Синьо лято или (не)очаквана ваканция по немски - Тема 189

• 58 413
  • 722
  •   1
Отговори
# 60
Качеството е като цените - ужасно ниско.

# 61
  • София
Здравейте, има вероятност да заминем за Германия, мъжа ми ще работи там със всички необходими осигуровки. Казали са му, че ще сме здравно осигурени от неговата заплата и че за детето всичко се поема, дори лекарства newsm78, че колкото и каквито прегледи имаме нужда-всичко е покрито.. а пък четох някъде много странни неща относно купуването на лекарства...та ако ми внесете малко яснота относно това, много ще съм ви благодарна. Болнични за дете наистина ли само 10 дни се полагат? Детето боледуваше почти всеки месец доскоро...като се изчерпат тези дни какво става?

Ако / когато заминем детето ще е завършило 3ти клас, тази година ще учим немски, да не сме съвсем гола вода, но ми е ясно, че ще има 0ва година...как се случиха нещата при вас, как другите деца приеха българчето... има ли го разделението кой как е облечен, какъв телефон има...защото в бг . за детето често от лидъл купувам дрехи, а ние от 2хенда ...Страх ме е да не се окаже детето нарочено и изолирано, защото за сега е от първенците в класа по знания , стараем се да е облечена, така че да има самочувствие...

# 62
Момичета, попадна ми брошура на магазин KIK с любима динозавърска серия за племеника. Цените са ужасно ниски. Пазарували ли сте там? Как е качеството?
Да, по суперите пускат много по-качествени неща. Нещата са турски или китайски. Дрехите за деца като за едно лято са ОК, даже съм попадала на симпатични неща с поносимо качество. За големи дрехите не стават. За кухнята можеш да намериш полезни дреболийки от сорта "всичко за лев".

# 63
Здравейте, има вероятност да заминем за Германия, мъжа ми ще работи там със всички необходими осигуровки. Казали са му, че ще сме здравно осигурени от неговата заплата и че за детето всичко се поема, дори лекарства newsm78, че колкото и каквито прегледи имаме нужда-всичко е покрито.. а пък четох някъде много странни неща относно купуването на лекарства...та ако ми внесете малко яснота относно това, много ще съм ви благодарна. Болнични за дете наистина ли само 10 дни се полагат? Детето боледуваше почти всеки месец доскоро...като се изчерпат тези дни какво става?

Ако / когато заминем детето ще е завършило 3ти клас, тази година ще учим немски, да не сме съвсем гола вода, но ми е ясно, че ще има 0ва година...как се случиха нещата при вас, как другите деца приеха българчето... има ли го разделението кой как е облечен, какъв телефон има...защото в бг . за детето често от лидъл купувам дрехи, а ние от 2хенда ...Страх ме е да не се окаже детето нарочено и изолирано, защото за сега е от първенците в класа по знания , стараем се да е облечена, така че да има самочувствие...
Привет, детето ще го върнат с една година назад, поне при нас е така. от няма и 1 м сме тук, ходиха 10 дни на училище, много им хареса. Много мило и сърдечно бяхаа посрещнати от всичко -от Директор, ддо учители и съученици! забранени са моб. телефони, никое дете няма телефон.

# 64
Привет!
Аз по училищната тема не мога да се включа.
Искам да се похваля, че получих и аз разрешително за интеграционкурс от BAMF и то за около две седмици.
С малката сме цяла седмица "на свикване" при  Тагесфатер, а ааот утре най-сетне и баткото тръгва на градина  Whistling Че тая съседка отдолу ме подлуди вече.Постоянно звъни на хазайката и се оплаква, даже споменала, че трябвало да ни изгонят  #2gunfire Ама и на мен ми писна вече - в крайна сметка две малки деца са!Какво иска да стоят на дивана цял ден и да мълчат като риби?!?!Тропали по пода, викали и плачели - ми като всяко дете!Аман!
А от брашното, дето все се оплакваме 405, замесих супер тесто за мекици.Получиха се страхотно и хапнахме тази сутрин.За първи път го меся тук, но ще зачестя Simple Smile
Аз от КИК съм купувала някой дребни неща на децата, пак гледам горе-долу да са по-свестни и разни неща за кухнята съм купувала.
От гръцката седмица в ЛИдл облажихме и ние - баници най-вече, маслини,дзадзики, зехтин.
А това мляко с дядото на капака, дето го бяхте постнали, не го намерих в нашето Реве...

