Брекети - къде, какви, за колко? - тема 6

• 113 168
  • 731
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
И аз нямах проблеми с храната. Много добър ефект има газираната вода ако леко се изплакне устата с нея. В повечето случаи обаче съм го правела с обикновена вода - беше ми станало навик така да приплаквам, защото не винаги можех да търча веднага да мия зъби.

Иначе винаги имах четка в чантата - този навик ми остана и до днес - пак някой път ми се закача храна - вече отвътре на постоянните ритейнъри  Laughing Поне не се вижда  hahaha

# 181
  • София
За тези със затруднение в храненето - новост в менюто  Laughing - печени ябълки!  chef
Преди малко ми подариха ябълки и ме подсетиха, че мога да ги опека. Вече са във фурната!

Змейковица, постоянните ритейнъри и на двете челюсти ли се слагат? Четох някъде, че е достатъчно само на едната, но не схванах логиката. Може и да е индивидуално всъщност..

# 182
  • Пловдив
Ами за такива старички  Blush като мене си трябва и на двете май  Laughing
Моята ОД първоначално не мислеше горе да ми слага, обаче аз в параноята си 1-2 седмици след свалянето я измолих да ми сложи и горе. 
По-сигурна се чувствам така  Laughing

# 183
Любопитно ми е, имахте ли колебания дали си заслужава да слагате брекети?

Чувствам се малко виновна  - имам роднини, които си загубиха зъбите, защото  не можеха да си позволят лечение. Но нямам предвид само финансовата страна или неудобството.  Целта е да ме харесват и някак  си ми се разбиват всякакви илюзии за възвишеност, духовност и прочие тинтири-минтири  както на мен, така и на другите  Confused Е, сега поне мога се успокоявам с това, че ми се налага и по здравословни причини, донякъде.
Но съм малко объркана. 

Ако децата ви, а не вие, са с брекети, те ли решиха, че видът им е проблем?

# 184
Никакви колебания не съм имала, защото нямам контакт между горните и долните зъби. Но абсолютно всички си мислят, че съм ги сложила от суета, да.

# 185
  • София
Имах колебания твърде много време (наближавам 50-те, голяма част от живота ми е зад гърба). Не трябва да се чака, а да се действа. Колебанията ми бяха предимно как ще ме възприемат околните.

Разбирам обаче какво имаш предвид. Има доста хора около мен, които финансово не могат да си позволят неща, които аз мога. Нещата са деликатни, постъпвам според човека. Често, когато съм на маса с такива познати, аз поемам сметката под някакъв благовиден предлог - измислям повод да почерпя. Не искам да остане някой засрамен и унижен. Та така...  Имам обаче и много познати, които са значително по-добре финансово от мен. И у тях забелязвам същата деликатност.

# 186
  • Карлово

Детето искаше бреки. Аз не исках, но стоматоложката ни настоя, че е от изключително значение за запазване на зъбите корекцията и аз склоних. Първата вноска на ОД беше с лични пари на дъщеря ми.

# 187
И моите родители не искаха навремето да ми сложат брекети, та затова сега съм в това положение.

# 188
  • TX
При мен докато правим консулти за децата се разбра, че и аз съм за брекети и не защото зъбетата са криви или има проблем със захапката, а защото в следствие на парадонтоза зъбите провисват, щръкват  и раздалечават. Гадничко е цял живот да си имал красиви и добре наредени зъби и полагайки усилия да ги задържиш да се окичиш с бреки на 37. Оказва се, че аз първа сложих и то само на поразените 6 предни горни зъба. събираме още малко парички и чакаме да поранат два седми зъба на синковеца и него накичваме.

# 189
Страшничко звучи  Simple Smile Много си млада за такива проблеми.

И моите родители не искаха навремето да ми сложат брекети, та затова сега съм в това положение.
Mozzie, бих сменила моите родители с твоите. В моя случай те поискаха лечение и ме травмираха, въпреки че не защото действаха, а защото бяха изключително нетактични. По-късно ми стана едва ли не мономания  и даже си криех устата с ръка, като говорех. И сега като чуя за лечение на дете си представям  как някой сочи какво да оправят, все едно хлапето е някакъв предмет, и се ядосвам. Не знам какво е можело да се направи при теб, но при мен си беше и физическо, и психическо мъчение, понеже нямаше такива варианти за лечение, и нямаше почти никаква полза.
Но сигурно и да ти отказват нещо, от което имаш нужда и искаш, е тежко.

