Тортите с Дюкан заобикаляме, с пържолите килата сваляме - 279

• 55 376
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Пуритани?!  Joy Предполагам, по-правилно е да се използва терминът пуристи, или, де да знам, ретро-дюканки, че Дюкан се (пост-)модернизира постоянно и аз лично вече не му насмогвам.

АрхМих, съжалявам за медицинските проблеми, които са възникнали; дано ги ликвидираш по-бързо! Това винаги съм го възприемала като основен прицип:
Цитат
Винаги водещо при мен е здравето.
Именно затова (здравето и излишните килограма са несъвместими) повечето от тежкоатлетките започваме режима. Не искам да предизвиквам нова вълна от спорове; всеки има глава на раменете си и преценява. А това не разбирам: за какво лишаване от мазнини говориш? Режимът на Дюкан не е нискомазнинен, още повече в трета фаза (доколкото разбирам си в трета?); друг е въпросът, че качествените мазнини, които той позволява във втора,  не са много по българския джоб, за съжаление.

Псилиумът (белият живовлек) се оказа много интересно растение и в някои други дюкански комуни го използват активно.
Скрит текст:
Имало е и въпроси в официалния дюкански чат относно това, дали се включва в дажбата за деня (инфото е засекретено; Смайлз, може би можеш да изровиш нещо по твоите канали?).  Процентът фибри в живовлека е ок. 85%, от които 71% са разтворими (полезни за микрофлората на храносмилателния тракт) и практически отсъстват въглехидрати - за сравнение, овесените трици съдържат повече от 62% въглехидрати, само 10-15% фибри, от които 5% разтворими. Благодарение на разтворимите фибри псилиумът се превръща в желеобразна маса, която при нашия достатъчно нисковъглехидратен режим (т.е.  осигуряването на необходимото количество растителни фибри в 1 и 2 фаза може да е проблематично) се осигуряват моториката и редовната работа на СЧТ, като по естествен път регулират както запекът, така и диарията. Другите бонуси са за диабетици, страдащи от висок холестерол и високо кръвно, при гастирити-колити, дори болест на Крон и пр. Безопасен е даже за бременни и кърмещи. Противопоказания няма, но трябва все пак да се внимава: да се пие задължително достатъчно вода; да не се приема на прах (освен ако прахът е в капсули), а само в разтворен във вода или друга течност/носител вид; макар и рядко, срещат се и алергични реакции; да се внимава при комбинирането на псилиума и препарати, особено такива, понижаващи кръвната захар или холестерола (при продължителна съвместна употреба псилиумът може да понижи ефективността на препаратите и консултация със специалист е необходима). Във всички случаи (тва от мен де) е логиччно приемът на лекарствените препарати и псилиума да е достатъчно отдалечен във времето; и за другите трици бях чела, че не трябва да се съчетават с лекарства заради фибрите, а тук фибрите са многократно повече.

Днес ще експериментрирам с псилиума в тестото за гофрети, ако ми остане време; след вчерашното къри имам чувството, че съм глътнала плажна топка и тя още е в корема, макар че пия 3 л.

Допълвам по повод на статията, постната от АрхМих:
Скрит текст:
О
Цитат
свен протеин за ставите е доказано, че имаме нужда от есенциални мастни киселини или по-специално омега-3. Те са специална група полиненаситени мазнини, които имат благоприятен ефект върху здравето и по-специално двигателния апарат. Има ги в орехите, яйцата, сьомгата, лененото масло, соята и някои други храни. Редовният им прием може да ни предпази от развитието на артрита и някои други дегенеративни заболявания.
Оранжевите присъстват в нашия режим; не е задължително да се яде сьомга, омега-3 и омега 6 (не знам защо са ги пропуснали в статията) има в много други риби на по-достъпни цени.

Цитат
Въглехидратите също имат значение за здравето на ставите. Тяхната роля е в изграждането на ставната течност, която освен естествена смазка, играе ролята на храна за хрущялите. Те са едни от малкото тъкани, които не са кръвоснабдени, а се хранят с течност, произвеждана от ставата.

