Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 348
  • 473
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря на всички, които се отзоваха на молбата ми за съвет за избор на университет.
Синът ми се спря на СУ, като се възползва от възможността да отложи с една година записването в Глазгоу.
Дай боже това да е правилния избор за него!
Пожелавам на всички бъдещи и настоящи студенти успешно следване и много положителни емоции!

# 331
aneblaanebla,това решение малко не го разбрах-с отлагане една година какво се печели?Резултатите няма да се променят,но изискванията за прием според мен може и да се повишат.Нищо не пречи да дублира кандидатстването си и тук и там.Успех !

# 332
  • UK
Sause baus, може да види как му се отразява студентският живот в Бг и да си направи сметката, че ако не е доволен може да кандидатства и в чужбина. Според мен този вариант е по-добър, когато не знаеш напълно какво искаш, особено като се има предвид какъв огромен разход е едно заминаване в чужбина.

Иначе ако желаете, aneblaanebla, можете да кандидаствате тази година, но за следващата академична в Глазгоу.Така ако получите оферта можете да си запишете в СУ и после, след година, ако синът не е доволен, направо да започне наново в Глазгоу, без да се тревожите, че изискванията ще се повишат.

# 333
Може,но според мен там студентският живот е малко по-суров ,ако мога така да напиша,в сравнение  с тук ,където и стените помагат. Но всеки сам да прецени какво и що.

# 334
  • Варна

Синът ми се спря на СУ, като се възползва от възможността да отложи с една година записването в Глазгоу.
Дай боже това да е правилния избор за него!

Според мен са приели офертата на Глазгоу, просто са отложили заминаването с 1 година , без да кандидатстват наново следващата година. Мястото се пази , писала съм го и преди това в темите , че е възможно, но не помня в коя от двете. Праща се писмо и се обяснява, поради някакви причини ,че студента ще отложи започването на обучението си с една година  Peace

aneblaanebla, може би сте взели разумното решение, ще се огледате тук как е , ако не му хареса, догодина ще се премести  Peace Поздравления, където и да учи момчето  bouquet

# 335
Да,не съм разбрала ,че е записан.Щом е написано отложи,заначи е записан.И пак не ми е ясно една година защо ще губи в СУ.Тя не е загубена откъм знания,но откъм време -за мен определено.

# 336
Здравейте!
Дъщеря ми е последна година в гимназията. Съвсем наскоро ми заяви, че има желание да учи в Шотландия. Нещо медицинско!!!
Нямам никаква представа от нищо. Нито университети. Нито разходи и т.н., което пък никак не е маловажно в избора на университет.

Но така се зарадвах като прояви сама желание. През изминалата предпоследна учебна година тя се лута, разколебава се сто пъти за медицината. Оставила съм я да си реши.

Та въпросът ми е как стоят нещата с медицинските науки в Шотландия, къде е най-добре.

И също искам да попитам ориентировъчно колко излиза месечната издръжка.
Зачетох се назад из темата, но честно казано нямам време да я изчета цялата.

# 337
Здравейте!
Дъщеря ми е последна година в гимназията. Съвсем наскоро ми заяви, че има желание да учи в Шотландия. Нещо медицинско!!!
Нямам никаква представа от нищо. Нито университети. Нито разходи и т.н., което пък никак не е маловажно в избора на университет.

Но така се зарадвах като прояви сама желание. През изминалата предпоследна учебна година тя се лута, разколебава се сто пъти за медицината. Оставила съм я да си реши.

Та въпросът ми е как стоят нещата с медицинските науки в Шотландия, къде е най-добре.

И също искам да попитам ориентировъчно колко излиза месечната издръжка.
Зачетох се назад из темата, но честно казано нямам време да я изчета цялата.

Поздравления за решението на детето. Нека да кажат и други, които имат информация, но аз знам, че чиста хуманна медицина ме приемат с български дипломи. Други производни като биомедицина, анатомия и т.н. може.
Относно месечната издръжка е много индивидуално. Зависи от града, стандарта на живот, самото дете.
Цените на общежитята в ЮК варират от 3700 паунда  до  6000-7000. За храна около 250 паунда. И другото отгоре. В Шотландия таксите ги покрива правителството и не се тегли заем, който после да връща.

# 338
Има ли в темата родители на деца, които учат медицинска специалност?

А освен, че образованието е безплатно за повечето специалности, има ли възможност за стипендия за отличен успех?

# 339
  • UK
Доколкото съм запозната, в университетите няма такава стипендия, освен може би единични награди (т.е. 1-2 за година) за определени специалности. Освен това не съм сигурна доколкото медицината и денталната медицина се покриват от СААС, добре е да се провери в сайта им saas.gov.uk май беше.
За медицина се държат и специални изпити преди кандидастването. В сайтовете на университетите трябва да има повече информация за entry requirements.

# 340
  • Варна
За медицински сестри има някакви специални референции / откъм образование и стипендии/ , обаче не съм навлизала в подробности. А медицина е почти "мисия невъзможна". За фармация, микробиология и прочие и аз съм чувала за приети българчета.

# 341
Завършващите български средношколци не отговарят на входящите изисквания само за медицина.Поради което записват други дисциплини с биология или химия.

# 342
Завършващите български средношколци не отговарят на входящите изисквания само за медицина.Поради което записват други дисциплини с биология или химия.

Какво имаш предвид, че не отговарят?

Сребърна паричка, adorable™, благодаря! Тепърва ще проучваме.

# 343
Погледнете входящите изисквания в произволен университет и сама преценете.

# 344

Какво имаш предвид, че не отговарят?

Сребърна паричка, adorable™, благодаря! Тепърва ще проучваме.
Не отговарят означава, че не приемат студенти за медицина и стоматология с български дипломи за средно образование. Освен това за медицина има някакъв допълнителен изпит.

Общи условия

Активация на акаунт