Брекети - къде, какви, за колко? - тема 6

• 111 723
  • 731
  •   1
Отговори
# 405
Искам да попитам всички, които са запознати-какви са минусите на естетичните брекети спрямо металните откъм ефект-забавят ли го или какво по-точно, защото съм чувала такива коментари?

# 406
  • Sofia
Въпроса е като кои хора са по-умни: тези с къса коса или тези с дълга?

Всеки един вид брекети се определя от конкретния производител, модел, материали, технология, размери и т.н. Принципно няма пряка връзка между това дали са естетични или метални. Като цяло металните е по-лесно да се направят малки като размер, НО не всички метални са малки. Кравата е животно, но не всяко животно е крава Simple Smile По исторически причини керамичните са малко по-големи като размери и често имат по-голямо триене с дъгата, но в момента има много естетични които са направени от други материали (както са Damon Clear или пък Clarity SL) и съответно също са малки.

Въпреки това, най-голямата разлика във времето е в уменията, опита на ортодонта иначе дали с едните ще отнеме 1 или 2 месеца повече/по-малко е без значение. Когато си се лекувал 1 или 2 години с брекети то 1-2 месеца са без значение.

Съвета ми е: първо избери ортодонт на който имаш доверие и ти харесва отношението и имаш добра обратна връзка от негови бивши пациенти. След това виж с какви брекети работи (естетични и метални) и избери според неговите препоръки и твоята суета. Единствения ми по-конкретен съвет по отношение на брекетите са - да са самолигиращи! Т.е. да нямаш лигатури, които да затрудняват допълнително почистването. Принципно ако се спреш на Damon дали нормалните метални или естетичните мисля, че няма да сбъркаш при всички положения.

# 407

Всеки един вид брекети се определя от конкретния производител, модел, материали, технология, размери и т.н. Принципно няма пряка връзка между това дали са естетични или метални. Като цяло металните е по-лесно да се направят малки като размер, НО не всички метални са малки. Кравата е животно, но не всяко животно е крава Simple Smile По исторически причини керамичните са малко по-големи като размери и често имат по-голямо триене с дъгата, но в момента има много естетични които са направени от други материали (както са Damon Clear или пък Clarity SL) и съответно също са малки.

Въпреки това, най-голямата разлика във времето е в уменията, опита на ортодонта иначе дали с едните ще отнеме 1 или 2 месеца повече/по-малко е без значение. Когато си се лекувал 1 или 2 години с брекети то 1-2 месеца са без значение.

Съвета ми е: първо избери ортодонт на който имаш доверие и ти харесва отношението и имаш добра обратна връзка от негови бивши пациенти. След това виж с какви брекети работи (естетични и метални) и избери според неговите препоръки и твоята суета. Единствения ми по-конкретен съвет по отношение на брекетите са - да са самолигиращи! Т.е. да нямаш лигатури, които да затрудняват допълнително почистването. Принципно ако се спреш на Damon дали нормалните метални или естетичните мисля, че няма да сбъркаш при всички положения.

Благодаря! Аз вече съм се сряла на ортодонт и също така съм сложила сапфирени брекети. Просто питах за информация. Обаче това за самолигиращите брекети попринцип не мисля, че е подходящо при всеки човек. На мен преди ми бяха казали на едномясто, че биха ме лекували с такива, но сегашната ми ортодонтка каза, че в никакъв случай не съм за тях......
Не мога да си обясня каква е разликата м/у тях и всъщност кое е лигатура newsm78

# 408
  • Sofia
Най-вероятно нямат опит с тях и това ги плаши.

# 409

Благодаря! Аз вече съм се сряла на ортодонт и също така съм сложила сапфирени брекети. Просто питах за информация. Обаче това за самолигиращите брекети попринцип не мисля, че е подходящо при всеки човек. На мен преди ми бяха казали на едномясто, че биха ме лекували с такива, но сегашната ми ортодонтка каза, че в никакъв случай не съм за тях......
Не мога да си обясня каква е разликата м/у тях и всъщност кое е лигатура newsm78

Аз лично имам леко оголване на някои зъби и от там чувствителност. Моята ОД не искаше да има постоянно търкане и напрежение, както става с ластиците и по тази причина съм със самолигиращи. Явно при теб не се е налагало. Така или иначе вече си с тях, така че успех  Peace

# 410
 Здравейте, отдавна следя темата понеже и аз искам да слагам брекети.
 Относно въпроса на Sandrita8801 ,на мен също ми е интересно за разликата във вида брекети освен от гледна точка на цена и естетика, какво друго предопределя избора. До сега съм ходела само при един ортодонт на консултация, но тя категорично заяви, че в моя случай не се препоръчват други брекети освен метални, понеже предните зъби са ми доста криви и другите брекети щяли да се чупят при разместването.  Confused
 Нека по-опитните да се произнесат дали има нещо такова!

# 411
Това за чупенето на брекетите ми звучи малко нелепо.
Моята ортодонтка ми обясни, че относно времетраенето и качеството на лечение разлика между металните и естетични брекети няма. Също знам, че при хора с много дълбоки захапки, не е добра идея да са със сапфирени брекети на долна челюст, защото сапфирът е по-твърд от емайла на зъбите и може горните предни зъби да се абразират при допира с долните брекети, докато с металните този проблем го няма.

Имайте предвид, че при лечението, не са толкова важни брекетите, колкото уменията на дадения ортодонт.  Той най-добре би могъл да прецени, според уникалността на Вашия случай какво е най-подходящо.

# 412
Triumph, на мен другата ортодонтка, с коятo се консултирах, ми каза, че в моя случай с напълно естетичните брекети  лечението би било с поне 4 месеца по-дълго.
За керамичните мога да кажа от опит, че са по-чупливи ( поне аз ги чупех, може не всеки да има такива проблеми).

Tolli,Не знам защо, но видях в старите теми, че ортодонтите по принцип препоръчват метални за по-тежките случаи.  
Цитат
Имайте предвид, че при лечението, не са толкова важни брекетите, колкото уменията на дадения ортодонт.
Така мисля и аз. Брекетите обикновено се свалят след година-две, а резултатите са за цял живот.

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 23:03 от NanaSM

# 413
И нашата ортодонтка каза, че с естетичните брекети се удължава малко времето за лечение.

# 414
Керамичните брекети наистина могат да се чупят, затова и лечението с тях може да е малко по-дълго (ако се натегнат повече има опасност от счупване, ако се счупят трябва ада се сменят и това води да забавяне), но 1-2-3 месеца при положение, че се носят над година не мисля, че е съществено. В зависимост от случая може да не са препоръчителни - ако има сложни за преместване зъби, може да се чупят по-често.

Деймън са метални, разликата с обикновените метални е, че са малко по-малки и се захващат за дъгата самички - по-скъпи са, хубавото им е, че може да има малко повече време между срещите с ортодонт, също и са по-удобни за работа. Лечението не минава по-бързо или по-различно.

Имайте предвид, че при лечението, не са толкова важни брекетите, колкото уменията на дадения ортодонт.  Той най-добре би могъл да прецени, според уникалността на Вашия случай какво е най-подходящо.
Това и аз го подкрепям напълно. Човек си харесва ортодонт и после се доверява на него за тези решения.

# 415
Със сигурност най-важен е ортодонта, не материала на брекетите. Задължително ще направя още няколко консултации преди да избера нещо. Лошото е че съм ограничена и в бюджета, което колкото и да ми е неприятно също ще изиграе роля. На мен ми се искаше да ги комбинирам на предните зъби от по-прозрачните ( керамични, сапфирени и т.н.), а на задните метални, но.....ще видим какво ще се произнесат и другите специалисти.

# 416
Аз също исках бели брекети в началото, но бързо се отказах. Оскъпяват и удължават лечението поне малко и пак се вижда, че си с брекети. Дъгата се вижда най-малкото. Радвам се, че избрах метални, а аз съм много суетна..... но и съм на принципа като е гарга да е рошава. Моят съвет е ако изберете бели брекети, ОД нека ви гарантира, че няма да пожълтеят. Наскоро видях човек с пожълтели, че чак покафенели и изглеждаше доста гнусно.  Sick Може пък и да пуши или пие много кафе, знам ли... или да не си мие зъбите  newsm78 Crazy

# 417
На мен също преди да направя избор ОД ми обясни,че с бели повече трябва да се съобразявам.Кафе,вино и т.н.трябва да ги избягвам.Виждала съм хора с бели и пак се забелязва ,че носят брекети.Аз избрах метални и съм много доволна  Peace

# 418
  • Sofia
Зависи от материала на брекетите. При Clarity SL например изобщо непожълтяват и не си променят цвета, дори и преди 2 минути да си пил кафе. Зъбите или ластиците от друга страна ДА, съответно трябва да си ги миеш адекватно Simple Smile

# 419
Ами аз съм със сапфирени и почти не се виждат.... Е ако сме face to face се виждат разбира се, но са много красиви даже.....но аз съм пушач и пия кафе и се притеснявам дали няма да си променят цвета...въпреки че те са прозрачни и придобиват цвета на зъбите ти....
Незнам дали си въобразявам, но каточели има разлика от преди 2 седмици, когато ги сложих Sad

Някой с такива брекети да се включи и  да даде мнение  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт