Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 499
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • София
взимаш голям съд, слагаш отдолу алуминиево фолио - пълниш със смес  сода,оцет,вода - пускаш съдовете вътре- и оставяш на слънце за 1-2 часа - след това с телчица, или по-груба гъба търкаш - стават като нови /особено за пръските от мазнина/

В какво съотношение трябва да са содата, оцета и водата?

За измиването със сода още се чудя  newsm78 Ако сваля боята и започна да се боядисвам по-често, значи че пак ще си увелича химията върху косата. Сега се боядисвам през два месеца. Ако пък го правя две-три седмици преди боядисване дали пък ще има ефект  newsm78

Ами аз съм блондинка по природа, вече съм побеляла доста и се боядисвам, със светла боя. Първо, като е светла косата, не личи толкова много прораслата побеляла коса. За тъмнокоси не знам. Второ, откакто се мия със сода, се боядисвам по-често - вместо на 1 мес. се боядисвам на 20 дни. Но косата ми е коренно различна от времето, когато се миех със шампоан.

За тези, които се интересуват какви са химикалите, които вредят в козметиката, поствам следната статия:

Скрит текст:
В ежедневните грижи за красотата, освен натуралните козметични продукти, се налага вероятно да посегнем и към професионални, конвенционални продукти.

Добре е обаче да имаме предвид и кои вредни съставки не биха повлияли благоприятно на здравето ни, а и, след време, отразявайки се на свежата и хубава визия.

Propylene Glycol

Безцветна и безмирисна течност, производна на природния газ, считана за една от най-опасните съставки в продуктите за коса.

Широко приложение обаче има в козметиката, както и в много други препарати, които ползваме у дома.

Може обаче да предизвиква алергии, обриви, екземи.

Ако на някой етикет прочетете Пропилен гликол или Полипропилен гликол, то значи въпросният продукт е базиран на синтетични съставки.

Isopropyl Alcohol

Обикновено се ползва в продукти, предназначени за укротяване на стърчаща коса, гелове, лакове за коса, продукти за обем.

Става въпрос обаче за силно изсушаващо химично съединение, което с времето може да причини увреждане на косата, да я направи много крехка и чуплива, понеже е останала без естествени мазнин.

Sodium Lauryl Sulfate

Евтин химикал, често приложим заради дълбоко почистващите си и пянообразуващи свойства. Но пък те са производни на петролните продукти, а в неистинските натурални продукти се представят като продукти на кокосото масло.

Резултатите обаче могат да са обриви, прекомерна сухота, пърхот.

Polyethylene Glycol (PEG)

Представлява смес от продукти от нефтохимическа преработка. наи-вече се ползват в препарати за отстраняване на всякакви мазни повърхности.

Но могат да предизвикат обриви и екземи.

Coal Tar – оцветители от сажди

Ако страдате от астма, имате много чувствителна кожа, пърхот, избягвайте шампоани с оцветителни сажди в състава.

Diethanolamine, Momoethnanolamine и Triethanolamine (DEA, MEA, TEA)

Обикновено се намират в някои козметичните продукти, за да образуват консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна.

Биха могли обаче да предизвикат алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата.

И дори се счита, че тези амини при влизането си в контакт с нитрати могат да способстват за формирането на ракопричиняващи нитрозамини.

Особено токасични са, ако бъдат поемани от тялото за продължително време.

Methyl, Propyl, Butyl и Ethyl Paraben

Тази група химикали има качествата на консерванти, удължаващи срока на годност на козметиката.

Същевременно обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви.

А чрез кожата могат да се абсорбират от организма. Съществувайки в тялото като във вид, подобен на хормона естроген, могат да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи

# 211
аз ползвам един голям леген - едно пакетче сода /20г/ 100-150мл от оцета /този имитиращият -той е по-подходящ за тази работа/ и другото е вода. Аз нея я доливам след около 5 минути. колкото по-дълго стоят /желателно на слънце/ толкова по-лесно се чистят . А за вилици и лъжици - излизат като нови и без търкане.

# 212
аз ползвам един голям леген - едно пакетче сода /20г/ 100-150мл от оцета /този имитиращият -той е по-подходящ за тази работа/ и другото е вода. Аз нея я доливам след около 5 минути. колкото по-дълго стоят /желателно на слънце/ толкова по-лесно се чистят . А за вилици и лъжици - излизат като нови и без търкане.
Това ще го пробвам задължително, още повече, че сега има много слънце и е подходящо. Благодаря   bouquet
Една позната си чисти каната за вода точно с този имитиращия оцет. Никакви други препарати не вършели работа.