Детето искаше бреки. Аз не исках, но стоматоложката ни настоя, че е от изключително значение за запазване на зъбите корекцията и аз склоних. Първата вноска на ОД беше с лични пари на дъщеря ми.
ChatNoir, да, аз и не очаквах да попадна на онзи тип родители тук. 

Medy, много си мила.

# 190
Явно родителите ти не са намерили правилен подход към теб, но от друга страна, да не можеш да си затваряш устата, да дъвчеш, да ти се деформира лицето и да си заплашен да останеш без зъби на 40, както беше при мен, също не е особено приятен вариант.

Аз лично съветвам всички родители да се отнасят изключително сериозно към ортодонтските проблеми, защото те не се израстват (както си мислят някои), а само се задълбочават. Навременното лечение в детска възраст може да предотврати мнооого главоболия в по-късна възраст.

# 191
Любопитно ми е, имахте ли колебания дали си заслужава да слагате брекети?

Чувствам се малко виновна  - имам роднини, които си загубиха зъбите, защото  не можеха да си позволят лечение. Но нямам предвид само финансовата страна или неудобството.  Целта е да ме харесват и някак  си ми се разбиват всякакви илюзии за възвишеност, духовност и прочие тинтири-минтири  както на мен, така и на другите  Confused Е, сега поне мога се успокоявам с това, че ми се налага и по здравословни причини, донякъде.
Но съм малко объркана. 

За първи път поисках да сложа на 26. Сложих на 31. Съжалявам, че се двоумих толкова време, но беше от страх да не стане някоя поразия. Реших да рискувам, защото недоволството от все-по стърчащите зъби растеше. По-добре късно, отколкото никога. Колкото до размислите за духовността срещу суетата, и аз имам такива терзания понякога, но човек е по-спокоен като си признае и приеме слабостите и човещината. Не мисля, че трябва да се чувстваш виновна, никой не си е изгубил зъбите по твоя вина. Предполагам, че парите, които даваш за ортодонт са изкарани с честен труд от теб или твоето семейство и имаш право да ги дадеш за каквото те прави щастлива!

# 192
  • София
Трябваше да сложа брекети като бях на 12г. Но ОД каза, че трябва да се извадят 4 зъба, за да се освободи място за нареждането на останалите. И аз рев, рев, депресия, страх... Никога не ми бяха вадили зъб в кабинет, защото млечните сами си падаха. Отказах да отида на зъболекар, последва война вкъщи и като видяха нашите колко съм уплашена и депресирана се отказаха. Сега съм на почти 30г. и съм с брекети от месец и половина. Миналата година реших да сложа. Отидох, консултирах се с ОД, извадих пет зъба (4 по ОД причини и един съвсем разрушен мъдрец). Направих го осъзнато и без външен натиск. Без стрес и без кавги. Реших се на брекетоносене, защото ди дадох сметка, че имам хубави и здрави зъби, които са ужасно криви, а заслужават да бъдат сглобени в красива усмивка.

# 193
Сложих брекети заради ръбцова захапка и прогресивно изтриване на зъби. Всеки зъболекар, който надникнеше в устата ми, клатеше загрижено глава и ме съветваше да предприема нещо. Естетиката не ме притесняваше, харесвах си усмивката. Медицинският проблем, обаче - да. От няколко месеца съм с брекети, май и естетически се подобриха нещата, без да съм гонила непременно този ефект. Най-важното е, че изтриването на зъбите ще се ограничи, а по-хубавата усмивка е добре дошла.

# 194
Аз съм на 22 и имах големи притеснения преди слагането на брекетите, най-вече заради външния вид. Но оказа се, че не е чак толкова зле - аз си сложих прозрачни с бели ленти. Много малко се забелязват наистина, трябва да се смея и да съм близо до даден човек, за да ги види. Повечето хора се възхищават колко са ми бели и подредени зъбите даже. При мен проблемът не е кривотата, а захапката и това, че нямам зародиши на 7 зъба, слаба богу задни и не се вижда много. Така че аз от здравна гледна точка ги сложих, е и от естетична, все пак по-добре със зъби нали? После като се разпределят както трябва, ще си сложа и импланти. А ефект вече виждам - само за месец - второто ми зъбче беше леко кривнато, а сега си е влязло на място. Simple Smile За който се чуди - да си слага, ако се притеснява от външността - прозрачните са много хубав вариант според мен. И си заслужава да дадеш малко повече пари, но да не си с железата. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт