Италия 149

• 64 016
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Аз съм правила нещо такова. Сваряваш го малко, редиш го в тавичка, заливаш с мляко (сметана, сос бешамел, пармиджано, каквото искаш) и запичаш.

# 661
Аз не го харесвам толкова това резене, ако го има като аперитив с моркови и лимон хапвам по малко ама никога не бих тръгнала специално да го търся и да си купувам. Напомня ми малко на един чай от копър дето го пиех заради пясък в бъбреците  Sick

# 662
И на мен ми е силна анасоновата нотка във финокиото, опитвала съм да си подправям таратора с финокио, вместо с копър и точно все едно мастика и айрян пиеш:-)))

# 663
Grinning мерси:-)

Фенел е резене. Преди години съм виждала на пазара на св. Седмочисленици.
Аз не го обичам, въпреки, че ядем понякога, нали е нискокалорично .... Sunglasses

Аз пък го харесвам ,в салата миста го слагам почти винаги .
Правя го и с бяло вино на тиган, като гарнитура.

Маркрит, в Бг как се употребява ?
Нямам идея дали в бг много се купува и консумира от хората /поне не както и колкото в Италия/.Предполагам , че повече се внася и употребява в ресторанти.

# 664
Свекърва ми правеше spezzatino di vitello e finocchi , но може и с пилешко и свинско, разбира се. Става малко като винен кебап, но вместо лук - финокио.  
Ти в България ли си вече или временно?

За мен ли става въпрос ? Rolling Eyes

относно яденето на свекърва ти ,много добра идея - ще проуча из нета. Peace

п.с. пишем заедно - подправката семена от финокио /те миришат на анасон/ и на мен не ми харесват .

Последна редакция: пт, 26 фев 2016, 22:24 от fio'

# 665
Аз повече съжалявам , че артишока в бг не е толкова достъпен за хората и не се намира много масово.От там и не се консумира .

# 666
  • IT
ДЕСИ, да знаеш обаче, че точно семената на фенела се ползват в чайове за лактация и за колики:) Съответно като се яде и влиза е в кърмата, ако се кърми. СУров ям, както и сурова цикория/за мен както я готвят тук е мн преварена\Карчофи пак нарязани на ситно сурови и се научих да правя чипс от савойско зеле

# 667
Свекърва ми правеше spezzatino di vitello e finocchi , но може и с пилешко и свинско, разбира се. Става малко като винен кебап, но вместо лук - финокио. 
Ти в България ли си вече или временно?

За мен ли става въпрос ? Rolling Eyes

Да, разбрах че си в България?

# 668
В България си бях за 2 месеца мин.година.
Иначе съм тук .

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 08:40 от fio'

# 669
Не, нямах предвид семената на финокиото, а надземните му части, които са подобни на копъра (aneto) и листата се използват също като подправка, но не могат да заместят копъра, заради анасоновия аромат (поне на мен ми е силен). Успокоителното действие на копъра и финокиото е май еднакво защото моите племенници прим. пиеха чай от финокио, не от копър, но понеже на картинката пише fennel и прилича, то приемаха, че е чай от копър:-)

Fio, ясно, нещо се обърках защото каза, че търсиш как е на български и реших, че си се преместила вече в София:-)

# 670
Да, чувала съм такива неща за копъра и кърменето. Аз харесвам копър в таратор, тиквички с кисело мляко, но анасон не обичам много. Имам усещането, че тук в италия има много повече видове зеленчуци, на мен ми е много трудно обаче, да създам навик да ги ползвам.

# 671
  • MI
Аз финокиото го правя основно на салата, готвено трябва сама да си го ям... много помага за храносмилането, както и семената от финокиетто. Аз имам малко проблеми със стомаха, затова го уважавам много.
Доста повече зимни зеленчуци има,да. Готвя ги всичките без биетола, не понасям цвекло ивсичко от тази фамилия, мирише ми на пръст  Sick

# 672
Сега ако някой има идея какъв препарат да използвам да каже, аз използвах всичко, което имаме - от белина до продукт за фурни...четох и в котешката тема една смеска домашна, но ми се струва малко сложно. Така че, ако някой знае нещо да напръскам да каже ( без да уморя животните, разбира се). Confused

маркирай си самата ти  Embarassed територията!
не казвам на самия перваз Joy и в бурканче става и го изсипваш
след като изсъхне ,изплакни леко
ти няма да усещаш нищо,но котки ... Mr. Green
изпробвано Peace

# 673
OMG! Само това не бях мислила:)))

# 674
Ако сложиш купички с вода по перваза може и да помогне. За маркирането от кучетата помагат.

Общи условия

Активация на акаунт