Ваканцията след ПЪРВИ клас! :) - 2 тема

• 30 979
  • 416
  •   1
Отговори
# 225
  • София
В къщи бих го оставила и цял ден без притеснение. Но баща му, не би могъл да не се притеснява. За това и не се е случвало до сега.
А в нашия квартал и аз не смея да го оставя сам на улицата.
По този повод онзи ден ми обясни, колко хубаво се е живеело в старите времена, преди да се роди. Когато с баща му сме били малки, защото децата е можело да тичат по улиците без притеснение, защото е нямало коли. Laughing

Исках да споделя, че от днес до 30 ще има Lego фестивал в the mall. Ще има и програма със състезания тази събота и неделя. Дано наистина да си заслужава, че малко съм подозрителна към подобни прояви у нас.

# 226
  • ГОре на черешата...
Хубава дискусия се е заформила. Моят също е много самостоятелен, стои си сам по цял ден, пазарува отдавна, ходи сам на училище, на английски, но тук уточнявам, че живеем в сравнително спокоен град и тези придвижвания са по тихи квартални улички. Колело караме много, но из града - само с мен. Книгите за летен прочит са прочетени/всъщност му остават само 30 страници от Пипи/.

# 227
  • София
Ние вече сме на училищна вълна .

Вчера бе първият учебен ден . Всичко мина добре ; имат около 8 деца от същият клас миналата година в сегашния. Най-добрата и приятелка от уч. автобус тази година е в нейния клас и са много радостни и двете .

Седнаха на един чин ,но сигурно след тази седмица ще се разместват децата и й казах да не се огорчава ако не стои с Ева .

Автобусът я взема пред нас и оставя пред нас ,за разлика от двете години когато или вървяхме до там 1-2км в почивните ми дни или училщния бус я  вземаше от занималнята рано сутрин и я караше  обратно в занималнята където ние след работя си я вземахме.
Много е приятно и лесно  само да видиш автобуса, той да спира пред входа на къщата и детето да се качи само и  да ти махне ,а ти да си на верандата без да вървиш и бягаш да не закъснеете.

Пътува доста по малко от миналата година ,където имаше по 50 минути път в посока (сутрин и следобед) ,а сега е 10 минути сутрин пътя до у-ще и 30 минути следобед ,защото заобикалят квартала от другата страна .

Вчера след у-ще взехме и костюмите и обувките за танците и днес от 7 вечерта е на танци за час ,а ние ще напазаруваме .Вече сме на вълна училищни обеди, домашни , попълване на формуляри ,родителска среща на 15 и семинар за родители на 18.

Иначе успяхме да свършим всичките неща от летния пакет и прочете над 30 книги за 2 месеца . С математиката още ще се борим, но общо взето съм доволна .

Shocked
Стига бе!
Аз чета доста бързо - да речем, по-бързо от средно статистическото - ама 30 книги и отгоре за 2 месеца никога в живота си не съм прочитала - ха, че и отдолу! Дори и когато са ми били наистина много интересни... айде, последните глави може и "на екс" да взема, ама цялата книга!? Че то нищо друго би следвало да не правя...  Rolling Eyes

# 228
  • София
Здравейте и от нас Simple Smile

И аз щях да попитам как се четат 30 книги за два месеца (освен ако не са по 20-30 странички) и то от дете? Simple Smile Не играят ли навън децата? Дори големият ми син (на 13 г.), който наистина чете тонове, не би погълнал толкова много Wink Само ми е интересно де...

Ивайло е изчел 5 книжки (дочита петата, "Мечо Пух"), което за мен е нормално, по списък бяха 4. Аз съм доволна, като се има предвид, че тръгна на училище без да може да чете и пише. Това лято целта беше да му се изглади четенето и да се зароди удоволствието от самостоятелното четене Simple Smile
Направил е 2-3 комбинирани теста (включва от всичко по малко) от една книжка за ваканция след 1-ви клас, решил е 3-4 състезания по математика за първи клас и това е за лятото.

В момента, двете седмици преди училище, е пълна почивка. Исках да му дам почивка от свирене на два пъти по две седмици (сега и докато бяхме на море), но нещо не ми се получава - явно има нужда да свири човекът Simple Smile

Купихме раницата, която искаше от миналата година (ама след като бяхме купили вече миналогодишната), заредихме малко дрехи и обувки и сме готови. Младежът каза, че много му се ходи на училище Simple Smile Което не му пречи по цял ден да обикаля на село с колелото.

По отношение на самостоятелността - пазарува сам от поне 2 години на село и от около година и нещо в София (имаме квартален магазин в блока, до входа). Може да стои сам вкъщи с часове без проблеми, само дето като му се досвири между 14 и 16 часа няма кой да го спре  Mr. Green  За щастие почти няма кой и да го чуе в работен ден де, поне за момента, но работим по въпроса да гледа часовника Wink

С брат си може да стои и цял ден. На село с часове обикалят (с мобилен телефон). В София ме е страх най- вече от многото коли, особено с колела, и въпреки вело-алеите Sad Играят само във вътрешния двор на блока сами.

Относно пътуването до училище, съм склонна да се съглася с aunt Ogg по принцип, особено ако пътуването отнема повече от 30 минути (дори и с най прекрасния и луксозен училищен автобус Wink), но сме избрали училище в центъра, което няма аналог в София, та затова се налага пътуване. Пътуването с кола или метро отнема горе-долу едно и също време при натоварен трафик - около 25 минути. Ако излезем 10 минутки по - рано с колата е 15. Карам го на път за работа. Връщането е лесно, защото не е пиков час.

Тази година мисля да прекратим занималнята и да има повечко време за спорт. Лятото е страшно активен - колело, бягане, игри, ролери, но в учебно време се заседява доста. Миналата година опита няколко спорта, на нищо не можа да се зариби ( Embarassed), дано тази година хареса нещо. Започваме с футбол (ох, като знам как му липсва всякакъв талант за футбол Blush ... ама това иска).

В момента основното му занимание да мисли как иска да празнува рожднеия си ден Simple Smile

# 229
  • Sofia
Благодаря, Контес, ЛулуHug
Ние и двамата с татко ѝ на Гушкан не смеем на този етап да я оставяме в къщи, то земетресение, пожар, балкони...
Днес пък минавахме покрай участък, където правят ремонт и режеха асфалта. Звукът от машината е непоносим за моето чедо (нищо ново де - и миксера, прахосмукачката, сешоара не понася)... ужаси се, но видя, че няма как да мине от другаде. Слезе от колелото, тика го с една ръка и с рамото си запушила едното ухо, с другата ръка другото... Добре че, почти веднага спряха машината, да почиват.

Че то нищо друго би следвало да не правя...  Rolling Eyes

Сега преди лягане започна (която е 34та книга за ваканцията Crazy):

Да ти кажа... моята с 33 бр. (включва книги с най-малко 60стр., но пък една от последните - Необикновена принцеса е 368стр.)  за 3 месеца от ваканцията, чете средно по около 1 час дневно, но често и повече... не съм засичала. Ако и вечер, преди лягане си чете сама (а не аз), става още повече. Но си е нейно решение, вечер я гоня да ляга, тя все ми казва: "много ми е интересно, още малко..." Чете доста бързо, но и нали има стаж вече...

Ох как наближава... у-щето... ooooh!

# 230
  • София
И аз като Лулу, не мога да повярвам, наистина ли е прочело детето ти, което мисля, че писа, че сега ще става на 7г. 30 книги само? Какви книжки, предполагам не от типа за Франклин с много картинки и по две изречения текст на страница?Браво на него!

О. Не се сетих за такава възможност,. Аз съм лоша мама и като ме попита Врячо такива дали се броят - още по време на училище, де - му заявих, че това не са книги, а комикси и не се броят... То те и комикси не са, ама все едно - просто аз "книга" наричам роман или сборник с новели...  Blush

# 231
Моят интерес за четене дойде ваканцията след 2ри клас.
Така че се надявам и при Калина да се случи все пак.
Не съм и давала зор да чете, нямам и намерения да и меря прочетените книги, с тези на други деца.

# 232
  • Sofia
Гушкан прочете (казвала съм... за идеята споделям) първата книга на Фабиан Ленк и явно ѝ хареса (споменавам като вид препоръка за децата, коите на са чели). Направи връзка със сериала Тутенщайн, непрекъснато ми коментираше, навързваше разни факти... Пожела и започна втората:

Няма нужда от мерене/сравняване на децата, нали са различни, както сме всички хора. Simple Smile
Ето - моята сега отиде на пазар сама, други го правят от 2 години насам - който когато му дойде времето.  Разнообразието е хубаво нещо.  Grinning

# 233
  • София
Тази поредица и аз съм я харесала и първата книга е подготвена. Но ще и дойде реда, точно като тръгне на училище, та да видим как ще потръгне.

А аз не само комикси, но и инструкцията за билета лото за милиони го броя за четене . Laughing
Най- голям е кефа, като седнем някъде и може сам да си прочете менюто и да си избере мелбата например.

# 234
  • София
....
А аз не само комикси, но и инструкцията за билета лото за милиони го броя за четене . Laughing
Най- голям е кефа, като седнем някъде и може сам да си прочете менюто и да си избере мелбата например.

Еее, така може. Ако сложим и надничането по вестници и списания, тогава моят е прочел над 50 книги това лято Crazy

# 235
Добро утро ,

радвам се ,че се завърнахте в темата след лятната ваканция   bouquet

За училищния автобус съм съгласна ,но зависи от у-щето ,демографията и шофьора  Crazy Досега не сме имали никакви проблеми за цяла година с автобуса освен с едно дете ,което заради сприхав характер и към други деца и сбивания в у-ще беше преместено с друг клас и в друг автобус с предупреждение за изключване в 1ви клас.

Аз говоря с нея всеки ден за случващото се в у-ще ,купувам и четем книги за булинг (имат  и дни и програма за анти-булинг) ,разпитвам за автобуса и съм спокойна .А  и тази година пътува 10 минути сутрин и 30 на обратно и няма дълги преходи ,за което ми беше основен аргумент при купуването на къщата пролетта. Държах да е близо до у-щето (на близо 2 км от къщи  е) .

За книгите. Прочела е 30 ,защото си прави дневник в които списва заглавията и така знам и аз.Иначе чете час и нещо през деня ,но вечер на лягане чете поне още 1 час и сутрин по 1-2 докато се разбудим ние. Тя става към 6 и 30 ,а аз си поспивах до 8 и малко  в това време тя си чете в стаята .

Книгите не са големи . Тя чете от 5 годишна ,а сега е на 7 години и 3 месеца .
Книжките са в порядъка 20-50 страници .Предпочита книги с глави вече без картинки на цялата страница.

Отделно е абонирана за две списания за деца -'Нешънъл Географик' и 'Детския свят на науката' и тях си ги чете . Важното е да чете за мен ,а не точната бройка. Тук нямат списък с книги за прочит та чете каквото и купим .

# 236
  • София
  Стига сте им смятали книгите на децата!  Laughing Колкото-толкова!
  Може да прочете дете 30 книги, защо да не може. На Морена щерката чете постоянно , с желание, още през годината. Нормално е да й върви леко четенето. Контесата помня, че е в чужбина. Не знам къде е точно, но в УК книгите в библиотеката са разпределени по възраст и четивна техника. Първият раздел са лесни, "бебешки", с прости думи и доста картинки. Като ги прочетат 50-те минават на втори раздел-малко по-сложни думи и т.н. Така постепенно книгите им се усложняват като думи и изрази. Идеята е не просто да се научат да не сричат, а и да развиват лексиката. При нас е друго, понеже имаме срички-децата могат да прочетат всяка дума с малко тренировки. Дали им е ясна е друго.  Wink Хайде кажете колко от децата прочетоха "Приказен свят" на Ангел Каралийчев?! Аз тази мъка не можах да я изтърпя-на всяко изречение да съм преводач.

# 237
  • В светлината на слънцето
При книгите голямо значение освен наличието на картинки, има и шрифтът. Като цяло детските са с по-едър, който се чете лесно и бързо. Така че е напълно възможно да се прочетат толкова книжки, особено както казва Контесата, че не са много дебели. Peace Моето голямото е от силно четящите и в края на втори клас някъде изчете точно за един месец дебелата тухла "Властелинът на пръстените", който е 1100 страници ситен шрифт. При това без да прелита по диагонал, а постоянно ровейки из последните страници за разните му там подробности. Тя например във втори клас си четеше вече сериозни книги, детските ги мина още преди да е тръгнала на училище.  Crazy Мисълта ми е, че имаше вече набран сериозен опит в четенето, затова й вървеше леко. Та е напълно възможно да се прочетат толкова. Peace Виж, това да се случи на брат й, е вече в сферата на научната фантастика. Mr. Green Къде ще си губи времето той с четене... Crazy Mr. Green Но да ми развие теория и да философства за ползата от четенето и ограничаването на детската свобода и избор, много го бива. hahaha

# 238
  • Sofia
Поздрав от Сандански... закъснях да снимам (влязох за фотото, а щерката ми даде ваканционната книга за проверка и...), че беше 42 Гр. (целодневно на сянка е термометърът)

клик

и Гушкан... аз "умрях" от смях...  Joy Joy Joy...

клик

# 239
  • София
МоренаJoy  С глас се смея на тенджерлъка. Направо са страшни децата. Hug

Общи условия

Активация на акаунт