Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 445
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Мама Мариана и Делпел, вашите идеи ми се струват направо гениални, предвид че съм тотално изключила напоследък. Обезателно с много повече приятност ще пропусна шиенето и ще обезмириша мъжовите обуща. Благодаря. Детелистна четирилинка, чакам бебето ми да се кротне и да се заема с нещо странично и смятам да вкарам в употреба всичките ти споделени идеи като изключим каустика, че съм страхлива, пък и непохватна, когато съм страхлива. Grinning

# 151
  • Варна
Еднократно ли се ползват торбичките сода за обезмирисяване на обувки?

# 152
  • София
Еднократно ли се ползват торбичките сода за обезмирисяване на обувки?

Не. Ползваш многократно, но в един момент содата остарява и изветрява, и трябва да бъде подменена.

Момичета, научих за още едно  приложение на содата, за козметични цели. Смесват се една супена лъжица мед и една чаена лъжичка сода, и се нанасят накожата на лицето. Действа като скраб, идеално почиства кожата и лицето направо светва след това. Аз все още не съм опитала, но щом си намеря домашен мед, ще го пробвам.

# 153
Чета ви и стигам до извода, че цялото това приложение на содата си е за нова тема.  Peace  bouquet

# 154
  • Варна
Явно аз съм най-мързеливата  Laughing
Содата директно я ръся в обувките, разклащам и ги зарязвам на терасата. После просто ги изтувам хубаво. И да остане малко, полепва по чорапите, без да убива.

Содата и оцета наистина имат толкова приложения, че са си за отделна тема Simple Smile
Преди няколко години със сода си спасих тенджера, в която бобът се беше опекъл. Свекървата и благоверния, като я видяха и я отписаха. Наръсих си я с повечко сода, долях вода и сутринта всичко си падна. Още я ползвам.

Английската сол в шампоана помага против омазняване (проверено е от мен и дъщеря ми)

# 155
  • На брега на реката
Преди време имаше тема само за приложенията на сода в домакинството, козметиката и т.н., ноо за съжаление не я намирам.

# 156
Детелинка, пробвала ли си био козметика?

# 157
  • София
Детелинка, пробвала ли си био козметика?

Ами, всъщност аз съм от редките щастливки с много мазна кожа на лицето. Така че моята кожа дама си се пази от дехидратация, и сама се омекотява. Аз съм на 52 години и досега нямам нито една бръчка на лицето. Ама наистина нито една. Единствената козметика, която ползвам, е един ирански сапун, който аз си правя с тамошни билки, които научих от моята свекърва там. Сапуна изглежда като крем и се нанася на кожата на лицето и тялото като маска, седи 20 мин. и се отмива.Обаче кожата след него става като коприна.  Освен това си правя ледени кубчета пак с билки, и редувам гореща и влажна хавлиена кърпа с обтриване с ледени кубчета. Нямате представа колко въздейства на тургура на кожата. Плюс това притокът на кръв към кожата означава и приток на хранителни вещества и тя става като преродена. От други грижи за кожата просто нямам нужда.  Но купешки крем с всичките му химии не бих сложила на кожата даже под страх от смъртно наказание. Имайте предвид, че моята майка беше козметичка, и то от старата генерация, която учеше две години, а не като сега 3 месеца и готово, а нямат представа какъв е строежа на кожата например. Та от майка си знам: никакви купешки кремове или маски!

П.С. Като си правя ледените кубчета, им слагам по половин клечка от сладолед да замръзне вътре, за да мога да ги държа, когато се обтривам. От българските билки можете да ползвате например лайка, розмарин, сушени розови листенца, здравец. Изсушени, смлени на прах и запарени с малко вода, се оставят да изстинат и се разпределят по формичките за лед. Бодвате им дръжка и ги оставят да замръзнат.

Хавлиената кърпа (намокрена и изстискана)  слагам в тенджера с приспособление за варене на пара, да се нагорещи и докато тя се грее, аз трия леда на лицето. Щом кърпата е готова, завивам я кръгообразно върху лицето, като само в средата оставям дупка за носа. Като поизстине, я слагам отново да се топли, а аз отново обтривам с ледче. И така няколко цикъла, два пъти в седмицата. Да внимават дами със склонност към розацея, мисля, че за тях не е подходящо такова третиране.

За дамите със суха кожа е по-добре да си търсят приготвени кремове, от естествени материали, без разните му там консерванти и ароматизатори. Няма по-голям враг на кожата от консервантите.  Това е в сила и за храната! Аз не ям нищо, което е в пакет. Защото, за да се предпази от разваляне и мухлясване вътре, са му наблъскани кошмарни количества консерванти.

# 158
аз имам един въпрос. Брат ми се върна от море, бях му дала 3 хавлиени кърпи. Ползвали са ги за след баня. Станали са доста твърди, въпреки че ги изпрах вече няколко пъти. Някой с идея за лесно 'омекотяване' /по възможност най-елементарните продукти  Wink /

# 159
  • Пловдив
detelistna.4etirilinka, благодаря за полезните съвети   bouquet Аз също съм от привържениците на содата.
Чаша вода, лъжица сода, малко лимон или оцет. Пускам за 1-2 минути в микровълновата. Оставям затворена. После избърсвам - почиства и обезмирисява идеално!

# 160
  • София
Содата е наистина приложима за много неща. Аз също съм я ползвала за почистване на плота в кухнята.Справя се чудесно. Даже и да не се отмие добре не е фатално. Няма да се натровя, както ако е препарат.Само внимавайте, когато я ползвате за обтриване на лицето, че е по- едра и може да се прежули кожата при по- силен натиск. Аз, следвайки идеята за заместване на шампоана със сода, вече два пъти се мия с нея и завършвам с оцетна вода. Косата си изглежда много чиста. Единствено като недостатък отбелязвам това, че няма обем, но пък си е чиста и лъскава. Мих я в петък сутринта, днес ( неделя)  още не са ми мазни корените. Нещо, което отдавна не ми се е случвало. Ако беше шампоан, днес вече щеше да изглежда мазна. Съответно ще трябва да я мия, или да я нося вързана. От толкова ползване на шампоан- (мия я понеделник, сряда, петък, ако се наложи и в четвъртък още веднъж - в  неделя гледам да я пожаля)-  косата ми стана суха, гадна на пипане, като слама. Сега след само два пъти ползване на сода, видът и се промени много. Може да не е супер бухнала, но е чиста, лъскава и изглежда здрава. А на мен понеже не ми се занимаваше с намазването на корените малко по- малко, разтворих содата в около чаша и половина топла вода и си полях главата, разтърках и изплакнах под душа. Сега ще пробвам и с нишестената сода, да видя кое е по- удобно.  Laughing
Смятам за момента да ползвам шампоан, само когато си правя маската с тривитаминол, че там вече при толкоз мазнотии връз главата ми содата не знам дали ще се справи.  Mr. Green Ма ще взема да пробвам, може и да се получи Joy

# 161
Аз имам въпрос към тези, които използват сода вместо шампоан и се боядисват дали пада боята от нея?
  bouquet

# 162
  • оттам, откъдето започва България
Чудесен въпрос, но доколкото помня и Детелинка се боядисва. Нека отговори, че и мен ме интересува.

# 163
  • София
Хумата не се използва на боядисана коса, защото сваля боята.

Ами то и содата сваля боята, но аз предпочитам да се боядисвам на 20 дена, но да си запазя косата на скалпа, където й е мястото. Е, вярно, аз съм със светла коса. Може би на тъмно боядисани коси е по-сложно.

# 164
С какво мога да премахна петна от натурален сок? Пробвах със Спот - не стана нищо. Сега с някакъв препарат от Лидл, прахообразен в лилава кутия ... обаче нищо не става. Някакви идеи?

Общи условия

Активация на акаунт