Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 507
  • 960
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ауу, моят син ако го острижа, ще избяга от нас - отглежда си дълга къдрава коса не помня колко години вече  Laughing И пак ще намери начин да пуши, ако е решил де.

# 76
  • София - Рим и обратно
Ми тогава бягайте пак от България. Това ще й смени средата.

Няма от кого да "бягам", не съм бягала и преди.
А и както казах, не се оплаквам от средата й, засега.

За работа - предлага й мъжът ми да ходи при него в офиса, да помага, да понаучи разни основни неща, щеше да й дава и добри парички. Почеса се, повъртя се, ами не искала.

Бърди, най-много да удвои дозата "за успокоение на нервите" Mr. Green.

# 77
А какво ще има постоянен ефект? Все да му говориш, а то да ти се надсмива зад гърба, защото не си нищо друго, освен една досадна латерна? Разбира се, не бих остригала детето си буквално, но виждам как строгостта и последователността в това на детето да не му се разминава и да не му се правят компромиси, изграждат най-добре. Като се почне от разхвърляната стая, защото който е мърляв с вещите си, е мърляв в мислите си и неорганизиран в задачите си, губи много време и върши малко работа. Това за творческия безпорядък са глупости, най-често става дума за обикновен мързел, породен от скука и липса на достатъчно мотивация да си размърдаш трътката.

# 78
  • София
Мамасита, ти все гледаш да отдалечиш детето! Малко я караш на мислене кеш енд кери - детето има проблем, значи го шитваме някъде да пътува. Не става с бягане, а заради едно пушене не се сменя компания, ако като цяло децата са читави. Ако беше така с компаниите, досега сума деца да бяха останали без приятели!

За порок като пушенето няма постоянен ефект. Според мен евентуално на тема неудобство  - детето да знае неодобрението на родителите си и поне да не наглее. Предполагам, че аз при всеки случай щях да показвам колко ми е неприятно и за каква тъпотия смятам пушенето на детето. И вероятно ще спра дневните пари - нека да муфти, ако не го е срам, защото и муфтенето ще е до време.

# 79
Като майка на 26 и почти 19 годишни синове, отчитам, че наказанията почти нямат ефект.Не и след 12-14 години....
Не си ли положил стабилните основи докъм 6-7 години, превъзпитанието на 15 не се случва просто.
Та, приказката за огромната важност на "първите 7" е вярна.
Големия го наказвах, без ефект.С малкия подходих различно, не ми е давал поводи да го наказвам.
Или, най-общо казано, забрани и наказания не вършат работа.
От моя опит:основното си остава личният пример на родителите.Не целенасочения такъв, е онзи, на който не обръщаме внимание, но пък децата го попиват като суха гъба.
"Вижте родителите и няма нужда да гледате децата, те са тяхно копие." - вярно!  Peace

# 80
Ами да, понякога човек трябва да се отдалечи от проблемите и те престават да са проблеми. Ако почнеш да ги дълбаеш на дребно, се умножават и усложняват.

Казах да организира преживяване, което ще помогне на детето да надрасне сегашното си съзнание. Само така се разрешават лошите навици: като се промени и реформира целият човек.

Еми така ще е, като от малко детето се "социализира" по площадки и ясли, накрая така ще се колективизира, че няма да може да живее без стадо.

# 81
  • София
Кафенце, дъщерите са ни връстнички и аз от мойта едно съм разбрала с наказание нищо несе получава.

Последна редакция: пт, 17 юли 2015, 15:06 от hris.g

# 82
  • София
Ами да, понякога човек трябва да се отдалечи от проблемите и те престават да са проблеми. Ако почнеш да ги дълбаеш на дребно, се умножават и усложняват.

Казах да организира преживяване, което ще помогне на детето да надрасне сегашното си съзнание. Само така се разрешават лошите навици: като се промени и реформира целият човек.

Еми така ще е, като от малко детето се "социализира" по площадки и ясли, накрая така ще се колективизира, че няма да може да живее без стадо.

Сега е моментът да разиграеш сценария с цигарите. Къде ще го отдалечи, и какво ще прави, когато детето откаже да се отдалечи или след връщнането си започне пак да контактува, а и няма гаранция, че няма да продължи да си пуши отдалечен и необезпокояван. В гимназиите се пуши спокойно пред оградата. Какво предполагаш, че ще се случи? Ще затвориш детето в манастир? То и там пушат!

# 83
Моят син например вече съм наясно, че няма да е конформист. То се вижда отрано, има деца, на които им идва отвътре да се държат стадно.

Отдалечаването става от самосебе си, когато детето израсне и види, че компанията му е останала на някакво друго ниво и съответно е в миналото.

# 84
  • Sofia
Нито аз съм конформистка, нито ММ, нито синът ни.
Не наказваме. Даваме пример.
Като живеем така, както смятаме за редно и правилно.
Правим грешки. Човешко е.
Извиняваме се и продължаваме напред.
Като се стремим да не ги повтаряме.
Общо взето обаче имаме безпроблемно дете, не мога да го премълча.

# 85
  • София
Мамасита, в момента пишеш дрън.дрън! Ето, има конкретен проблем с конкретно дете. Что делять?

# 86
  • София
Е, Янечек, ние не оправдаваме 'творческия безпорядък' по никакъв начин, аз лично съм най-върл враг на безпорядъка. Разхвърляната стая е нещо, с което се боря ежедневно и имаме добър напредък.

Иначе, както Анди казва, знае се, че подобно нещо (пушене) не се толерира и гледам да го затруднявам максимално в това отношение. Говорим предостатъчно и на теория нещата са му ясни - ама на теория.
Аз знам какво съм вложила в него, знам какво дете е и нямам желание зорлем да го отдалечавам от себе си, посредством цело-летен домашен арест и подобни. Нито имам желание да го 'реформирам', защото всъщност си го харесвам.

# 87
Мамасита, в момента пишеш дрън.дрън! Ето, има конкретен проблем с конкретно дете. Что делять?

Ми нали вече писах: някакво преживяване, което ще я извади извън зоната на комфорта и ще я накара да надрасне сегашното си съзнание. Понякога точно в тийн възраст човек се "събужда" и получава прилив на мотивация.

Например софтуерна академия за ученици на Телерик? Курс по катерене? Доброволческо помагане някъде? Нещо, което да я поразтърси. Малко decluttering на стаята, като в ония шоута на TLC. Ако лесно става безпорядък, значи може би има много вещи.

Андариел, аз съм от семейство, в което е прието за прилично всеки сам да си отработва емоциите, а не да ги изкарва пред другите. Това не е отдалечаване, просто начин на правене на нещата.

# 88
Между другото, ти се смееш, обаче от класа на щерка ми има едно момче, което го хващат лятото 7 за 8 клас, че пил и пушил. Остригват го и цяло лято под домашен арест. Ами имало ефект, според дъщеря ми. Така по същия метод (без стригането) си поправил и успеха втория срок (с по-яко преписване, де...). Аз нещо не успявам да прилагам такива мерки.

Аз не бих препоръчвала с лека ръка такива драстични мерки, защото ако при едно дете сработят, при десет други могат да доведат до бягство от къщи, асоциално поведение, алкохол, наркотици и дори самоубийство.
Не мисля, че един нормален родител ще се осмели лично да провери детето му към кой тип спада и как точно ще реагира.

# 89
Според приятелката ми психоложка днешните младежи не бягат от вкъщи, защото са прекалено разглезени и не допускат, че е възможно да се лишат от благините, които им се полагат.

Общи условия

Активация на акаунт