Хитринки за всякакъв случай-тема 12

• 118 408
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
Жармен, виж какво си писала в темата за перилните препарати:
Останах със смесени чувства от препарат за почистване на перални от Лидл - варовик не открих във филтъра и никога не мирисалата ми перална мириса на лошо 2-3 дена Very Happy
Обясни подробно за какво става въпрос и има ли смисъл от този препарат.
Ама гуменото уплътнение изми - нал за това беше въпроса мисля .

Скрит текст:
дидка питка ,ако по малко се взираш в това дето пиша ще живееш по весело и щастливо  Joy  в последно време все търсиш в коя тема да ме ръфнеш  Laughing

# 496
  • оттам, откъдето започва България
 Joy Добро утро, Жармен, нищо лично, просто искам искам да си изясня това почистване на пералните, дето всеки чул недочул и го прави. И други като теб са се оплаквали, че след профилактика почва да мирише пералнята и затова исках повече обяснения, в смисъл какво стана след като замириса при теб, кога се измириса. Сигурно нещо се разбутва вътре, може би утаените мръсотии, и затова така става. Моята е на 3 години и не съм й правила профилактика. Редовно си подсушавам гуменото уплътнение и нямам видими замърсявания по него. Няма промяна и в изпирането. Преди това и старата не съм почиствала и затова ми е интересно.  newsm78

# 497
Ами моята пък е на 11г и никога не е мирисала и вече не мирише на нищо . Сто пъти съм писала и обяснявала подробно.
 Не ползвам омекотители и течни перилни препарати и капсули - имам алергии и не са ми удачни.
  Даже и Калгон не ползвам - на тази пералня никога / на предишни съм / и интересно ми е ама как не се счупи за толкова години - да натрупа варовик . Водата тук е  една от най -твърдите и варовити .
   Та за мен всичко е просто една реклама за тези препарати или праховете ,които използвам / а те не са най -скъпите и прехвалени тук / са си достатъчно удачни и се справят с варовика.
  На уплътнението почти нямаше нищо - но аз си го подсушавам и почиствам с влажна кърпичка или попиваща кърпа. И капака не винаги е отворен - просто е до радиатора на парното и нямам как да стои така - та влагам минимум усилия и средства и нямам такива странни миризми и т.н.
  Пералнята ми е в сухо и топло помещение - явно това е то значение голямо . Препича си се на слънчице Grinning

# 498
И какъв е извода? Да не ползваме препарати за почистване на перални щом не ни миришат пералните?  newsm78

# 499
  • София
И какъв е извода? Да не ползваме препарати за почистване на перални щом не ни миришат пералните?  newsm78
Извода е да се ползват на определен период от време, защото ако засмърдят, значи работата е много зле.

# 500
Извода е да се ползват на определен период от време, защото ако засмърдят, значи работата е много зле.
Моята не е смърдяла никога - само след почистването за ден -два.
  Вие си преценявайте сами.
  За мен извода е ,че явно евтините ми препарати с които пера не са толкова лоши.

# 501
Явно няма значение цената на праха. Изводът е да се ползват правилно перилните препарати. За мен всичко друго е маркетинг, за да се вземат парите на хората. Беше писано, че само с програма 60 градуса и нагоре с прах за бяло и без дрехи може да се прави профилактика на пералнята. За какво са тогава тези препарати? Редувам течни и прахообразни и нямам проблем. Задължително обирам гуменото уплътнение от водата след пране и държа люка и чекмеджето отворени. Както казва Жармен, слънцето си я напича ежедневно и смятам, че няма нужда от допълнителни химии.

