпа медицинска козметика за проблем с бебешка кожа.
Още не четях всичко, а парафинът беше първа съставка. Отиде за мазане на възрастни пети след като бебето не го понесе. Гледам изобщо да не присъства в състава. Има достатъчно растителни масла - не траят вечно, но не са така "филмиращи". Има бебешка козметика без него.

ПП За кожа, която разпознават като "атопична", добрите специалисти препоръчват "индиферентен крем", което и за мен беше странно нещо, а се оказа овлажняващ /неспециален крем.

# 280
Случвало ми се е да купя скъпа медицинска козметика за проблем с бебешка кожа.
Още не четях всичко, а парафинът беше първа съставка. Отиде за мазане на възрастни пети след като бебето не го понесе. Гледам изобщо да не присъства в състава. Има достатъчно растителни масла - не траят вечно, но не са така "филмиращи". Има бебешка козметика без него.

ПП За кожа, която разпознават като "атопична", добрите специалисти препоръчват "индиферентен крем", което и за мен беше странно нещо, а се оказа овлажняващ /неспециален крем.
Госпожо, няма растителни масла с оклузивен ефект като парафин и вазелин. Или ако единия го няма, втория е там. Абсолютно никакво вредно въздействие нямат върху кожата, може да си купите чист вид от аптеката и да го пробвате. Аз нося отговорност. Атопичната кожа се нуждае не само от овлажняване, ама това е друга тема. И аз съм специалист, пък такова дръвено желязо като "индиферентен крем" никога не съм чувал.  Истинският превод дали ви интересува - всеки случай не е овлажняващ.
И медицинска козметика също е едно такова дръвено железо, само дето отупква на балами джоба по-солено.

# 281
Според мен Ом е искала да каже "пасивен" крем, без определени активности в различни посоки.
Течния парафин и вазелина са точно такива инертни съставки, когато иде реч за не натурална бебешка козметика.

# 282
  • най-шареното място
Да, точно пасивен, но цитирах конкретните думи на човек, който сигурно вече не практикува.

CI, мисля че доста ясно го написах - за конкретния случай не ставаше - изприщване се получи. Беше първа съставка, а не просто присъстваше. Кожата не беше атопична.

# 283
Много хубава тема Simple Smile Радвам се, че я открих!
Споделям някои от последните си био козметични покупки, макар и вече публикувани в друга тема Simple Smile

Масло за почистване на грим

околоочен флуид

# 284
Да, точно пасивен, но цитирах конкретните думи на човек, който сигурно вече не практикува.

CI, мисля че доста ясно го написах - за конкретния случай не ставаше - изприщване се получи. Беше първа съставка, а не просто присъстваше. Кожата не беше атопична.
Индеферентен е точно пасивен, недействащ, нерегаиращ. А овлажняването не е такова нещо.
Няма как да се изприщите от течен парафин, вижте дали няма petrolatum - вазелин.
Дори чист да го ползвате, просто нищо друго не прави, освен мазен, оклузивен филм.

Общи условия

Активация на акаунт