Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 889
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, страхотна тема. Зачетох първите 6-7 страници и съм очарована от нещата, които сте показали. Ще продължавам да чета темата, защото давате много интересни идеи, а ние имаме много мебели, които са на по 15-20-30 години и не се връзват с част от новото обзавеждане. С една дума, манджа с грозде Simple Smile

Първото най-спешно нещо е една огромна секция в хола. Хем тежка, хем грозна, хем с едни златни лайсни и цветът е един тъмен, грозна работа. Обмислям да го облепя с мебелно фолио, но съм виждала такива изпълнения и след време фолиото почва да се бели по ръбовете. Какво да я правим тази секция? По-късно мога да приложа и снимки.

Другият огромен проблем са ни вратите... Баща ми категорично отказва да сложи нови врати. Первазите им са едни разбити, със забити пирони по тях (защото первазът се е измъкнал през годините), разбити брави. Всичко това, минавано 2-3 пъти с бяла блажна боя през годините. Грозна работа. Има ли шанс такова нещо да се преправи, че да изглежда що-годе прилично?

# 511
  • Бургас
Привет Мишелин, за секцията предлагам боядисване с боя на водна основа. Фолиото не знам дали ще можеш да го залепиш без въздух /има си тънкости в лепенето/ добре е да качиш снимка на секцията. Вратите - се сменят бравите или ремонтират ако може, боядисват се или отново с блажна боя или трябва да свалиш старата което е доста трудоемко / боядисай си ги на пролет пас с блажна боя/ Первазите се слагат наново /махат се старите пирони/ ако са дървени се лакират. Най-добре е да дадеш снимки!

# 512
  • На брега
Мишелин, самите первази около вратите не са скъпи. Отиди в една дървена борса и си избери размер, който харесваш. При монтирането им използвайте винтчета, които потъват в чама при монтажа или пък направете гнездо с фрезата за главата на винта. Като го монтирате минаваш с кит отгоре върху главата на винта и боядисваш. И моите бяха наплескани с олющени слоеве блажна боя.
https://lh3.googleusercontent.com/-9hB0yCWq6o4/Vj77QLD8XjI/AAAAA … Ic42/Desktop2.jpg
На лявата врата боята на крилото е изцяло свалена с пистолет за горещ въздух и шлайф.
Само крилото на дясната врата е ново, защото исках да е остъклено (същия модел таблена врата е, просто е частично остъклена).
И на двете каси на вратите сме имплантирали допълнителни дъски за да ги разширим, тъй като слагахме гипсокартон и стените станаха по-дебели. В този случай, касата става по-тясна от стената и няма как да се покрие с перваза. Всяка цепнатина при снаждането на касата е отворена V-образно, там където самите врати бяха спукани също отворих цепнатините по този начин... Нанесен е кит и е изшлайфано. Цепнатините се отварят V-образно за да не се спука отново положения отгоре кит. Ако просто запълниш с кит фугата след време кита се пука по цепнатината. Не знам дали обяснявам добре.
Касите и на двете врати не са почистени до голо от старата блажна боя а са зашлайфани, изгладени с кит, там където има дълбоко излющване и боядисани отгоре с боя на водна основа. Няма разлика във визията на врата и каса, виждаш. Моите врати са чамови, стари и просто приемам, че няма да са перфектно гладки. Това им е чара на старите врати- чукнати са, подбити са по ръбчетата... Laughing Не за завършени да предупредя. Искат още боя Laughing.

# 513
   Нова тема, прекрасно са подновени вратите!
   Мишелин, наистина новите врати - освен ако не са много скъпи и наистина от масив, което у нас рядко се среща - са от пресован картон и облепени с фолио. Още при нанасянето на мебелите нещо се чуква, нещо се вдлъбва или одира и ... приключва с новостта. /Мой близък, който се занимава с довършителни работи, всеки ден ми описва какво става с новите, уж здрави и хубави врати./ Така че последвай съвета на майсториците тук. Вашите под слоевете боя поне са дърво, а не картон Mr. Green

# 514
  • В градината...
Нова тема, страхотни са вратите  Peace

Ние си поръчахме входна врата от КПУ "Феникс", гр. Съединение, чамова. Но нещо не им виждам сайта вече, те работят с топливо. Доста евтино работят. Това е вариант пред картонените.

# 515
  • sofia
Здравейте,майсторки:)))бихте ли препоръчали боя на водна основа(без гланц)от която Вие да сте доволни,марки?

# 516
  • Бургас
Здравейте,майсторки:)))бихте ли препоръчали боя на водна основа(без гланц)от която Вие да сте доволни,марки?

Пробвах какви ли не, най-доволна съм от Сократес и като цена и като покритие  Peace

А за вратите - преди 5 години направих всички врати и каси с фолио, сменихме само первазите, не са се променили през годините. Сега ми предстои облепяне на още 10 врати, та, ако някой има идея от къде мога да си набавя мебелно фолио на цени на едро нека ми пише тук или на ЛС, че 7 лв на метър ми е много  bouquet

Това успях да постигна със старите мебели в къщата, предстои ми още работа, в момента се боря с две кресла, но им се вижда края Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 ное 2015, 08:07 от vessita

# 517
  • Варна
Весита и това го постигна само с фолио? БРАВО! Направо професионално изпълнение. Как направи ръбчетата и кантовете. Предполагам, че си рязала на ръб, а кантовете са старите...

А конструктивно здрави врати могат да се подновят с кори за врати. Нещо такова
http://www.rosi.bg/pana-za-vrati/160

# 518
А конструктивно здрави врати могат да се подновят с кори за врати. Нещо такова
http://www.rosi.bg/pana-za-vrati/160

А как стой въпроса с монтажа? Гледах из Гугъл някакви преси с баснословни суми. Вратите ни са за смяна, тъй като са още от едно време тънки талашитени. Опитахме с фолио, но си личи много и не ми харесва. Паната ми се виждат като добър вариант, ако поставянето не е супер сложно.

# 519
  • Варна
За съжаление все още не съм пробвала монтаж, но сериозно обмислям идеята. Дебелината им е около 3 мм, теглото предполагам минимално, широчината е различна.
Виж мнение 463 на Дорис.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=627477.450

# 520
Да аз го видях, но темата е стара и не се виждат преди и след. Като дойде мъжкото тяло ще му кажа начина да видя той какво ще каже.

# 521
  • Бургас
кали08, да, фолиото е до ръба като го подсилих с С200 да не се отлепи след време. Само кантовете на бялата ракла са боядисани с алкидна боя, която запечата ръбчето на фолиото.

Никой ли не се сеща къде продават фолио на едро  Thinking

# 522
Весита, станала си професионалист! Браво!
За фолио, ако искаш питай тази фирма http://ideizadoma.com/folio_wood.htm

# 523
Какво мислите за здравния аспект на омасляването на мебели и особено подове, с масло Осмо? Бях се запалила много, но прочетох, че съдържа бутанон-оксим - причиняващ алергии, подозиран канцероген. Информация за това съединение има предимно на английски и немски, може би и на руски. На български - слаба работа.

Като е изсъхнало, според производителя емисиите били в нормите дори за детски играчки... Дали е така, няма кой да ми потвърди, но друго ме вълнува повече: поради това, че това покритие изисква периодично нанасяне, ако сам си го нанасяш и обновяваш, ти вдишваш огромната част на това летливо вредно съединение (не съм проследила пълния състав, може и други неща да има, но това ми привлече най-отчетливо притеснението). Зачетох се в етикета, защото маслото далеч не ми мирише само на "безвредни масла и восъци"...

Та, замислям се не е ли в крайна сметка по-здравословно бързосъхнещ лак на водна основа, професионално нанесен, отколкото саморъчно редовно "мацкане" и консумиране на вредност. Мнения?

Ще пусна и в еко-темата въпроса си, но реших и тук, защото има шанс да попадна на повече ползвателки на маслото, които може да са проучили за себе си това притеснение и да ми дадат мнение.

# 524
   Това определено ме заинтригува - пренасяне на надписи върху мебели: www.pinterest.com/pin/357965870355815111/

Общи условия

Активация на акаунт