Работа, CV-та, HR-и, съвети - 46-та тема

• 59 527
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
Винаги има смисъл Simple Smile

# 151
Привет на всички,
Искам да попитам запознатите, дали има смисъл да кандидатствам в кол центрове, при условие, че съм на 36?

Разбира се,че има. Защо да няма. Какво им е на кол центровете?

# 152
  • София
Привет на всички,
Искам да попитам запознатите, дали има смисъл да кандидатствам в кол центрове, при условие, че съм на 36?

Аз съм на малко повече, още ми се обаждат.
Ако си с два езика, или някой по-рядък, направо ще е супер.

# 153
Кандидатствай спокойно, ако владееш език/ци. Възрастта при тях няма значение, а и 36 не са изобщо много.

# 154
  • В Балкана
Малко връщам темата към ДА.

Редовно трябва да се следи сайта на Административен регистър - http://ar2.government.bg/ras/konkursi/index.html , както и сайтовете на отделните държавни и общински структури, в които бихте искали да работите.

Сега виждам, че в началото на август на сайта на НАП са пуснали обява за над 20 места, само в София.. Колкото и да има нагласени, със сигурност ще влязат и такива, които не са на никого хора.

Скрит текст:
Цитат
За длъжността „Инспектор по приходите”, както следва:
- за 8 (осем) свободни щатни бройки – в сектор „Оперативни проверки” на отдел „Оперативни проверки” към дирекция „Контрол”;
- за 8 (осем) свободни щатни бройки – в сектор „Проверки”, с изнесено работно място гр. Благоевград, на отдел „Проверки” към дирекция „Контрол”;
- за 8 (осем) свободни щатни бройки – в сектор „Ревизии“ на отдел „Ревизии“ към дирекция „Контрол”;
 - за 5 (пет) свободни щатни бройки – в отдел „Ревизии и проверки“ на дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители“.

- за 2 /две/ щатни бройки от длъжността „главен експерт по приходите” в Централно управление на НАП, дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика”  София, отдел „Обжалване

и т.н.

karamelia, според мен също кандидатствай. Нищо не губиш.  Peace

# 155
Rain*, благодаря за информацията за НАП!

# 156
Забелязвам, че конкурсът се повежда като се решава тест, след което има интервю. Какво представляват тестовете за позиции в ДА (със сигурност зависи от конкретната позиция и ведомство, но все пак...)?

# 157
  • В Балкана
По спомени, тук има доста хора, които са ходили на конкурси. Дано се включат и споделят личен опит.

Най-общо - първо се подават документи (коректно попълнени), заедно с исканите приложения. После се прави тест и накрая е интервюто, което може да е в същия ден, в който е теста, а може и в друг.

Примерно за теста в НАП, за  длъжността „Инспектор по приходите”, са написали:
Скрит текст:
- тест за установяване на професионални знания и умения – ще включва въпроси от областта на материалното данъчно и осигурително законодателство, процесуалното законодателство /Закон за Националната агенция за приходите, Закон за държавния служител, Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, Кодекс за социално осигуряване, Закон за данъците върху доходите на физическите лица, Закон за данък върху добавената стойност, Закон за корпоративното подоходно облагане, Закон за административните нарушения и наказания, Закон за счетоводството, Наредба Н-18/2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства/

# 158
Тестовете са върху закони.

# 159
Момичета, така и направих. Кандидатствах на едно място и утре съм на интервю. Лошото е, че им трябва човек, който да започне веднага, а аз имам 1 месец предизвестие, но убедих момичето от ЧР да се срещнем - нищо не губи.
Аз се чудих дали има смисъл, защото преди това бях кандидатствала чрез агенции и нямаше никаква реакция, а сега директно се пробвах във фирмата, набираща персонал. 

# 160
Като се подаде свитъкът от документи, необходими при кандидатстване, от въпросната институция ти дават длъжностна характеристика. В нея пише и какво е необходимо да знаеш за дадената длъжност. Това са закони, наредби и за някои длъжности и правопис (например за съда).  Peace А ако не е описано в самата длъжностна характеристика, то може да е упоменато в самата обява като изискване.

# 161
Момичета, така и направих. Кандидатствах на едно място и утре съм на интервю. Лошото е, че им трябва човек, който да започне веднага, а аз имам 1 месец предизвестие, но убедих момичето от ЧР да се срещнем - нищо не губи.
Аз се чудих дали има смисъл, защото преди това бях кандидатствала чрез агенции и нямаше никаква реакция, а сега директно се пробвах във фирмата, набираща персонал. 

Има, да. Не знам за каква позиция става въпрос, но понякога фирмите предпочитат да си спестят комисионната на агенцията за подбор на кандидати, като наемат някой, кандидатствал директно. Обикновено малкия и среден бизнес съм чувала да процедира така, като дава преимущество на такива кандидати.
В идеалния свят не би трябвало да има значение откъде е дошла биографията ти (освен ако не си човек, чиято експертиза е препоръчана от изпитан контакт), но истината е, че някои препочитат да си спестят комисионната. Успех!

# 162
Те на нея не са се обадили от самата агенция, не от компанията после. Поне така разбирам аз. Повечето компании, които подписват с агенции се виждат с кандидатите. Някои дори и обяви сами не пускат.

# 163
  • София
Явявала съм се на конкурс за младши експерт в ДА. Първият етап беше на английски да се отговори на въпроси, свързани с нормативната уредба, отнасяща се до конкретната дейност. Бяха доста като количество и сложност въпросите. Който изкара над определен брой точки преминава на "интервю". Съответното интервю беше пародия - събраха ни общо преминалите на една голяма маса и всеки поред ставаше да го питат какво може и какво би направил за институцията. Накрая избраха най-големия връзкар (после го разбрах).
Иначе бях на интервю на онова място с командировките. Много ми харесаха момичетата, обстановката и дейностите и се надявам да ме викнат за среща с управителя! Сега си мисля, че може би трябваше да отговарят по-напудрено и с патос, но те ме предразположиха и бях искрена. Дано не е навредило! Иначе имаше въпрос с тези деца как ще пътувам и т.н., а после се разбра, че командировките се свеждат до 1 ден в месеца.

# 164
  • Другата България
Сега виждам, че в началото на август на сайта на НАП са пуснали обява за над 20 места, само в София.. Колкото и да има нагласени, със сигурност ще влязат и такива, които не са на никого хора.
Не съм сигурна в това, предвид това
Явявала съм се на конкурс за младши експерт в ДА. Първият етап беше на английски да се отговори на въпроси, свързани с нормативната уредба, отнасяща се до конкретната дейност. Бяха доста като количество и сложност въпросите. Който изкара над определен брой точки преминава на "интервю". Съответното интервю беше пародия - събраха ни общо преминалите на една голяма маса и всеки поред ставаше да го питат какво може и какво би направил за институцията. Накрая избраха най-големия връзкар (после го разбрах).

и предвид моя "скромен" опит в ДА.
По спомени, тук има доста хора, които са ходили на конкурси. Дано се включат и споделят личен опит.

Най-общо - първо се подават документи (коректно попълнени), заедно с исканите приложения. После се прави тест и накрая е интервюто, което може да е в същия ден, в който е теста, а може и в друг.

Примерно за теста в НАП, за  длъжността „Инспектор по приходите”, са написали:
Скрит текст:
- тест за установяване на професионални знания и умения – ще включва въпроси от областта на материалното данъчно и осигурително законодателство, процесуалното законодателство /Закон за Националната агенция за приходите, Закон за държавния служител, Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, Кодекс за социално осигуряване, Закон за данъците върху доходите на физическите лица, Закон за данък върху добавената стойност, Закон за корпоративното подоходно облагане, Закон за административните нарушения и наказания, Закон за счетоводството, Наредба Н-18/2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства/
Такааа.....това са 9 /девет/ закона, подзакона и наредбиЧКИ, сама прецени колко време ще е необходимо на човек, тепърва "прохождащ" в тази сфера да ги научи, за да се яви на писмен тест /първата част от конкУрса/. Кандидатстват и много вече бивши данъчни, от други отдели и т.н., които по дефолт са с предимство и като знания, и като стаж. После - отговорите на такива тестове предварително се изнасят от...близки хора на наши хора, може да не е навсякъде, но се прави. И трето - ако все пак си много научил и стигнеш до интервю, то ако "нашия човек" трябва да мине и да заеме мястото, просто няма никакво значение ти точно колко добре ще се представиш на това интервю.

Общи условия

Активация на акаунт