Какъв стил бойни изкуства за момиче на 7 години?

• 7 121
  • 26
  •   1
Отговори
 Martial Arts

Имаме дете на 7 години .Колебая се между Джудо и Таекуондо . Треньорът по Джудо ни е близък приятел ,но са ни малко по-далече тренировките ,а Таекуондото е много близо до нас .
 Айкидото също се намира в сградата с Джудото .

Джудото използва доста от техниките на борбата и има доста хвърляния и падания и май е по-подходящо за по-ниски и набити деца.
Таекуондото е по -агресивна техника и  е с корейски произход. Отделно е превърнато в спортна дисциплина и е съсредоточено в атаките и използва доста кикбоксинг и ръкопашен бой .
Айкидото е японско изкуство , съсредоточено е в защитни механизми и изповядва много софт принципи на защити предимно ,но пък има доста усуквания и туистове ,които пак могат да доведат до травми. Използват се не само ръце и крака ,а и саби , ками и други .Едно от най- привлекателните учения в източните изкуства.

Карате и Киокошин са ми непознати и за момента не ги считам за нашето дете.

Смятам ,че самозащитата и философията на източните бойни изкуства са чудесен начин да възпиташ всяко едно дете в морални ценности, дефенс ,дисциплина ,концентрация и търпение .

Вие какво бихте избрали за вашето момиче /момче и каква е мотивацията ви ?

Нека дискутираме различните видове източни бойни изкуства с техните минуси и плюсове за децата !
Очаквам с нетърпение дискусията ни .  bouquet

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 12:10 от Анонимен

# 1
  • София
И при нас този въпрос е на дневен ред. За съжаление не съм запозната с бойните изкуства. Ефекта, който търся е самодисциплина, търпение и баланс.

# 2
Бойното изкуство винаги дава някакви умения за самозащита, дори да е "балетно". Имайки предвид, че жените никой не тръгва да ги удря или рита, ами тръгват да ни сграбчват и хващат, айкидо и джудо са в пъти по-полезни, защото дават навик какво да правиш в такава ситуация. В тоя случай таекуондо, и то заучено за отбелязване на точки, няма да върши работа.

Кьокушин е състезателно и тежко карате, в което се правят доста травми. Шотокан (Карате До) е по-леко, не се залага толкова на силови удари, учат се кати. Добре е като култура на движение.

Таекуондо изисква много голямо разтягане, шпагатът е задължителен.

Паданията в айкидо и джудо нямат нищо общо, в джудо падаш, защото са те хвърлили, а в айкидо се пада много по-леко и меко. Самото научаване на паданията си е голяма физическа култура, която развива коремната мускулатура, стойката и изобщо цялостната телесна координация. В тоя смисъл е по-лесно да си интегрираш тялото с айкидо или джудо, отколкото с ритащите бойни изкуства. Много трудно се рита от центъра, детето трудно ще го усети, по-скоро ще размахва ръце и крака. А в айкидо веднага ще усети дали пада добре.

Освен това всички изброени бойни изкуства с изкл. на айкидо са състезателни.

Внимавайте ако има хипермобилност на ставите, ключовете в айкидо са много сериозни, въобще не е меко и леко бойно изкуство, къса лигаменти, ако не се внимава.

# 3
Благодаря ти ,Титане ! Радвам се ,че се включи.

Моите наблюдения са сходни и клоняха към Джудото и Таекуондото.
Нашето момиче е високо , слабо и не мислех ,че Джудото ще е добър фит. Но пък познаваме треньора и с неговата дъщеря са първи приятелки и ще е интересно да са заедно въпреки ,че едната е на 5 ,а другата на 7.

Обмислям още ползите от всяко бойно изкуство и евентуалните травми при тренировките 2 до 3 пъти седмично .

# 4
Аз лично съм тренирана джудо. За мен това е един невероятен спорт. Започнах да тренирам когато бях 4-5 клас. Но според мен изборът трябва да направи детето. Хубаво би било да може да види само две- три тренировки и от двете. За  джудото лично мога да кажа, че ми изглежда по възпитателно, а и с тези състезания които има навсякъде дори и в чужбина детето ще има по голям стимул. Искам да добавя, че аз съм майка на две прекрасни деца- едно на 8 години, а другото на 6 месеца и също съм решила да ги запиша на джудо. Разбира се ако имат такова желание .

# 5
Да , определено искам тя да избере .
Таекуондото предлагат първите 3 класа да за безплатни за да прецени детето дали ще му хареса да г тренира. В джудото имат един пробен клас ,но там децата все ниски ми се виждат и се притеснявам за височината дали не би била пречка . В айкидото има най-малък наплив и нямат безплатни пробни класове.

Не държа на състезанията ,а на приучаването на дисциплина,  спокойствие , концетрация и самозащита.
Аз самата съм тренирала Таекуондо и малко Айкидо и доста Тае Бо ,което съчетава елементи от аеробиката, Капоера, танците ,бокса и кикбокса.

