Италия 149

• 64 132
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
  • MI
Ооо този Кооп е егати измисления магазин  .. ooooh! и те на експото
Защо?  newsm78 На мен ми харесва идеята им да продават локални продукти, относително добро качество на нормални цени, доста био и типичини продукти.... Близо до нас няма, но ПАМ ги копираха почти напълно в това отношение, поне аз ги предпочитам 100 пъти пред Карфур и Ипер... Вярно, по-малък избор има защото са по-малки но поне за мен съотношението цена-качество е много в полза на Кооп и ПАМ...

# 31
Имаше един Coop до мен пазарувах от там с идеята, че купувам по-чиста храна.
Не, че са лоши предлаганите продукти,но го затвориха за известно време, сега е Деспар и предлага пак същите продукти : )
даже подредбата е същата, само логото на магазина е сменено. Та не знам дали / или Simple Smile

Скрит текст:
Градът все повече и повече ми харесва или поне докато започнат ветровете ще му се любувам  Heart Eyes

# 32
  • MI
Суха мащерка, аз за техните марки говорех. Имат си линия био, линия локални продукти и т.н. ПАМ направиха същото и имат доста сполучливи попадения, специално в частта с DOC продуктите. И плодове и зеленчуци като цяло е рядко да видиш докарани от другия край на света. Аз поне това търся, съчетано с нормална цена (разбира се не може да е като в дискаунтите, но по-добре по-малко да купя/да ида и на пазара, но да е качествено...) и като цяло съм доволна. Но си е въпрос на лични предпочитания, а и наистина имат по-малък избор и веднъж на 10на дена ходим до хипермаркетите за разни неща...

Радвам се че си се адаптирала и ти харесва   bouquet Много ли е ветровито зимата?

Десита, ходихте ли и на Перперикон щом сте били в района? Хареса ли ти ако да?

Последна редакция: пн, 24 авг 2015, 13:39 от nelig

# 33
Не,  прецених,  че с две деца пишман туристи,  т.е. нетренирани,  и знаейки,  че там е доста горещо,  не се качихме.  Друг път,  не през август.

# 34
  • MI
Жалко, беше ми интересно да чуя чуждо мнение за Перперикон. Аз по-миналата година минах от там (пътьом, имах работа в района) и малко се разочаровах, защото нямаше почти никакви указания, табели, упътвания и освен че едва не се убих с балеринките (за което аз съм си виновна  Laughing), не разбрах почти нищо кое какво е. Беше ми любопитно дали нещо се е променило за 2 години....

# 35
Казват, че има хубави ветрове тук, ще видим какви са  Simple Smile  Laughing

# 36
Добро утро:)

ние се върнахме от България- беше много хубаво, пътувахме, разходихме се- не мога да кажа, че съм си починала, но се разнообразихме.
Обещах да се изкажа по административни и автомобилни ?си- административните минаха много лесно ( паспорт, свид. за съдимост), учтиви жени на гишетата, услужливи и приятни, стана доста бързо всичко.
Шофирането- карах 1300 км за тези дни през всякакви населености и ми се струва, че има малко преувеличение в това колко е тежък трафика в София и колко луди хора карат.
Търново не ми хареса- хаос безумен, нищо не е ясно, самата автентичност на "старата столица", която следва да чувствам разхождайки се ми е трудно и да си я представя сред толкова провинциален дух от кебапчета, пици, бира и мускалчета. Но посетихме църквата, която търсехме (с която К. Фичето е получил ранга си на майстор), невероятна църква,  туристи имаше само двама (ние), а в двора й някой си сади домати ( в което има чар, определено:).

Изобщо общото ми впечатление е, че некултурата е културата, а истински важните, интересни и стойностни неща, които трябва да изпъкват са задушени. Важи и за Балчик в пълен размер, един град, който е от малкото, които наистина имат какво да покажат е успял да натика вилата и ботаническата градина в кьошето си, като досаден кореняк, давайки предимство на уникално кичозни непродаваеми "имоти" т.е  постройки в резедав цвят, украсени с йонийски колони и всичко това е обвито в облаци дим от цигари,  кебапчета и смрад от бмв-та с газови бутилки в багажниците.
Кметът на Балчик изглежда е някакъв малоумник, който е решил, че надпис Балчик на хълма ще приближи градеца до Холивуд, та има и такъв- светещ.  Rolling Eyes

На тоя фон съществуването на Трейшън голф и още 2 голф комплекса направо изглеждат като спасение за зоната на север, която поне набляга на трева, гледка и що годе приемливи за окото ( и скрити) вилички. Там пък не ми е ОК, защото не играя голф и мразя чувството, че едва ли не само ако платя 3 лева за чаша вода мога да се чувствам нормално.

По-натам на север нещата сменят рязко духа- Калиакра (самото място е много неподдържано, затова пък платено, но гледката все още успява да вземе превес в чувствата), Яйлата (мн. странно място където на средата на един трънак един човек събира по 3 лева "вход"), Камен бряг, Тюленово, Шабла ( до там стигнахме)- великолепни, драматични места, които вълнуват душата ( и тялото, защото беше 15 градуса:), много много зареждащи места.

Храната- бяхме само на едно заведение - мидената ферма Дълбока. Колебая се да я оценя, защото всички много се прехласват, на мен ми хареса мястото, определено, но храната не.

Аз просто не знам хората как изобщо ходят по кръчми при наличието на такива градински прелестни заленчуци навред- отядох се на големи розови домати, хубаво сирене, ароматни пъпеши, козе кисело мляко и шабленски чушки. Най-големия кеф ми беше това - да спра на пътя и да си купя от тях.

Друго засега не се сещам да ви споделя, освен, че не сте софиянци, ако не знаете кой е Хонорий Wink

# 37
  • UK
Лени, чаках да се върнеш и да споделиш впечатления  Sunglasses. Същото мисля и аз. Ние бяхме в БГ до неделя и изкрахме супер. Е, затваряш си очите тук-там, но пък други неща успяваш да свършиш с немислима за други държави скорост.

За трафика в София - и на мен ми се вижда, че е преувеличено драматизирането. Трафик като във всеки голям град. Виж, във Варна е ужасно, но там просто малко шофьори спазват правилата, но в София не е така.

Скрит текст:
Баща ми и той е сложил газово (е, няма БМВ)  Laughing Прокобата на БГ собственик на кола. Почти не я кара, колата е икономична, не знам защо го е направил, честно...

# 38
Ох, никаква активност тук:)

Ние се прибрахме от Рим, с което смятаме да приключим 'ваканционния' период, в който аз лично буквално се скапах от умора - ходене, каране, съобразяване, грижи.

Рим е супер, не е Париж, но това е заради италианския елемент в поддръжката. Много народ наистина, но усещането за мърлящина и хаос е преобладаващо в градската атмосфера. Монументално всичко все пак си е там и ако се абстрахираш е много обогатяващо и след време пак ще повторим! Три вечери се прибирахме от спирката на Колизеума пеша и благодарение на липсата ми на чувство за ориентация и трите вечери го обикаляхме целия, така че- Колизеума е наистина много голямо място.. В тези дни разбрах какво се има предвид под "сърдечния южняк"- наистина хората са по-различни, отзивчиви и усмихнати, аз лично много трудно някои ги разбирах какво говорят, акцента е много различен от тукашния. Не попаднахме на минерална вода от 10 евро, хранихме се на много прилични цени на пъпа на Рим и не видяхме никой да се облекчава на улицата, примерно и подобни ексцесии.
Във ватиканските музеи ми направи силно впечатление, че няма карта. Принуден си да си платиш за аудио гид, защото за 20е. билет явно не се смята за нужно да ти подадат и един лист с маршрута. Има табелки, но е голям хаос, в крайна сметка гида почти не ми служи защото лудницата е невъобразима и почти само гледах да оцелея. Аз толкова народ съм виждала само във Версай. Зор, в един момент вече само исках да се махна, обърнах най-голямо внимание на стаите на Рафаело и Сикстинската капела. В нея полицаи викат като пъдари на народа да върви и да не спира, обаче ние се наместихме на нещо като пейки и успяхме да я разгледаме що годе спокойно.
Видяхме и прекрасни църкви, ако не сте били в ст. Мария сопра  Минерва- задължителна е. Намира се точно до Пантеона, отидете. Бях си набелязала да видя и гроба на св. Кирил, но скъпо ми се стори, защото се включва в археологическото ниво ( обиколка) на св. Келементе и ми се досвидя.
Всички монументи са охранявани от тежко въоръжени военни. Малко тъжно, но разбираемо...
За наполетанската пица или добро, или нищо  Simple Smile Папата го видяхме само на магнитче, затова пък Св. Петър го обходих см по см:-)

