Прозрачност при благотворителност

• 5 781
  • 61
  •   1
Отговори
На всеки човек може да се случи да изпадне в трудна ситуация и да му е нужна парична помощ. Лекарското лечение е безбожно скъпо и трудно можеш да си го позволиш ако си на една заплата. По-голяма част от потребителките тук са склонни да помагат, но всяка от нас иска да знае къде отиват парите й. Та въпросът ми е - склонни ли сте да дарите, дори и минимална сума, без да сте сигурни за какво ще бъде изхарчена тя?

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 16:17 от Audrey Hepburn

# 1
Не. Или прозрачност или нищо.

# 2
За нещастие или за щастие, напоследък съм все по-склонна да не давам, ако не съм сигурна за какво ще отидат парите. Има обществени кампании, за които човек може да разбере какво се случва, но има и много мошеници. Все пак и аз не си намирам парите на улицата и след като няколко пъти се случи да разбера, че са ме излъгали, ми стана неприятно.

# 3
Хм... все едно да си затворя очите, да изхвърля няколко банкноти през прозореца и да си мисля, че ще ги намери някой добър човек в нужда и с тях ще си купи храна. Да бе, да.

# 4
НЕ дарявам "на поискване". Тук не става дори дума за прозрачност, а че съм против стихийни кампании, средствата от които няма да бъдат похарчени и разпределени по най-добрия и полезен според мен начин. Може да е прозрачно, но като е недомислено - кел файда.

По-смисления вид благотворителност е да избереш "своя" кауза, да я следваш, да си наясно с целите и средствата й за постигане на тези цели, и да я подпомагаш - финансово, с непарични дарения или доброволен труд.
Вече ако имаш много свободно време или пари, може да работиш и за няколко каузи.

# 5
  • Galaxy 13197853088
Склонен съм. Достатъчно е
да вярвам за да го направя

# 6
  • Другата България
Одри,  Heart Eyes Hug.
Не знам как да разбирам въпроса ти - точно.
Без да съм сигурна за какво ще бъде изхарчена тя, тоест, ей така, някой стои с кутия и пускам левчета?
Така не бих.
Но по принцип давам да речем ако на кутията има надпис - за това и това дете, болно от това и това. И някак ако стоящия с нея или до нея ми вдъхва доверие.....Да, знам, че и това може да е менте, че и тук няма как да съм сигурна, но самата дума "дете" ме кара да пускам. Дребни пари, дали ще се лиша от един сладолед днес, не е проблем. Наив съм, ама както казва Лабрадор, достатъчно е да повярвам и да го направя.
Иначе за ДМС редовно пускам СМС -и, на разни призиви за болни младежи също съм пращала.

# 7
Без прозрачност не дарявам.

Не дарявам и за лечения при шамани, за вълшебни всичколекуващи клиники в Мексико и Пакистан и т.н. В тези случаи прозрачност има, а всъщност се изливат пари при нагли мошеници, чието място е в затвора. Confused

# 8
  • София
Без прозрачност не дарявам.

Не дарявам и за лечения при шамани, за вълшебни всичколекуващи клиники в Мексико и Пакистан и т.н. В тези случаи прозрачност има, а всъщност се изливат пари при нагли мошеници, чието място е в затвора. Confused

И аз съм на същото мнение.

# 9
Не не съм склонна да дам пари на никой, който не ми вдъхва доверие, дори и настина да има нужда.. Живеем в такива времена, че е трудно да се довериш на познати, камоли на непознати.

# 10
Склонен съм. Достатъчно е
да вярвам за да го направя

Съгласна съм

ПП  най вече да имам паричните възможности

# 11
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Давам по малко всеки път, когато нещастието на някой ми свие сърцето. Не се замислям дали това нещастие е изфабрикувано- достатъчно истинско съм видяла в този живот, за да не мога да си позволя цинизъм.

# 12
Не разбрах формулировката на авторката- значи някой те моли за помощ, но не знаеш за какво. Така ли?

# 13
Дарявам за лечение. Пускала съм и СМС-и. Да нямаш здраве е ужасно. На хора изпаднали в нужда съм давала дрехи и храна, пари - не. От около година и нещо една комшийска фамилия си разпредели магазините в селото ни. Млади, здрави,прави хора. На тях не давам, дори скоро изчетох лекция на една милостива дружка по въпроса за нуждата и работенето. Всички румънци, които познавам са дървосекачи с не чак толкова лоши заплати, само за тия няма работа. Съчувствам на другите, но парите които влизат в домът ми се изкарват с много труд и компромиси и не мога да позволя подигравки.

# 14
Давам по малко всеки път, когато нещастието на някой ми свие сърцето. Не се замислям дали това нещастие е изфабрикувано- достатъчно истинско съм видяла в този живот, за да не мога да си позволя цинизъм.
  bouquet Моите искрени поздравлиния. Още повече и за формулировката, не знам как да го кажа по-добре и достатъчно кратко и ясно.

Общи условия

Активация на акаунт