Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 284
  • 473
  •   1
Отговори
# 105
Здравей, ние ползвахме Интеграл и като цяло съм доволна, но след като сменихме консултантката /на лични мога да ти дам името на тази, от която сме доволни/. Не че не можеш сама да се справиш с документите - много хора го правят успешно. Аз предпочетох вариантът с консултант, тъй като проблемът при дъщеря ми беше, че не знаеше какво иска и в коя държава, и ми беше безкрайно трудно да проверявам едновременно условията за кандидатстване  в Холандия, Франция и Великобритания. След като се сменихме консултанта, както споменах, момичето първо й помогна да се ориентира и избере специалност и вече стана по-лесно като избор. Кандидатства успешно едновременно в UK и в Холандия, като до последно се колебаеше къде точно да иде. В тази ситуация за мен беше голямо облекчение, че има кой да ни съветва, помага и движи нещата /нищо, че и аз следях изкъсо сроковете/. Имай предвид, че кандидатстването в непартньорски университети се заплаща /Интеграл нямат патньорство с нито един университет от Шотландия/. Аз лично платих таксата за кандидатстване в до пет непартньорски университета в UK, включително двата шотлански, които бяхме избрали, а кандидатстването в Холандия ни беше без такса /за Холандия имат много добре развита партньорска мрежа с почти всички университети/. Ако твоето дете знае какво иска и къде го иска, можете да се справите и сами - виж сайта на UCAS и прецени дали бихте се справили или имате нужда от помощта на консултант.

И ако ми позволиш един непоискан съвет. Аз съм юрист и от опита ми като такъв смятам, че право е най-добре да се учи там, където ще се работи. Ако има намерение да работи тук или където и да е в континенталната правна система, английската диплома няма да й върши много работа.

# 106
Дъщеря ми ползва Интеграл и е доволна.

# 107
Здравей, ние ползвахме Интеграл и като цяло съм доволна, но след като сменихме консултантката /на лични мога да ти дам името на тази, от която сме доволни/. Не че не можеш сама да се справиш с документите - много хора го правят успешно. Аз предпочетох вариантът с консултант, тъй като проблемът при дъщеря ми беше, че не знаеше какво иска и в коя държава, и ми беше безкрайно трудно да проверявам едновременно условията за кандидатстване  в Холандия, Франция и Великобритания. След като се сменихме консултанта, както споменах, момичето първо й помогна да се ориентира и избере специалност и вече стана по-лесно като избор. Кандидатства успешно едновременно в UK и в Холандия, като до последно се колебаеше къде точно да иде. В тази ситуация за мен беше голямо облекчение, че има кой да ни съветва, помага и движи нещата /нищо, че и аз следях изкъсо сроковете/. Имай предвид, че кандидатстването в непартньорски университети се заплаща /Интеграл нямат патньорство с нито един университет от Шотландия/. Аз лично платих таксата за кандидатстване в до пет непартньорски университета в UK, включително двата шотлански, които бяхме избрали, а кандидатстването в Холандия ни беше без такса /за Холандия имат много добре развита партньорска мрежа с почти всички университети/. Ако твоето дете знае какво иска и къде го иска, можете да се справите и сами - виж сайта на UCAS и прецени дали бихте се справили или имате нужда от помощта на консултант.

И ако ми позволиш един непоискан съвет. Аз съм юрист и от опита ми като такъв смятам, че право е най-добре да се учи там, където ще се работи. Ако има намерение да работи тук или където и да е в континенталната правна система, английската диплома няма да й върши много работа.
Благодаря много за отзивчивостта и съвета. Слава богу,  решила е какво иска - да учи право в Англия или Шотландия и да работи там. Аз и казвах същото, ако учиш английско или респективно, шотландско право и решиш да се върнеш в България, тук все едно нищо не си учила. Но тя иска да работи там.  Не зная откъде тази любов към Англия. но нищо не мога да направя. Като майка мога само да я подкрепям. Благодаря още един път. Ако е възможно, можеш да ми напишеш името на консултанта на лични.

# 108
  • Пловдив
Ние също ползвахме консултантска фирма. Няма да цитирам имена, за да не се счита за реклама. Доволни сме, но можеше да минем и без нея. Аз бях много заета в периода, който се кандидатстваше и не можех да следя срокове и да помагам. Дъщерята сама си направи портфолиото, мотивационното писмо и си избра университета според програмата, която ще изучава. Специалността беше най-лесното, защото нея си я избра в 7-ми клас.
 Според мен може да се справите и сами щом сте избрали специалност.

# 109
  • Варна

Благодаря много за отзивчивостта и съвета. Слава богу,  решила е какво иска - да учи право в Англия или Шотландия и да работи там. Аз и казвах същото, ако учиш английско или респективно, шотландско право и решиш да се върнеш в България, тук все едно нищо не си учила. Но тя иска да работи там.  Не зная откъде тази любов към Англия. но нищо не мога да направя. Като майка мога само да я подкрепям. Благодаря още един път. Ако е възможно, можеш да ми напишеш името на консултанта на лични.

Предполагам, че знаете , че правните системи в Англия и Шотландия са различни, т.е дъщеря ви трябва да реши къде ще иска да практикува после . Май единственият университет ,който предлага изучаване на английско право в Шотландия е университета в Дънди. Проверете си дали за кандидатстването няма да ви е необходимо да се явявате на тест LNAT  (Law National Admissions Test ) , има срок . Във вашия случай , може би е по-добре да се обърнете към консултант, с оглед че нямате много време за подготовка . Дано попаднете на "читав " такъв, че не само в този форум доста хора са се оплаквали ,че не са получили адекватното съдействие за което са платили  Peace .