# 39
  • IT
Първият път, в който влезнах във Ват. музей исках да избягам от толкова много народ, после когато са ни идвали приятели на гости и съм ги водила вече ми беше все едно.  Спомням си, че преди 10 годиди гоблените с картите бяха осветени и беше много хубаво и впечетляващо, последният път като ходихме бяха затъмнени. Сега съм направила маршрут октомври, когато все още няма да съм заета да посетя местата където е бил Свети Павел и папската базилика Сан Пиетро Фуори Ле Мура.

# 40
  • в едно миланско село
само да отбележа, че изобщо нямах предвид голям трафик в София, а невъзпитанието на шофьорите и неспазването на елементарна култура (да не говорим за правила). напълно е възможно да са ми преувеличени впечатленията (няколкочасови все пак), макар и статистиката на транспортните произшествия да ме кара да мисля, че не съм съвсем неправа.

документите се правят бързо, бях го подчертала, но интерпретацията на законите е самостоятелно звено : ще трябва да ходя до консулството в Милано, заради глупост, за която не ми се говори.

аз се прибрах в петък от Скиатос, импровизирана седмица в къща на приятелка, която ме кани от години.
островът беше бъкан с италианци (местните казват, че не са виждали такъв наплив и са доволни).
мога да похваля морската храна, гледките и плажовете, но!

бях във вила с особена панорамна позиция и частен плаж, в никакъв случай не бих си причинила общите плажове. до най-хубавите се стига с лодка, или с невероятно (опасно) придвижване през несъществуващ планински път със завои на 90 градуса без предпазна ограда, никога в живота си не съм брала такъв страх, не стигнах до паник атака само заради спокойствието на шофьора.
ще пусна снимки, когато ги имам (аз самата не съм снимала поради шоково състояние  Laughing)
в тоалетните им не може да се хвърля тоалетна хартия  Shocked, нямат канализация, не знам как работи това нещо и имам смътен спомен да бях чела нещо подобно в тема в Клюкарника за България. тоалетна хартия в кошче в банята  Sick ми мерси Sick

Лени, видях и във ФБ, добре сте изкарали, за Рим взимам под внимание да не стъпвам там август. всъщност, все по-малко ме привлича този град, не знам защо така  Confused

от утре - отново на тръстиката. остарявам и все повече ме мързи...

