Брекети на проблемни зъби

• 3 425
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте
Момиче на 17 години съм. Винаги съм имала криви зъби,  въпросът опира до ген. Като по-малка носих шини или така наречените апаратчета, с които състоянието на зъбите ми се влоши. Сега имам пломби на почти всички предни горни зъби, престанах да нося шините заради това и останах с криви зъби. Въпросът ми е, ако сложа брекети, има ли опасност някои от зъбите да се счупят? Звучи параноидно, но това е въпросът,  който ме спира от слагането им.
Благодаря за отделеното време.

# 1
Ако са направени качествено, няма такава опастност.  Peace

# 2
И аз мисля ,че ако са поставени качествено няма да имаш проблем,разбира се изисква се специална хигиена.
Аз в момента съм с керамични брекети и съм много доволна ,но не заради криви зъби а захапка.

# 3
Благодаря за отговорите. Simple Smile

# 4
Поговори с лекаря и за ставите ти-последно като ходих на хирург за вадене на мъдрец,ми каза,че ставата ми е страшно износена и в един момент просто ще падне-в нячалото било много страшно,но с времето ще съм се научила да я намествам Shocked
Аз сложих брекети на 25,голям зор беше,тогава никой не ми обясни,че запахката се променя,явно това оказва влияние и върху ставите.
Сега ако трябва да слагам,не бих го направила по тази причина.

# 5
шоколадче, съжалявам, че ти се е случило това, звучи наистина неприятно. Но идеята на брекетите е не само да оправят криви зъби, а и да наместват захапката, ако има нужда от такова наместване. В никакъв случай не би трябвало да променят захапката до положение, в което причинява износване на стави/зъби. Всъщност идеята е точно обратната - много хора носим брекети с идея да се оправи захапката, така че да няма такова износване. Ако това е нещо, което се е случило в следствие от лечение с брекети или не е оправено по време на лечение с брекети - това е огромна грешка от страна на ортодонта и в никакъв случай не е нормален страничен ефект от носенето им.

Dear_torina, пломби не са проблем при носенето на брекети и не, напрежението от носенето на брекетите не е толкова голямо, че да счупи зъби. Все пак, ако се консултираш с ортодонт, той ще може да ти даде най-точно мнение.
Поддържането на зъбната хигиена с шини е много по-лесно отколкото с брекети, тъй като все пак шините се свалят и могат да се почистват зъбите нормално. Ако те са ти докарали кариеси, ако се решиш на брекети, ще трябва да спазваш много добра хигиена и да почистваш зъбите правилно и редовно, ако не искаш да се сдобиеш с още. Можеш да прочетеш/питаш в съседната тема за зъби като му дойде времето Simple Smile

# 6
След всяко хранене, зъбите се мият най-малко 3 пъти на ден и е препоръчително това да става с два вида четки за зъби след което може да получиш разтвор за жабурене, а то и така трябва да стане. Относно храненето - ограничаване, избягваш дъвчене на твърди неща (химикалки, ключове, стотинки и т.н)
Панорамна снимка и евентуално телерентгенография (за сегментни и т.н вече при консултацията с лекаря).
А относно това за счупването, ще ти отговоря така: Когато си сменяш гумите имаш балансираща система която ти показва къде да се поставят тежестите върху джантата за да се премахне дисбаланса и следователно после имаме съвкупност от гума и джанта и няма да получаваме вибрации и т.н. Та като поставиш тежест на джантата, тя може ли да се счупи?
- Не, няма да има счупвания  hahaha

# 7
Брекетите държат зъбите като не само ги изправят, но и предпазват. Небцето се изнежва при носене на шини, но с брекетите няма такъв проблем.

# 8
Още веднъж благодаря за всички коментари. (:

# 9
  • Варна
Не знаех, че брекетите болят!
То не беше рани, болки.
Герои сте.

# 10
Не знаех, че брекетите болят!
То не беше рани, болки.
Герои сте.

Който не е носил , няма как да знае.Това мога да кажа Simple Smile
Друг е въпроса , че на всеки прага на търпимост е различен - да боляло ме е , особено когато зъбите се местят , не съм могла да се храня , но не съм пила болкоуспокояващи.
За мен е от огромно значение ортодонта и как подхожда от към затягания.Ако знае как да си върши работата - не би следвало да има големи оплаквания.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт