Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кои са най-добрите марки и модели фотоапарати в определен бюджет?
Какъв бюджет сте отделили за закупуване на фотоапарат и има ли значение размерът?
Какви са препоръките за фотоапарати в определен бюджет?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кои са най-добрите марки и модели фотоапарати в определен бюджет?
В рамките на определен бюджет могат да бъдат намерени прилични фотоапарати. За суми между 400 и 500 лв. може да се вземе „сапунерка“ с по-добър обектив. От 800 лв започват огледално-рефлексните камери, но за обикновения потребител оптималният вариант е „сапунерка“. Препоръчителните марки са Canon и Nikon, докато останалите могат да бъдат компромис. Важно е да разгледате различни модели в технологичните магазини, за да създадете представа за възможностите.
-
Какъв бюджет сте отделили за закупуване на фотоапарат и има ли значение размерът?
-
Какви са препоръките за фотоапарати в определен бюджет?
В определен бюджет от 400-450 лв, може да се обмислят модели като Canon PowerShot SX700, който е малко по-скъп, но предлага добри характеристики. Освен това Nikon D3100 се препоръчва за начинаещи с възможност за снимане в RAW формат. Важно е да се отбележи, че за по-добри снимки може да се научи и практикува с DSLR фотоапарат.
-
Как да избера фотоапарат, който отговаря на моите нужди?
-
Какво е мнението на хората за Nikon Coolpix L340?

Ще си позволя да изкажа моето мнение на не специалист а като любител фотограф. Никак не претендирам да съм основно запознат с фотоапаратите. Може и да допусна някои неточности, за което моля да бъда извинен. Не знам защо начинаещите фотолюбители се нахвърлят на скъпи фотоапарати , които са по подходящи за напреднали фотолюбители и даже за професионалисти. Трябва да ви кажа, че аз се занимавам с фотография от ерата на филмовите апарати с лента, проявявал съм ги, правил съм снимки в домашни условия и снимките са били с много добро качество за домашна употреба. Сега разбира се с цифровите фотоапарати положението е съвсем друго.Има много по евтини от така наречените сапунерки, които правят достатъчно добри снимки за собствена употреба, като свадби, празненства, екскурзии и др. подобни събития. Аз си харесвам марката Канон и твърдя, че фотоапаратите с тази марка са едни от най добрите за класа си. Засега ще коментирам само тази марка, просто защото съм предубеден. Канон „А” е бюджетната серия, като IXUS са по горен клас, но пак си е тип „сапунерка”. Това наименование е нарицателно и изобщо да не ви смущава. Не трябва ви смущава и това, че е производство на Китай. По старите модели на Канон бяха със зареждащи батерии тип „АА”, сега в новите сапунерки се използват литиевойонни батерии. Класифицирам само марката Канон според класата им. Значи започвам от нискобюджетните серия „А” , следват IXUS, сериите S, SX, G , EOS, които са DSLR. Разбира се по добрия сензор CMOS е за предпочитане от апарати със сензор SSD, но всичко зависи от отделения бюджет. Новите серии има екстри, които ги правят малко по скъпи, но и с повече възможности като GPS, WI FI и други. Наскоро видях добра оферта за Canon IXUS 185 с 20 МП само за около 150 лева. Ако някой се заинтересува мога да му пратя линка на лични, за да не правя непозволена реклама тук. Намират се много обяви в нета за продажба на втора употреба фотоапарати. Моето мнение е, че на старо се купува само вино и ракия.....