поздрави на всички, дами   bouquet

# 41
Исках да ви кажа, че ако ходите в София ние посетихме археологическото ниво на църквата Св. София, което е музей.
Ако си спомняте години (по-точно от 88г) натам пред църквата имаше един капак голям. В момента той е отворен, няма го, на негово място има стъклен павилион, а стълбички водят до подземна гробница.
Това е гробницата на Хонорий. Той обаче е край в разказа за Сердика, който много силно ме впечатли- под центъра на София няма само Ротондата и 2-3 камънака от Сердика, а цял град, който в момента откопават. Разкрити са двете централни улици на Сердика, форума, некропола се намира баш под църквата Св. София (под нея има мисля още 3 или 4 нива на църкви). Освен това при строежа на хотел до общината ( вероятно това го знаете, но аз не го знаех) е открит амфитеатър ( хотелът май също се казва арена ди Сердика). Този амфитеатър е огромен, в смисъл напълно сравним по размери с Колизеума ( малко по-малко метри), император КОнстантин много се е подвизавал тук и Сердика е бил голям римски център, не някакво си местенце. Естествено говорим за остатъци от стенички, руини, не за постройка. Ениуей, под Св. София е бил некропола, има гробници от няколко типа, ако си вземете гид всичко ще ви разкаже, много е интересно нас ни води една много симпатична студентка с брилянтен английски. Една от гробниците ( говорим за 1-3 век) включително има запазени стенописи, които представляват макове, които символизират вечния сън (знаели са за силата на мака, явно, то е било рано за християнски символи още), които са запазили много живи цветове. Има и още една гробничка, която е запазила част от стенопис (вероятно изобразяващ апостолите, но с много фантазия, останали са 2-3 образа, много изразителни); мозайки ( части), мн. добре реставрирани ( и някои в процес)- също впечатляващи. Целият музей няма нищо общо със стила на оня тиквеник Божидар Димитров- МНОГО добре е направено. визуализации, холограми, екрани, обяснения много интересни.
Хонорий е друга бира, гробницата е била крита от властта преди (комунизма много много не е търпял някой да копае и изважда разни работи, които да показват, че сме част от света така че те повечето от тези неща са 'нови'), гробницата му е запазена (2в.) стените имат запазени стенописи и най-важното пише чия е (на въпросния важен Хонорий, серво ди дио).
Та, с две думи- отидете, платете гид иначе в ч-к входа е гратис.

# 42
  • Италия
Брава бе, Лени! С пет изречения ме зариби за новооткритията на Сердика - голям разказвач си!  За Неаполитанската пица истината е в Наполи, вярвам Десита ще ме подкрепи. Трафика в Бг хич и няма да го коментирам - там закони никакви не важат. То затова и цифрите на статистиката тази година са просто ужасяващи.
Ние преди два дни се разходихме до Абатство Монтекасино. На 60 км е от нас. Чудно местенце! Презаредих батериите от раз! Сега ни чака ремонт в къщи, та се подготвям психически.

# 43
Аз доколкото разбирам тези разкопки, които в момента текат (+ отчуждаване ще има за да откопаят амфитеатъра) ще променят изцяло централната част. Сердика се е разпростирал до министерството на земеделието, а отвъд стените му чак до Хаджи Димитър има открити остатъци от римски вили...
И не само- от дядо знам, че на мястото на 22ро (1ва мъжка) напр. е имало тракийски могили, които са унищожени при строителството на басейна на училището мисля. Сега дали пък всичко трябва да се изкопае не знам, но определено една централна част с останки от римския форум ще е интересна.
На мен всъщност това ми беше най-интересно от сегашното отиване в София, другото беше метрото Simple Smile. Витошка не намерих смисъл да я видя (само от снимки ми става лошо), обаче пък се възхитихме от зоната на Докторската градинка, много цивилизовано, зелено и чисто място ( ако живея там не бих излизала от карето).  А, видях и паметника на Самуил със светещите очи, да си призная на мен самата статуя не ми напомня Самуил ( то нали се оказа и исторически недостоверна), но не мога хич да кажа, че не ми хареса. Вече като светне нощем не знам, аз лично бих махнала всички статуи от тази алея барабар с групата на ослепените войници отсреща, не разбирам това струпване на "памет".

Това абатство изглежда върховно!

# 44
  • Италия

Това абатство изглежда върховно!
.                                                                 То е и пълно с история, ама аз още не съм си научила домашното, та да разказвам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт