Трябва да разберем, че има родители, които не са функционални и взимат грещни решения.
Не съм съгласна с градските легенди, че деца се отнемат лесно. Практиката ми показва, че се работи с родителите и то с години. Деца се отнемат само при много, ама много тежки проблеми. Майка, която е зависима се слага на програма и не и се отнемат децата. Доказано е, че е по-евтино за системата. Отнети от семейството деца не се дават за осиновяване, отнемането е временно, ако въобще се случи.
Няма толкова богати държави, които да влагат толкова много в социално подпомагане. И в Англия и в Германия плащат минимума. В БГ също плащат минимума, съобразен със стандартите.
В Англия се борят с маргинатите, които са точно като циганите+емигрантите, които раждат и живеят на помощи. Не е много по-различно. В тези среди, децата в риск са стотици хиляди и не, не ги отнемат така лесно, а и нямат сметка да го правят. По-добре е да научат родителите им да се грижат за тях. Част от тази грижа се поема от държавата, а останалото е доброволно. На запад е много популярен доброволния труд и много семейства, напълно безплатно участват в подобни програми.
Аз не одобрявам избора на майката, но не мога и да кажа, че отнемането на детето и е правилен избор, защото институциите не са най-добрия вариат.
Не съм съгласна и с твърдението, че държавата не прави нищо. Прави според възможностите си (друг е въпроса, че са ограничени). Дори и много богати държави се задъхват от социалните плащания, а България няма реална икономика и нормална събираемост на взиманията си.
И пак, в тази среда, самотни майки не зарязват децата си на ненадежни неудачници. Избора на майката е грешен, тя го е направила може би, защото не е компетентна, за което е нужно да получи помощ. В Англия (защото е много спрягана) щяха да и пратят социалните, те ще я накарат да посети курсове за гледане на дете. Ще и дадат номера на агенции за гледачки. И ще наблюдават как се справя. Детето няма да го отнемат, ако е нахранено, ходи на градина и изглежда в нормално състояние.
Спрете се със спекулациите. Работя в системата на здравеопазването, имам преки наблюдения над социалните служби и образователните.