# 213
о да, кани, микровълнова, хладилник....за всичко става.
Само да не забравиш алуминиевото фолио, че то е много важно Simple Smile

# 214
о да, кани, микровълнова, хладилник....за всичко става.
Само да не забравиш алуминиевото фолио, че то е много важно Simple Smile
Да, алуминиево фолио на дъното на легена и останалото върху него  Peace

# 215

Една позната си чисти каната за вода точно с този имитиращия оцет. Никакви други препарати не вършели работа.
Този имитиращ оцет не е никакъв оцет, а кисел продукт с Е260 + боя и вода. От опит мога да кажа, че с него си забоядисах в оранжево бяла материя. Mr. Green
Намирам го за продукт, на който мястото му не е при хранителните стоки.
Ако е за почистване, бих го заменила с лимонтозу, в което отсъства въпросната боя. Наскоро чистих ел.кана с него .

# 216
  • София
Здравейте ,как да почистя кожени ръкавици за фитнес ?

Аз почиствам кожа и изкуствена кожа с немазен крем за ръце или за тяло. Намазваш и после търкаш с меко парцалче. Ако не е боядисано с нещо, обикновената мърсотия пада без проблем.

# 217
  • оттам, откъдето започва България
Ох, аз нали съм "голяма чистница" и видях, че кожата на ръкавиците за фитнес на моя син са почернели от вътрешната страна. Естествено, реших, че ще ги изпера /с кой акъл  newsm78/. Е, изпрах ги, че ги търках със сапун, че какво ли не слагах. Разбира се, останаха си мръсни, но се бяха вкоравили яко след изсъхването. Въпреки това сина ми каза, че си ги харесва и ще си ги ползва. След няколко тренировки каза, че са омекнали. Забрани ми да ги пера, защото те се цапали от щангата най-вече и това изцапване не може да се изчисти. Ама на мен като са ми грозни така.  ooooh!

# 218
  • София
Ох, аз нали съм "голяма чистница" и видях, че кожата на ръкавиците за фитнес на моя син са почернели от вътрешната страна. Естествено, реших, че ще ги изпера /с кой акъл  newsm78/. Е, изпрах ги, че ги търках със сапун, че какво ли не слагах. Разбира се, останаха си мръсни, но се бяха вкоравили яко след изсъхването. Въпреки това сина ми каза, че си ги харесва и ще си ги ползва. След няколко тренировки каза, че са омекнали. Забрани ми да ги пера, защото те се цапали от щангата най-вече и това изцапване не може да се изчисти. Ама на мен като са ми грозни така.  ooooh!

В интерес на истината не съм чистила ръкавици за фитнес, но съм чистила например бяла чанта и обувки и светла кожа яке с крем, и си стана идеално.  Обаче тук, както казваш, проблема е по-сериозен. Предполагам, че металните частици се набиват в порите на кожата, а оттам не ми се струва нещо да може да ги изкара.

Само да отбележа, че метода с крем става за кожа, но не и за велур и набук. Да не вземе някой да направи мазало.

# 219
ее този имитиращия 'оцет' .... някой въобще за готвено ползва ли го? Той е хубав за смесване със сода, защото си е чиста киселина...аз си взимам  от белия....петна никога не са оставали

# 220
Благодаря ви   bouquet

# 221
Има ли някакъв начин да се изчисти силиконов кейс за телефон, ето такъв http://bsmart.bg/sites/default/files/12270_s-line-cover-case-sil … n_-1836817189.jpg , не е изцапан с нещо конкретно, просто ми се струва, че се е позахабил?

# 222
  • Пловдив
Има ли някакъв начин да се изчисти силиконов кейс за телефон, ето такъв http://bsmart.bg/sites/default/files/12270_s-line-cover-case-sil … n_-1836817189.jpg , не е изцапан с нещо конкретно, просто ми се струва, че се е позахабил?

Едвали, знам че с времето силикона си променя цвета и са ми казвали ще няма как да се върне предишния му вид

# 223
взимаш голям съд, слагаш отдолу алуминиево фолио - пълниш със смес  сода,оцет,вода - пускаш съдовете вътре- и оставяш на слънце за 1-2 часа - след това с телчица, или по-груба гъба търкаш - стават като нови /особено за пръските от мазнина/

Искам да попитам, че не ми стана ясно - този начин за почистване на какви съдове е? Чинии, тенджери, прибори за хранене?

# 224
ее този имитиращия 'оцет' .... някой въобще за готвено ползва ли го? Той е хубав за смесване със сода, защото си е чиста киселина...аз си взимам  от белия....петна никога не са оставали
Продава ли се такъв бял "оцет"? Не съм виждала по магазините, може и да не съм обърнала внимание.
В Канада и САЩ масово ползват бял (прозрачен) оцет за почистване на домовете си. Продават го и в туби от по няколко литра. Но той изобщо не мирише на оцет, а на нещо кисело ... Не знам как да го обясня. Явно е някаква киселина. Но същия го ползват и за овкусяване. А винен оцет не съм виждала в магазините им.

Общи условия

Активация на акаунт