# 65
  • Берлин
Благодаря за отзивите за КИК...нещата изглеждаха толкова съблазнителни на брошурата, но ще се въздържа от покупка, щом качеството е гола вода.
И да си кажа - не мога да си открия хубава бърсалка за под - все едни изкуственяци ..И белачка свястна не намирам /такава за картофи/. Мрън-мрън... Хубавото е, че времето е страхотно при нас - жегичка, лятно, точно както обичам.

# 66
Здравейте на всички. Не съм писала много отдавна в темата, но ви чета. Имам следният проблем и се чудя какво да правя. Работя от четири месеца на Teilzeit, обаче ми идва нанагорно. Сама съм с двете деца и искам да мина на мини джоб. Фирмата, към която работя са съгласни, но ме предупредиха, че веднъж като съм започнала да плащам пенсионни осигуровки, няма как да ги спра. И ако мина на мни джоб ще ме накарат сама да си внасям пенсионните. Съпругът ми работи на vollzeit, но е на 200км. от нас, и преди да започна аз работа, здравните ни осигуровки бяха към него. Казаха ми, че за тях няма да имам проблем и пак ще са ми към него, но за пенсионните не можело да се прекъснат. Има ли някой по-запознат да ми каже дали наистина точно така стоят нещата и какво да очаквам, тъй като нямам много голям избор и ще се наложи да мина на мини джоб.  Confused

Иначе аз също в неделя направих страхотни мекици с брашното, което споменавате  Laughing

# 67
Здравейте на всички. Не съм писала много отдавна в темата, но ви чета. Имам следният проблем и се чудя какво да правя. Работя от четири месеца на Teilzeit, обаче ми идва нанагорно. Сама съм с двете деца и искам да мина на мини джоб. Фирмата, към която работя са съгласни, но ме предупредиха, че веднъж като съм започнала да плащам пенсионни осигуровки, няма как да ги спра. И ако мина на мни джоб ще ме накарат сама да си внасям пенсионните. Съпругът ми работи на vollzeit, но е на 200км. от нас, и преди да започна аз работа, здравните ни осигуровки бяха към него. Казаха ми, че за тях няма да имам проблем и пак ще са ми към него, но за пенсионните не можело да се прекъснат. Има ли някой по-запознат да ми каже дали наистина точно така стоят нещата и какво да очаквам, тъй като нямам много голям избор и ще се наложи да мина на мини джоб.  Confused

Иначе аз също в неделя направих страхотни мекици с брашното, което споменавате  Laughing

Аз бях на миниджоб миналата година и в договора ми пишеше 18,75ч. за седмица. Тайлцайта е 20ч. седмично. Сега не знам как е, защото нали вдигнаха минимума. Но ако разликата е 2,5 часа, незнам дали си заслужава. Иначе не знам как стоят нещета по въпроса ти, но ще следя с интерес коментарите по въпроса.

# 68
Във фирмата, в която съм аз, за мини джоб искат само 11 часа седмично, а на тайлцайт искат минимум 24. Колкото и да се моля на жената, която прави графиците да не ми пише повече часове от минимума, тя винаги ми пише. Така обикновено правя 30 часа седмично. Къде са месечно 44-50 часа, къде са 110-120 часа. Понякога правя и повече от 120. За миналият месец имам 131 часа. За това искам да мина на мини джоб.

# 69
В такъв случай е напълно разбираемо. А и предполагам е зверски трудно с 2 деца и сама на толкова часове. Дано някой Ви даде точна информация

# 70
  • Немция
Фиолио, не мога да дам мнение по въпроса ти.

Относно КИК- попадала съм на горе- долу свестни неща според цената, но трябва око да види, ръка да пипне- имала съм и добри, и лоши впечатления откъм качество. Има известно подобрение в качеството в сравнение с 5 години по-рано, както и предлагането им се разшири.

Нещата са турски или китайски.
Това само по себе си нищо не значи- зависи за кой производител е шито, оттам зависи и качеството. В текстилния бранш всичко се шие на изток от Източна Европа, зависи кой контролира производството.

# 71
Здравейте!
Скоро се обсъждаха интеграционните курсове и няколко мами се похвали, че са се записали или са ги завършили.
Имам едно питане - за отсъствията. Детето тръгва на детска градина и предполагам, че рано или късно ще боледува. Може ли да се отсъства от курса, как се извинява такова отсъствие и има ли максимум часове, които човек може да пропусне? Глоби или връщане на пари?
Всяка информация ще ми бъде полезна, ще питам и в VHS, но може да стане чак другата седмица.
Благодаря предварително на всички отзовали се! Лек и успешен ден!

