Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 569
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Значи пиша отчет- и с белина и с препарат пробвах и за съжаление още си седят черните петънца  Tired, ще взема перхидрол и дано стане  Praynig. Благодаря ви за съветите  bouquet

През месец май тази година правих леко освежаване на спалнята.
На външната стена имаше под тапета малко мухъл. Отгоре не се виждаше на всички места, но в стаята миришеше леко.
Тук в Г-я обикновено се слагат тапети  с някаква структура, които после се боядисват. Аз сложих винилов, гладък тапет - изглеждаше страхотно, но се оказа голяма грешка. Стените не могат да дишат през него и така се образува мухълът.
Сутрин ставах със запушен нос и с главоболие. Белина не исках да използувам- прекалено ми е рисковано за дихателните пътища.
В началото пробвах с препарат без хлор от Баумаркта. После с Вениш окси екшън, който съдържа Natriumpercarbonat (отделя свободен кислород) , не знам в каква концентрация. Петната се махнаха, но миризмата Ha мухъл остана.
За щастие  наблизо има магазин за екологични стрoителни материали, чиито собственици са много любезни и дават с готовност съвети.
Те ме посъветваха да махна тапета, да измия основно мухъла от стената, да остържа и замазката ако трябва.
За убиване на спорите от мухъл да намажа с разтвор от сода, да загладя неравностите и да варосам стената.
Гасената вар била естествен фунгицид. Поради липса на време направихмe само две стени с вар. Другите си чакат по реда, но те нямат мухъл.
Очарована съм от ефекта. Много е хубаво. Остава тази зима да се види дали ще се развие пак мухъл.

Та исках да дам идея- пробвайте с разтвора от сода и после варосване на шпертплата.
Мисля, че няма да е скъпо и не е опасно за здравето както белината.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 03:40 от liana_2

# 286

Та исках да дам идея- пробвайте с разтвора от сода и после варосване на шпертплата.
Мисля, че няма да е скъпо и не е опасно за здравето както белината.

Това със содата бях го срещнала като предложение в темата за мухъл.
Сега вече се уверих, че може да помогне.
Много добра идея за варосването. Нашите баби и дядовци не са били глупави, като са си варосвали
кирпичените къщи по селата.

# 287
Нашите баби и дядовци не са били глупави, като са си варосвали
кирпичените къщи по селата.

Така е. Варта си е силен дезинфектант. УБива не само плесените, а и всякакви вредни твари. А латекса и грундовете под него задушават стената и плесента само това чака. НО като сме си задушили вече всичко, остава да се мъчим с белина и сода.  Grinning

# 288
Има и варов латекс, като позволява двете да се съчетават. За содата, че махала мухъл не знаех.  Thinking

# 289
  • Пловдив
Благодаря момичета   bouquet за отговорите за хлебарките, но не ми са иска да ползваме химия, но явно ще се наложи

# 290
Здравейте, аз знам, че има отделна тема за това, но ми се иска да открия някакъв по-природен вариант. Първоначално бяха само в кухнято, но сега си обикалят целия апартамент гадните хлебарки. Пробвахме с едни хапчета уж май имаше намаление в броя им за кратко и после пак същата работа. Купихме и едно за контакта дето излъчва сигнал и те бягали никакъв ефект. Вие имате ли някакви идеи как да се справим с тая напаст

против хлебарки помага и дафинов лист (с временен ефект). Листата се пускат се на всевъзможни места - ъгли, зад мебели и изобщо навсякъде където има особено струпване. Майка ми се спаси от тези гадинки, но след време пак се появяват - щом забележи някоя веднага подменя изветрелите листа и така, до следващия път. Ужасна напаст са   Close

# 291
  • Пловдив
Срещу хлебарки аз разтварям една пипетка от Фронтлайн (срещу бълхи по животните) в шише с пулверизатор. Пръскам на около 30-40 см.височина по стените и ако дя, че излизат от някъде също. Мрат гадинките, ама си трябва и постоянство. Обясниха ми, че препарата дества смъртоносно точно на този вид -бълхи, кърлежи, хлебарки, но е безопасен за хора и дмашни животни.  Има и по-евтин български препарат, подобен на фронтлайна, питайте във ветеринарна аптека.

# 292
  • София
А да споделите нещо срещу паяци?

# 293
  • Пловдив
Благодаря   bouquet на всички момичета за идейте срещу хлебарките (това нахални и противни гадини  #2gunfire) за сега може би ще пробвам това с дафиновия лист, защото с тези отрови да ви кажа ме е страх

# 294
Още един глас за Фронтлайн. Аз не го разтварям- отварям пипетата и капя по една- две капки в ъглите на помещенията, около входната площадка, канали и пр. Изнасят се същият ден.

# 295
С какво мога да си изчистя покритието на ютията? Има нещо лепкаво, нямам идея от какво е ...

# 296
С какво мога да си изчистя покритието на ютията? Има нещо лепкаво, нямам идея от какво е ...
Опитай с внимателно търкане с мокра кърпичка и сода бикарбонат.
Внимавай да не надраскаш  повърхността.
Имаше някакъв препарат в магазините на DM за почистване на ютии, но точно това лепкавото дали ще изчисти, не знам.

# 297
Петна по бебешки дрешки знаете ли с какво мога да третирам?

# 298
Опитай с внимателно търкане с мокра кърпичка и сода бикарбонат.
Внимавай да не надраскаш  повърхността.
Имаше някакъв препарат в магазините на DM за почистване на ютии, но точно това лепкавото дали ще изчисти, не знам.
Много благодаря за съвета и аз имам същия проблем, ще действам и ще докладвам.

# 299
  • София
Мацки, аз си спасявам ютията, като я почиствам с памуче, натопено в коресилин. Ютията трябва да е топла, но не гореща, защото памучето ще пламне, ако е гореща. И освен това изнесете на терасата, за да не дишате парите.

Общи условия

Активация на акаунт