# 110
 newsm10, след триседмично търсене сагата с квартиротърсенето приключи. Откривахме го всяка вечер в библиотеката със скайпописане.

Открих снимка на момчето с отбора по баскет, №12 is my boy. Необичайно обръснат и сресан.

https://www.facebook.com/GlasgowUniversityMensBasketball/photos/ … ype=3&theater

Похвали се, а го пише и в страничката им, че са с три победи в националната лига, едната над миналогодишния шампион, а в сряда имат първа победа и за университетското първенство над отбора на Стратклайд.
Успешна учебна година на всички!

# 111
Valya_and, чудесни новини! Успех на младежа във всички начинания!

# 112
Вале,браво за квартирата.И нашия си купил гребен за косата там.Ние също го откриваме в библиотеката или университета.Много било тихо и удобно за учене.

# 113
  • София
Мили мами моля на лични да ми пратите фирмите посредници за Шотланция  Praynig
Интересувам се от специалности с рисуване, дизайн и т.н.

# 114
Здравейте! Преди всичко искам да ви благодаря за страшно полезната информация, която споделяте. Аз до края на месеца ще си подам документите за Шотландия. Ще кандидатствам само в Глазгоу и Единбург, защото ще трябва да се издържам сам и по-малките градове не са опция. Имам няколко познати в Глазгоу, които работят (някои дори на 2 места) и успяват да се издържат сами, но за съжаление нямам инфо от първа ръка за Единбург. Интересно ми е, според вас кой град е по-подходящ? Аз определено клоня повече към Глазгоу, защото е по-голям, което предполага повече възможности за работа. Единственото, което ме притеснява е престъпността. Лятото бях на гости в Лондон и когато казвах на англичаните, че искам да уча в Глазгоу, коментарите им бяха все едно съм тръгнал към Близкия Изток. Grinning Та да, всякакви съвети относно дилемата Глазгоу или Единбург, биха ми били от полза. Както казах, за мен най-важни са възможностите за работа и цените, защото университетите за моята специалност са горе-долу на едно ниво. Благодаря! Simple Smile

# 115
George15, за всеки е строго индивидуално. Едни карат с 400 паунда на месец, на други 2000 не им стигат. Същото е и с работата. Във ФБ има групи на българчетата в различните Унита, там ще ти дадат по-подробна информация. Иначе моят син е в Глазгоу, досега не се е оплакъл, аз късно разбрах, че градът е с най-висок crime-rate в УК и то от него.

# 116
George 15 , не знам колко полезна бих ти била, тъй като не мога да помогна със сравнение между двата града. Дъщеря ми учи в Глазгоу и аз лично го намирам за много приятен и спокоен град. Не съм чела статистики за престъпност, но бях там, била съм и в Лондон и определено не мога да си представя, че в Глазгоу престъпността е висока. На мен ми се струва спокоен и приятен за живеене град. Относно възможността за работа, със сигурност има.

# 117
Много ви благодаря за отговорите. Аз поне сред моите приятели съм забелязал следния феномен - за тези, които идват от по-заможни семейства няма работа, а останалите със по-скромни възможности си намират. Дори един от тях започна да се издържа сам едва на третия месец, което ми се стори сериозен подвиг. Grinning Ще си позволя да дам съвет на останалите каднидат-студенти - по възможност избягвайте всякакви агенции, и най-вече тази, започваща с "И". Аз въпреки, че отидох само за една консултация, много си изпатих от тях. Като човек, който за пръв път се сблъсква с UCAS, и за мен е малко объркващо, но в нета има океан от информация и е напълно възможно човек да се справи сам. А и, сигурен съм, в UK ни чакат много по-сериозни предизвикателства, така че за мен поне неспособността човек да се справи сам с процеса по кандидатстването си, не би била добър знак. Simple Smile

# 118
  • UK
Като човек, живял и в Абърдийн, и в Глазгоу, и в Единбург - в Глазгоу е най-евтино и по мои наблюдения най-лесно човек да си намери работа. Квартира можеш да намериш и за около £150-200, ако имаш повече късмет и не много претенции. За сравнение, цените в Единбург варират около £400-450 за нещо близо до/в центъра.
Престъпността в Глазгоу е ситуирана в някои райони, West End примерно е доста безопасен. Мен това, което ме смущава на Глазгоу са хората - има доста странни индивиди. Освен това стига човек да има елементарна култура по отношение на безопасността си, не би трябвало да има някакви кой знае какви проблеми. Местните определено имат доста пропуски по отношение на това как да се пазят, затова и се появяват инциденти. 
На мен лично най-много ми допада Единбург като място за живеене, но това си е лично и субективно мнение.

# 119
А да, бях забравил тънката подробност, че Единбург е най-скъпия град за живеене в Шотландия. Иначе, странните хора не ме притесняват. Тях ги има в изобилие във всеки голям европейски (а и не само) град. Знаете ли дали ограничението за 20 часа работа на седмица за студенти е в сила все още? Не че много се спазва от това, което съм чувал, но все пак би ме ограничило до някаква степен.

Общи условия

Активация на акаунт