Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 547
  • 960
  •   1
Отговори
# 120
Не, както казах, като си смени съзнанието, пушенето ще си загуби чара. Точно така се прави, излизаш от света си, променяш се и като се върнеш, нищо не е същото, дори вкусовете и миризмите са различни.

# 121
А пиенето се учи отрано, в семейна среда, та да не стане изпуснато, като напуснат семейството.

Като някой ми даде този мъдър съвет, все се сещам за Николчо (маминото детенце), на него така му даваха винце и ракийка да си пийне, пък излезе егати лайното.

# 122
  • София - Рим и обратно

Аз например съм сигурна, че няма да пропушат. В семействата и от двете страни, и от двата ми брака от три  поколения повечето са непушачи.  
Оф, недей така. В семейството на мъжа ми от двете страни на родителите никой не е пушил и не пуши. Трима братя са, двамата естествено не пушат, но той - да. Единственият индивидуалист. Черната овца за майка си заради позорното си пушене (естествено, никога пред нея) Laughing.

# 123
  • София
Не, както казах, като си смени съзнанието, пушенето ще си загуби чара. Точно така се прави, излизаш от света си, променяш се и като се върнеш, нищо не е същото, дори вкусовете и миризмите са различни.

Така като гледам, някои цял живот не излизат, а си продължават с пушенето. Или минават на нещо друго.
Не се сменя съзнание, децата просто съзряват евентуално... в един момент, но пак зависи какви карти са им се паднали при зачеването.

# 124
О, сменя се, но повечето хора не знаят как. При някои става инцидентно и после пишат книги. А всъщност може да става по-често и по-лесно.

# 125
А аз чакам твоята книга - "Как възпитах децата си".
Сигурна съм, че ще е много любопитно четиво.  Laughing

# 126
  • София
те, тези със смяната... са на допирателната с диагнозите. И на всичко отгоре могат да бъдат много убедителни и да вкарват в беля. А доста от тях са си направо зависими, най-често от алкохол и всякакви халюциногени.

# 127
Много-много не съм за темата, защото синът ми е едва на 12, и пубертетските прояви още са крехки и отработването им не ни е проблем.

Включвам се само, за да изразя несъгласието си с едно виждане, което срещам като широко разпространено и в реалността, и което винаги ме е учудвало.
Откъде у родителите този панически и повсеместен страх от самоубийство?
Самоубийството, самонараняването и автоагресията обикновено са свързано с предварително индикирани по един или друг начин психически проблеми, никога не са просто ей така - моментно хрумване под въздействието на хормони.
Според мен ако един родител допуска, че детето му допуска мисъл за самоубийство, и двамата трябва да потърсят помощ овреме.

И не ми казвайте "Бай бабо...", защото има есенциални въпроси (като тези за живота, смъртта и психическото здраве), по които човек трябва да бъде здраво стъпил на земята и да не се страхува да гледа истината в очите. Нормалните хора не се самоубиват. Нито в пубертета, нито когато и да било.

# 128
  • София - Рим и обратно
Няма да забравя леля ми как изкорени едни такива наченки за заплахи със самоубийства на братовчедка ми. Не я пускаше на някакъв купон и тя й каза, че ако не я пусне, ще се хвърли от терасата. Леля ми най-спокойно отиде, отвори й вратата на балкона и каза "Хайде, няма да те спирам". Повече не го повтори. Аз бях по-малка и много се впечатлих Simple Smile. После я питах - ами ако се беше хвърлила наистина? И тя - ако се беше хвърлила, значи рано или късно е щяла да го направи, така или иначе.

# 129
  • София
Всичко, което Мамасита е изброила като превенция, правех в гимназията, и пак си пушех  Laughing И поработвах на една количка за сладолед; и английски учех; и отличничка бях; и чудесно семейство и приятели имах; нашите бяха нормално строги, не съм била изпуснато дете; също никога не съм била в мейнстрийма - бяхме една отличима в малкия ни град готик групичка ... И си пушех.  Laughing
Изобщоооо, на приказки нещата нямат нищо с реалния живот.

Синът ми впрочем, и той не върви с тълпата, писала съм и друг път. Просто това е една гигантска заблуда, че само вървежните менстриймки пушат, дрън-дрън. И за семейството не е определящо, около синът ми абсолютно никой не пуши - не просто в роднинския, ами и в широкия ни приятелски кръг няма пушачи.

# 130
  • София
За съжаление има една нова мода на дружно самоубийство, например с приятел/ка. И с достъпността до информация и комуникации има вече лесен достъп и зарибявка до кубкултури, подтикващи към самоубийство, залагащи все на едно и също - докажИ че си силен, че си от нас, стиска ли ти. И пак се върти и се стига до едно и също - хем да не си сам, хем да си член на група, хем да си оригинален и да искаш да впечатляваш.

Темата е сериозна, но преди няколко дни гледах едно предаване, и през цялото време се чудех дали героите са истински, направо абсурдно изглеждаше и пукнах от смях. Ще пусна линк, който знае руски може да го гледа. Само дето тук не става въпрос за 15-годишен пубер, а за 29-годишно "дете". То, бива, бива карък, ама да си толкова тъп, че дори да не успееш да си планираш правилно самоубийството...

https://www.youtube.com/watch?v=A83nHk4fIHY

Аз не бих лежала на ухото за показните, бутафорни заплахи за самоубийство, и то точно от тийн. А ако беше тръгнала да скача? И като нищо в емоцията и желанието да бъде твърда и "зряла", можеше да скочи. Тогава и те ли след нея щяха да скочи леля ти? Казала е така, защото й се е разминало, щях да я питам, ако беше станало обратното!

# 131
Познавам психолог, който работи с проблемни тийнове. Непрекъснато е чувала- искам да се самоубия.

Та първият въпрос, който им задава е, как ще го направиш. Ако просто иска- няма да го направи. Но виж, ако вече има отработен план кога и къде да се случи, тогава вече го поставят под наблюдение.

Много рядко е под влияние на хормони. И не става лесно.

А това за suicide pacts си е малко като градска легенда.

# 132
Откъде у родителите този панически и повсеместен страх от самоубийство?

Чак панически...
Но когато фактите говорят, не е зле родителите малко да се позамислят. Е, поне тези, които не са открили начин как да застраховат семействата си от всички житейски ситуации.

Всеки ден по едно дете у нас прави опит за самоубийство

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Всеки ден в България едно дете прави опит за самоубийство

Цитат
Ученият добави, че България е шампиона по детски самоубийства, като 60 деца слагат край на живота си у нас на година. „Най-малкият самоубиец е 5-годишно дете от пловдивския край. Във възрастовата група 15-25 години самоубийството е втората причина за смъртност”, каза още професорът.
http://www.bnews.bg/article-136264

Всеки ден по един млад човек у нас прави опит за самоубийство
и т.н., и т.н.

В специализираната литература е написано много повече и не толкова сензационно. Но не по-малко тревожно.

А простата човешка логика казва - ако пренавиеш една пружина, то тя ще се скъса. Независимо от колко качествен материал е направена.
И най-качествените гени все някога дават фира...

# 133
  • София
Слава Богу, че тук сме затънтена провинция и все още нашенските пубери не са се усетили.

# 134
Интересно има ли разпределение по градове/села, етнически произход, социо-икономическо състояние. Мен ме интересува статистиката за големите градове, за белите хора с някакви средства и образование, с перспективи, без психични заболявания в рода, без хомосексуалност (която също е фактор за самоубийство).

Общи условия

Активация на акаунт