Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 509
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
  • в огледалото на живота
 Hug
Ще опитам и двете,дано стане  Peace

# 346
  • София
Химикалът се разтваря със спирт. Вземи от аптеката 95 градусов спирт. Подложи под изцапаното място салфетки или тоалетна хартия и с един памук, натопен обилно в спирта, тупай и потърквай мястото. Смени няколко пъти салфетките и чисти, докато не се премахне. Ако все пак има остатък, почисти допълнително с коресилин мястото, но на терасата, за да не дишаш парите.

# 347
Влизам с два въпроса - капчици от восък от свещ дали ще могат да се изчистят някак, ако дрехата вече е изпрана и не се е получило???
Дъщеря ми през лятото си изцапа всичките светли и бели дрехи / предполагам със сладолед/, но петната така и не излязоха нито с Вениш, нито със Спот...  Sad

# 348
  • София
Влизам с два въпроса - капчици от восък от свещ дали ще могат да се изчистят някак, ако дрехата вече е изпрана и не се е получило???

Да, с гладене. Отгоре и отдолу се подлагат хартии, които да попият разтеклия се восък. Правила съм го с вестник, но днешните вестници са с цапащо мастило. Може би е добре да се намери някаква амбалажна хартия.

# 349
Мерси много. Ще опитам.

# 350
  • София
Аз чистя парафин от свещи, като първо изглаждам през салфетки (бели), после чистя с коресилин. С него чистя освен това и дъвка, петна от химикал, петна от блажна боя и накрая и мазни петна. На мазните петна просто им капвам коресилин да покрия петното и после пускам в пералнята. Всеки, койот не е работил досега с коресилин, да спазва две правила: да пробва от опакото или на подгъв, и второто е да работи на открито. Все пак да отбележа, че досега не съм скапвала дреха с коресилин. Просто не влияе на тъканта. Но пък може да повлияе на шарките на плата, затова да се направи проба първо.

# 351
  • София Младост 3
Здравейте, поствам няколко практични съвета, публикувани 1938 г. във в. Варненски общественик бр.1-2/15.03.1938 г.:

Практични съвети
1) Чистене петна отъ мухи
Търкатъ се съ разръзана глава лукъ или оцетъ, а металически предмети семиятьсъ бобена
вода. (Първата вода въ която сме варили зрълъ бобъ — тя се обикновено изхвърля). Съ бобена
вода се вадятъ и мазни и други петна, перать се и вълнени дрехи.
2) Теченъ сапунъ за изчистване на мазни
петна
Домашенъ сапунъ се настръгва ситно. Прибавя се къмъ него на малки порции амонякъ й се
бърка. Прибавянето на амоняка въ малки порции продължава, докато всичкия сапунъ се разтвори.
Следъ това се прибавя още тзлкова амонякъ, за да се получи гжета каша въ тази каша се трие
мазното петно и после се изпива съ топла вода.
3) Вода за изчистване на дрехи
10 гр. чювенъ настърганъ на ситно се изварява съ 60 гр. вода, докато се получи извара 45
гр. Прецежда се презъ платно. Къмъ тази извара, поставена въ стъклена бутилка, се прибавя 250 гр.
бензинъ, бърка се около половинъ чась и следъ това се оставя на спокойствие. По дрехитв, които
се износватъ ежедневно се образуватъ петна отъ вода, прахъ, мазнотии и пр. Само съ четката не
всички петна могатъ да се отстранятъ.
Петната се отстраняватъ, когато четката предварително
се намокри съ тази течность и тогава се четка дрехата,
4) В а д е н е петна отъ бЪпьото
Петна отъ плодове изчезватъ често само като ги изператъ съ сапунена вода и амонякъ. Не
изчезватъ ли, можемъ да употръбимъ слабъ разтворъ отъ хлорна варь.
Петна отъ червено вино се чистятъ съ Eau de jауеllе (алумива). Ако са съвсемъ мръсни могатъ
да се изчистятъ като съ поръсятъ съ соль и намокрятъ съ лимонъ и следъ това изложатъ на
слънце. Сапунената вода ги допира после.
Петна отъ плесень не могатъ да се изператъ,
ако са много стари. По-пресни петна се чистятъ съ разтворъ отъ 15 гр. нишадъръ на прахъ и 60
- гр. готварска соль въ единъ литъръ вода. Намокрюватъ се петната съ този разтворъ (дрехитъ еж
сухи). Щомъ изсъхнатъ, пакъ ги намокримъ и повтаряме до тогава, до като петната изчезнатъ. Най
добре става това като простремъ дрехитъ навънъ върху зелена трева.
Петна отъ ражда, ако са пресни, се вадятъ като тъзи съ червено вино, ако са стари, намокрюватъ се нъколко минути,съ разтворъ отъ една часть оксална кисилина, малко лимоновъ сокъ на
осемь части вода. Следъ това се ператъ въ гореща сапунена вода. Сжщо и щавелно—киселата соль
премахва раждата.
Петна отъ мастило се чистятъ по сащия начинъ като тъзи отъ раждата.
Захабени петна отъ кръвь се чистятъ съ оксална киселина соль или разворъ отъ хлорна варь
Тънки неща натопяваме въ една сапунена алумива,
на която се прибавя малко оцетъ и спиртъ.
Петна отъ смола се чистятъ съ разтворъ отъ бензиновъ сапунъ въ чистъ алкохолъ, може да му
се прибави и малко спиртъ.
Петна отъ шоколадъ и кафе се чистятъ като натъркваме нъколко пъти съ глициринъ и изтриваме
съ дестилирана вода или спиртъ.
Петна отъ поть се чистятъ съ смъсъ отъ три части съренъ етеръ, три части спиртъ и една часть
амонякъ.
Петна отъ блажна боя се чистятъ съ терпентинъ. Следъ чистенето съ кавито и да еж ядки вещества
като алушива, разтворъ отъ хлона варь или отъ щавелно—кисела соль, дрехитъ се изпиратъ
веднага добре съ топла вода и сапунъ, за да имъсе прекжене разяждащото действие.

# 352
  • Варна
Дъщеря ми през лятото си изцапа всичките светли и бели дрехи / предполагам със сладолед/, но петната така и не излязоха нито с Вениш, нито със Спот...  Sad
Пробвай да ги изпереш с прах за пране, ако до сега си ги прала с течен препарат или гел-капсули. Праха за пране при мен изпра неща, които течния п-т не може  Peace.

# 353
Пробвай да ги изпереш с прах за пране, ако до сега си ги прала с течен препарат или гел-капсули. Праха за пране при мен изпра неща, които течния п-т не може  Peace.
Аз също имам наблюдения, че течните препарати не перат толкова добре, колкото прахообразните.

# 354
  • оттам, откъдето започва България
Доколкото си спомням в темата за перилни препарати коментираха, че петна от шоколадов сладолед много трудно или въобще не се изпират, независимо с какво се перат.

# 355
  • София
Не препоръчвам петното от мастило на промазан плат да се обработва с кореселин. Има риск да се разтвори и покритието върху плата.

# 356
  • София
Не препоръчвам петното от мастило на промазан плат да се обработва с кореселин. Има риск да се разтвори и покритието върху плата.

Да,правилно. Аз точно затова препоръчвам да се направи проба на подгъв или на опакото. А се сетих и за още един потенциален проблем - слепените платове. Като например когато върху трико е залепен изкуствен каракул, резултатът е плътен и доста наподобяващ истинската кожа плат. Работата е в това, че лепилото, което се ползва в подобни случаи, е разградимо от органични разтворители.

# 357
Дъщеря ми през лятото си изцапа всичките светли и бели дрехи / предполагам със сладолед/, но петната така и не излязоха нито с Вениш, нито със Спот...  Sad
Пробвай да ги изпереш с прах за пране, ако до сега си ги прала с течен препарат или гел-капсули. Праха за пране при мен изпра неща, които течния п-т не може  Peace.

С течен препарат съм ги прала.  Rolling Eyes

А тоя коресилин може ли да се прилага на стари петна?

Да дам и аз една хитра идея : когато някоя дреха се заваля и стане на топченца, перфектно се почиства с обикновена самобръсначка. Става като нова. Разбира се, трябва да се внимава да не се среже тъканта.  Peace Имам и машинка за пилинг на дрехи, но тя не върши чак толкова добра работа.

# 358
Това и аз съм го чувала, но никога не съм го пробвала  newsm78
Някой по-напред беше писал с какво се почиства инокс, дали може да ми припомните? Освен ссъ специален препарат, разбира се  Rolling Eyes Май със сода или с препарат за прозорци беше  newsm78 Става въпрос за тръбата на абсорбатора.
А самите филтри на абсорбарота как и колко често почиствате?

# 359
Това и аз съм го чувала, но никога не съм го пробвала  newsm78
Някой по-напред беше писал с какво се почиства инокс, дали може да ми припомните? Освен ссъ специален препарат, разбира се  Rolling Eyes Май със сода или с препарат за прозорци беше  newsm78 Става въпрос за тръбата на абсорбатора.
А самите филтри на абсорбарота как и колко често почиствате?

Май с препарат за прозорци бяха написали /защото има спирт в него/ newsm78   Аз абсорбатора и тръбата /от инокс/ почиствам с Meglio и мека гъба, защото от парата полепва и мазнинка по тях. След това подсушавам с микрофибърна кърпа.
Филтрите - или пускам в миялната, или в банята - напръсквам обилно с Meglio и след няколко минути обливам с подвижния душ с гореща вода. Ако е необходимо - повтарям процедурата. Не мога да кажа колко често ги почиствам, но гледам да не се налага повторно пръскане Simple Smile

За премахване на ръжда от дрехи - намокрям петното обилно с вода  и посипвам отгоре лимонтозу.
           Надраскано от химикалка - сапун и търкане на ръка, а не с четка или нещо, което би повредило плата.  Мисля, че разтворител като кореселина ще разтвори химикала и той ще се разнесе като цветно голямо петно наоколо.  Не съм пробвала.

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 10:43 от tetka_the_best

Общи условия

Активация на акаунт