На море в Гърция 2015 - VI

• 73 139
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
И реши, че е по-добре да ангажираш непознати хора във форума? Странна логика.
ОК де, ще видиш на място, дано успеете да си намерите, но за тази сума съм силно скептична.

ooooh! тук никой не е ангажиран насила - задавам 1-2 въпроса и ако някой иска и може, отговаря.
Не съм молила никой да ми търси.

# 616
  • София
Във връзка със столчетата и седалките...не трябва ли да се ползват до 150 см или 12 години на детето,което настъпи първо?
Или посочените ограничения 140 см. или 36 кг. важат само за столчетата?

Имаше по-нагоре въпрос за апартамент за няколко възрастни и деца за 30 евро/на вечер.Звучи ми нереално,но може и аз да съм в грешка.
Извинявам се за последващия глупав въпрос,но от сайтовете за времето кой използвате като "достоверен"?.Прегледах всички,вкл. тези от първа страница,единия дава прогноза,че ще вали,другия,че няма да вали и т.н.

# 617
  • София
50+ евро (до 80) плюс минимална вероятност да намерите нещо свободно преди края на август.
Ниски цени има в ниския сезон, при много свободни места, и то пак не навсякъде.
До10 септември на Вурвуру и околовръст е пълно. Моя приятелка 2-ра седмица не може да намери нищо читаво или изобщо не й отговарят.  Rolling Eyes

# 618
Добре де, кога е удачно да се прави резервация за Гърция за началото на септември например. Или края на август? Аз си мислех, че понеже има безкрайно много възможности, няма проблем с настаняването. Излиза, че не е така обаче.

# 619
След 6-10 септември се опразва. Около 1 септември си тръгват другите народи (сърби, румънци) заради учебната година, но българите тогава се "засилват", особено ако има почивни дни около 6-ти.
В Гърция учебната година започва на 11 септември.

Като цяло, последните години на Ситония е много натоварено и цените - нереалистично високи. Ходих края на май и началото на юни - по-заспалите селца бяха празни, но търсех нещо конкретно и ми предлагаха цени от порядъка на 80 евро. Плажовете Кариди и Портокали бяха фраш, Калогрия през уикенда - също (когато идват солунчани).

Повечето хора, които държат на определени дати и място, резервират месеци напред. Това не е за мен и затова ходим другаде. В нисък сезон и без претенции търсене на място е ОК. Но за август - не.

Във връзка със столчетата и седалките...не трябва ли да се ползват до 150 см или 12 години на детето,което настъпи първо?
Или посочените ограничения 140 см. или 36 кг. важат само за столчетата?
Да, столчетата са до това, което посочихме и ти, и аз, нагоре е буустър сийт.
И то при нужда. Няма закон, който да изисква употребата на стол до 12 години или поне аз не съм попадала на него. Че то има 12-годишни, дето са по-високи и тежки от родителите си.

Прогноза за времето - аз ползвам българската sinoptik.bg, weather.com, по-рядко accuweather.com. Последните имат склонност към песимистични прогнози, т.е. шансът те да дадат валежи е по-голям.
Когато времето е динамично и ту е жега, ти дъжд, както сега, на прогнози не може да се разчита за повече от 24 часа напред. Когато е спокойно - верни са за 3 дни напред.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 15:19 от Параход

# 620
  • София
А на Ситония края на юни по принцип дали става за плаж? Чудя се за другата година, не обичам жеги - юли и август ги избягваме, но предпочитам водата да е прилична към топла.

# 621
Да, идеалното време е краят на юни. Дори между 10 и 20 юни в добри години. Но след 22-ри е оптимално - дълъг ден, горещо време, топла вода, но не чай.

# 622
  • София
Благодаря  Grinning 

# 623
Изненадана съм, тази година бях края на юни в Португалия, ами океанът си беше студен, едва до глезените се топнах. Та ако и в Гърция е така през юни няма да е много приятно за плаж. Но и аз не обичам жеги и не съм капризна водата да ми е точно чай. По-скоро обичам ненаселени плажове и спокойствие и чистота.

# 624
Океанът е студен дори и през август (била съм точно в Португалия, затова го казвам, но и на други места също).
Бяло море няма нищо общо, изобщо няма база за сравнение. А и точно на Халкидики е пълно с плитки затворени заливи, които се затоплят след първите няколко горещи дни.

# 625
  • София
milittana, океанът няма общо с морето и винаги е по-студен.

# 626
То май всички това искаме пусти, красиви плажове, ама трудно. На мен вече лошо ми става от трафик и навалица, август ми е анти морски месец, но заради малкия се прежалвам.
Мм скоро намери някакъв гръцки закон, возихме роднинско дете, което искаше отпред, до 12 трябва да са в седалка отзад, над 12 отпред,  обаче не е приложимо и едва ли полицията ще се заяде с някой левент по-висок от майка си Simple Smile

# 627
  • София
Изненадана съм, тази година бях края на юни в Португалия, ами океанът си беше студен, едва до глезените се топнах.

Toчно защото е океан, трудно се затопля. Колкото е по-закътанко и спокойно, толкова е по-топло. Затова често на Халкидики, макар и на север, водата е по-топла отколкото водата около някой южен остров, заобиколен само от вода и събиращ ветровете.

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 15:41 от Тaня67

# 628
Изненадана съм, тази година бях края на юни в Португалия, ами океанът си беше студен, едва до глезените се топнах. Та ако и в Гърция е така през юни няма да е много приятно за плаж. Но и аз не обичам жеги и не съм капризна водата да ми е точно чай. По-скоро обичам ненаселени плажове и спокойствие и чистота.

Да сравняваш океана с Егейско море е малко пресилено.

Всъщност както казах и по горе закона е малко по различен от широко разпространеното мнение:
Скрит текст:
Чл. 137в. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Пътниците в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, когато са в движение, използват системи за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2015 г.) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето, в съответствие със:
1. класификацията по чл. 137б, ал. 1 - за системите за обезопасяване на деца, одобрени в съответствие с чл. 137г, ал. 1, т. 1;
2. данни от производителя за височината и максималното тегло на детето, за което е предназначена системата за обезопасяване на деца, одобрена в съответствие с чл. 137г, ал. 1, т. 2.
(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.
(4) В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за обезопасяване на деца, деца с ръст под 150 сантиметра се превозват на седалка, която не е предна.
(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.

Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0 - за деца с тегло под 10 kg;
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група 0+ - за деца с тегло под 13 kg;
3. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група I - за деца с тегло между 9 и 18 kg;
4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група II - за деца с тегло между 15 и 25 kg;
5. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) група III - за деца с тегло между 22 и 36 kg.

(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:
1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;
2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.

Т.е. ограничението за използване на столчета/седалки е 150 см. и 36 кг. И бустер седалките са за деца с тегло между 22 и 36 кг.(група III в текста от закона). Макар, че сега погледнах - повечето са бустери са 15-36 кг. В Гърция доколкото рових сега в нета е същото.

И една статия от 2007 г. хахах http://www.dnes.bg/redakcia/2007/06/30/mami-i-tatkovci-isteriasaha.38249

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 15:57 от Анонимен

# 629
  • някъде ... тук ...
За времето ползвам gismeteo.ru - поне досега не е имало кой зане какви разминавания.

Общи условия

Активация на акаунт