Основната й съставка се нарича глюкозамин и представлява съеднинение между протеин и глюкоза (въглехидрат). Понякога намаления прием на въглехидрати при някои диети води до изчерпване на захарите в тялото и тогава се появяват болки и затруднени движения в ставите поради намалените нива на глюкзамина. Такива диети трябва да се прилагат внимателно и за кратки периоди от време. При тях е желателен приемът на хранителни добавки, съдържащи глюкозамин.
На същия сайт има статия и за глюкозамина.
Тва изчерпване на въглехидратите сигурно първо би се проявило в оглупяване - все пак, обмяната в ставите при неспортисти е доста по-бавна от обмяната в мозъка, който (обикновено) е активен консуматор и първо биха били засегнати стриктно спазващите режима, предполагам.  Crazy
Още за глюкозамина; струва ми се, обаче, че за ставите и хрущялите наднорменото тегло е също съществен рисков фактор.

Последна редакция: вт, 18 авг 2015, 14:37 от fractal

# 91
ArhMihHug  bouquet
Аз чета, естествено, като междувременно както си обещах, си създадох за свое собствено вътрешно удовлетворение способността да игнорирам писанията на няколко човека. Е, ами хубаво ми е така, и благо на душата, че и режима върви, и аз покрай него  Sunglasses
Пиратче, какво няма да е скучно, виждаш, отдръпваме се няколко човека, редовни, и си проличава, хехе  Laughing Ама съм и скромна  Joy
Знаете моя стимул - купуването на някоя и друга дрешка, която ако не ми става на момента, да ме активизира още повече да свалям, че и тя да ми стане. Днес си взех именно една такава и ще си я закача на видно място  Mr. Green
Признавам, в тези жеги ми е трудно на месо и яйца, хапват ми се повече зеленчуци, вие как се справяте?
Относно косопада - преди и аз имах такъв проблем, реших го като приемах повече витамини и си взех най-обикновен шампоан Фитовал от аптеката, за няма и месец всичко се оправи  Peace
Да не забравя - поздравления за чудесните резултати на нашето НЕобикновено момиче и на момъка в компанията   bouquet

# 92
  • Испания
...
Косопада при мен пак е налице, въпреки взетите мерки. Косата ми изтъня и смятам в най-скоро време да я подстрижа.

Пробвай с желатин /вътрешно и външно/. На много момичета е помогнал.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=589897.msg20963107#msg20963107

fractal, ако открия нещо по въпроса /освен това, което споменах вчера/, ще пиша.

# 93
  • Плевен
Ври, сладур!  Heart Eyes Hug То като елиминираш неприятните постове и се окаже, че няма какво да четеш, бе!  Joy Поздравления щом си върви режимът и ти с него!!! Няма мърдане от тук да знаеш! Четеш, не четеш, пишеш, не пишеш - но ти си стой тук! Това е истината! Скокнах аз малко извън него и  - пълен ужас, при това само в добавка на плодовете! Не искам да си спомням!
fractal, абсолютно вярно е - наднормените килограми също натоварват и влошават положението със ставите! Права си! ЕГН-то и то!!! Както и да живееш, както и да се храниш, спортуваш и т.н. всяка клетка в нашето тяло си има определен диапазон на живот и възобновяване! За съжаление! Нискомазнинен си е Дюки, ако не смятаме да ядем предимно мазни риби! Във втора къде са полезните мазнини (нискомаслени млека, жълтъци ограничени, постни меса само разрешени...) На 3-те капки толериран зехтин... не става да се разчита! Което ме подсети - ако не включвате поне 3 пъти седмично скумрия, сьомга и др.мазни риби... взимайте Омега 3 в добавка! Да не говорим за репродуктивната възраст! (За протокола и питането ти - аз се движа в нещо като 2+; 3-; в добавка с някое прегрешение, което не мога да избегна! (Баба е кърмачка - в трета олекотена! Laughing) Просто тялото толкова си е свикнало с тези калории и този начин на хранене, че с нищо не мога да го изненадам и сега като не влизам във фитнес залата изобщо не мога да свалям! Но пък чудовищно качвам, ако се втурна в безразборно хранене, което вече не ми е присъщо! Никога не съм крила прегрешенията си и никога не съм ги толерирала!) Ти доста разнообразяваш, експериментираш! Интересно е това за псилиумът. Аз все трябва да си напомням за употребата на джинджифила, куркумата, кърито... Сега съм се засилила да си вкарам отново повече зелении - магданоз и копър, лук, чесън - все ги забравям! Лимон също... пък дори да е само изстискан в-у мръвката! За глюкозамина  - аз го употребявам като добавка от март месец, но след първата опаковка не си поръчах (реших да си почина от добавки) и ... хоп - коленцето пострада! Между другото - с него си излекувах една стара  болка в лявото коляно. Тя отшумя още след втората седмица на прием на добавката. Но сега в морето на почивката наистина си паднах на дясното при едно завъртане от едни вълни и може би това е причината за това възпаление. За въглехидратния недоимък - ами така като гледаш да не смяташ, че сме много умни!?!  Joy Мозъкът ни алармира, но ние не му обръщаме внимание... (на мен ми трябва всеки ден и затова прегрешавам, да знаеш! Peace)
Чао и приятна вечер, момичета и момче! ... и утре дано някой ни посрещне с кафе!!! Обичам ви! И то не "за да ви се харесам" - ей така ми идва отвътре, сладурчета! Бъдете режимни!  

Последна редакция: вт, 18 авг 2015, 16:01 от ArhMih

# 94
АрхМих Не знам дали ще помогне, или дали са само ретроспективни мисли на дюканизирана глава, но ще споделя личен опит. Отношенията ми с Дюкан не са много прости; режимът, така както е описан в книгите (изключвам последните 2 за седемстъпковия Дюкан) е прост, ясен и лесен при наличие на дисциплина. Проблемът е, че има много подводни камъни, които стават все по-големи в тежцката категория в дългосрочен план и които могат да бъдат избегнати с много четене и дисциплинирано прилагане, но, за съжаление, това е по-лесно да се каже, отколкото направи. За БГ условията режимът е и скъп, каквото и да си говорим.

Скрит текст:
Дисциплината и мотивацията няма да ги коментирам; те са въпрос на избор. Другите проблеми ми стигат. От доста години пиша или поне чета темата, така че част от капаните са от наблюдения, не само от личен опит, но ще започна с моите препъникамъни. При хард-лайнерите, като мен, рискът често е преминаване на твърде еднообразно хранене, на принципа "щом може, значи е достатъчно". Причините бяха няколко, а и не искам да звучат като извинения, но когато са ти приоритет другите в семейството, а те не са на твоя режим, гледах да си спестя времето за моето готвене. Да, еднообразието писва, но инатът ми е достатъчно голям и не допусках издънки; обаче проблемът е в това, че при този подход лесноможе да се получи дефицит на някои важни вещества. Донякъде ме спасява една програмка (сложих я понеже имам куп други отклонения), която ме алармира и ща не ща, вкарвам нови продукти или добавки. Може би помогна това, че за мен кухнята е преди всичко лаборатория, и винаги гледах да търся нови неща, по-полезни алтернативи и където е възможно, да пробутвам дюкански рецепти; това ми пестеше време. Трябва да се научим да сме егоисти... ОК, отговорни егоисти, но просто се налага.

От наблюдаваното в клуба - то повечето сме на това дереже, макар и в различна степен, в резултат на неправилно хранене и/или заседнал начин на живот; тия от нас по-голямо ЕГН сме си заслужили и бонуси във вид на здравословни проблеми, които допълнително осложняват задачата. Като цяло ми прави впечатление, че по-често срещнатата стратегия е натамъняането на Дюкан към нашите хранителни навици, а не обратното, което уж би трябвало да се случи от само себе си - промяна на начина на мислене, промяна във вкусовите предпочитания, промяна на хранителните навици. Няма нищо лошо в степчетата (макар че имаше един дисидентски глас за връзката между системната употреба на изкуствените подсладители и инсулиновата резистентност), но, сп. мен, това следва да бъде междинен етап; основната цел е да променим себе си, защото старите ни навици, предишният начин на живот ни е докарал до тези килограми, този здравен статут, тази визия. Ако не започнем осъзнато да се променяме, резултатът няма да е добър в дългосрочен план, струва ми се. Това за мен лично беше най-голямото предизвикателство, даже все още е, защото съм в постоянно търсене - определено не искам да се връщам назад, то и съблазните не ме и кефят вече де, но не искам да нахълтам в друга задънена улица. Кефът от експериментирането е бонус; целта е, все пак, да намеря моя начин, за да не се превърна в развалина след някоя и друга година.

Ми, не е лесно, но си заслужава; хубаво е да имам и съмишленици и темата да е за споделяне и взаимопомощ, действително. И емоционалната помощ е помощ, но не е достатъчна.

Пфу, от тия философски отклонения дано съм смъкнала поне 100 гр.  Joy

# 95
Привет!
ArhMih, диагнозата ми я "лепнаха" след едно възпаление на щитовидната жлеза. Изпитвах направо физическа болка. И да, направиха ми изследвания,  хормони, абе всичко, както си му е реда. Съвсем истински си ми е Хашимотото  Simple Smile, просто аз се изразих така. След лечение, показателите си влязоха в норма, но повече така и не отидох на преглед. Единственият симптом, който в момента мога да подозирам, че е в резултат на заболяването е, че често имам ускорен пулс.  Каня се поне от месец да отида да ми пуснат пак едни изследвания. Според моята докторка, нищо ми нямало, било от ЕГН-то, на нервна почва, абе с две думи съм била в депресия...много я влече да изписва розови хапчета, пък на мен ми е едно такова щастливо-еуфорично.. Joy. Ама ми е приятелка и си я държа.
Точно така - Зорита беше.  Тя беше доволна от хуска. Ама за готвене не се е говорило тогава, и аз това писах.
Сега като ви чета, замислям се дали да не взема да пробвам да намаля значително количеството на триците за сметка на хуска  и лененото семе, т.е. да оставя само една лъжица трици. Забелязвам, че ако продължително време закусвам с кисело мляко и трите лъжици трици, май, май се запичам.
Относно ставите, засега съм нямала проблеми, но то никога не е късно. А и аз консумирам изключително много риба, е, вярно, не е сьомга, скумрия е, но ми е вкусна  Simple Smile Не спирам да редувам и бирената мая с калмацина. Може и да си внушавам, но с тях се чувствам най-добре.

DaniMhv, моментът с косопада хич не е приятен. Вземаш ли някакви витамини?

Признавам, в тези жеги ми е трудно на месо и яйца, хапват ми се повече зеленчуци, вие как се справяте?

Пускам климатика  Joy  Сега сериозно - и мен ме влече повече към зеленчуците, но при двама мъже в къщи, които без месо не сядат на масата, така или иначе си го готвя.  Мръвката изчезва на мига, а един миш-маш, два дни си го ядох сама.

fractal, напълно споделям скрития текст.

# 96
  • Пловдив
krikri използваше Хукс и го препоръчваше за проблеми с ходенето до тоалетна. Но не помня да е казвала, че влиза в дневната доза количество трици.

# 97
Ща, не ща, пак ще дам отчет. Наистина тази седмица ще я въртя напразно. Бях хвърлила и 5-тия кг., но сега пак в кюпа. Какво да се прави. И МЦ идва, абееее въобще нямам думи. Нооо вашите постове ми вдъхват кураж. Благодаря ви, че ви има! Важни сте ми!  newsm51

# 98
krikri използваше Хукс и го препоръчваше за проблеми с ходенето до тоалетна. Но не помня да е казвала, че влиза в дневната доза количество трици.

Ще взема да се поразровя в старите теми. Щом помня за Зорита, ето и ти имаш спомен за друга дюканка, може и да е имало коментари. Аз също не помня дали това се включва в дневната доза за триците.
За да не подведа някой, напомням, че съм в четвърта фаза.  Работата е там, че наистина мисля, че триците ми създават някакъв проблем напоследък. Може и да не е от тях, но ще експериментирам известно време, като намаля количеството им за сметка на хуска.

# 99
  • Испания
Справям се с английския под средното ниво, но не намирам никаква информация на испански за псилиума.

Ето какво намерих.

Въпрос: Имам запек. Какво мога да направя?

Отговор: Запекът се е появил вероятно в първа фаза, тъй като протеините абсорбират вода. Ако запекът Ви притеснява, добавете 1 с. л. пшенични трици или псилиум фибри към вашата диета. Трябва да се пие толкова вода, колкото е препоръчително, тъй като водата ще ви накара да уринирате, а също и омекотяваа изпражненията и подобрява храносмилането. Ако се появи много сериозен запек, потърсете Вашия фармацевт или лекар за съвет. Ние не препоръчваме слабителни, защото те са агресивни.

Източник: http://www.dukandiet.co.uk/faq?keywords=psyllium

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мога ли да консумирам Psyllium /на люспи/?

Те не са заместител на овесени трици за дюканската диета.

Въпреки това в един от официалните разговори беше отбелязано, че можете да използвате малки количества, ако имате проблем със запека и сте опитали други средства като консумация на пшенични трици и други.

Източник: http://mydukandiet.com/dieting/faq/can-i-have-psyllium-husk.html

# 100
Ще взема да се поразровя в старите теми. Щом помня за Зорита, ето и ти имаш спомен за друга дюканка, може и да е имало коментари. Аз също не помня дали това се включва в дневната доза за триците.
За да не подведа някой, напомням, че съм в четвърта фаза.  Работата е там, че наистина мисля, че триците ми създават някакъв проблем напоследък. Може и да не е от тях, но ще експериментирам известно време, като намаля количеството им за сметка на хуска.
Аз още съм балонирана; цял ден нямам апетит (страничен ефект), но си ям, по точно пия, супа по разписание; май вчера съм изяла солидна доза с кърито (в рамките на допустимото, но явно трябва да се започне постепенно).  Joy

Продължавам да откривам интересни неща за него; Смайлз сигурно ще изрови нещо из испанските сайтове, аз засега нямам особен успех с английските, което ме учудва - хуска там е познат. Повече за дозировката и употребата в скрития текст.
Скрит текст:
Дозировка: 1-2 чаени лъжички, от 1 до 3 пъти дневно, разтворени в чаша вода, ако го приемате в натурален вид.
Противопоказания: непоносимост и алергия (засега регистрирана най-вече при работещи във фармацевтични фирми в непосредствен контакт с прахообразния хуск).
Лекарствени взаимодействия: да не се приема в интервала 2 часа преди и 2 часа след приема на лекарства, за да се избегне намаляването на тяхната ефективност.
Източник: http://www.drugs.com/cdi/psyllium.html

Добре е да се започне постепенно и задължително да се увеличи количеството вода (така или иначе ще ви се допие). Източник: патило, т.е. аз Нямам дискомфорт, но се чувствам като риба-балон в момента.

Инфо на български: http://revita.bg/6792/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D1%85%D1%8 … 0%B8%D1%83%D0%BC/

Пак мое умозаключение (поради факта, че забавя усвояването на въглехидратите) е, че при добавяне в продукти с висок гликемичен индекс, би трябвало да го намалява - което е добре за трето- и четвъртофазничките.

И да се възмутя - ама как е възможно в БГ този хуск да се продава на такива цени?! Дори в Амазон е два пъти по-евтин, а на острова си го купувах от индийското магазинче за някакви стотинки (там си готвят с него). Безобразие просто...

Благодаря, Смайлз!  Hug Аз ще поровя из английските и немските.

Последна редакция: вт, 18 авг 2015, 19:42 от fractal

# 101
  • Испания
За нищо, fractal.

Продължавам да мисля, че дневната доза се отнема от общото количество трици за деня.  Peace

# 102
  • Пловдив

За да не подведа някой, напомням, че съм в четвърта фаза.  Работата е там, че наистина мисля, че триците ми създават някакъв проблем напоследък. Може и да не е от тях, но ще експериментирам известно време, като намаля количеството им за сметка на хуска.

Погледни в сайта , едно време слагахме всичко в него. Може да ти е от полза.
https://dukanskirecepti.wordpress.com/2008/02/22/%D0%B7%D0%B0%D0 … 0%BA%D1%8A%D1%82/

# 103
  • Плевен
Привет, дами и Захирче!
Нямам време да пиша днес, но се върнах в едни запаметени постове от темата, заради хуска. Та скокнах в последните публикации на КриКри (сега е под друг никнейм) и се зачетох. Това, което прочетох ме натъжи. В крайна сметка тя си връща половината килограми, свалени с режима... Може и повече... Това е друга тема.
Пиратче, не намерих това, което търсех, но понеже свойствата и действието на тези люспички - хуск, е почти същото като на триците, ще е редно да се приспада от количеството трици за деня, ако се използва, както казва Смайлз. Мисля, че е най-разумно това което си решила - 1 с.л.трици, 1 - хуск и 1 смляно ленено семе! Дюки препоръчва пшеничените трици за по-хард метод с-у констипацията... "Твърдите и неразтворими пшеничени трици са добро средство против запек, но твърдостта им може да постави на изпитание чувствителните черва на жените и по-специално на многобройните жени, които се оплакват от подуване на корема и си мечтаят за плосък корем. Разтворимите влакна също оказват въздействие върху запека, но значително по-нежно. "
Скрит текст:
ХУСК спомага за нормалното функциониране на храносмилателната система. По пътя през стомаха и червата ХУСК поема течности и набъбва като увеличава обема на чревното съдържимо.

Същевременно той изпуска растителна слуз, подобна на желе, която намазва стените на стомаха и червата и ги предпазва. ХУСК упражнява своеобразен вътрешен масаж на стените на червата като стимулира естествените им контракции. В червата ХУСК свързва холестерола, захарта, някои химически вещества и тежки метали, отровите които се получават при разграждането на хранителните съставки в процеса на чревното гниене, и ги изхвърля навън.

ХУСК действа като мека, нежна четка за стомашно-чревния тракт. - http://apteka.framar.bg/22002200/%D1%85%D1%83%D1%81%D0%BA-200-%D0%B3%D1%80

Трици
Защо тогава Дюкан ги нарича чудо?
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилатлен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля и сътворяват прословутото чудо, включено в заглавието на книгата на Пиер Дюкан.

Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт.

Но ето и предупрежденията, ако се превиши дневната доза трици - от книгата:
"Добре е да внимават и страдащите от спазмофилия - поради изключителната им чувствителност към стреса в организма им се наблюдава хронична липса на магнезий. А силата на овесените трици, способността им да отнемат хранителни вещества и калории се упражнява частично и върху минералните соли и олигоелементите в храната. Трите супени лъжици дневно не са достатъчни, за да нарушат съдържанието на тези елементи. Предупреждението ми се отнася за хората, които биха се изкушили да увеличат дозата и които в такъв случай би следвало да добавят към храната си малки дози магнезий, а през зимата - витамин D."  

До утре и дано имам повече временце за темата! Приятна вечер на всички!

Фрактал, и аз съм съгласна с твоите разсъждения за режима!

# 104
Привет на всички! Минавам на бърз отчет - 22 дни - резултат няма..през протеиновите дни свалям около 800-900гр и на първи протеин+зеленчук съм кило отгоре...страх ме е даже да съгреша..явно със строга диетата ще опитвам само да ги задържам...карах 5/5 и така продължавам...но не съм сигурна, че ще издържа още много Tired
Успех, момичета!

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 17:08 от Ярешко

Общи условия

Активация на акаунт