Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 332
  • 473
  •   1
Отговори
# 315
  • UK
Компютърните специалности до голяма степен не зависят от мястото на обучение, ако човекът, който се занимава с тях е любознателен и има навика да се оправя сам. Както се казва, може да се изучиш и самичък пред компютъра в Интернет, само диплома няма да имаш Simple Smile
Конкретно за СУ не знам как стоят нещата със специалност СИ, от моите познати има такива, записали там други неща и след това прекъснали и дошли във Великобритания. Зависи си от човека.

Департаментите на Глазгоу и Единбург за компютърни специалности са почти на едно ниво. Общо взето началните семестри ще са приблизително едни и също и в България, и в Шотландия. Разликата вече ще идва в начина на преподаване, условията, които факултетът дава на студентите си, както и в по-горен курс, където вече избираш точно как да се специализираш (3та и 4та година). Друга разлика е, че тук можеш да излезеш с две специалности едновременно (не съм сигурна в България дали е възможно) - например Софтуерно инжинерство и Роботика/Електроника/Математика/Бизнес.

Едно нещо в образованието тук за подобна специалност е задължително - практика, практика, практика. Двата шотландски университета залагат повече на практическите занимания. Има и много учене, макар че след като синът Ви е спечелил състезания по математика, то може би ще му е една идея по-лесно.

Общо взето, според мен във вашия казус, нещата зависят главно от мотивацията на младежа. Както казах - компютърна специалност може да завършиш и на стола вкъщи, без да се записваш в университет - толкова много ресурси има вече в мрежата. Според мен е по-скоро добре да помисли дали животът в чужбина ще му допадне - има много българи (и други чужденци, разбира се), които изпадат в депресия или изпитват силна носталгия към родното място, не издържат и прекъсват обучението си още първата година/две.

Относно битовите въпроси - райънеър имат директна линия два пъти седмично София-Глазгоу на съвсем прилични цени (септември са по-високи заради студентите, иначе са окей). Квартирата е до късмет. Може да се потърси на първо време във фейсбук страницата на глазгоуските студенти. Има и вариант за общежитие, за това трябва да се свърже с университета.

А, да, още нещо - първата година/две тук студентите разполагат с доста свободно време, което може да се използва за работа/хобита/спорт/допълнително усъвършенстване.

# 316
  • Варна
Първо да кажа, че съм напълно съгласна с написаното от adorable™, най-вече ,че тя споделя от първо лице , тъй като тя самата е все още студентка в Шотландско  Wink

aneblaanebla, бих препоръчала учене в УК , с оглед сегашната ситуация с Брекзита, само и единствено ,ако младежът има намерение да остава след това да работи там  Peace

Синът ми завърши миналата година в Глазгоу уни , Компютърни науки. След като завърши се премести в Лондон , 2 дни след като се дипломира . Никой не му е искал дипломата , мина през 3 кръга интервюта с практическа насоченост и от 38-39 кандидати предпочетоха него. Имам приятелка ,чиито син учи в София, само че в ТУ, пак компютърни науки, още втори курс си намери работа, и оттам насетне докато завърши си работеше по специалността. Смени няколко фирми и накрая започна работа в голяма международна фирма , пътува и в чужбина ,взема добра заплата. Така ,че и в София има добри възможности за работа, дори като съотношение приходи /разходи може би е по-добре от Лондон за начинаещи в сферата.

Практическата страна - от пишещите в темата, като че ли моят син беше с най-минималната издръжка / т.е разходите може и да са доста повече /  , вмести се в 4000 паунда на година , за първите 2 учебни години, след това работеше и се издържаше сам до края на следването.

Ако нещо конкретно ви интересува за Глазгоу уни, ще се опитам да отговоря Peace

# 317
Синът ми сега се дипломира в Глазго Уни. Ако детето е умно и има желание (а в твоя случай това очевидно е така)  не бих го оставяла в СУ. Изобщо не може да става сравнение. Когато бях там (Глазгоу)ме разведе из учебните зали, показа ми и робота, който е "обучавал", чак ми е прииска отново да уча.

# 318
Искам да изкажа огромната си благодарност на всички  писали в темите "Студенти в UK" и "Съвети за университети в Шотландия". С дъщеря ми ви се доверихме, изчетохме всичко от край до край,  (сигурно сме дотягали с глупави въпроси за което ни извинете) водихме си записки Yum и кандидатствахме сами, без фирма. Благодарение на всички вас се справихме успешно. Днес госпожицата си избра курсовете за първата година и си получи програмата по дни за първия семестър в University of Aberdeen-Business Management and French. На 02.09.17 летим  към Абърдийн за опознавателната седмица. Успех на всички ! Hands Thumbsup

# 319
  • UK
Здравейте, аз искам да се присъединя към тази тема като новопостъпващ студент в University of Edinburgh, магистър, MSc Book History and Material Culture. Аз съм живяла в Единбург един месец миналата година и сега ще се местя там от осми септември. Ако има други студенти там да пишат, да си обменим опит. Тези от темата Студенти в UK ме знаят, че предлагам посрещания на летището, съвети за намиране на квартири, топли баници и т.н. на нови студенти в нужда. Simple Smile 

# 320
Здравейте, на синът ми тази година му предстои кандидатстване и се чудим между чужбина(Шотландия) или България, винаги се е интересувал от компютърни науки, програмиране, ходил е на олимпиади, различни мероприятия, лекции. Обаче никога не го е интересувало много училището поради мързел и незаинтересованост към учебният материал Simple Smile И поради тази причина оценките му не са добри. Прегледахме университети в Англия и Шотландия, но преценихме че Шотландия е по - добрият избор. Тъй като университетите там са доста по - малко засега сме се насочили към единственият в който има шанса и това e edinburgh napier university, тъй като повечето от вас имат по - голям опит с кандидатстването там и са проучили университетите по - добре, може би и са запитвали тези, които нямат дадени изисквания за България, ще съм ви благодарна да споделите информация има ли друг подходящ университет за него при следните оценки(както следва от 9 до 11 клас) Математика - 3,3,5; Английски - 6,5,5; ИТ - 4,4,6; Информатика - 5,3,5; Давам само някои примерни оценки, общата оценка през всички години за сега е 4.53.  Късно се усети за оценки и се надявам и 12-ти да ги поддържа на 5. Последният ми въпрос е дали оценките от 12 клас ще се запишат като текущи в UCAS или ще гледат само до 11 и predicted grades. Притеснявам се че дори и успехът му да е 4.53 и да получи добри predicted grades ще гледат записаните оценки за всяка година и тройките по математика да кажем ще повлияят на това да не го приемат вместо да се гледа обща оценка, тъй като реално няма такава.

# 321
Здравейте, на синът ми тази година му предстои кандидатстване и се чудим между чужбина(Шотландия) или България, винаги се е интересувал от компютърни науки, програмиране, ходил е на олимпиади, различни мероприятия, лекции. Обаче никога не го е интересувало много училището поради мързел и незаинтересованост към учебният материал Simple Smile И поради тази причина оценките му не са добри. Прегледахме университети в Англия и Шотландия, но преценихме че Шотландия е по - добрият избор. Тъй като университетите там са доста по - малко засега сме се насочили към единственият в който има шанса и това e edinburgh napier university, тъй като повечето от вас имат по - голям опит с кандидатстването там и са проучили университетите по - добре, може би и са запитвали тези, които нямат дадени изисквания за България, ще съм ви благодарна да споделите информация има ли друг подходящ университет за него при следните оценки(както следва от 9 до 11 клас) Математика - 3,3,5; Английски - 6,5,5; ИТ - 4,4,6; Информатика - 5,3,5; Давам само някои примерни оценки, общата оценка през всички години за сега е 4.53.  Късно се усети за оценки и се надявам и 12-ти да ги поддържа на 5. Последният ми въпрос е дали оценките от 12 клас ще се запишат като текущи в UCAS или ще гледат само до 11 и predicted grades. Притеснявам се че дори и успехът му да е 4.53 и да получи добри predicted grades ще гледат записаните оценки за всяка година и тройките по математика да кажем ще повлияят на това да не го приемат вместо да се гледа обща оценка, тъй като реално няма такава.

Не искам да те обезсърчавам, но с тези оценки няма голям, да не кажа никакъв шанс. Последните години изискванията много се повишиха, особено за компютърните науки. За кандидатстване с диплома под 5,60 едва ли ще влезе някъде. Нека и другите пишат, може да имат други наблюдения.

# 322
Миналата година Глазгоу Каледония /дано го пиша правилно / ни бяха дали оферта за комп. науки с изискване за 4 в дипломата по математика. Но не си спомням дали имаха изисквания колко да е минимума за всяка учебна година. Според мен ако човек има желание може да се амбицира и макар и последната година, да повиши дипломата си.

# 323
Миналата година Глазгоу Каледония /дано го пиша правилно / ни бяха дали оферта за комп. науки с изискване за 4 в дипломата по математика. Но не си спомням дали имаха изисквания колко да е минимума за всяка учебна година. Според мен ако човек има желание може да се амбицира и макар и последната година, да повиши дипломата си.

И аз обмислях този като вариант, двата с edinburgh napier им пише, че изискват 4-ка. Знам че може и ще повиши дипломата си, но затова попитах кое се взима предвид като се кандидатства, вписват ли се текущите оценки от 12 клас, само в препоръката ли се вписват predicted или мога да запиша дадени оценки които ще очаква до края на 12 и да ги задам като pending. Защото излиза, че дори и да си повиши значително дипломата, ако изобщо не получи оферта всичко това се обезсмисля Disappointed

# 324
Погледни в bg help темите за кандидатстване то. Там изключително подробно е описано всичко. Ако нещо не е ясно винаги можеш да попиташ и ще ти отговорят. Поне ние така направихме.

# 325
Вписват се всички получени годишни оценки по предметите и прогнозните за 12 клас.В препоръката също се записват предполагаемите оценки-така че на две места се дават прогнози ,които ясно е че трябва да са поне близки ако не и еднакви!Взимат се под внимание всички оценки-получени и предполагаеми.И офертата е все пак прогнозна-при такива и такива резултати ще ви приемем.Това дали ще получи или не оферта зависи от трите компонента-мотивационно писло,препоръка и оценки.На сайтовете на унитата са записани изискванията ,които според мои лични наблюдения са минималните.Офертите може да са с по високи изисквания ,интервю,трета матура...
Оценките са средноаритметично от целия курс на гимназията,отделно са тези от матурите.
Това е -успех!
Ковънтри в Англия също за компютърни науки искат средни оценки.

# 326
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте, на синът ми тази година му предстои кандидатстване и се чудим между чужбина(Шотландия) или България, винаги се е интересувал от компютърни науки, програмиране, ходил е на олимпиади, различни мероприятия, лекции. Обаче никога не го е интересувало много училището поради мързел и незаинтересованост към учебният материал Simple Smile И поради тази причина оценките му не са добри. Прегледахме университети в Англия и Шотландия, но преценихме че Шотландия е по - добрият избор. Тъй като университетите там са доста по - малко засега сме се насочили към единственият в който има шанса и това e edinburgh napier university, тъй като повечето от вас имат по - голям опит с кандидатстването там и са проучили университетите по - добре, може би и са запитвали тези, които нямат дадени изисквания за България, ще съм ви благодарна да споделите информация има ли друг подходящ университет за него при следните оценки(както следва от 9 до 11 клас) Математика - 3,3,5; Английски - 6,5,5; ИТ - 4,4,6; Информатика - 5,3,5; Давам само някои примерни оценки, общата оценка през всички години за сега е 4.53.  Късно се усети за оценки и се надявам и 12-ти да ги поддържа на 5. Последният ми въпрос е дали оценките от 12 клас ще се запишат като текущи в UCAS или ще гледат само до 11 и predicted grades. Притеснявам се че дори и успехът му да е 4.53 и да получи добри predicted grades ще гледат записаните оценки за всяка година и тройките по математика да кажем ще повлияят на това да не го приемат вместо да се гледа обща оценка, тъй като реално няма такава.
Едно е сигурно, че ако не опита, със сигурност няма да стане. Ако наистина има желание да учи навън, не пречи да се стегне последната година, да си направи добро мотивационно писмо /то е доста важно/ и да си пусне документите, пък каквото сабя покаже. Но ако няма мотивация да учи навън здраво, и да го приемат не е достатъчно. В тези университети се учи здраво.
В българските Унита също ще има проблем с математиката, може би Нов Български може да се получи. В интерес на истината познат младеж започна да учи в техническия и се отказа. Записа Нов български и е по- доволен за тази специалност. А той си работи това от много преди да започне да учи висше и има поглед, къде и какво има смисъл да се учи.
Така че, каквото и да избере, Успех и дано да се амбицира!

# 327
... преценихме че Шотландия е по - добрият избор. Тъй като университетите там са доста по - малко засега сме се насочили към единственият в който има шанса и това e edinburgh napier university...
Napier не е единствената възможност.
В Шотландия има 19 университета.
Практически можете да се справите съвсем сами с избора Wink - правите си списък на университетите, махате тези, за които няма шанс (University of Edinburgh, University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen, University of Dundee, University of Strathclyde) и почвате да проучвате останалите.
В чийто сайт няма посочени entry requirements за България, но проявявате интерес - пишете мейл и питате. Отговарят винаги.
Според мен трябва да разглеждате и университетите, които имат изисквания за успех 5 - това ще бъде мотивация за синът ти да изкара висок успех в 12 клас и на матурите и може дори да не се наложи да се явява на повишителни.
Има опции много за прием, дори ако всички 5 университета не го приемат, но това е съвсем друга тема, до която може и да не стигнете.
Успех в мотивацията на детето!  

# 328
Помислете за явяване на изпити за повишаване на оценките.

# 329
Благодаря на всички за мненията, всяко едно ми помогна и отговори на всеки един от въпросите ми, ще обмисляме поправяне на годишна оценка и ще се борим за максимален резултат 12 клас Simple Smile Стигнали сме и до другите начини за приемане чрез clearing и foundation year, но са на заден план все още.

Общи условия

Активация на акаунт