Синьо лято или (не)очаквана ваканция по немски - Тема 189

• 58 404
  • 722
  •   1
Отговори
# 45
  • The QC to be!!!
От  много години ползваме шампон на Ивс Роше. Нямаме проблем с пърхут, нищо, че аз имам де, но с този шампоан даже аз самата не знам, че имам.  Laughing

MaryJane като пробваш това кис. мл. моля разкажи, а аз ще проверя дали го има в тукашното Реве. Не заради друго, а ми трябва бактерията само - за правене на пресно Бг. сирене  Blush Аз и прословутото домашно сирене…

# 46
Baby*, ето ти закваска за кисело мляко с българската бактерия: http://www.avogel.de/shop/produkte/joghurt_natur.php. Преди време я ползвахме и ставаше прекрасно кисело мляко с нея. Продават я в био-магазините и Reformhaus.

# 47
Киселото мляко, което е показала  MaryJane аз си го купувам от Нето-то и го ползвам за подкваса. Получава се много добро кисело мляко, но аз го правя с истинско прясно мляко, а не от магазина.

# 48
  • The QC to be!!!
Синьо мерси, но на мен ми трябва Бг. бактерията за сирене, не за кис. мляко. Аз ползвам пр. био мляко от магазина за сирене и понеже е пастъоризирано, ми трябва бактерия преди да го подсиря. Пробвах с различни видове, но само с Бг. бактерията ми се получава сирене, а не крема сирене като с другите бактерии.  Blush

# 49
  • На зелено
И аз купувам това кисело мляко. Преди няколко месеца го намирах само в Едека и Хит, имаше малки и големи опаковки. Вече, от около месец, забелязах, че е заредено в Кауфланд, Реве, Норма и не си спомням още къде, но само от малките. Последните две покупки бяха от Кауфланд, вкусът и консистенцията бяха различни от предходните и не беше вкусно. От Кауфланд има опаковки и по 200гр.бълг.сирене, единият път беше мухлясало. Както и да е, когато искам бълг.сирене, просто го купувам от турски магазин, има повече разновидност от вид и опаковка.
А за времето, лятото, басейните, езерата...пълен релакс, само се надявам от утре пак да бъде топло Simple Smile Това лято и аз ще пропусна почивката в България, имах планове, идеи, но не  Outta Joint

# 50
  • The QC to be!!!
видяхме на мн. места сирена на които пише, че са по Бг. рецепта, но като потърсим да видим дали пише къде е направено, не можем да намерим сирене направено в Бг. Не, че има значение де… ядем всякакви сирена и не е проблем. Но според мм е по добре да си дадем $ така, че да отиват в Бг.

# 51
Здравейте.
Аз се отклонявам малко от темата за лятото, но имам належащ въпрос. Съпругът ми е от месец март в Германия. Искаме да се съберем цялото семейство. Дъщеря ми е на 16г. Завърши 9 клас в Математическа гимназия с първи чужд език - немски. Не бих казала, че го знае, но може би има някаква основа. Разбрах, че системата в Г-я е доста по- различна от нашата и това доста ме тревожи. Втората им степен на образование е от 5 до 10 клас. Затова си мислех да завърши 10 клас в Б-я и тогава да се преместим мие с дъщеря ми. Какви са и шансовете . Наясно съм, че е хубаво 1 година да учи само език. Това е добре. Но след това ще може ли да влезе в 11 клас в немско училище и какви са рисковете. Много подробности не са ми ясни. Ще я върнат ли в по- предишни класове. Ще искат ли да държи приравнителни изпити за предишните години.
В предишната 188 тема "Слънце пече и т. н." потребител с име maria_ilieva е със същият проблем. Има ли начин да се свържа с нея лично и да сподели опита си до момента.
Благодаря предварително и пожелавам весело лято на всички.

# 52
bini_an,  от поста на потребителката можете да натиснете бутон "изпрати съобщение" и да й пишете на лично съобщение.Както и ако влезете в профила й.

