Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 151 764
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте от мен. Най накрая и аз да се включа тук. Изчетох цялата тема. Накратко имаме апартамент в Царево, които искаме да ремонтираме сега и да го даваме под наем за сезона. Ще бъде тотална промяна. Ще се правят следните неща  Laughing
1.Банята ще е изцяло нова.
2.Настилката е дъбов паркет и мъжа ми ще го цикли, ама не знаем как да го направим да сивее. Този жълт цвят от лакиран дъб страшно много ме дразни. Мислех си за тези масла Осмо, за които споделяте Вие, ама нямам представа дали ще са достатъчно трайни на пода.. Друг вариант е с по-светъл байц, за да си личи шарката все пак и отгоре с безцветен лак. Rolling Eyes
3. Секцията в хола (с фурнир е), мебелите в спалнята (май са ПДЧ с такъв лъскав лак), в детската са май 2 нови дървени легла и няма да ги пипам цветово. Секцията и спалнята мъжа ще ги шлайфа първо с шкурка 100, после със 180, после прахосмукачка, влажен парцал и като изсъхне може ли директно да се нанесе примерно тази http://www.megachim.com/show_product.php?prod=68  . Има ли нужда да се слага Бороконтакт преди това? Бихте ли ми препоръчали и други бои, че нещо цветовете на тази не ми допадат. Тази става ли http://www.megahome.bg/akrilna-boq-na-vodna-osnova-sokrates .И след тези бои трябва ли безцветен лак или няма нужда?  Thinking
4. В коридора има ламперия, но там нямам думата, защото мъжа е намислил нещо и ще го оставя да си вихри въображението.
5. Дивана мислим да го претапицираме. Има много голям избор на дамаски, но ми се иска да ги съчетая със цвета на секцията.
6. Вратите също ще се боядисват. Мъжа и тях ще ги шлайфа. При тях сигурно е същата процедурата като при секцията и спалнята.

Като цяло е това, но изобщо не е малко. Сега като отидем ще направя снимки, за да покажа. Ще се радвам да ме поправите, ако за някоя от точките греша. Имам особена нужда от повече инфо за т.2 и т.3   Wink

По отношение на дъбовия паркет бих могла да се включа със съвет, тъй като есента циклихме нашия и омаслявахме. Препоръчвам маслото Осмо поради няколко причини: Изключително красиво, изключително устойчиво( и най вече че няма да има нужда да се цикли при поредно освежаване, а само се намазва с маслото и то само там където се е протъркало) и много приятно на допир със стъпалата. Консултантите ми препоръчаха, ако искаме смяна на цвета, да положим цветно масло един слой и след това безцветна твърда вакса оригинал за паркет отгоре. Има едно масло сребърно се води, което можеш да използваш за посивяване и отгоре запечатваш с безцветното. Като се обадиш във Фивекс те ще те консултират и ще ти пратят с куриер, ако не си от София. Нанася се след циклене и шлайфане на паркета на тънък слой с твърда четка или валяк...не обилно, а с много разтриване и разнасяне по повърхността  и между всеки слой съхнене по 24 часа. Другият по-ниско бюджетен вариант е с байц и водоразтворим паркетен лак. Но при този вариант мисля, че след 3-4 години пак трябва да се цикли, тъй като щом ще има летуващи ще носят много пясък от плажа и много бързо ще се повреди лака. А знаеш, че когато лака се ожули трябва ново циклене. Докато при маслото вече ти писах. Вместо сив байц можеш да ползваш техниката с оцета и стомамената тел на Самурайка. Получава се сива течност, с която се маже дървото и то посивява. Ако те интересува как се прави ще попиташ.След което полагаш паркетен лак на водна основа. Тази сива смес не я препоръчвам в комбинация с маслото, защото не съм пробвала, а предполагам, че може да стане някаква нежелана реакция между оцета и маслото. Смятам скоро да пробвам и ще споделя тук за ефекта.
По 3. точка ти препоръчвам Сократес като трайност и якост на покритието и това от личен опит. Но покривността й е по-слаба и трябват повече ръце. Но пък иначе ако спазваш съхнене между ръцете 24 часа става много здраво покритие. Аз върху изшкурено дърво съм я полагала направо без бороконтакт и стана чудесно. Във форума съм чела, че за да може да покрие боята върху чисто дърво с по-малко ръце имало някакъв грунд за дърво, но аз лично не съм правила така. Може би момичетата ще споделят като се включат.Ако е лакирано дървото и не е изкурено или е ПДЧ ти препоръчвам да ползваш борото.Сега съм си купила боя на Лакпром сатен ефект, водоразтворима,  но още не съм я пробвала. Тази на мегахим с жирафчето много момичета от тук я препоръчват, така че също става. Няма нужда да слагаш безцветен лак отгоре според моя опит.

# 676
  • София
Хриси9092, Kruhan, благодаря, че се включихте с полезни съвети.  Hug
Всъщност живеем на 5 мин. с кола от офиса на Фивекс и ще отидем на място да разпитаме. Ще имам едно на ум да не купуваме цялото препоръчано количество, че някой беше споделил, че се "харчи" по-малко. Май съм по-навита за варианта с масло, отколкото с байц и лак. Варианта за оцета и телта е много добър, ама площ около 50-60 кв. само паркет (без прекъсване никъде), ме е страх да не стане различно сиво на места, че нали цвета зависи от времето.
А с какво да нанасяме боята на водна основа? Някоя конкретна четка или валяк с име на фирма ще ми препоръчате ли?

# 677
  • Бургас
Боядисва се с валяк но НЕ ДУНАПРЕНОВ

# 678
Да! Не дунапренено, а флог( като плюш или микрофибър стои). Но не разреждай боята повече от описаното върху опаковката.
За количеството масло пропуснах да те предупредя! Ако купиш препоръчаното количество от консултанта ще ти остане доста. При мен остана около 1/3, но ще си го ползвам за други проекти.
Успех!!! и да споделяш Simple Smile

# 679
  • На брега
Аз пък точно си мислех дали FatalSnare не е по-удачно да избере оцветен лак примерно на водна основа щом е за квартиранти. Омасления под си иска любов и грижа от собственика. При него е отворена пората на дървото... Изисква специални препарати за почистване, да го забършеш своевременно, ако го полееш с вино, вода, кафе. Не знам разлети козметични препарати, парфюми и други квартирантски неща как биха му се отразили. Зависи в какъв потребителски таргет се цели. Омасленият под вдига класа на апартамента и ако го дава под наем на един наемател/семейство за целият сезон (наоколо лятото има много рускини с децата си или пенсионери, които наемат едно жилище за 1-3 месеца) вероятно ще пазят, но пък тези клиенти имат изисквания и към мебелите. Ако има текучество и се сменят много квартиранти, може би по-удачно е да избере нещо по-лесно за поддръжка. За протокола- имам лакиран паркет в едната стая, който издържа осем години влизане с обувките зиме и лете и лакирано чамово дюшеме в друга. Сега в новата дневна съм с омаслен от няколко месеца. Нямам проблеми със самото покритие
Скрит текст:
(паркетът ми се надигна и нацепи от влага- за тези, които са в течение на моите паркетни премеждия Mr. Green)
, но му треперя и внимавам да не го газя много с ботушите и с мокри обувки.

# 680
Да права си! Но това, че може да се освежава без да се цикли цялата квадратура е много голямо предимство. Аз пък имам горчив опит с лаковете-и с тези на водна основа, и с тези миризливите двукомпонентните. 2011 циклихме и лакирахме две от стаите с лак на водна основа и други две с миризливия. Въпреки, че у дома ходим боси, нямаме куче, нямаме все още деца и рядко влизаме с обувки, паркета беше станал с много гаден вид(особено този с водния лак). И сега пак раздигане, разглобяване на мебели, чудене къде да ги складираме, прахоляк, пари, време, майстори...и чудо. Не го пазя моя омаслен паркет..спокойна съм, че като се захаби, имам алтернатива да си го оправя сама срещу 20 лева за кутийка масло от 125 мл...и повече да е.Но при мен може би 2011 при лакирането майсторите нещо не направиха както трябва(макар че не бяха случайни)...но  както казваш за квартиранти не е нужна такава екстра.Може би с повече от два слоя лак да стане...и да е от марка с по-висок клас...

# 681
  • София
Много се чудя, кое е най правилното решение при паркета. Като цяло, ако намеря хора за целия сезон, ще бъде супер за мен, ако не - ще го давам по седмици или там за колкото време искат. Дано да има сезон тази година.
Замислих се за казаното от NovaTemа и почвам да мисля, че е най-добре да не е с масло. Май-варианта с байца е по-добър и отгоре безцветен лак. Сега лаковете не са като едно време и би трябвало да издържи повече.
Ако взема оцветен лак на водна основа, дали ще се виждат шарките? За мен е много важно да се виждат. И какъв ще е той, че да го направи да сивее и да неутрализира жълтия цвят?
Края на седмицата като отидем ще направя снимки на всичко, за да може после като е готов да направя пак и да се вижда ясно преди и след.
Ще продължавам да питам, каквото не ми е ясно. Ама пък вие се оказахте много отзивчиви, за което много благодаря  Hug

# 682
  • На брега
Има и трансперантни оцветени лакове. Аз пък не знаех, че има плътни цветни лакове. Иди в един специализиран магазин за лакове и виж мострите. В някои каталози, дори ги нанасят на плочки от различна дървесина. Имай предвид, че дори майстори, рядко се наемат да байцват паркет, заради риска пода да стане на петна. ММ е байцвал и лакирал единия под вкъщи и случайно му се е получило Laughing. Като обикаляхме да проучваме за паркета, много се чудеха и споделяха, че рядко някой купува байц за под. Повечето постигат оцветяването с лака... Този под, всъщност изкара най-дълго в добро състояние. Другият - лакиран чам, като че ли стои надраскан в натоварената зона, но пък чама е меко дърво, знаеш. Проучи си плюсовете и минусите и прецени, кое те устройва - масло или лак. Консултанта на Осмо се кълнеше, че след омасляване няма проблем после да лакираш, докато след лакиране било трудно да омаслиш, защото лакът прониквал неравномерно в дървесината и можело да не се изцикли добре. Всеки си рекламира неговото, общо взето. Ти трябва да си решиш.

# 683
Замислих се, че май байц под лака не е много добра идея. Първо, както каза Нова Тема, може да стане на петна и второ, ако един ден решиш, че ти харесва естествения цвят на дъба, трудно ще изциклиш байца.
Преди няколко месеца и аз бях на същата тема-какво да го направя нашия паркет.Попаднах на темата случайно и по точно на паркета на Нова Тема Simple Smile ...и така...омаслих. А и Байбиби и Седефка наляха масло в огъня Simple Smile. Аз го исках моя избелен, дори купихме и бяло масло. Но накрая реших да си го оставя естествения цвят( моят е бук а той не търпи почти никакво оцветяване...става грозно, не попива цвета, а се замазва някак на повърхността) макар че смятах, че правя голам голям компромис и че няма да ми хареса. Но сега пък много, ама много го харесвам. Помисли дали да му сменяш цвета ако не намериш сив прозрачен лак.Все пак (за разлика от бука) дъбът е много красив...нищо че е жълтав...сигурна съм че след освежаването ще ти хареса. Пък и то каквото и да го направиш след някоя и друга година пак ще трябва да се занимаваш, защото пясъка от плажа, в комбинация с квартиранти...леле не си блъскай главицата чак толкова. Мажи с нещо по- яко отгоре( чела съм за лакове за обществени и много натоварени помещения), за да си запазиш дървото, пък един ден когато ще го ползвате само за семейството, ще си го направиш както искаш.

# 684
            Доколкото си спомням точно Байбиби казваше за омаслена дървена веранда до плаж и че Осмо издържа чудесно на такова натоварване.  /Глас за Осмо! Simple Smile /

# 685
  • Бургас
И аз съм за маслото Peace

# 686
А аз пък съм за лак на водна основа, например сатен. Бързо, евтино, устойчиво, красиво и не мирише. Не е необходимо циклене после. Съхне бързо, не остават петна.
Байц не бих сложила на толкова голяма площ - опитах се веднъж да байцвам един плот от слепена дървесина - но имаше места, които не поеха цвета и останаха петна. Принудих се да го боядисам бял.

# 687
 Да, ако беше мой този паркет категорично бих омаслила. Но не мога да дам толкова категорични препоръки, още повече че има обстоятелства при FatalSnare, които при моя паркет няма да се наложат. Пък и за първи път омаслявам и съм с много пресни впечатления. След няколко години  ще изпитам поведението на паркета ми и съм сигурна, че ще съм доволна...просто предчувствие. Когато прочетох за маслото от момичетата тук, някак много силно ме привлече идеята и изобщо не съм се колебала дали да избера този вариант за у дома.  Просто намирам по-голяма логика в идеята на маслото, отколкото в тази на лака. Но пък от друга страна, тези чиито паркети са лакирани да не би пък да не им е готино...напротив! Най-вероятно ще излезе по-ниско като разход за рециклиране на пода щом ще е за квартира. Но каквото и да избере FatalSnare, няма да й се размине периодично освежаване.

# 688
 bouquet на всички работливи пчелички!
Имам питанка- дъска за хляб с какъв лак се лакира- безопасност за храна и т.н.?
Само с масло за храни не ми се получава.

# 689
Моите дъски за рязане май не са третирани с нищо.Голо е дървото. От време на време почиствам с лимонена киселина(от тези в жълтите пластмасови шишенца) и сода бикарбонат.Смесвам ги на око и намазвам. Оставям 15-20 минути да се накисне и изплаквам. Май с каквото и да лакираш, от ножовете ще остават следи. Няма и да е безвредно според мен. Някой в по-старите теми беше дал рецепта за освежаване на дърво с равни части от оцет и зехтин. Ти с какво масло маза, че не ти се получи?

Общи условия

Активация на акаунт