Споделете опита си

• 4 252
  • 8
  •   1
Отговори
  • ...на безопасно
До колко спестявате на децата си предвидимата болка?
Предвидимата болка от поведението на неотглеждащия родител.
Правилно ли е да спестиш нещо от което детето ти ще го заболи, но ще придобие „ горчив опит”, ще се разочарова, но пък евентуално ще помъдрее, ще израстне...
Къде свършва родителската загриженост и къде започва неоправданата жестокост?

Чудех се в кой подфорум да публикувам, но тъй като въпросите ми са породени от поведението на БНД, явно тук   е мястото на темата.
Често моя приятелка ме обвинява, че прекалено щадя детето , като прикривам истинските действия и бездействия на БНД и че това един ден ще се обърне в наша вреда.
От откровените лъжи – „ ще взема детето” до бруталните заплахи за живота ми, пиянските среднощни изпълнения, пълното неглижиране съществуването на детето.. . Стигал е до там- да уговаряме точен час за среща за да я вземе. Отиваме, държим връзка по телефона до последно и....той не идва.....Прикривам , спестявам  сцените /макар и по телефона вече/. Според мен така е правилно.
Но...вероятно тя вече живее с някакъв нереален  и идеализиран образ на бащата, който я вижда два пъти годишно за по няколко часа, обажда се 2-3 пъти месечно за да и каже колко я обича.
 Така ли ще възприеме любовта? Как ще повлияе това. Ами ако я изправя лице в лице с лъжите му???
Няма ли да се почувства отхвърлена и виновна, че е необичана и лъгана? Най-боли от родителите....
Споделете опита си, моля...

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 19:49 от а Kеа?

# 1
Сложна тема. На колко е детето? Не можеш да я повикаш при себе си и да кажеш, че баща й е неудачник, пияница и скандалджия. Според мен това си е нужно да се спестява, достатъчно е, че няма баща до себе си, че и да натякваш какъв е той. Другото, което е, на теб не ти прави чест да говориш лошо за бащата на детето си, не казвам, че нещата, които разказваш са измислици, но когато не ги коментираш, ти пазиш достойнството си, държиш се на положение. Ако детето в прав текст те помоли да разкажеш как стоят нещата, тогава вече не е редно да лъжеш, може просто да обясниш ситуацията като на дете, не толкова рязко и наведнъж. Децата усещат какво се случва, просто понякога мълчат, защото се опитват да си изградят свят, където нещата не са такива, каквито са.

Надявам се мнението ми да ти бъде полезно. Трудно е, но запази самообладание и се отдай на детето си, необходимо е да го направиш като за двама  Hug

# 2
Колко годишно е детето?
И какви точно са съветите на приятелката?
Децата разбират всичко дори интуитивно и са много справедливи макар и строги съдници. Според мен е безсмислено и жестоко да се товарят с ненужна болка, уж за да им се отворят очите. Никак не е приятно да си пренебрегван от родител и то като дете, за да се налива и още масло в огъня. Поздравявам те, че се стараеш да не то правиш. А детето ти със сигурност ще си прецени кой какъв и ще си получи житейските уроци.

# 3
  • ...на безопасно
На 9 е.
Съвети приятелите ми не ми дават за това, а просто мнение, че не трябва да прикривам истинското му лице.
Разочарованията също ни възпитават.

# 4
На 9 със сигурност вече е наясно със ситуацията и едва ли живее с идеята за идеалния баща. По-вероятно е наранена, все пак около себе си има примери и за добри любящи бащи.
Мнението ми е, че на децата трябва да се казва истината, но без оценки, само фактите. Ти лъжеш ли я или просто премълчаваш? Той  не идва - ти измисляш опашата лъжа как има спешна работа или просто съобщаваш че няма да дойде без да обясняваш.

# 5
  • ...на безопасно
Абсурд да лъжа детето си! Нито пък го прикривам БНД-то...
Всъщност в съзнателния си живот тя е била все без баща, така че за нея си е нормално състояние.
Но мисля, че още 1-2 год максимум ще осъзнае, че това всъщност не е нормално.

Аз никога не и казвам той кога смята да дойде да я види. Защото в 98 % от обещанията , не идва.
Ако дойде - ок, приятна изненада / два пъти годишно/.
Ако имаме среща някъде да я види, също не казвам до момента когато го видя че е там.

Това прикриване ли е?

# 6
Не е прикриване на БНД, а желание да й спестиш огорчение. И смятам че така е правилно да постъпва загрижения родител. Другото е безсмислено натоварване на детето, от което никой не печели.
А тя общува ли с него самостоятелно? Имам предвид той да й се обажда или тя на него. Сега децата на тази възраст имат собствени телефони.

# 7
  • София
Не е прикриване, не е лъжа, аз също постъпвах така на тази възраст.
Чак сега, на 14-15г, когато започнаха сами да се разбират за вижданията си, съм спряла, но все още предупреждавам - нали знаеш, че може да ви се провали уговорката.

Правилно постъпваш, не се тревожи  Hug

# 8
Нищо не прикривам.
Няма нужда да го изкарвам добър и свестен.

Общи условия

Активация на акаунт