# 53
MaryJane като пробваш това кис. мл. моля разкажи, а аз ще проверя дали го има в тукашното Реве. Не заради друго, а ми трябва бактерията само - за правене на пресно Бг. сирене  Blush Аз и прословутото домашно сирене…

Baby, коя бактерия ти трябва? Ако става дума за Lactobacillus Bulgaricus, то е Едека има едни малки кофички йогурт със зелено фолио отгоре, на които пише, че се съдържа тази бактерия. Аз си купувам прясно мляко от една ферма и си подквасвам с въпросния йогурт - много хубаво гъсто кисело мляко става. И след няколко дни придобива кисел вкус за разлика от готовите йогурти дето и след 2 месеца не мръдват.
В турските магазини пък има българско сирене в едни зелени кутии - евентуално ако може то да ти свърши работа. А между другото майката на нашите кумове е от Сандански, та те твърдят, че сиренето Софра, дето го купуваме от Лидл за гръцко, всъщност се прави в Сандански, т.е. пак е българско.

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 08:01 от мама-Ени

# 54
bini_an , този текст от първия пост в темата прочетохте ли го?
Скрит текст:
Ето нагледна схема какво представлява немската училищна система:
Източник: Wikipedia (http://de.wikipedia.org/wiki/Bildungssystem_in_Deutschland)
Начално училище / Grundschule (6 - 10 години) - в Германия децата, навършили 6 години до 30.06 (възможно е тази дата да е различна за всяка провинция) през дадената година, следва да тръгнат в 1 клас. Няколко месеца преди навършването на 6 години, 5-годишните минават специален преглед и събеседване с училищен лекар (може и психолог и/или учител), след който по преценка тръгването на училище може да бъде отложено с още година. Дете, което трябва да започне училище с навършването на 6-тата си година, се нарича „Musskind„.
При желание от страна на родителите и след консултация с училищния лекар, дете ненавършило 6 години към 30.06 (възможно е тази дата да е различна за всяка провинция) на дадената година, може да бъде определено за годно за първокласник и да тръгне по-рано на училище. Такова дете се нарича „Kannkind„.
Държавните начални училища са безплатни и са строго районирани, тоест обикновено не могат да бъдат избирани, а са по местоживеене. Има и частни училища, таксите за които могат да са много различни, критериите за прием и избор също.
Първият учебен ден и датите на училищните ваканции са различни за различните провинции, могат да се намерят в интернет.
На базата на оценките от първи срок на 4 клас, както и според поведението на детето и цялостното му развитие, децата получават препоръка от учителя си и биват насочвани в какъв тип училище да продължат образованието си. В  някои провинции тези препоръки не са задължителни и крайното решение е на родителите.
Изисквания по провинции за приемане в гимназия
(Източник: http://www.elternwissen.com/schule-und-eltern/uebertritt-gymnasi … ungen-gelten.html )
Типовете училища от 5 клас нагоре са Gymnasium, Realschule, Hauptschule, в някои провинции съществува и Gesamtschule, което обединява в себе си предните 3 типа. Всички ученици които имат успех не по-нисък от 2,33 (взимат се оценките по математика, немски и човек и природа) биват изпращани в гимназия.

За тези, чиято оценка от пърия срок на 4ти клас е по-лоша от 2,33 или са учили в частни училища, е предвиден изпит на общо основание, след полагането на който могат да влязат в гимназия.
За деца, идващи от България, може да се направи изключение и да бъдат приети след 12 год. възраст при успешно положен тест по езика, математика и обща култура.
Най-високта степен на средно образование е матурата (Abitur), която се полага след завършен тринадесети клас от Gymnasium или след няколкогодишно доучване от завършващите  Realschule. След полагането на матура имаш право на кандидатстване във висше учебно заведение (Universität, Fachhochschule, Hochschule) или Berufsakademie.
Повече за останалите възможности, които предлага немската образователна система, можете да намерите в интернет.
Не спирам да препоръчвам и тази фейсбук група за училищни въпроси в Германия: https://www.facebook.com/groups/1434478580113054/

Накратко по вашия случай - ако дойдете с детето след завършен 10 клас, вероятно ще му бъде признато ниво завършен Реал и ще бъде насочено към професионално обучение. Трудно ще бъде да се вмъкне в гимназия в Германия, защото в гимназиите тук в 5 клас започват интензивно първи чужд език, в 6 или 7-ми вкарват втори чужд език, а в 8-ми може да има и трети чужд, в зависимост от профила. Така, че на детето ви ще му е трудно да навакса толкова много нови езици накуп, няма и да има време. Само завършилите гимназия и положили Абитур (аналог на матура) могат да учат в университет. След завършен реал има възможност да се доучва допълнително в специални гимназии до Абитур, нямам идея какви са шансовете да се доберете до такава гимназия).
Най-безболезнения начин (откъм образователни шансове) е детето да завърши гимназия в БГ и да учи в университет в Германия. Това, обаче, разбираемо ще ви е много трудно - емоционално, организационно... Задължително, преди да вземете каквото и да е решение, пратете съпруга си в местния Шуламт, да обясни какъв е случая с дъщеря ви, какво учи, какви са оценките и амбициите на детето, и да пита какви са реалните шансове детето да се интегрира в немската образователна система по най-добрия начин - да иска КОНКРЕТНИ отговори, не общи приказки.

Последна редакция: чт, 06 авг 2015, 16:24 от Анонимен

# 55
Синьо мерси, но на мен ми трябва Бг. бактерията за сирене, не за кис. мляко. Аз ползвам пр. био мляко от магазина за сирене и понеже е пастъоризирано, ми трябва бактерия преди да го подсиря. Пробвах с различни видове, но само с Бг. бактерията ми се получава сирене, а не крема сирене като с другите бактерии.  Blush
Baby, на мен много ми хареса. Леко и по-течно е, за разлика от гръцките млека, които ми приличат повече на сметана. Леко кисело е на вкус, дано да е от бактерията, а не от добавени овкусители. За качеството не мога да се произнеса. Интересно ми е дали ще ти се получи сирене от него, ако стане, значи наистина я има бактерията! Пиши какво е станало, моля!

# 56
  • The QC to be!!!
Baby, коя бактерия ти трябва? Ако става дума за Lactobacillus Bulgaricus, ...
Точно това ми трябва мама-Ени!   bouquet Ще го потърся. Мерси много. На нас ни харесва и ако вярно се прави в Бг. мм ще мине само него да купува и нищо друго. Ще му предам.

MaryJane не го намирам тук около нас нито в един от споменатите магазини. Мерси за отзивите.   bouquet

# 57
Днес имаше гръцка седмица в Лидл и си напазарувах сирене и разни други мезенца. Има и банички и други вкусотийки, малко халва взех само.
Бихте ли ми препоръчали хубав зехтин за готвене? Взех от Лидл днес, но ми се иска да си намеря марка, от която съм доволна и от която редовно да пазарувам. В гръцките магазини има разни марки, които в Гърция не съм ги виждала.
Звъннахме и в здравната каса. Действително, ехографиите се заплащат. Има някаква програма, ако правиш такива изследвания, подпечатваш някакво талонче и ти правят отстъпки във вноските, понеже се грижиш за здравето си. Поне така разбрах от обясненията на ММ.

# 58
МериДжеин, някои здравни каси наистина имат бонуси за извършени определени профилактични прегледи. Но това не важи за всички каси. Най-добре попитай директно във вашата каса или прочети в сайта й.
п.п. съвет от собствен опит - винаги имай едно наум , че не всички консултанти в касата ще ти отговорят адекватно  #Crazy

# 59
  • Берлин
 Момичета, попадна ми брошура на магазин KIK с любима динозавърска серия за племеника. Цените са ужасно ниски. Пазарували ли сте там? Как е качеството?

Общи условия

Активация на акаунт