"Горките ни деца, не случиха на майки!"

• 20 610
  • 334
  •   1
Отговори
# 195
За "лошите майки", зълва ми има решение. И тя е от "лошите майки" и не желае животно вкъщи, но с дъщеря си са поели ангажимент за две кучета и една котка на тяхни съседи. Грижат се за тях, когато стопаните им не могат. Разхождат кучетата, хранят  котката. Не срещу заплащане, а като съседска услуга. Така детето се грижи за  три животни, без да имат животно в къщата си. Кученцата са разкошни, още са малки, но са като торпедо - топки от енергия. А Бюти е стара, мързелива котка, на съседката от къщата до тях. Когато реши си влиза у зълва ми като у дома си.  Laughing

Аз имам куче, котка, рибки, имахме хамстер, но той замина да върти колелото на небето (както казва съпруга ми). Кучето е Голдън. Много косми, вярно, но аз я реша и къпя с безводен шампоан всяка седмица. Водим я на "фризьор" периодично. Имаме и прахосмукачка, която обира космите от килима (не е Рейнбоу Mr. Green). Котката е полу-домашна. Зимата стои вкъщи, а лятото броди ИЗ двора. Имаме ги от десет години и половина - мога да преброя на пръстите на едната си ръка инцидентите им. Знаят си тоалетните - кучето навън, котето в мазата.

# 196
Какво ще и стане на една немска овчарка или дог, ако живее в апартамент?! Нищо! Тези кучета се нуждаят от пространство колкото един възрастен човек. На двора да не би да препускат с часове?!
      За дог - не знам, но да направиш от немска овчарка гальовно домашно куче е изцяло против природата на тези животни. Те имат нужда и от обучение, и от ежедневно (или почти) изразходване на енергия. По един час интензивно бягане или хвърляне на предмет надалеч, за да го носи животинката. На двора разполага със собствено пространство, дори вързано, има възможност да тича по цялата дължина на оградата. Добре обучено, при липса на възможност от извеждане, ще го качвам и свалям от оградата да ми носи предмет и пак ще му дам дозата бягане.
      То по природа е пазач, следово куче, приятел, но е неподходящо за гушкане и милване в хола. Вероятно може да бъде превърнато в гален домашен любимец, ако от бебешка възраст бъде затворено, но дали това е израз на любов към животното или задоволяване на собствени потребности? За мен е равносилно на скършване на гордостта и характера му. Защо да правя такова нещо, при толкова декоративни породи, подходящи за гушкане?

# 197
  • на плажа
Поради тази причина имам пинчер, а не овчарка, но имах предвид, че не е точно така с пространството и свободата. Куче вързано в двор е в пъти по-нещастно от такова, гледано в апартамент и предпазено от лоши метеорологични условия.

# 198
Куче вързано в двор е в пъти по-нещастно от такова, гледано в апартамент и предпазено от лоши метеорологични условия.
      За немските овчарки съм убедена, че грешиш. Доста години с приятел, на който му е работата да ги обучава като служебни, коментираме тези въпроси.
       Отделно, и за стопаните има някои битови неудобства. Ако някой иска да гледа немска (или източноевропейска) овчарка в апартамент, да знае, че кучето се нуждае от съд с размери на кофа за да се напие с вода и охлади.  Голяма част от водата е по земята.  Laughing Повечето обичат през лятото да се охлаждат в горски рекички и вади, може да се случи и вие да се върнете поизпръскани от разходка. Едва ли бихте искали голямо, мокро куче върху килима или дивана си.  Laughing
      Това го пиша, защото смятам, че когато човек се нагърбва с отглеждане на животно, трябва да си дава сметка за собствените си възможности и нуждите вида. Иначе може да се окаже по-голям егоист, отколкото, ако откаже на детето си.

# 199
Вероятно може да бъде превърнато в гален домашен любимец, ако от бебешка възраст бъде затворено, но дали това е израз на любов към животното или задоволяване на собствени потребности?

Често съм си задавала този въпрос, особено при атака на яростни животнолюбители. 

# 200
Ако трябва да сме обективни, яростните животнолюбители са крайни. Няма крайност, която да е нормална. Но не можем да очакваме всички да са бели и добри и опитни и съвестни. Няма го никъде по света това. За това следва да има закони и да се съблюдава спазването им. Включително и за отглеждане на домашни любимци.

# 201
Често съм си задавала този въпрос, особено при атака на яростни животнолюбители. 
Отговорът е ясен, но допускам, че въпросните хора  живеят в света на Пипи.  Wink Тя нали гледа кон в хола си?  Laughing

# 202
Някои породи кучета дори имат нужда да са малко изложени на стихиите. Хъски до радиатора? Ами не, трябва му студен климат.

Средни и големи породи в апартамент яко се невротизират.

# 203
не е точно така с пространството и свободата. Куче вързано в двор е в пъти по-нещастно от такова, гледано в апартамент и предпазено от лоши метеорологични условия.
Абсолютно.
Естествено, ако живеят в 2 стаи и имат време за 10-20 минутна разходка на ден е по-добре да не си вземат животно въобще, още по-малко пък едро такова, което има нужда да изразходва много енергия. Но ако имаш време поне 2 часа минимум на ден кучето да е на разходка + пуснато да тича, няма никакъв проблем, че ще спи в апартамент.
Моята (социална порода, въпреки това 40кг куче) спи вкъщи, през деня си седи на двора, като ме известява, ако реши да влезе навътре, че да си я измия. Като беше бебе ми казваха, че започна ли да я оставям да избира сама къде да стои, със сигурност ще избере двора и после няма да иска да влиза в къщата. Да, ама не. Госпожицата  от леглото си в нейната си стая не се отказва.  Crossing Arms

# 204
  • Бургас
И моето дете не е случило на майка.Обичам животни,но да са на двора.Нямаме двор,нямаме и животни.
Всъщност дъщеря ми се отказа вече от тези си мераци,когато разбра истината за смъртта.

# 205
Стига с тези приказки за нужда от природа и пространство! Това са глупости! Какво ще и стане на една немска овчарка или дог, ако живее в апартамент?! Нищо! Тези кучета се нуждаят от пространство колкото един възрастен човек. На двора да не би да препускат с часове?! Това за природата и пространството се поддържа от хора, които нямат или не искат животно вкъщи. Дом.любимци са такива, защото живеят вкъщи. Дворните кучета са пазачи, а дворните котки са си улични. Дом.любимци са преди всичко компаньони. Не виждам как една булонка, пинчер, пекинез ще са щастливи навън. Моят пинчер рано сутрин през зимата ме поглежда с недоумение като спомена думата разходка и се прави на заспал. Идеята да го " пусна" на свобода е просто смехотворна. Децата целодневно ли ги държите навън?! Не! Извеждате ги на разходка. Същото е и с кучето, но в друг часови пояс.

Не си много права. Като липса на пространство на немската овчарка нищо няма да й стане в един апартамент, но при една нормална температура в помещение, задаваш ли си въпросът как диша това животно, как се чувства с този кожух на гърба си? От личен опит ти казвам, че нашето куче търсеше да легне поне между две врати, предполагам заради течението и дишаше като риба на сухо на моменти. За космите и останалото няма да повдигам въпрос.

# 206
  • Северозапада
Не на всички животни им е по-добре на свобода. На дивите такива, да, макар че диво животно, родено и/или израстнало в плен, не би оцеляло, ако го пуснат на свобода. Има малки породи декоративни кучета и специално селектирани котки, които не биха оцелели на улицата.

# 207
Стига с тези приказки за нужда от природа и пространство! Това са глупости! Какво ще и стане на една немска овчарка или дог, ако живее в апартамент?! Нищо! Тези кучета се нуждаят от пространство колкото един възрастен човек.

Напротив, точно ти си написала пълни глупости.
От колко пространство се нуждае един възрастен човек? Има хора, които се чувстват прекрасно и щастливи на дивана, с дистанционно в ръка и купища храна на една ръка разстояние.
Това, че едно куче би се нагодило спрямо обстоятелствата, и ДОРИ би изглеждало щастливо, не означава, че така е правилно и редно. Това, че хората са кекави, нездрави, обездвижени и лениви, значи ли, че трябва да направим и кучетата такива?
За да е здраво и дълголетно кучето, то трябва да има добър мускулен тонус и физическа форма. Това не става на постелката до дивана. Млада и здрава немска овчарка трябва да тича 10 км дневно, плюс движение с равен ход, плюс подскоци на височина. Това няма как да стане за един час дневно.
Куче, което се движи достатъчно навън, има съвсем друг метаболизъм, апетит и външен вид от това, което не се. Също като хората. Движение и балансирано истинско хранене. А не обездвижване и приемане на хранителни добавки.
Едрите животни, които живеят в апартаменти, боледуват много по-често и умират доста по-рано от тези, които се отглеждат природосъобразно.

А да се сравняват потребностите на пинчер с потребностите на едрите породи, е смехотворно, и показва само дълбоко непознаване на вторите.

# 208
Кучетата не знам от каква температура на въздуха се нуждаят, но зимата сиамката спи на фотьойла, по точно на облегалката му, на две педи от камината. Като я пипна, гърбът й направо пари. Като я преместя, се връща пак там. Я сега кажете това същество ако е навън, на минусови температури, какво ще му се случи и колко ще преживее?

# 209
Кучетата не знам от каква температура на въздуха се нуждаят, но зимата сиамката спи на фотьойла, по точно на облегалката му, на две педи от камината. Като я пипна, гърбът й направо пари. Като я преместя, се връща пак там. Я сега кажете това същество ако е навън, на минусови температури, какво ще му се случи и колко ще преживее?

Те си имат механизми за поддържане на телесната температура, но понеже нямат много потни жлези, кучетата се разхлаждат като си извадят езика и дишат учестено. През зимата им помага кожухът им. Аз на моето му купих палтенце, защото през късната есен я оперираха и голяма част от гърба и беше оголен. Няма как да се саморегулира в този случай. Когато е много студено или много горещо я държим вкъщи. За снега има ботушки, иначе иМ измръзват крачетата. Тоест, при нормални обстоятелства нямат нужда от намесата ни, за да се адаптират; само в екстремни ситуации помага това, че си имат стопанин.

Общи условия

Активация на акаунт