# 72
Аз да ви разкажа до къде стигнах с моят казус. Значи веднъж започнал ли си да плащаш здравни застраховки, не може да се прекъсват. Ако прекъснеш по някаква причина, ще трябва да си ги платиш за заден период след това и евентуално може и глоба да има. Казвам го само за инфо, тъй като на мен те не са ми проблем, защото мога да мина към на съпруга ми здравните. Проблем остават пенсионните. Колкото хора попитах, толкова отговори получих. Едни казват, че никога не са внасяли и нямат намерение да внасят ( става въпрос за хора със собствен бизнес), други казват, че никой не може да ме задължи да плащам пенсионни, трети казват, че е задължително и не могат да се прекъснат. Като съвет получих да отида в арбайтсамта и да попитам там. Най-вероятно и това ще направя.

За интеграционните курсове мисля че има някакъв минимум отсъствия, които можеш да направиш. Не съм много запозната. Знам само че в VHS са само два пъти седмично. Нямат интензивни, които да са всеки ден.

# 73

https://de.wikipedia.org/wiki/Geringf%C3%BCgige_Besch%C3%A4ftigung

Geringfügig Beschäftigte sind nach deutschem Recht in dieser Beschäftigung in der gesetzlichen Kranken-, Pflege- und Arbeitslosenversicherung nicht versicherungspflichtig.[1] Von der Rentenversicherungspflicht können sie sich befreien lassen.[2] Der Arbeitgeber trägt einen pauschalen Beitrag zur Kranken- und Rentenversicherung. Daraus folgt aber kein Krankenversicherungsschutz für den Arbeitnehmer.[3] Nach § 40a Einkommenssteuergesetz ist eine Pauschalierung der Lohnsteuer, des Solidaritätszuschlags und der Kirchensteuer möglich.

http://www.bmas.de/DE/Themen/Soziale-Sicherung/450-Euro-Mini-Job … schaeftigung.html

Außerdem unterliegen geringfügig entlohnt Beschäftigte (einschließlich der geringfügig entlohnt Beschäftigten in Privathaushalten), die ihre Tätigkeit ab dem 1. Januar 2013 aufgenommen haben, grundsätzlich der Versicherungspflicht in der Rentenversicherung. Der damit verbundene volle Schutz der Rentenversicherung wirkt sich für die Beschäftigten regelmäßig rentensteigernd aus und ist Voraussetzung für verschiedene rentenrechtliche Ansprüche, zum Beispiel im Fall der Erwerbsminderung.

Für die Minijobber besteht jedoch die Möglichkeit, sich auf Antrag von der Rentenversicherungspflicht befreien zu lassen. Werden Minijobber von der Rentenversicherungspflicht befreit, liegt kein voller Rentenversicherungsschutz mehr vor. Der Verzicht auf einen vollen Schutz in der gesetzlichen Rentenversicherung setzt eine bewusste Auseinandersetzung mit der eigenen Vorsorge für den Fall einer Erwerbsminderung und den Eintritt in das Rentenalter voraus.

# 74
Според мен здравните могат да се прекъснат. Просто трябва да се изнесеш за кратко време от страната, дори и само на хартия. Правиш си Abmelde в общината, с което отиваш в касата да спрат да те водят и си чист. След време се записваш в общината като новодошъл. За това записване от касата не знаят, ти си на гости. Но както каза, в твоя случай ще си закачена към съпруга. Децата са винаги към единият работещ родител. И ако той е в частна компания (PKV), при положение че заплата му е поне 4к бруто, то тогава са към него (и съответно частниците вдигат застраховката, защото децата често боледуват), но това са други казуси. Ако в двойна съпрузи единият не работи, т.е. получава по-малко от 450 евро на месец, то той се води застрахован към другия.

Аз да ви разкажа до къде стигнах с моят казус. Значи веднъж започнал ли си да плащаш здравни застраховки, не може да се прекъсват. Ако прекъснеш по някаква причина, ще трябва да си ги платиш за заден период след това и евентуално може и глоба да има. Казвам го само за инфо, тъй като на мен те не са ми проблем, защото мога да мина към на съпруга ми здравните. Проблем остават пенсионните. Колкото хора попитах, толкова отговори получих. Едни казват, че никога не са внасяли и нямат намерение да внасят ( става въпрос за хора със собствен бизнес), други казват, че никой не може да ме задължи да плащам пенсионни, трети казват, че е задължително и не могат да се прекъснат. Като съвет получих да отида в арбайтсамта и да попитам там. Най-вероятно и това ще направя.

За интеграционните курсове мисля че има някакъв минимум отсъствия, които можеш да направиш. Не съм много запозната. Знам само че в VHS са само два пъти седмично. Нямат интензивни, които да са всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт