Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 903
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ако искаш да е бяла /плътно/ може и без шкурене, но трябва да ползваш контактния розов грунд напр. на Боро и след него да нанесеш боя на водна основа - става.

# 496
  • Бургас
Ако искаш да е бяла /плътно/ може и без шкурене, но трябва да ползваш контактния розов грунд напр. на Боро и след него да нанесеш боя на водна основа - става.

Въпреки това пак трябва да се зашкури, в кухнята има движение, като го прави да го прави като хората. По хубаво ли ще е ако след време се обели

# 497
  • София
TBlagoeva,
аз бих постъпила така:
При положение, че искаш да боядисаш кухнята си, не е необходимо да смъкваш до дърво повърхностните слоеве. Достатъчно е да "надереш" с шкурка хубаво навсякъде по повърхността.
Ето и стъпките:

1. Минаваш шкафа с обезмаслител (напр. Meglio), за да се отстранят замърсяванията

2. Взимаш шкурка с номер 60 или 80 - Ако имаш шлайф би ти било по лесно и бързо да минеш по равните части, а релефните (вдлъбнатините) на ръка с ръкавица Simple Smile. Ще видиш как повърхността се матира.

3. После можеш отгоре да позагладиш с по-фина шкурка - 120 номер

4. Забърсваш с влажна кърпа след шкуренето. Не пропускай това, защото финия прашец ще пречи за доброто слепване на боята после

Ако ползваш акрилна боя (на водна основа):

5. Тук аз те съветвам да сложиш бял грунд (праймер) преди боята на 1 или 2 ръце - много тънко. Защо: първо осигурява по-добра адхезия с боята и второ - спестява ти боя, която най-вероятно ще се наложи да сложиш на 3 слоя. Полага се на съвсем тънък слой - да не те притеснява, че ще стои полупрозрачно. Задължително изчакваш да изсъхне хубаво преди втора ръка или преди боята

6. Въоръжаваш се с мечета (валячета) и четки, подходящи за акрилна боя: мечето да не е дунапренено!!!
Започваш с четката от релефните места, където мечето не влиза. Равните широки места минаваш с мечето. (същото като с грунда). Отново на много тънък слой. Изчакваш няколко часа да съхне или, ако разполагаш с време - на следващия ден.
Така си боядисваш докато не постигнеш желания ефект.
7. Предвид, че шкафовете са кухненски и трябва да се забърсват често, най-добре е да завършиш с лаково покритие - лак на водна основа, което да предпазва от механични наранявания. Имай предвид, че ако не са на много светло място лакът има свойството леко да пожълтява след време.

Гореописаното съм го правила с бяла акрилна боя и грунд на Сократес.

Ако решиш да избереш блажна/алкидна/ боя или има и един по-добър вариант, който тук се обсъждаше (гръцката Хротекс, която е водоразтворима АЛКИДНА боя).

1. Стъпките с почистването и шкуренето се повтарят, но без да се вторачваш толкова с шлайфането - отгоре, отгоре Simple Smile
2. Няма нужда да ползваш грунд
3. Вземи сатенен или матов финиш на боята, за да не стои грозно
4. Четки и валячета за алкидна боя. Боядисването по същия начин - от релефното към равното на тънки слоеве. Тази боя съхне по-бавно, така, че е добре да се изчаква по един ден между слоевете.
5. Тази боя е по-стабилна и устойчива, но минусът при бялата е, отново лееекото пожълтяване с времето, ако мебелите не са на светло място.

За най-добър ефект е добре вратичките на кухнята да са демонтирани предварително и обковът им да е свален.

Успех!

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 12:06 от Skiorche

# 498
  • гр. София
Skiorche, Мари дьо ла Фер, благодаря за насоките!  bouquet

Байцвала съм сама доста площ там, мисля че ще се справя и с пода. Колкото до лака си записах препоръките ви. Ще помисля и живи и здрави напролет ще го правим!  Simple Smile

А за колко време се циклят 30-35кв.м.? За ден може ли?

# 499
  • В градината...
Лейла, ние лакирахме с лак на водна основа на Бетек, цвят орех, стана много хубаво /паркетът беше бук и гадно розовееше/.

# 500
  • гр. София
Лейла, ние лакирахме с лак на водна основа на Бетек, цвят орех, стана много хубаво /паркетът беше бук и гадно розовееше/.

Къде се продава? При нас новото дюшаме вероятно ще е чам, старото не знам какво е....

# 501
  • В градината...
при нас паркетчията има магазинче с материали на Бетек, той ни предложи. Иначе, тук има контакти http://adacolor-bg.com/?act=contacts
В коридора сме с дюшаме и стълби чам, там  беше задължително да  ни сложат грунд преди лака /пак на Бетек/, защото чамът е много меко дърво и се наранява много лесно.

# 502
  • гр. София
при нас паркетчията има магазинче с материали на Бетек, той ни предложи. Иначе, тук има контакти http://adacolor-bg.com/?act=contacts
В коридора сме с дюшаме и стълби чам, там  беше задължително да  ни сложат грунд преди лака /пак на Бетек/, защото чамът е много меко дърво и се наранява много лесно.

Благодаря, perunika. Разгледах сайта, но за цветните лакове не пише да са предназначени за под. Това дали е проблем?  Thinking

# 503
  • В градината...
Обади се и питай. Аз не бях ги срещала тези лакове, едва като потъсихме човек да цикли паркета, се оказа, че ги предлага. В началото гледах недоверчиво, но като лакира, останах доволна от резултата. На кутията пишеше "сатен".

# 504
от тази вехтория 
ми се дощя да направя нещо.
 е, да ама не
шкурих
нанесох бороконтакт
след това 3 ръце водоразтворима Аквис, всяка съхнала минимум 24 часа и като резултат това

как да обработя тези вътрешни ъгли ? - мазах ги с четка стоят на черти и прозира . Иска ми се равномерен и плътен бял цвят. Как да го постигна?
Трябва да се справя с този шкаф, защото ми предстои доста грандиозен проект напролет и има опасност да се проваля.

# 505
  • На брега
Малко са 3 ръце. Боядисвай Laughing. Аз 2-3 ръце нанасям за един ден по едни врати. Имам чувството , че ще си ги боядисвам цяла зима докато постигна плътно бяло. По тях имам запълнени с кит цепнатини и дупчици, които също прозираха до 6-тия, седмия слой. Някой неравности пък (малки дупчици, цепнатини, изпъкналости от недоизшлайфан кит) пък не се виждаха докато не покрих с бяло. Хайде пак- запълвам с кит, шлайфам, пак боядисвам... Аз започнах от тънко, разредено покритие обаче, но и без разреждане- пак си иска боядисване.

# 506
  • Варна
Аз боядисвах бюро с бяла Аквис. 4 ръце боя минах.
Скрит текст:
Вътрешните ъгли с четка първите 2 ръце, после само с мечето.

# 507
  • Бургас
Аз пък смесвам Аквис и Декоратор

# 508
значи казвате , че има шанс да заприлича на нещо?! Окуражително...

Флаш,
Скрит текст:
на втората снимка на стената зад бюрото има нещо като висок перваз, може ли да кажеш каква функция има? Питам защото ще слагаме камина с водна риза, но понеже има паркет, няма да може да вкопаем в пода, а тръбите ще трябва да вървят някъде по стените - горе или долу, ако някой има идея как да се прикрият ще съм благодарна да сподели, въпреки, че това не е темата

# 509
  • Варна
Грозда, това е радиатор.

Общи условия

Активация на акаунт