Нараства ли социопатията сред българската младеж ?

• 75 281
  • 1 926
  •   1
Отговори
# 165
Изобщо не коментирам личността и начина на живот на майката. Коментирам постъпката като нарушение за няколко закона.

Административнонаказателната отговорност е уредена в чл. 45, ал. 4 ЗЗДт:
„Който в нарушение на чл. 8, ал. 7 остави без надзор и достатъчна грижа дете до 12-годишна възраст, за което полага грижи, с което създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение – с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление.“

Наказателната отговорност се съдържа в раздел I „Престъпления против брака и семейството“ на глава четвърта „Престъпления против брака, семейството и младежта“ от Особената част на НК. Става въпрос за престъпния състав по чл. 182, ал. 1 НК:
„Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание.“

По-различни са последиците при продължително отсъствие на родителя. Продължителното отсъствие на родителя оставя детето не просто без надзора на родителя, но го лишава и от онази връзка с родителя, в рамките на която се осъществяват основни родителски задължения:
- правото и задължението на родителя да се грижи за физическото, умственото, нравственото и социалното развитие на детето, за неговото образование и за неговите лични и имуществени интереси (чл. 125, ал. 1 СК);
- правото и задължението на родителя да отглежда детето, да формира възгледите му и да осигурява образованието му съобразно възможностите си и в съответствие с нуждите и наклонностите на детето и с цел израстването му като самостоятелна и отговорна личност (чл. 125, ал. 2 СК).
Нарушава се и изискването на чл. 126, ал. 1 СК, според което родителите и ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно, освен ако важни причини налагат да живеят отделно. Дори и когато има важни причини за това (например работа на родителя в чужбина, необходима за издръжката на семейството) продължителното отсъствие на родителя обективно може да доведе до тежки последици: отчуждаване на детето от родителя, оставане без подходяща грижа и контрол и пр. Поради това и санкциите за родителя са по-тежки.

Не виждам какво повече може да се каже.

# 166
  • Ямбол
...
Момчето, което е наела е Александър и е син на неин приятел. Не е непознат. Виновна е за лоша преценка иза нищо повече. Не е нарушила закон, не го е оставила без надзор детето, както писа някой тук.
Очевидно средата ѝ е такава - боклучава. Кой нормален човек има такива приятели?
А че е нарушила закон - нарушила е - поставила е здравето и живота на едно дете в ужасна опасност.

# 167
Децата са оставени на тези момчета ли ?

# 168
  • София
По думите на Карбовски детето е било поето от бащата, който го е оставил на своя син. Интересно, защо бащата не го хванат натясно медиите да го покажат и попитат как и защо? Излиза, че всъщност отговорността е на бащата, а не на майката в този случай.

# 169
  • Другата България
Ето това е -
Цитат
Всеки оставя детето си за малко на ДРУГИТЕ.
И презумпцията е, че те са нормални. И не ти трябва писмен договор, за да оставиш детето си на някого.

Оставя го на приятел, не на децата - просто лошо стечение на обстоятелствата.

# 170
Майката не е оставила детето си без надзор, а го е поверила на възрастен, зрял човек, неин познат. Това, че той е прехвърлил ангажимента си на сина си, е друго.

# 171
Жаве, благодаря  Hug  Не знам какво повече да кажа, освен - дано детето и майка му оцелеят след всичко това  Confused

# 172
Едно от нещата, които е много неприятно и непонятно е, че явно говорим за жена с прилични доходи, която може да извади 1200лв.

Неприятно и непонятно е за теб, но не и за мен.
Жената изкарва повече пари за кратко време и след това с тези пари издържа себе си и детето, през останалата част от годината.
И кой ви е казал, че тази жена може да работи като учителка по цигулка?  newsm78
Това, че свириш на цигулка по кораби не те прави автоматично преподавател!

# 173
Статията на Карбовски няма нищо общо с истината, според мен. Два дни след случая, точно и само Мартин  дава "светлина" за подробностите..

# 174
  • Другата България
Щом казваш......

# 175
Ей, разкъсахте я тази женица! Само си я представете какво и е в момента и без вашите клетви. Малко милост към виновната, малко състрадание. Това дете е най-скъпото й и в момента бере душа. Не на вас, въпреки цялата ви добродетелност - на нея най-скъпото.

# 176
Аз казах, че като майка от сърце и съчувствам. Много ми се иска детето да се оправи напълно и майката да преосмислу приоритетите си

# 177
Аз казах, че като майка от сърце и съчувствам. Много ми се иска детето да се оправи напълно и майката да преосмислу приоритетите си
Със сигурност ще ги преосмисли, ако детето се оправи. Не се съмнявай. Като писано яйце ще го гледа. Мисля, че с хипарлъка й е свършено безвъзвратно.

# 178
Според мен няма нужда от коментар - една родителка ( не мога да я нарека майка) съвсем безгрижно си оставя 3-годишното дете, все едно е куче, за обгрижване на един "приятел", който пък го оставя на полуграмотния си проблемен син-наркоман. И въпросната родителка заплаща за услугата гледане на дете=куче 1200 лева на месец, сума осигуряваща достатъчно дрога, за да зациклят 18-годишните чехълчета и да изпаднат в психопатичен пристъп на безумен садизъм. Не ми е жал изобщо за тази "една"  родителка, нито за говедата от снимката на Гарбовски, но горкото дете, горкото малко човече.... Мъ-ъ-ъка!!! Простотия да шия!  А ние обсъждаме как тази родителка май нямала вина, май имала вина, . Я спрете да говорите глупасти! Жена, имаща отношение към детето си, като към домашен любимец, когото трябва да намести за обгрижване за някакво време..., а пък то взело, че се превърнало в безвремие. Това не е и не може да е майка, а само родителка. Една от хилядите родителки, дето се самозванват за майки.

# 179
Mumbas, подкрепям мнението ти на 100%!
Коя майка би оставила детето си по този начин?
Дано лекарите успеят да се преборят за живота му...

Общи условия

Активация на акаунт