# 6
Моята дъщеря ходи на Айкидо от 5-годишна, сега е на 8. Харесва ми, че не е агресивен спорт, учи те да се защитаваш, предимно извеждайки противника от равновесие. На нея й е много интересно, научи нови неща, усвои наименованията на всички техники и захвати на японски и е влюбена в Япония Simple Smile Научи се и на повече дисциплина, знае, че в залата има правила и йерархия, които се спазват стриктно и ги следва, дори когато не й харесва.

Травми не е имала досега, ключовете за сериозни, но според мен децата не ги прилагат със сила.

Племенницата ми тренираше Таекуондо. Избиха й зъб по невнимание и се отказа, големи ритници раздаваха.

# 7
Много зависи от самата школа, а и треньора, но като цяло школата. Един и същи спорт (стил) в различни школи може да изглежда съвсем различно и да учи на различни неща. Такива са и личните ми впечатления. Иначе височината в джудото ще бъде проблем, ако мисли да се състезава, няма да ѝ е в предимство високия ръст. Но ако целите са други, не състезателни, изобщо не е проблем. Но джудото прави една не особено привлекателна фигура за жени. Това ако се тренира 5-6 пъти седмично. За два пъти седмично си мисля, че е горе- долу все тая. Твърде малко ми се вижда, за да изгражда каквото и да е.
Допълвам, че може да пробва 5-6 месеца едно, после друго и така докато си избере или се откаже напълно. Честно не виждам как за една тренировка или дори 3 ще разбере изобщо за какво става дума.

# 8
Здравейте! Simple Smile
Поздравявам Ви, че желаете да запишете детето си на бойно изкуство!  bouquet
Препоръчвам Ви айкидо. Тренирам го и това бойно изкуство ми даде наистина много: научи ме на дисциплина, защита, даде ми самочувствие и се запознах с доста хора. Също като дъщерята на Ronique се влюбих в Япония и много бих искала да науча японски език. Hug
Клубът посещават от 3 до 55 годишни, разделени в групи, разбира се.
Айкидо се превежда "пътя на хармоничната сила", движенията се извършват бавно, учи на защита и баланс. Вероятността да се нарани е нищожна. Засега не съм ставала свидетел на инциденти.
Затова съм с две ръце за айкидото!  Peace

# 9
То и Киокушин е японски стил, както и Джудо и могат да влюбят в Япония.  Simple Smile

# 10
По-скоро бих предпочела тае бо, пилатес или йога. А също и плуване. Пак тренират комплексно тялото, могат да се тренират колективно, учат те на самодисциплина, самочувствие и т.н., но им липсва агресията присъща за бойните изкуства, която спред мен за момиче, при това малко, е излишна. Е ако детето желае да тренира бойни изкуства - добре. Но пък тогава изниква въпроса - защо едно 7-годишно дете ще желае да тренира бойни изкуства, при това момиче? Желае да отпушва натрупан гняв?
Усещам, че може би ще ме оплюете, затова предварително се извинявам, ако съм се натресла на темата и се изказвам не на място. Simple Smile

# 11
Мисля, че не разбираш достатъчно от бойни изкуства, там гняв няма, напротив, дори са добър начин човек да си контролира емоциите и гневните реакции на тялото.

# 12
И от мен един глас в полза на айкидото. Тренирала съм в младините си. Определено е, как да кажа, неагресивен спорт. И все пак зависи от треньора и способността му да работи с хора, по-специално - с деца.
На 7 годинки едва ли от толкова съществено значение на точно какъв спорт ще ходи, зависи какво я увлича; да укрепне физически и да развие добра координация. В бойните спортове се набляга на физическата подготовка, която е неразделна част от всяка тренировка, така че те са подходящи за тази цел.

# 13
Pisanka, според моите впечатления, когато деца тренират бойни изкуства, боят е на последно място, особено в началото. Учат се на техники, на координация, правят упражнения. Не си представяй, че 7-годишни момиченца се млатят до кръв. 

# 14
Мисля, че не разбираш достатъчно от бойни изкуства, там гняв няма, напротив, дори са добър начин човек да си контролира емоциите и гневните реакции на тялото.

Да, знам, че няма гняв. Мъжа ми тренира бокс - не професионално, просто за тренировка. Твърди, че бокса в момента му харесвал най-много от всички видове спорт, най-комплексно тренирал тялото и т.н. Освен това, за да си се боксирал ефективно и разсъждавайки не трябвало да си гневен.
Та това ясно, но пък аз повече бих предпочела тае бо (пак е на основата на бокса) или пилатес или йога, както писах. Някак си, не ми се връзва дъщеря ми да тренира бокс или друго бойно изкуство. Освен ако не настоява, разбира се Simple Smile А иначе знам, че повечето деца между 5-7 г. проявяват лека агресия, който период пък следва периода на "твърдото НЕ на всичко" между 2-5 г.

Общи условия

Активация на акаунт