# 502
  • София
A защо трябва да засмърди пералнята?  newsm78 Имам една чешка пералня от 1981-82 година. Все още работи на вилата. Цял живот е прала с варовита вода, а Калгон и почистващ препарат не е виждала никога. Не мирише. Имах една Перла, която изкара около 15 години без да замирише. В момента Аристона и той е на 13-14 години и не мирише. За миялната машина важи същото. Да не би омекотителите да правят белята? На практика такива не ползвам. А малкото пъти, в които съм слагала, някак полепва по кошницата и ако не се измие, до следващото пране е мухлясала. Възможно е да полепва не само по кошницата за препарати, а и по казана.  newsm78

# 503
Не само по казана полепва, но и по тръбите. Чистата гума-уплътнител не е гаранция, че вътре не е мека каша.

# 504
Аз, като чета, и си правя извод, че всичката смрадня идва май от омекотителите. Досега пералня не ми е мирисала, а съм имала 3, сега 4-та. От няколко седмици спрях да ползвам омекотител, защото ме дразни лигавата течност, която остава по чекмеджето, и предполагам и по тръбите. Много се пише, че смраднята идва от течните препарати за пране, но те си се разтварят, защото водата се топли, а омекотителят се взема при последното или предпоследно плакнене и реално не може да се разтвори. Мои си разсъждения.  newsm78

# 505
http://adonisgiurgiu.ro/wp-content/uploads/2015/04/DSC04186.jpg

Ето с това си почистих снощи пералнята. Платих 4.50 за него. Изсипва се наведнъж в чекмеджето на мястото на праха и се пуска на най-късата програма. Аз го пуснах на стандартната, която ползвам час и половина. Моята е стара, ползвам я над 16 години, водата ни е супер твърда. Няма иначе никаква миризма, нито преди, нито след препарата. Peace
Снимката не е моя.

Сега прочетох последните постове. Заех се да изчистя моята, защото половината от омекотителя оставаше в отделението. Мила съм го много пъти, докато се усетих вчера, че не е в него проблема, а в пространството над него, откъдето се пръска водата, която избутва праха и омекотителя в барабана. Всъщност разбрах, че водата не влиза с достатъчно налягане, защото има едни малки дупчици, които са били частично запушени от варовик. Разглобихме тая част на пералнята, киснах с препарат, отделно пуснах цялото чекмедже в миялната. Дефакто този препарат не ми помогна за проблема. Но за профилактика не пречи. Препоръчват един път в месеца, но едва ли ще си правя тоя труд.

# 506
Моля те дай ми идея как лесно и бързо да почиствам фурната на печката
С течен препарат за съдомиялна. Накисваш и след час-два избърсваш с домакинска хартия или гъбка.

papi6  Благодаря!!!.....това ме устройва напълно.

detelistna.4etirilinka - благодаря за отговора. ТОЗИ начин е възможно да е ефикасен, НО за мен е крайно неудобен и неподходящ. Печката ми е на доста години (13г.)....но е много чиста и поддържана. След като заболях се налага да вземам жена за чистенето ѝ.  Но не съм доволна  Shocked За това питах за лесен начин.

** Аз да кажа как поддържам моята пералня (10 г) - при всяко пране в началото следя да бъде отмита цялата прах - при наливането на водата; след това винаги избърсвам гуменото уплътнение с домакинска хартия; веднъж годишно - изсипвам в дозатора една опаковка сода за хляб (250-300 г.) и пускам на 90 градуса, пълна програма; не ползвам омекотители от пет години, но преди това съм ползвала и живеехме в друга държава с доста варовита вода - НЯМАХ ПРОБЛЕМ и там.

п.п. Само да допълня - уредите са BOSH (но смятам че това няма никакво значение)

# 507
Момичета, моята сравнително нова двегодишна пералня започна да мирише след такова почистване и дрехите бяха после пълни с гадни боклуци, така че цапа се отвътре и още как...

# 508
Аз прочетох някъде и сипах три пакетчета лимонтузу и пуснах на 60 градуса. По принцип знам, че не трябва да се пуска пералната празна, а трябва да има нещо да се върти вътре. Забелязвам, че особено на памучни дрехи при центрофуга  се набиват едни частички /кой знае какво newsm78/ и  после отново ги кисна и плакна. Редовно слагам течен препарат или таблетки при прането за профилактика на котлен камък и рядко ползвам омекотител. Чакам я да се развали и да си купя нова със сушилня Mr. Green

# 509
По принцип е по-удачно да си купиш отделно сушилня. За комбинираните уреди не чувам добри отзиви или поне така са ми казвали.

Общи условия

Активация на акаунт