Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 520
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Продава ли се такъв бял "оцет"? Не съм виждала по магазините, може и да не съм обърнала внимание.
В Канада и САЩ масово ползват бял (прозрачен) оцет за почистване на домовете си. Продават го и в туби от по няколко литра. Но той изобщо не мирише на оцет, а на нещо кисело ... Не знам как да го обясня. Явно е някаква киселина. Но същия го ползват и за овкусяване. А винен оцет не съм виждала в магазините им.

Мисля, че в магазините на DM има бял оцет.
Това, което тук се предлага за овкусяване е оцетна киселине Е260. Не знам концентрацията каква е, но не е истински винен оцет с посочени градуси на етикета.

# 226
всякакви съдове - тигани тенджери, прибори, пластмасови купички също
Да този 'оцет'е пак червен и бял - по 40ст шишето.

# 227
всякакви съдове - тигани тенджери, прибори, пластмасови купички също
Да този 'оцет'е пак червен и бял - по 40ст шишето.
Благодаря, ще пробвам!
В магазините DM сигурно излиза доста по-скъп този "оцет".

# 228
Момичета, дайте акъл, имам едно стъклено шише, от което пия вода, но е почнало да зеленясва по дъното. Не мирише, но се вижда. Sick Киснах го с циф, с какво ли не, не ще да се измие, а гърлото му е супер тясно и не влиза никаква четка Cry

# 229
Сипваш една лъжица ориз+малко вода и разклащаш силно нагоре-надолу.

# 230
  • оттам, откъдето започва България
Аз пък в мокрото шише сипвам обилно сол и оставям да престои. После пускам накъсани хартийки вътре, доливам вода и го разклащам. Може и сода за хляб да си сложиш след солта, с нея си чистя и гърлото на бутилката.

# 231
  • София
Момичета, дайте акъл, имам едно стъклено шише, от което пия вода, но е почнало да зеленясва по дъното. Не мирише, но се вижда. Sick Киснах го с циф, с какво ли не, не ще да се измие, а гърлото му е супер тясно и не влиза никаква четка Cry

Аз имам една метална верижка, с не много едри халки, която пускам в шишетата и с препарат измива идеално. Аз също пия от стъклено шише и от опит знам как се получава, но с верижката се изчиства без проблем. Номера е само да успееш да ''обходиш'' всяко кв. сантиметърче с верижката. Само за сравнение, тя е с халки около 3 мм., тежка е, защото не е алуминиева, а желязна, и е никелирана. Моето шише е от уиски, с дюза, и само съм махнала патрона. Много ми е приятно да пия от него. Ако и твоето е с такава тясна дюза, можеш да бъдеш уверена, че верижката ще го изчисти без проблем.

# 232
Интересен начин за складиране на тигани и капаци

# 233
Водата не е много ОК, щом ви зеленясват шишетата.  Peace

# 234
  • оттам, откъдето започва България
Ами, от магазина е - веднъж трапезна, друг път минерална. От чешмата не пием от години.

# 235
Ами, от магазина е - веднъж трапезна, друг път минерална. От чешмата не пием от години.
Да, и при нас магазинска зеленясваше. Сега, тази, която пълним от минералните бани, не зеленясва. Но със сигурност пък е доста силно минерализирана, което пак не е добре, пълно щастие няма.

# 236
  • На брега на реката
Момичета обещах да пиша, след като ползвам лимонов сок за изплакване на косата. Снощи си измих косата със сода и я изплакнах с 1 литър вода в който добавих сока на 2 лимона. Косата мирише чудесно, само е малко по-твърда, отколкото с оцет, та ще трябва да и добавям балсам, ама нали не е  в корените.

# 237
Нямам метална верижка подходяща...ще пробвам с ориз. То самото шише е зелено и първоначално реших, че си е от самото него сянка, ама...не е. Иначе водата е уж филтрирана чешмяна Confused

Едит: пробвах с ориз, за отрицателно време бутилката светна, изобщо не съм очаквала! А каква гнус е било вътре, ужас просто.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2015, 20:30 от DreamComeTrue

# 238
  • Пловдив
Айде и аз да питам по темата със соденото миене на коси. А дали няма да стане вместо да се ръси със солница или да се вари нишасте, да се напряви нещо като наситен соден разтвор и да се полива върху косата  newsm78 В смисъл всички занем, какво е да не ти стига времето. И това може бързо да ме откаже, ако едното миене на коса ще ми коства такова приготовление преди него. Иначе оцет като дете майка ми ме караше да слагам при последното изплакване на косата, тъй като навремето нямаше балсами. Целта на оцета беше да неутрализира остатъците от сапун или шампоан. Но моята коса пък стива прекалено мека от него.

# 239
  • София
Айде и аз да питам по темата със соденото миене на коси. А дали няма да стане вместо да се ръси със солница или да се вари нишасте, да се напряви нещо като наситен соден разтвор и да се полива върху косата  newsm78 В смисъл всички занем, какво е да не ти стига времето. И това може бързо да ме откаже, ако едното миене на коса ще ми коства такова приготовление преди него. Иначе оцет като дете майка ми ме караше да слагам при последното изплакване на косата, тъй като навремето нямаше балсами. Целта на оцета беше да неутрализира остатъците от сапун или шампоан. Но моята коса пък стива прекалено мека от него.

mama mariana, явно нямаш такива проблеми с косопад, та да си готова и на челна стойка да заставаш. Мога да те уверя, че ако те сполети такъв проблем, ще си готова на всичко, не само на варене на нишесте. А сега ще ти кажа какви бяха моите мотиви да прибягна именно до содата с нишесте.

1. Опитах с гъст разтвор на сода с вода, да стане на гъста каша. Ами при търкането на скалпа чувствах, че направо ще ми го одере. Така че този вариант отпадна от първия път. Същото е валидно за ръсенето със солницата.

2. Опитах и с течен разтвор на сода, но тогава содата си изтичаше надолу по косата, вместо да седи в корените, за да може да ги измие. Шампоанът е удобна работа, капваш една плюнка от него на ръката и търкаш в косата, и ето те чиста. Содата обаче няма това качество, тоест няма ПВА. Ако й добавим, и тя ще почне да се пени и да се нанася лесно. Само че аз вече съм решила за себе си - никаква химия. Така че си напънах мозъка да измисля начин измиването да стане лесно и удобно.

3. Пробвах да направя гелоподобна консистенция с пектин. Чаена лъжичка пектин + две лъжички сода. Получава се перфектно, но има два недостатъка. Първият е, че е скъпо, т.е. неоправдано скъпо, понеже пектина в случая не играе лечебна роля, а само свързваща.Не си струва хабенето. И второ, самото разтваряне с вода е трудно начинание, джуркаш и джуркаш, за да разтвориш проклетия пектин, понеже той образува буца и иска добавяне на вода и мачкане, докато се разтвори.

Така че, накрая се сетих за нишестето като гел, и това беше най-удачното ми решение. Всъщност, да си призная, става и с брашно, сварено във вода, но на мен ми е по-фино да ползвам нишесте.

И си мисля, че тоя метод не е за ония дами, които просто очакват да хлопнат с миглички и да се озоват излекувани от косопад. Трудно е, и се иска постоянство. При мен, понеже малко след като бях почнала със соденото миене, прекъснах за около 4 - 5 миенета, така се получи. И косопада се възобнови отново, което само ми показа колко ми вреди шампоана. Затова, аз до края на живота си ще се мия със сода, а който не му стиска - има и други начини за борба с косопада. Имате избор. Доколко ще е удачен - това вече не мога да гарантирам.

Апропо, дамите, които вече се мият със сода - някакви отзиви? Помага ли ви?

Общи условия

Активация на акаунт