Отговори
# 345
Хексе, да днес е петък.  Laughing

Всъщност ето това имах предвид:
Вчера пред “24 часа” Низамска отвори сайта на украинския ядрен регулатор. Към 13,38 ч радиоактивният фон на мястото на пожара показваше стойности от 0,13 микросиверта на час. За сравнение - на таблото на самата агенция за ядрено регулиране в София стойностите бяха 0,12. Пожарът е в самият край на забранената зона, показва Низамска.

В самата чернобилска АЕЦ в петък стойностите бяха 2 микросиверта, което е 10 пъти над нормата, но е така от времето след тежката авария, казва шефката на българския авариен център.

Тоест в четвъртък е имало стойности от 0,13 микро сиверта, а днес са в пъти по-високи.
Същото е и за самата аец - има стойност 13.1 микро сиверта...

Ето линк

Дано модератор се намеси и останат само постовете, свързани със заглавието на темата.

# 346

Вчера пред “24 часа” Низамска отвори сайта на украинския ядрен регулатор. Към 13,38 ч радиоактивният фон на мястото на пожара показваше стойности от 0,13 микросиверта на час. За сравнение - на таблото на самата агенция за ядрено регулиране в София стойностите бяха 0,12. Пожарът е в самият край на забранената зона, показва Низамска.

В самата чернобилска АЕЦ в петък стойностите бяха 2 микросиверта, което е 10 пъти над нормата, но е така от времето след тежката авария, казва шефката на българския авариен център.

Тоест в четвъртък е имало стойности от 0,13 микро сиверта, а днес са в пъти по-високи.

Ето линк

Дано модератор се намеси и останат само постовете, свързани със заглавието на темата.
Барелина, това което разбрах аз е, че едното е от мястото на пожара - 0,13, а другото от самата АЕЦ -2. Т.е. радиацията на мястото на пожара още вчера е била в нормата.

# 347
Скрит текст:

Ето линк

Барелина, това което разбрах аз е, че едното е от мястото на пожара - 0,13, а другото от самата АЕЦ -2. Т.е. радиацията на мястото на пожара още вчера е била в нормата.
Lady Stardust, местата са 2 - самата АЕЦ е едното, а другото е около АЕЦ, където са горските пожари.
Стойностите на радиоактивния фон от новината, са в пъти по-ниски от стойностите в момента.
Въпросът ми беше защо е така, ако някой знае Simple Smile

# 348
Вие си легнахте а аз се чуда защо в Унгария и Франция на две места свети в тъмносиньо. В Македония също. https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

# 349
Вие си легнахте а аз се чуда защо в Унгария и Франция на две места свети в тъмносиньо. В Македония също. https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx
И какви стойности само - максимално измерено 15,600,000,000 , средно 1,295,842,000 Shocked

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 00:54 от Барелина

# 350
Да,за и аз това питам.
Днес си бяха добре.

# 351
От около 4 следобед е повишението във Франция, станцията е PA0KRS809MA_76_SIT_GM.

Малко по-рано в Унгария е отчетено 166,509,100  Shocked Станцията е Mor.

# 352
  • ВАРНА
В някоя от БГ статиите пишеше че е имало пожар в атомна централа във Франция,че сравнително бързо е потушени как английските медии и хора не са полудели за разлика от българите  Thinking

# 353
Къде има полудели българи?

# 354
Аз лично не се възхищавам, ако англичани и французи нямат никакво отношение по въпроса - тъмносиньото място с високите стойности във Франция видимо се пада някъде там, където е АЕЦ Палюел, където очевидно има пожар от четвъртък вечер. Теоретично, погасен... С евакуация и всичко, като се твърди, че няма да има изтичане на радиация: http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2015/07/03/97001-20150703FILWW … ire-de-paluel.php

Та, при положение, че има пожар в АЕЦ и на картатата толкова повишени стойности, ми се вижда нормално да бъдат зададени доста въпроси - от медии и от граждани. Може и да са зададени и отговорени, не знам. И не виждам какво общо има това с полудяване. Макар че идеята за радиация, от която няма как да се скриеш, нито пък можеш да я видиш, може да е доста влудяваща, признавам.

За Унгария нямам представа какъв им е случаят.  

Много жалко, че Украйна не се покрива от тази карта. Има ли карта за Украйна?

# 355
Много жалко, че Украйна не се покрива от тази карта. Има ли карта за Украйна?
Заповядай http://srp.ecocentre.mns.gov.ua/MEDO-PS/index.php?lang=ENG

# 356
Радва ме да видя, че около Припят радиацията е ниска... Не съм очаквала (по принцип, не сега специално) стойностите да изглеждат, все едно че там няма нищо... Освен тези измервателни точки да са доста далече от зоната? Мащабът не ми е ясен.

# 357
Изобщо не е ниска...
Нормалните стойности са около 150-250 nSv/h. Peace
Стойности 1000-2000 са 5-10 пъти над нормата.
В АЕЦ има стойност и 13000, което е 65 пъти над нормата.

# 358
  • София (Възраждане)
Попаднах на мониторинговите карти преди месец и половина и ги следих в продължение на десетина дни. Много често се случваше поле да засвети в тъмносиньо, имаше такива в Сирия, в Турция, в Македония. Случва се, без да е имало никакви новини за пожар и авария. Само това във Велес си е с постоянно завишени стойности, навсякъде другаде ситуацията се нормализира бързо. Дали пък не е свързано с геоложката структура на района, от което пък да скачат стойностите на естествения радиационен фон newsm78

# 359
  • София
Велес е най замърсения град в Македония, има топаана за желязо там. Ужасно е. Сега зацепих защо свети там постоянно.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт